גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוזמת משרד הבינוי לשיקום עיירות הפיתוח יצאה לדרך בערד

תהליך שיתוף ציבור ייחודי בערד נמשך שבוע אחד בלבד במטרה להעלות רעיונות לשיקום מרכז העיר ● האדריכל דרור גרשון, שריכז את התהליך: "תהליך כזה מייצר תוכן מאוד ממוקד. אתה שומע את הקליינט"

שיתוף הציבור בערד/ צילום: עין מצלמת עירית עשת מור
שיתוף הציבור בערד/ צילום: עין מצלמת עירית עשת מור

בשבוע שעבר הסתיימה בעיר ערד סדנת שאררט (סוג של הליך שיתוף ציבור אינטנסיבי) בת שבוע ימים שבה השתתפו אנשי הרשות המקומית, תושבים, אדריכלים ומתכננים, לצד נציגים של משרד הבינוי והשיכון.

הסדנה היא חלק ממהלך יותר רחב של המשרד, שגילה מחדש את עיירות הפיתוח בפריפריה ויצא בהכרזה על תחילת שיקומן. הנחת היסוד היא שתכנון מרוכז ומשתף, יביא גם לתוצרים יותר איכותיים.

ראש העיר ערד ניסן בן חמו מספר שתוכנית המתאר של ערד, שהוכנה בין השנים 2004-2012 ומעולם לא הגיעה למצב של הפקדה, איבדה את הרלוונטיות שלה בעיניו ולכן הוא ראה חשיבות רבה בהגדרה מחודשת של סדר העדיפויות העירוני: "המטרה של השאררט היא תכנון משתף. בסופו של דבר העיר היא בשביל האנשים. מדובר במרכז המסחרי ובשכונות הוותיקות לאורך הציר הראשי של רחוב חן: אבישור, יעלים, לבאות וטללים. אלה שיכונים עם הרבה שטחים פתוחים. המקום הזה התיישן וסוג האוכלוסיה השתנה.

"בחרנו להביא את התושבים כדי להגיד מה הם רוצים. אנחנו מקבלים השתתפות אדירה של אוכלוסיה ותיקה וחדשה. בכל ערב הגיעו כ-100 איש, שבאו לחוות דעה. היו גם חילוקי דעות. מתוך השיח הזה יצרו המתכננים חלופות וראו איך מה שדיברו עליו קורם עור וגידים.

"שיקום שכונות זה פלסטר. ראש עיר שרוצה להיבחר לוקח בניין משפץ אותו ואומר, תראו איזה יופי. הדרך הנכונה היא תב"ע, שתדע לתעדף ולהגדיר איפה לעבות ואיפה לבנות בנייה חדשה".

לורד סולומון ממן, האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון, יש ביקורת רבה על ניהול הליכים של שיתוף ציבור, וחשוב לה שיהיה ברור שמשרד הבינוי והשיכון לומד לקח מטעויות העבר: "תהליך כזה של שאררט מייצר תוצר מאוד ממוקד, כי אתה שומע את הקליינט שלך ויודע מה הוא רוצה. המתכנן לא מייצר תוכנית מנותקת מהמציאות. זו המטרה של השאררט. לעשות משהו עם בעלי העניין שחיים את השטח. הרבה תכניות יפות יש על המדף, שבינן בין המציאות אין שום קשר".

מה הציפיות של משרד השיכון מהשאררטים האלה?

"מאחר שמדובר בתכנון מרוכז, והוא מביא לתוצרים מהירים. אז מצד אחד יש פה חיסכון בזמן בתהליך התכנון. מצד שני, המתכנן שצריך לייצר את התב"ע, כלומר תוכנית לטווח ארוך, מקבל מטען שאני חושבת שבתהליך הרגיל של התכנון הוא לא היה מקבל".

האדריכל דרור גרשון מעמותת מרחב, שריכז את השאררט, מסביר שהמפגש בערד הוא חלק מפעילות שיזמה קרן מיראז' (קרן פרטית השייכת למיליונר היהודי האמריקאי דייוויד מיראז', המרכזת את פעילותה הפילנתרופית באזור הנגב בלבד): "הקרן החליטה לעשות מחקר יחד עם עמותת מרחב כדי לבדוק מה הקריטריונים להפוך את ערי הנגב לאיכותיות יותר. השר גלנט, שהשתתף בחלק מהפעילויות, הבין את החשיבות של מרכזי הערים ונתן 500,000 שקל לכל עיר על מנת לעשות תכנון להתחדשות המרכז העירוני. חוץ מזה, משרד השיכון נתן לעיריית ערד 5 מליון שקל להתחדשות השכונות הוותיקות".

גרשון מבהיר שהמטרה היא להביא את השאררט לעוד ערים, אך זה תלוי גם בהנהלות הערים.

"המחירים בערד עלו ב-40% בשלוש שנים"

למה צריך עוד בנייה חדשה בערד?

בן חמו: "בשלוש השנים האחרונות אנחנו עם הכי הרבה התחלות בנייה בטווח של עשר השנים שעברו. 400 יחידות דיור, רובן בבנייה רוויה, ורובן נמכרו לזוגות צעירים ול'מנמיכי דיור', אלה שעברו משכונות הווילות למרכז העיר".

אני מבין שיש השקעה רבה בנכסי נדל"ן של חרדים ובדואים בערד.

"מחירי הדירות בערד עלו ב-40% בשלוש השנים האחרונות. החרדים הגיעו לכאן משום שיש להם משבר דיור חמור ושלפני 10 שנים יכולת לקנות כאן דירת שיכון ב-100,000 שקל. ברגע שערך הדירות עלה, נעצרה הנהירה.

"ובנוגע לבדואים, מתי בפעם האחרונה היית במרכז באר שבע? השפה המדוברת היא ערבית. יש לך רבע מליון בדואים באזור ואני רוצה שהם יבואו לעשות קניות בסופר מרקט ולשתות קפה במרכז המסחרי".

בשנות ה-70 ערד נחשבה כמופת לעיר מתוכננת היטב. מה קרה בעצם, שהיום היא נחשבת מבחינה תכנונית לבעייתית, שלא לומר כישלון?

דרור גרשון: "בעיני, התכנון היה לא טוב. ערד המתוכננת כביכול היתה מפוזרת. 15% מכלל השטח היה בנוי. זאת היתה תפיסה מודרניסטית, של שיכונים והשאירו המון שטחים ריקים. היו ועדות קבלה, סלקציה, הם הביאו אוכלוסיה ממעמד סוציואקונומי גבוה, אבל התכנון היה לא טוב. אח"כ באו אוכלוסיות חלשות ויחד עם התכנון הגרוע הם הביאו את ערד לאיפה שהיא הגיעה".

אתה חושב שבכלים תכנוניים תוכל לתקן את העיר?

"לא רק בעזרת תכנון. בעיר אין מספיק שירותים מסחריים ושירותי תעסוקה וזה נובע מהפיזור הגדול של ערד, מזה שלא ריכזו כדי לפתח יוזמה עצמית, מזה שאת הצים סנטרס בנו מחוץ לערד. מעבר לתכנון המקורי המשיכו בתכנון המפורבר שלא תרם לערד.

"מה שאנחנו מנסים לעשות זה לקחת את מרכז העיר, שאנחנו חושבים שהוא עמוד השידרה, ולהשקיע שם, כדי שמי שחי שם תהיה לו סביבה יותר טובה, ואולי העיר תתחיל למשוך אנשים".

איך זה יכול להיות שאתם עושים כזה מאמץ לחזק את העיר ערד ובו זמנית מייצרים לה בני תחרות בדמות העיר החרדית כסיף (7 ק"מ מערד) ועוד עשרה ישובים בבקעת ערד.

ורד סלומון: "המשרד תכנן תמיד גם ישובים כפריים וגם עירוניים. אני לא חושבת שאחד בא על חשבון השני. האמירה הזאת שהישובים האלה יגרמו לערים לקרוס, היא אמירה נבובה בעיני. זה לא נכון".

שותפה ליוזמת השאררט, האדריכל דרור גרשון, תופס את הדברים קצת אחרת: "אני מתנגד לזה. יד אחת במשרד הבינוי והשיכון מובילה מהלך אחד, ויד שנייה מובילה מהלך אחר. יש פה תהליך לא בריא. משרד הבינוי והשיכון מתגאה בהתחדשות, אבל רוב העבודה שלו היא פירבור".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי