גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריתריאה מתחילה בחזרה מהגיהינום

למדינת המשטרה האריתריאית אין עוד תירוצים להוסיף ולהפחיד את נתיניה – והם, אולי, יתחילו לחזור הביתה

 אבי אחמד ואייזייאס אפוורקי חותמים על הסכם השלום ./ צילום: רשת חברתית, רויטרס
אבי אחמד ואייזייאס אפוורקי חותמים על הסכם השלום ./ צילום: רשת חברתית, רויטרס

מעטים הם המאורעות המקומיים, מחוץ לגבולות ישראל, שיש להם נגיעה ישירה לענייניה הפנימיים יותר מן המאורע הזה של תחילת השבוע: ההכרזה על סיום מצב המלחמה בין אתיופיה לאריתריאה. המזכיר הכללי של האו״ם כה נפעם ממעמד החיבוק והפיוס של מנהיגי שתי הארצות עד שהכריז כי ״רוח של תקווה נושבת בכל אפריקה״; הגזמה קלה, אבל נסלחת מפני שכולה לשם שמיים.

רוב המסתננים האפריקאיים בחולות הנגב, או בדרום תל אביב, היו ילדי המלחמה ההיא. לפי דוח ״נתוני זרים בישראל״ של רשות האוכלוסין וההגירה, בסוף הרבע הראשון של 2018, 72% מכל המסתננים, או 26,081 בני אדם, היו אריתריאים.

המנוסה מאריתריאה הייתה תוצאה של התארכות המלחמה. היא פרצה ב-1998 על עניין של מה בכך: הבעלות על רצועת גבול קטנה באמצע המדבר, ללא חשיבות כלכלית או אסטרטגית. היא השתוללה במשך שנתיים. ההערכות על מספר קורבנותיה נעות מ-70,000 עד 300,000. הערכה מינימליסטית (וממילא לא סבירה) העמידה את מספר ההרוגים האריתריאים על 19,000. גם המספר המזערי הוא עצום בהתחשב בזה שבאריתריאה התגוררו אז 3.7 מיליון בני אדם.

המלחמה עלתה לאריתריאה ב-20% של שטחה, שהאתיופים אמנם הצטוו לפנות אבל לא היה להם חשק. הסכמי השלום נחתמו, אבל לא נכנסו לתוקפם. מצב המלחמה נמשך, מפני שהמשכתו הייתה נוחה לשני המשטרים.

בעלי-ברית, בני-ברית

למלחמה ההיא היה אופי משונה: היא הייתה כמובן מלחמה בין שתי ארצות ריבוניות, אבל בראש שתיהן עמדו לא סתם בעלי ברית לשעבר, אלא בני ברית, כמעט במשמעות היהודית. ראש ממשלת אתיופיה דאז, מלס זנאווי, ונשיא אריתריאה עד עצם היום הזה, אייזייאס אפוורקי, היו בני אותה קבוצה אתנית, התיגרים, שהם 6% מאוכלוסיית אתיופיה אבל רוב גדול של אוכלוסיית אריתריאה.

בסוף שנות ה-80, כאשר אריתריאה עדיין הייתה חלק מאתיופיה, השניים שיתפו פעולה במלחמת גרילה נגד משטר צבאי ברוטלי, שבראשו עמד קולונל מנגיסטו היילה מריאם מן האמהרה, הקבוצה האתנית השנייה בגודלה באתיופיה (בערך 25%).

האמהרה עמדו על שלמותה הטריטוריאלית של אתיופיה, עוד מימי הקיסר היילה סלאסי, שמנגיסטו הדיח ואולי גם רצח. אריתריאה הייתה מושבה איטלקית במשך 50 שנה, עד מלחמת העולם השנייה. היא נמסרה לאתיופיה למשמרת ב-1950, בתנאי שהאתיופים יעניקו לה אוטונומיה נדיבה. הקיסר ביטל את האוטונומיה, וסיפח אותה ב-1960. מרד אריתריאי פרץ, ונמשך 30 שנה. האתיופים עשו כמיטב יכולתם לדכא אותו, תחילה בעזרת האמריקאים והישראלים, ואחר כך בעזרת הסובייטים והישראלים. עזרת ישראל הייתה אפוא המכנה המשותף העיקרי בין הקיסר הפיאודלי לקולונל המרקסיסטי-לניניסטי.

ישראל ראתה באתיופיה את אחד הצירים של "ברית הפריפריה" נגד הלאומנות הערבית. עדיין לא היו ג׳יהאדיסטים. הצירים המבטיחים האחרים של הברית היו איראן וטורקיה. כן, כן. אריתריאה, שהמוסלמים הם כמעט חצי אוכלוסייתה, נחשבה לסוס טרויאני. אובדנה עמד לגזול את מוצאה הימי של אתיופיה. מן החוף האריתריאי מישהו עמד לאיים על הכניסה לים סוף.

ערב נפילתו של מנגיסטו, מקורות במשרד ההגנה של ארה״ב הדליפו שבאתיופיה מוצבים ״200 יועצים ישראליים״. האמריקאים לא אהבו את השותפות הזו. סוף סוף מנגיסטו פירק בסיסי ביון אמריקאיים ב-1977, ומסר אותם לסובייטים.

נפילת מנגיסטו חפפה פחות או יותר את התמוטטות ברית המועצות. הוא נמלט מאדיס אבבה שבעה חודשים לפני שהדגל הסובייטי הורד מצריחי הקרמלין במוסקבה. אגב, הוא הועמד למשפט באתיופיה, שלא בפניו, על רצח עם, ונידון לפני עשר שנים למאסר עולם. אבל הוא רחוק מהשג ידו של הצדק האתיופי, ומתגורר בבית מידות נוח בהארארה, בירת זימבבואה.

אקורד הפתיחה - והסיום

האחים התיגריאניים לנשק עמדו בסיכומיהם המוקדמים. הסיעה האתיופית הרשתה לסיעה האריתריאית לערוך משאל עם על עצמאות, והכירה בתוצאותיו הבלתי נמנעות. 99.83% הצביעו בעד, ולפי השמועות שבע-עשרה המאיות שהצביעו נגד עדיין לא נתפסו. זה היה אקורד הפתיחה והסיום של הדמוקרטיה האריתריאית.

ארבע שנים לאחר העצמאות, האחים התיגריאנים שקעו אל מלחמת האחים שלהם. בכל תולדות אפריקה המודרנית ספק אם הייתה מלחמת שווא קטלנית יותר. מהלכיה, הטקטיקות שלה, שיעור האבדות (יחסית למספר המשתתפים) ותוצאותיה הטריטוריאליות הושוו עם מלחמת העולם הראשונה. כתב בריטי שביקר באחד משדות הקרב שלה מצא ערימות של גוויות מונחות זו על גבי זו.

המלחמה העניקה למשטר האריתריאי את התירוץ לכונן מדינת משטרה. אנשים גויסו לשירות לאומי, שאורכו הנורמלי היה 18 חודש, ולא שוחררו עוד. הקרבות אמנם פסקו לפני 18 שנה, אבל מאחר שאתיופיה סירבה לסגת, מצב החירום נשאר בתוקפו. המשטר פטר את עצמו מן הצורך לקיים בחירות, מפני ש-20% משטח המדינה היו בידי האויב. מפלגות אופוזיציה נאסרו, עיתונים צונזרו, משטרה חשאית הילכה אימים, והמוני אריתריאים נמלטו.

הידרדרותה של אריתריאה מכאיבה במיוחד לנוכח התקוות העצומות שנתלו בה. היא קנתה את עצמאותה בייסורים ובהקרבה שעוררו הערצה. היא ניהלה את המלחמה האנטי-קולוניאלית הארוכה והנועזת ביותר באפריקה. כאשר הצטרפה אל חברת האומות, מנהיגיה עוררו את הרושם שהם שונים במהותם מן הדור הראשון של מנהיגי העצמאות האפריקאית; שהם מעוניינים בשלטון פתוח ונקי משחיתות; שהם מסורים לשליחותם, לא לטובות ההנאה שהשלטון מעניק להם.

ועדת חקירה של האו״ם קבעה לפני שלוש שנים, כי היקף ההפרה של זכויות אדם באריתריאה הוא נדיר במידה כזאת ש״קשה למצוא דוגמתו באיזשהו מקום״. כדי להשליט את רצונה על נתיניה, ממשלת אריתריאה יצרה ״תרבות של פחד מתמיד״. הוועדה הטילה את האחריות ״על הנשיא, על מפלגתו, על צבאו, על שירותי הביטחון שלו, על משטרתו ועל משרדי ההגנה, המשפטים וההסברה בממשלתו״.

״מהיותם שרויים במצב הנראה חסר תקווה, מבלי שיש להם היכולת לשנותו״, כתבו מחברי הדוח של האו״ם על פליטי אריתריאה, בייחוד באירופה, ״מאות אלפים מהם נמלטים מארצם. במר ייאושם, כדי להגיע אל מחוז מבטחים הם עולים על נתיבי מילוט קטלניים דרך מדבריות ודרך ארצות שכנות במצב מלחמה ומעבר לימים מסוכנים. הם מסתכנים במעצר, בעינויים וברצח מידי מבריחים ללא נקיפות מצפון״.

להיפגש בתא הקלפי

המלחמה מגיעה עכשיו אל קיצה הפורמלי בזכות שינויים דרמטיים באתיופיה: הסיעה התיגריאנית איבדה את השלטון באדיס אבבה בתחילת השנה, ויורשיה מציעים רפורמות דמוקרטיות מרחיקות לכת לצד תיקונים כלכליים.

באריתריאה לרוע המזל לא השתנה דבר לפי שעה. אבל התמעטו מאוד התירוצים להמשיך את משטר הדיכוי. הנשיא אפוורקי יצטרך לחזור ולהיפגש עם עמו בתא הקלפי במקום במרתף העינויים, לשחרר את חייליו-חבושיו, ולהסיר את שלטון המגלב והפחד. אין כל סיבה לבטוח במעשיו או במניעיו. אבל שינוי באריתריאה נראה בלתי נמנע.

ואו אז תינתן להמוני אריתריאים בגלות סיבה סבירה לנסות לחזור הביתה. מקומה של ישראל הוא בקונסורציום של מדינות, שאריתריאים נמלטו אל חופיהן. הקונסורציום הזה צריך להשגיח על זכויותיהם של האריתריאים - ולהבטיח שארצם לא תחזור להיות גיהינום עלי אדמות (אם אמנם תחדל להיות גיהינום). 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים