גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי השליטה בקרדן אן.וי מטפטפים את מניותיהם במחירי שפל

בחודש האחרון הם מכרו כ-4.3% ממניות קרדן אן.וי תמורת כ-3 מיליון שקל ● איתן רכטר, אבנר (אבי) שנור ויוסף גרינפלד נותרו עם 33.2% ממניות החברה בשווי של כ-20 מיליון שקל

יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר
יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר

האם איתן רכטר, אבנר (אבי) שנור, ויוסף גרינפלד איבדו עניין בחברת קרדן אן.וי שבשליטתם? בחודש האחרון מוכרים השלושה כמעט מדי יום מניות של החברה בבורסה, ונכון להיום כבר דיווחו על מכירה כוללת של כ-4.3% ממניות קרדן אן.וי תמורת כ-3 מיליון שקל. עם זאת, בידי השלושה נותרו עדיין 33.2% ממניות החברה בשווי של כ-20 מיליון שקל. כך שאם יבחרו השלושה לחסל את החזקותיהם בקצב זה, עשוי התהליך להימשך עוד זמן רב.

בדיקת נתוני המכירות בחודש האחרון מגלה כי רכטר, שהחל את התהליך, כבר מכר 1.94% ממניות קרדן אן.וי ב-1.4 מיליון שקל. שנור מצדו החל במכירה לאחריו, אבל הספיק למכור כמות גדולה יותר של 2.08% ממניות החברה ב-1.4 מיליון שקל, ואילו גרינפלד החל בכך רק בשבוע האחרון עם מכירה של 0.3% מהחברה תמורת 184 אלף שקל. בהשפעת מכירות אלו, איבדה קרדן אן.וי  כ-22% מערכה בחודש האחרון והיא נסחרת לפי שווי של כ-60 מיליון שקל.

יש לציין כי קיימת אפשרות לפיה לבעלי השליטה יש אינטרסים שונים וכי אינם פועלים כמקשה אחת. כך למשל, אמור גרינפלד לאבד את המניות שבידיו במסגרת הסדר חוב אישי עם נושיו, בעוד ששנור פרש כבר לפני ארבעה חודשים מדירקטוריון החברה. השלושה שותפים עדיין לשליטה בחברת קרדן ישראל, אולם לאחר שיושלם הסדר החוב האישי של גרינפלד, עשוי גרעין השליטה להשתנות גם בחברה זו. מטעם בעלי השליטה בקרדן אן.וי לא נמסרה תגובה.

מספרי ההחזקות והמימושים של בעלי קרדן אן.וי

ימי תהילה קצרים במזרח אירופה

קרדן אן.וי הייתה בעבר חברת החזקות ענפה שריכזה את פעילות ההשקעות הבינלאומית של גרינפלד, שנור ורכטר. לפני קצת יותר מ-10 שנים, כשהיא רכובה על גל ההצלחה של החברה הבת GTC, שפעלה בשוקי הנדל"ן הפופולריים דאז של מזרח אירופה, נסק שווי השוק של קרדן אן.וי ליותר מ-6 מיליארד שקל. אלא שימי התהילה היו קצרים. המשבר של 2008 היכה בשווקים, וגם מניית קרדן אן.וי, מוטת הפעילות במזרח אירופה (נדל"ן ופיננסים), לא נמלטה מהמפולת.

לפני כשש שנים נקלעה החברה למשבר פיננסי קשה, ומאז פועלת הנהלתה למימוש נכסים לצורך פירעון חובותיה למחזיקי האג"ח. לפני כשלוש שנים השלימה החברה הסדר חוב ראשון, במסגרתו קיבלו מחזיקי האג"ח העלאה בתשלומי הריבית והקצאה של 10% ממניות החברה, ובתמורה הסכימו לדחייה בתשלומי קרן האג"ח.

בדרך להסדר חוב נוסח אלון?

מאז פעלה החברה למימוש נכסים, אולם בינואר השנה כשלה בפירעון תשלום הקרן והריבית למחזיקי אג"ח א' ו-ב', ומאז היא מנהלת מגעים מול מחזיקי אג"ח ב' להסדר חוב שני. הסיבה לכשל בפירעון החוב היתה אי הצלחתה של קרדן אן.וי למכור את החברה הבת (98.43%) תהל גרופ, לקרן פורטיסימו תמורת כ-120 מיליון דולר. המכירה בוטלה בדקה התשעים בידי הרוכשת והותירה את קרדן אן.וי בתחילת 2018 עם קופה של 7.1 מיליון אירו בלבד, שלא אפשרה את פירעון החוב.

בעקבות כישלון המכירה החלה קרדן אן.וי במשא ומתן להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח מסדרה ב'. בתחילה הציעה החברה למחזיקים הקצאה של כשליש ממניותיה, בתמורה לדחייה במועדי פירעון החוב, אולם הצעה זו נדחתה בטענה כי החברה חדלת פירעון ולכן כל עוד לא תגייס הון חדש, הרי שמלוא מניותיה שייכות למחזיקים.

בינתיים נמשכים המגעים כשעל הפרק עומדת אפשרות אחרת, לפיה יעניקו המחזיקים לחברה תקופה של כשנה למכירת תהל, לפני שיחלו בפעילות אקטיבית להשתלטות עליה. מדובר במתווה המזכיר במקצת את הסדר החוב אליו הגיעו אשתקד מחזיקי האג"ח עם קבוצת אלון. אז העניקו המחזיקים לקבוצת אלון תקופה של חמישה חודשים לנסות ולגייס הון חדש בהיקף של 120 מיליון שקל, ומשלא גויס סכום זה עברה הבעלות לידיהם.

יש לציין כי לקרדן אן.וי התחייבות לפרוע למחזיקי האג"ח שלה תשלומי קרן וריבית בסכום כולל של 1.35 מיליארד שקל עד תום חיי האג"ח. כך שבכל מצב קיימת אי בהירות ביחס לערך שייוותר בידי בעלי המניות לאחר פירעון החוב או במקרה של הסדר חוב. בינתיים, נסחרת אג"ח א' שלה במחיר המשקף רק 29% מערך הפארי שלה, בשעה שאג"ח ב' נסחרת ב-47% מערך הפארי.

לאחר כישלון המכירה לפורטיסימו, ממשיכה כיום קרדן אן.וי במגעים למכירתה של תהל לידי משקיעים סיניים. את המגעים מובילים מנכ"ל קרדן אן.וי אריאל חסון, מנכ"ל תהל סער ברכה וכן איתן רכטר.

בדוח לסיכום הרבעון הראשון של 2018, שהתפרסם בסוף מאי האחרון, כתב המנכ"ל חסון כי "בינואר 2018 התחלנו במשא ומתן עם מחזיקי אגרות החוב שלנו על מנת להגיע להסדר חוב חדש. נכון להיום, משא ומתן זה עדיין מתנהל ולמרות שאין כל ודאות לגבי תוצאות המשא ומתן, אנו מחויבים לחלוטין להגיע להסדר מוסכם שייטיב עם כל בעלי העניין. במקביל, נמשיך לקדם את מימוש הנכסים באופן שיאפשר לנו למקסם את התקבולים על מנת לאפשר לחברה לעמוד בהתחייבויותיה ולשפר את ההון העצמי".

רוצה אקזיט באוקראינה

מלבד השליטה בתהל, שפועלת בתחום הנדסת תשתיות המים והחקלאות, מחזיקה קרדן אן.וי גם בפעילות נדל"ן בסין ושולטת (66%) בחברת אוויס אוקראינה. בדוח הרבעון הראשון כתב עוד המנכ"ל חסון כי "פעילויותינו בתחום הנדל"ן ובתחום תשתיות המים המשיכו להציג תוצאות תפעוליות חיוביות במהלך הרבעון הראשון של 2018. פעילות הנדל"ן בסין, באמצעות חברת הבת KLC, הציגה תוצאות טובות במיוחד במכירת יחידות דיור. פעילות תשתיות המים, באמצעות החברה הבת תהל, זכתה שוב בפרויקטים חדשים והרחיבה בכך את פעילותה ברוסיה ובהודו".

בפעילות הנדל"ן נרשמו ברבעון הראשון הכנסות גבוהות של 61.8 מיליון אירו בעקבות מסירת דירות בפרויקט יורופארק דליאן. עם זאת, בשורה התחתונה רשמה פעילות זו הפסד של 3.2 מיליון שקל ברבעון הראשון וזאת עקב הוצאות מימון גבוהות שכללו בעיקר את הריבית על ההלוואה למימון הקניון בפרויקט יורופארק דליאן.

הכנסות פעילות המים נשארו יציבות ברבעון הראשון והסתכמו ב-31.6 מיליון אירו, אולם גידול יחסי בהפרשה לחובות מסופקים והוצאה חד פעמית בגין הכרה בהוצאות מכרז, העבירו את תהל להפסד של 300 אלף אירו. בנוגע לאוויס אוקראינה, נכתב בדוחות כי היא "המשיכה להציג ביצועים טובים ובהתאם תרמה תוצאות טובות של חצי מיליון אירו ברבעון הראשון.

יש לציין כי גם ההחזקה באוויס אוקראינה אמורה להימכר עד סוף 2019 ולהניב תמורה מוערכת של כ-39 מיליון אירו, לפי דוח התזרים החזוי שהציגה קרדן אן.וי בסוף מאי. ביתרת מניות אוויס אוקראינה מחזיקה חברת המזרח, שמחזיקה בבעלות על אוויס ישראל ומייבאת לישראל מכוניות מתוצרת ג'נרל מוטורס ואיסוזו. כך שקיימת אפשרות שחברת המזרח היא שתקנה לבסוף את מניות השליטה באוויס אוקראינה, או שלחילופין תבקש להצטרף ולמכור גם היא את החזקתה בחברת השכרת הרכב האוקראינית. 

עוד כתבות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות