גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי השליטה בקרדן אן.וי מטפטפים את מניותיהם במחירי שפל

בחודש האחרון הם מכרו כ-4.3% ממניות קרדן אן.וי תמורת כ-3 מיליון שקל ● איתן רכטר, אבנר (אבי) שנור ויוסף גרינפלד נותרו עם 33.2% ממניות החברה בשווי של כ-20 מיליון שקל

יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר
יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר

האם איתן רכטר, אבנר (אבי) שנור, ויוסף גרינפלד איבדו עניין בחברת קרדן אן.וי שבשליטתם? בחודש האחרון מוכרים השלושה כמעט מדי יום מניות של החברה בבורסה, ונכון להיום כבר דיווחו על מכירה כוללת של כ-4.3% ממניות קרדן אן.וי תמורת כ-3 מיליון שקל. עם זאת, בידי השלושה נותרו עדיין 33.2% ממניות החברה בשווי של כ-20 מיליון שקל. כך שאם יבחרו השלושה לחסל את החזקותיהם בקצב זה, עשוי התהליך להימשך עוד זמן רב.

בדיקת נתוני המכירות בחודש האחרון מגלה כי רכטר, שהחל את התהליך, כבר מכר 1.94% ממניות קרדן אן.וי ב-1.4 מיליון שקל. שנור מצדו החל במכירה לאחריו, אבל הספיק למכור כמות גדולה יותר של 2.08% ממניות החברה ב-1.4 מיליון שקל, ואילו גרינפלד החל בכך רק בשבוע האחרון עם מכירה של 0.3% מהחברה תמורת 184 אלף שקל. בהשפעת מכירות אלו, איבדה קרדן אן.וי  כ-22% מערכה בחודש האחרון והיא נסחרת לפי שווי של כ-60 מיליון שקל.

יש לציין כי קיימת אפשרות לפיה לבעלי השליטה יש אינטרסים שונים וכי אינם פועלים כמקשה אחת. כך למשל, אמור גרינפלד לאבד את המניות שבידיו במסגרת הסדר חוב אישי עם נושיו, בעוד ששנור פרש כבר לפני ארבעה חודשים מדירקטוריון החברה. השלושה שותפים עדיין לשליטה בחברת קרדן ישראל, אולם לאחר שיושלם הסדר החוב האישי של גרינפלד, עשוי גרעין השליטה להשתנות גם בחברה זו. מטעם בעלי השליטה בקרדן אן.וי לא נמסרה תגובה.

מספרי ההחזקות והמימושים של בעלי קרדן אן.וי

ימי תהילה קצרים במזרח אירופה

קרדן אן.וי הייתה בעבר חברת החזקות ענפה שריכזה את פעילות ההשקעות הבינלאומית של גרינפלד, שנור ורכטר. לפני קצת יותר מ-10 שנים, כשהיא רכובה על גל ההצלחה של החברה הבת GTC, שפעלה בשוקי הנדל"ן הפופולריים דאז של מזרח אירופה, נסק שווי השוק של קרדן אן.וי ליותר מ-6 מיליארד שקל. אלא שימי התהילה היו קצרים. המשבר של 2008 היכה בשווקים, וגם מניית קרדן אן.וי, מוטת הפעילות במזרח אירופה (נדל"ן ופיננסים), לא נמלטה מהמפולת.

לפני כשש שנים נקלעה החברה למשבר פיננסי קשה, ומאז פועלת הנהלתה למימוש נכסים לצורך פירעון חובותיה למחזיקי האג"ח. לפני כשלוש שנים השלימה החברה הסדר חוב ראשון, במסגרתו קיבלו מחזיקי האג"ח העלאה בתשלומי הריבית והקצאה של 10% ממניות החברה, ובתמורה הסכימו לדחייה בתשלומי קרן האג"ח.

בדרך להסדר חוב נוסח אלון?

מאז פעלה החברה למימוש נכסים, אולם בינואר השנה כשלה בפירעון תשלום הקרן והריבית למחזיקי אג"ח א' ו-ב', ומאז היא מנהלת מגעים מול מחזיקי אג"ח ב' להסדר חוב שני. הסיבה לכשל בפירעון החוב היתה אי הצלחתה של קרדן אן.וי למכור את החברה הבת (98.43%) תהל גרופ, לקרן פורטיסימו תמורת כ-120 מיליון דולר. המכירה בוטלה בדקה התשעים בידי הרוכשת והותירה את קרדן אן.וי בתחילת 2018 עם קופה של 7.1 מיליון אירו בלבד, שלא אפשרה את פירעון החוב.

בעקבות כישלון המכירה החלה קרדן אן.וי במשא ומתן להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח מסדרה ב'. בתחילה הציעה החברה למחזיקים הקצאה של כשליש ממניותיה, בתמורה לדחייה במועדי פירעון החוב, אולם הצעה זו נדחתה בטענה כי החברה חדלת פירעון ולכן כל עוד לא תגייס הון חדש, הרי שמלוא מניותיה שייכות למחזיקים.

בינתיים נמשכים המגעים כשעל הפרק עומדת אפשרות אחרת, לפיה יעניקו המחזיקים לחברה תקופה של כשנה למכירת תהל, לפני שיחלו בפעילות אקטיבית להשתלטות עליה. מדובר במתווה המזכיר במקצת את הסדר החוב אליו הגיעו אשתקד מחזיקי האג"ח עם קבוצת אלון. אז העניקו המחזיקים לקבוצת אלון תקופה של חמישה חודשים לנסות ולגייס הון חדש בהיקף של 120 מיליון שקל, ומשלא גויס סכום זה עברה הבעלות לידיהם.

יש לציין כי לקרדן אן.וי התחייבות לפרוע למחזיקי האג"ח שלה תשלומי קרן וריבית בסכום כולל של 1.35 מיליארד שקל עד תום חיי האג"ח. כך שבכל מצב קיימת אי בהירות ביחס לערך שייוותר בידי בעלי המניות לאחר פירעון החוב או במקרה של הסדר חוב. בינתיים, נסחרת אג"ח א' שלה במחיר המשקף רק 29% מערך הפארי שלה, בשעה שאג"ח ב' נסחרת ב-47% מערך הפארי.

לאחר כישלון המכירה לפורטיסימו, ממשיכה כיום קרדן אן.וי במגעים למכירתה של תהל לידי משקיעים סיניים. את המגעים מובילים מנכ"ל קרדן אן.וי אריאל חסון, מנכ"ל תהל סער ברכה וכן איתן רכטר.

בדוח לסיכום הרבעון הראשון של 2018, שהתפרסם בסוף מאי האחרון, כתב המנכ"ל חסון כי "בינואר 2018 התחלנו במשא ומתן עם מחזיקי אגרות החוב שלנו על מנת להגיע להסדר חוב חדש. נכון להיום, משא ומתן זה עדיין מתנהל ולמרות שאין כל ודאות לגבי תוצאות המשא ומתן, אנו מחויבים לחלוטין להגיע להסדר מוסכם שייטיב עם כל בעלי העניין. במקביל, נמשיך לקדם את מימוש הנכסים באופן שיאפשר לנו למקסם את התקבולים על מנת לאפשר לחברה לעמוד בהתחייבויותיה ולשפר את ההון העצמי".

רוצה אקזיט באוקראינה

מלבד השליטה בתהל, שפועלת בתחום הנדסת תשתיות המים והחקלאות, מחזיקה קרדן אן.וי גם בפעילות נדל"ן בסין ושולטת (66%) בחברת אוויס אוקראינה. בדוח הרבעון הראשון כתב עוד המנכ"ל חסון כי "פעילויותינו בתחום הנדל"ן ובתחום תשתיות המים המשיכו להציג תוצאות תפעוליות חיוביות במהלך הרבעון הראשון של 2018. פעילות הנדל"ן בסין, באמצעות חברת הבת KLC, הציגה תוצאות טובות במיוחד במכירת יחידות דיור. פעילות תשתיות המים, באמצעות החברה הבת תהל, זכתה שוב בפרויקטים חדשים והרחיבה בכך את פעילותה ברוסיה ובהודו".

בפעילות הנדל"ן נרשמו ברבעון הראשון הכנסות גבוהות של 61.8 מיליון אירו בעקבות מסירת דירות בפרויקט יורופארק דליאן. עם זאת, בשורה התחתונה רשמה פעילות זו הפסד של 3.2 מיליון שקל ברבעון הראשון וזאת עקב הוצאות מימון גבוהות שכללו בעיקר את הריבית על ההלוואה למימון הקניון בפרויקט יורופארק דליאן.

הכנסות פעילות המים נשארו יציבות ברבעון הראשון והסתכמו ב-31.6 מיליון אירו, אולם גידול יחסי בהפרשה לחובות מסופקים והוצאה חד פעמית בגין הכרה בהוצאות מכרז, העבירו את תהל להפסד של 300 אלף אירו. בנוגע לאוויס אוקראינה, נכתב בדוחות כי היא "המשיכה להציג ביצועים טובים ובהתאם תרמה תוצאות טובות של חצי מיליון אירו ברבעון הראשון.

יש לציין כי גם ההחזקה באוויס אוקראינה אמורה להימכר עד סוף 2019 ולהניב תמורה מוערכת של כ-39 מיליון אירו, לפי דוח התזרים החזוי שהציגה קרדן אן.וי בסוף מאי. ביתרת מניות אוויס אוקראינה מחזיקה חברת המזרח, שמחזיקה בבעלות על אוויס ישראל ומייבאת לישראל מכוניות מתוצרת ג'נרל מוטורס ואיסוזו. כך שקיימת אפשרות שחברת המזרח היא שתקנה לבסוף את מניות השליטה באוויס אוקראינה, או שלחילופין תבקש להצטרף ולמכור גם היא את החזקתה בחברת השכרת הרכב האוקראינית. 

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה