גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את החוקר שגילה את הקשר בין אגרסיביות לסקס

מה הורים צריכים לעשות כדי להחליש אצל ילדיהם את החיבור בין אזורי הסקס והאגרסיביות ● איך רקיעה ברגליים עוזרת להילחם באובדן הזיכרון בגיל מבוגר ● ומתי נזכור מספר טלפון לאורך זמן ● שיחה עם זוכה פרס נובל למדעי המוח ד"ר אריק קנדל

פרופסור אריק קנדל / צילום: איל יצהר
פרופסור אריק קנדל / צילום: איל יצהר

בגיל 88, הדבר שהכי מעניין את פרופ' אריק קנדל, זוכה פרס נובל לחקר המוח, הוא כיצד אפשר למנוע אובדן זיכרון עם הגיל, ובאופן מפתיע, ממצאי המחקר שלו הם די אופטימיים.

"בשנים האחרונות אנחנו מבדילים בין אובדן זיכרון בעקבות מחלת האלצהיימר לבין אובדן זיכרון תלוי גיל מסיבות אחרות", הוא אומר בראיון מיוחד ל"גלובס". "אובדן זיכרון תלוי גיל נובע ממנגנונים ביולוגיים אחרים לגמרי ויש לו פרוגנוזה הרבה יותר טובה. הוא מידרדר הרבה פחות מהר, וגם אפשר להשיב את התהליך לאחור".

לא רק זאת, קנדל וחברי הצוות שלו טוענים שכבר גילו את הגנים ואת החומרים המעורבים בתהליך אובדן הזיכרון שאינו קשור באלצהיימר. יש גם תרופה בדרך, ואפשר להשיג אותה בקלות רבה יותר מכפי שאפשר אולי לחשוב.

במחקר משנת 2013, שקנדל הוביל כאשר כבר היה בן יותר מ-80, הוא השווה בין שני אזורים במוח - האחד ידוע כאזור שנפגע במקרים של אובדן זיכרון תלוי גיל, והאחר ידוע כאזור שנפגע במקרה של אלצהיימר. "גילינו 17 גנים שאופן הביטוי שלהם היה שונה באזור הראשון וכנראה הובילו להידרדרות הזיכרון, ומתוכם המשמעותי ביותר היה הגן שתפקידו לקודד חלבון בשם RbAp48. שיערנו שמחסור בחלבון זה הוא שגורם לנזק", מספר קנדל. "בניסויים בחיות מצאנו שאמנם החומר הזה חסר אצל עכברים מבוגרים, וכשחסמנו את ביטוי החלבון הזה אצל עכברים צעירים, ראינו בעיות זיכרון דומות לאלה שרואים אצל בני אדם שסובלים מאובדן זיכרון תלוי גיל. הצעד הבא היה לעשות את הפעולה ההפוכה בעכברים קשישים, כלומר, לתכנן ולתת להם תרופה לשיפור הזיכרון. והנה, הזיכרון שלהם השתפר והם תפקדו טוב יותר במשימות. נראה שאיתרנו את המנגנון שבו מתרחש אובדן זיכרון תלוי גיל שאינו נובע מאלצהיימר וגם את האופן שבו ניתן לטפל בו תרופתית".

תרופה ייעודית למניעת אובדן זיכרון עדיין לא פותחה, אך אל דאגה. לדברי קנדל, כל אחד יכול ליצור לעצמו מאגר חומרים משפרי זיכרון. אחד החומרים הללו הוא אוסטיאוקלצין המופרש מהעצמות כאשר מפעילים עליהן לחץ מסוים, למשל בהליכה או בריצה, ואפילו ברקיעת רגליים. הלחץ מונע דלדול העצם ומעלה את רמות האוסטיאוקלצין המופרשות.

"אנחנו מקווים שבעתיד נוכל לייצר אוסטיאוקלצין לצריכה חיצונית עבור מי שלא יכול להתעמל בהיקף מספק", הוא אומר. "התקווה שלי היא שבני אדם יתבגרו תוך שמירה על זיכרון פעיל. זה לא אומר שתזכרו טקסטים כמו ילד בר מצווה, אבל לפחות נוכל להימנע מחוסר תפקוד מוחי של קשישים, אלא אם כן לקו בשבץ או באלצהיימר".

מפרויד לנוירולוגיה

נושא הזיכרון מעסיק את קנדל כבר שנים ארוכות, ולמעשה מחקרים מוקדמים שלו בתחום הזה הם שזיכו אותו בשנת 2000 בפרס נובל לחקר המוח. הוא הגיע אליו מלכתחילה בעקבות משיכתו לפסיכואנליזה דווקא.

קנדל, יליד וינה, זוכר אותה כעיר קוסמופוליטית תוססת, מקום מפגש לאינטלקטואלים מכל הסוגים - רופאים, פסיכואנליטיקאים ואמנים, ואף שמשפחתו שלו לא נמנתה עם המעגל הקרוב של אותה אליטה, הפסיכואנליזה ואמנים כמו גוסטב קלימט ואגון שילה הותירו בו רושם רב, שלא פג גם לאחר שהיגר עם משפחתו לארה"ב בעקבות עליית הנאצים.

"לאחר שסיימתי את לימודי ההיסטוריה והספרות באוניברסיטת הרווארד, התאהבתי באנה קריס, בתו של ארנסט קריס, פסיכואנליטיקאי וחוקר אמנות אוסטרי, שזכה בימי הזוהר של וינה לעבוד עם זיגמונד פרויד עצמו", מספר קנדל, "קריס ואשתו מריאן רי, שהייתה גם היא פסיכואנליטיקאית, החלו באותה תקופה לחקור את הקשר בין הביולוגיה לפסיכולוגיה של המוח, ושכנעו אותי שזהו העתיד של התחום".

בני הזוג קריס לא ביצעו לבסוף מחקר ביולוגי משמעותי משלהם וחזרו לעשות חיל בתחומם, וגם האהבה לבתם אנה לא הובילה לבסוף לחתונה, אבל קנדל כן דבק בחקר המוח, ומחקריו של ארנסט קריס בתחום האמנות באו לידי ביטוי מאוחר יותר בספריו בנושא זה.

ההסבה לתחום החדש הובילה את קנדל ללימודים בבית הספר לרפואה של ניו יורק. שם גם פגש את דניס ביסטרין, אשתו זה 60 שנה. הוא החל לחקור תאי עצב בודדים, ולאחר שהשלים את התמחותו בפסיכיאטריה, המשיך כחוקר בבית הספר לרפואה.

לדברי קנדל, העיסוק שלו בזיכרון נבע מהחשיבות של זיכרונות מוקדמים, גם מודחקים, בפסיכואנליזה. "אני מעדיף לחקור חלק קטן מרעיון מאוד גדול מאשר חלק גדול מרעיון קטן", אמר בעבר. "רוב חוקרי מערכת העצבים חששו ללמוד נושא מורכב כמו זיכרון, אבל אני הגעתי מפסיכיאטריה והמורכבות לא הטרידה אותי".

ארוטיקה ויצר הורי? למה לא

משנות ה-60 עד שנות ה-80 של המאה הקודמת, חקר קנדל את המנגנונים המדויקים שהופכים זיכרון קצר טווח לזיכרון ארוך טווח. לדוגמה, ההבדל בין זיכרון קצר טווח של מספר טלפון, רק לצורך החיוג, לבין זיכרון ארוך טווח של המספר, או בכלל של התקופה שבה אנשים נדרשו לזכור מספר טלפון.

קנדל גילה מה הם החומרים שהופכים זיכרון קצר טווח לארוך טווח, ומצא גם שבעוד שזיכרון קצר טווח קשור בשינויים בתאי עצב קיימים, זיכרון ארוך טווח קשור בשינויים בסוג ובמספר הקשרים בין תאי עצב ויכולתם להשפיע זה על זה ברשתות מורכבות של תאים. קנדל הראה כיצד הגנטיקה של התא היחיד משתנה כדי לאפשר לו להיקשר בעוצמה חזקה יותר לתאים שסביבו, בתהליך של חיזוק זיכרון ארוך טווח. עבור גילויים אלה קיבל קנדל את פרס נובל.

בשנים האחרונות, קנדל חוקר את המוח מנקודת מבט הוליסטית יותר. "אפילו פרויד האמין שהמיינד כולו נמצא במוח", הוא אומר. "המיינד הוא פונקציה של המוח, וכשאני אומר מיינד אני מתכוון לכל התהליכים הגבוהים יותר - חשיבה, אהבה, רגש, דיבור, אמונה, קשר עם אנשים אחרים ואמנות".

עוד לפני ה"מיינד", ישנה השכבה האנטומית: ממפים במוח אילו אזורים פעילים בעת ביצוע משימות מחשבתיות מסוימות. האם לדעתך המיפוי הזה מגלה לנו דברים חשובים על פעילות המוח, על התנהגות האדם ועל הנפש שלו?

"בהחלט. אפשר למפות היום אילו פונקציות נמצאות באילו חלקי מוח ברמה גבוהה מאוד של דיוק - על ידי גירוי המוח בעת ניתוח ובדיקת השפעתו על ההתנהגות או על היכולות, באמצעות חקר חולים שעברו כריתת גידול או שיש להם גידול בחלקים שונים של המוח, ועל ידי מעקב אחר חולי אפילפסיה או פרקינסון שהושתלה במוחם אלקטרודה קבועה. ניתן לראות כך כיצד הביולוגיה משפיעה על הרגשות הכי בסיסיים שלנו. למשל, אם מגרים אזור מסוים במוח של אמא חולדה היא תלקק את הגורים שלה, ואם באזור אחר, היא תדחה אותם. זה הכי קרוב שהגעתי לפענוח של מה שיצאתי לחקור בתור נער. רציתי לדעת מה בבני האדם איפשר להם להביע שנאה ברמה שאפשרה את השואה, וחקרתי את המוח האנושי מרמת התהליכים הכימיים בתא כלפי מעלה. לא הצלחתי לגלות מה הופך אנשים לאנטישמים, אבל הבנתי משהו לגבי האופן שבו המוח מביע שנאה".

מה אנחנו בעצם למדים מכך ששנאה נמצאת באזור כזה או אחר במוח?

"הקרבה הפיזית בין פונקציות מעידה לעתים קרובות גם על קשר עמוק יותר ביניהן. למשל, האם ידעת שהאזור שאחראי על אגרסיביות קרוב לאזור האחראי על סקס? ייתכן מאוד שזו הסיבה שאצל אנשים מסוימים יש חיבור בין ארוטיקה לאגרסיביות. זה כנראה קרה לאורך האבולוציה, משום שזכרים היו צריכים להילחם על הזכות להזדווג עם נקבות. כשמסתכלים כך על המוח, רואים כיצד אפשר לעבור במהירות מעוררות מינית לעוררות אלימה, ואפשר לראות שבמוחות מסוימים, האזורים הללו מחוברים באופן מיוחד. צריך להיזהר מכך".

המחקר שלך על חיזוק הקשרים במוח באמצעות למידה מרמז שגם קשרים כאלה בין שני אזורים במוח הם עניין נלמד, מעבר לקרבה הפיזית ביניהם, שהיא מולדת. האם אפשר "לשכוח" את הקשרים האלה?

"כן, אפשר להחליש את הקשר בין האזורים על ידי כך שמחזקים את הארוטיקה באופן נבדל מהאלימות. זה תפקיד ההורים לגדל כך את הילדים שלהם. אפשרות אחרת היא לחזק את הקשר בין הארוטיקה לרכיב אחר במוח ובהתנהגות, לדוגמה רכיב הקשור בחיבה או ביצר אימהי או אבהי".

ארוטיקה ויצר הורי?

"אנחנו מאוד מנסים לנתק בין הרגשות הללו, אבל לא בטוח שחייבים לעשות זאת. ייתכן ששילוב של חיבה משפחתית בתוך קשר אירוטי, במקום אלימות, יכולה להפוך אותו דומה יותר לאהבה רומנטית כפי שאנחנו שואפים אליה".

אהבה רומנטית היא המצאה של התרבות או שיש לה חלק משלה במוח?

"אהבה רומנטית היא מאוד בסיסית. לא חקרתי אם לאהבה רומנטית יש רכיב משלה באנטומיה המוחית, אך אני מאמין שכן".

"כל הזיכרונות שמורים"

כחוקר זיכרון, אתה מאמין שכל הזיכרונות שלנו שמורים, או שחלקם אובדים?

"הכול שמור. הקשרים הם קבועים, ואם אתה רוצה לשנות אותם, אתה צריך לעבוד מאוד קשה. כאשר אתה פוגש אדם פעמיים, אתה מוסיף קשרים נוספים לרשת שזוכרת אותו, כדי לשייך אותו גם לפגישה החדשה. כלומר, כל הזמן נוצרים קשרים חדשים בין תאי מוח. מנגד, גם אובדים קשרים כשאתה לומד להתעלם ממידע שבעבר התגלה כלא חשוב ולא שימושי. לכן, עם הגיל ההתנהגות שלנו נעשית מכוונת יותר, יעילה יותר, אך גם גמישה פחות".

האם אנחנו יכולים להחזיר לעצמנו את הגמישות של העבר?

"על ידי למידה בלתי פוסקת שיוצרת כל הזמן קשרים חדשים. עצם הלמידה גורמת להפרשה של פקטורי גדילה שונים, שעוזרים ללמוד עוד דברים חדשים".

האם ניתן לצרוך את פקטורי הגדילה האלה ממקור חיצוני?

"אנחנו לא יודעים. כנראה יש עוד הורמונים חוץ מהאוסטיאוקלצין שאנחנו מאבדים עם הגיל, אבל אנחנו עוד לא מכירים את כולם".

"המוח מגיב באופן שונה לאמנות פיגורטיבית ואבסטרקטית"

אחד התחומים היקרים ללבו של פרופ' אריק קנדל הוא אמנות, ואף שהוא לא חקר אותו באופן ישיר, הוא ניסה להתייחס אליו בספרו Reductionism in Art and Brain Science, בכלים דומים לאלה שיישם בחקר המוח. לדבריו, מחקר של "חתיכות" קטנות מהעולם הזה - מספר קטן של אמנים, מספר קטן של יצירות - יכול להפחית מעט מהמורכבות של חקר האמנות, כפי שניתן ללמוד מהרכיכה הימית הפשוטה על הזיכרון ולהגיע לגילויים רלוונטיים לבני אדם. מי שניסה לחקור את האדם כולו, או אפילו את הקוף כולו, נתקל במורכבות כל כך גדולה, עד שהגילויים הסתתרו מפניו.

"אני אספן אמנות, ואני חושב שהדיסציפלינה של חקר המוח הגיעה לשלב שבו היא יכולה להתחיל להתייחס לתחומים מורכבים כמו אמנות פלסטית ומוזיקה. אנחנו מונעים מאוד משניהם, אף שאנחנו שלא תמיד יודעים כיצד. נקודת המוצא באמנות היא שהאמן יוצר אותה ואילו הצופה מגיב לה רגשית. יש כאן תקשורת בין שני מוחות. אחד המחקרים שלי בתחום הזה, שנעשה עם קולגה ישראלית מאוניברסיטת קולומביה בשם פרופ' דפנה שוהמי, עוסק בהבדל בין האופן שבו המוח מעבד יצירת אמנות אבסטרקטית לבין האופן שהוא מעבד יצירה פיגורטיבית. הרי הגיוני מאוד שיהיה הבדל כזה.

"אנחנו מאמינים שנגלה שכאשר היצירה היא פיגורטיבית, ישנה פעילות בקורטקס הפרה-פרונטלי שקשור גם לתכנון, לקבלת החלטות, לוויסות עצמי ולמחשבה לוגית. ואילו ביצירה אבסטרקטית, הפעילות תהיה רק באזורים החזותיים והרגשיים.

"בינתיים, ידוע שאנשים מגיבים באופן שונה מאוד לשני סוגי היצירות הללו. לדוגמה, אנשים תופסים אמנות אבסטרקטית כאמנות שרחוקה יותר מהם. אם מבקשים אותם למקם אותה, הם בוחרים מיקום רחוק יותר, גם אם הם אוהבים אותה לא פחות מהיצירה הפיגורטיבית. ברמה האינטואיטיבית, הם מרגישים מרחק מהאמנות האבסטרקטית.

"יש אנשים שכלל לא נהנים מאמנות אבסטרקטית או ממוזיקה אבסטרקטית, ואנחנו מנסים להבין מדוע". 

"פרס נובל יהודי אמריקאי, בהחלט לא אוסטרי"

אריק קנדל נולד בווינה ב-1929 למשפחה יהודית. אביו ניהל חנות צעצועים, ואף שמשפחתו לא הייתה בחוג האינטלקטואלים של העיר, קנדל ספג לדבריו את האווירה ואמנים כמו גוסטב קלימט ואגון שילה הותירו בו רושם רב.

ב-1938, כאשר קנדל היה בן 9, נכנסו חיילים נאצים לעיר. הוריו הבינו במהירות לאן נושבת הרוח ושלחו אותו ואת אחיו בן ה-14 לדוד באמריקה. ההורים הצטרפו אליהן זמן קצר לאחר מכן, והאב פתח שם כמה חנויות.

קנדל לא בלט במיוחד כתלמיד בתיכון, אולם דווקא אחד המרצים שלו להיסטוריה הציע לו להירשם לאוניברסיטת הרווארד. כאשר קנדל ציין שהוא עומד להירשם לאוניברסיטה מקומית משום שאין לו האמצעים ללמוד בהרווארד, אותו מורה שילם עבורו את דמי הרישום, כדי שיוכל לפחות להגיש בקשה. הוא התקבל, והאב מצא דרך לשלם עבור השכלתו. בהמשך פנה ללימודים בבית הספר לרפואה של ניו יורק ושם ביצע את מחקריו על הזיכרון שזיכו אותו בפרס נובל.

עם זכייתו, התקשר אליו נשיא אוסטריה אז, תומאס קלסטיל, כדי לברך אותו על "פרס נובל אוסטרי". קנדל אמר אז כי "זה פרס נובל יהודי אמריקאי, בהחלט לא אוסטרי". הנשיא המובך שאל את קנדל איך אפשר לפצות אותו, וקנדל ביקש לשנות את שמו של רחוב שעדיין נקרא על שמו של ראש עיר וינאי מן העבר שהיה אנטישמי. השם שונה. הוא גם ביקש שהקהילה היהודית האינטלקטואלית תושב לווינה, ואכן נעשו מאמצים בכיוון הזה. מאז התפייס קנדל עם עיר הולדתו והוא מרבה ללמד בה, ואף זכה באזרחות אוסטרית של כבוד. 

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול