גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מוביל את התשואות בפנסיה ובביטוחי המנהלים עד כה?

לאחר רבעון ראשון פושר, שבה המגמה החיובית לאפיקי החיסכון לטווח ארוך, עם תשואה ממוצעת של 1.2% ברבעון השני, שאפשרה לקרנות הפנסיה, לביטוחי המנהלים, לקופות הגמל ולקרנות ההשתלמות להציג במחצית הראשונה תשואה גבוהה מ-1.1% ● קרנות הפנסיה קיבלו רוח גבית מהאינפלציה הודות לאג"ח המיועדות ● "גלובס" מדרג את התשואות בפנסיה החדשה ובפוליסות המשתתפות ברווחים ● למדריך קרנות השתלמות

חיסכון פנסיוני / צילום: שאטרסטוק
חיסכון פנסיוני / צילום: שאטרסטוק

הרבעון השני בשנת 2018 היה חיובי עבור החוסכים לטווח ארוך בישראל. בשלושת החודשים שהסתיימו ביוני רשמו קופות הגמל לתגמולים, הפוליסות המשתתפות ברווחים, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה החדשות תשואות חיוביות. הודות לכך, הגופים שמנהלים את החיסכון הפנסיוני הצובר של הציבור הישראלי מצליחים להציג תשואה חיובית של קצת יותר מ-1.1% בממוצע במחצית הראשונה של השנה, מדובר על תשואות בקצב שנתי של יותר מ-5%, בממוצע..

מבדיקת "גלובס" את הנתונים שפורסמו באתרי הפנסיה-נט, הביטוח-נט והגמל-נט, של רשות שוק ההון והאוצר, עולה כי ברבעון השני השנה רשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-1.2%. זאת לאחר שברבעון הראשון השנה רשמו מכשירי החיסכון הללו תשואה ממוצעת של כמעט 0.3% בפנסיה החדשה המקיפה ותשואה חיובית של כמעט 0.2% בפוליסות המשתתפות ברווחים, בעוד שפוליסות ביטוחי המנהלים שנמכרות מאז 2004 כבר הציגו תשואה ממוצעת שלילית לרבעון, ותשואה שלילית של 0.2% עד 0.3% נרשמה בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל. 

כיצד נראית 2018 בחיסכון הפנסיוני של הציבור

2018 החלה עם חודש ינואר חזק, בהמשך למגמה החיובית שנרשמה ב-2017. בפברואר-מארס המגמה התהפכה, בצל הירידות בשוקי ההון בכל רחבי הגלובוס. ברבעון השני שבה המגמה החיובית הגם שבראייה ארוכת-טווח לא מדובר בקצב תשואה יוצא דופן בחישוב שנתי.

כך או כך, התשואות ברבעון השני היו חיוביות כמעט לכל אורך הדרך, בממוצעים ענפיים. קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הציגו תשואות ממוצעות של כ-0.9% עד 1%, בעוד שביטוחי המנהלים רשמו תשואות ממוצעות של 1.3% - במיוחד הודות לפוליסות המשתתפות ברווחים שנמכרו בשנים 1992 עד 2003, ושרשמו ברבעון השני השנה תשואות ממוצעות של יותר מ-1.5%. מעל כל האפיקים הללו בלט אפיק הפנסיה החדשה המקיפה, שרשם ברבעון השני תשואה נומינלית ברוטו של כ-1.65%. 

מהיכן נבעה ההצלחה היחסית של קרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שהן האפיק הצומח ביותר בשוק החיסכון לטווח ארוך, ביחס לחלופות? הרבעון השני השנה היטיב, בסך הכול, עם כלל מכשירי החיסכון, שנהנו מרוח חיובית באפיקי ההשקעות. ואולם, הרבעון השני גם התאפיין בכך שהאינפלציה הייתה גבוהה יחסית. דבר זה סייע לקרנות הפנסיה יותר מאשר לגמל, להשתלמות ולביטוחי המנהלים, וזאת משום שהקרנות הללו נהנות מאפיק השקעה ייחודי להן. במה מדובר? באג"ח המיועדות שהמדינה מנפיקה לקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שמהוות כ-30% מנכסי הקרנות, ושמפוזרות בין החוסכים לפי גיל.

בתקופות של תשואות לא גבוהות, ובוודאי שבתקופות שליליות, מדובר בעוגן חשוב לתשואות ובמנוע חיובי, וזאת משום שמדובר באג"ח לא סחירות שנושאות ריבית קבועה של 4.86% צמוד-מדד לשנה, הגבוהה בהרבה מהתשואות בשוק הסולידי, ולמעשה גם מהתשואות שיש כיום בחלק מהשווקים הלא-סולידיים.

על כל פנים, ב-12 החודשים האחרונים, המשקללים את המחצית השנייה ב-2017 והמחצית הראשונה השנה, רשמו אפיקי החיסכון הפנסיוני החדשים תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות של כ-5.6%. את התשואות הגבוהות ביותר רשמו הפוליסות המשתתפות ברווחים, שמוכרות גם כקרן י', שהניבו בתקופה זו תשואה ממוצעת של כ-7%. צמוד להן קרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שסגרו את התקופה האמורה עם תשואה ממוצעת של כ-6.64%.

אגב, בגמל ובהשתלמות מדובר על תשואות של כ-4.8% "בלבד". בהקשר זה נציין, כי בעוד שבפנסיה ובביטוח יש חמישה גופים מרכזיים, שמנהלים את ההשקעות שלהם בתחומים אלה בכפיפה אחת (עד כמה שניתן), הרי שבשוקי הגמל וההשתלמות ישנה שונות אדירה בין הגופים, והממוצע בשווקים אלה משקלל (וגם מסתיר) תשואות חלשות למדי של גופים לא מצטיינים, עם תשואות טובות של גופים מצטיינים גם ברמת החיסכון לטווח ארוך כולו. 

ביטוח מנהלים

הנפקת פתאל סייעה לתשואה 

מיהם הגופים שמצטיינים בתשואות שהם מניבים לחוסכים באמצעותם בשוקי הפנסיה החדשה המקיפה וביטוחי המנהלים שבאמצעות הפוליסות המשתתפות ברווחים, נכון לנתוני התשואות של סוף המחצית הראשונה ב-2018?

מניתוח נתוני הפנסיה-נט והביטוח-נט ליוני 2018 עולה, כי ישנם כמה גופים שבולטים מעל היתר: מגדל והפניקס בפוליסות המשתתפות ברווחים, שהן התיק הגדול ביותר בשוק ביטוחי המנהלים, ולצדם אלטשולר שחם ומנורה מבטחים בפנסיה החדשה המקיפה. בשוק האחרון ניתן לציין לחיוב גם את מיטב דש ואת הפניקס.

נתחיל משוק פוליסות החיסכון בביטוח: המחצית הראשונה של 2018 הייתה חיובית, בעיקר עבור מגדל, ואחריה כלל ביטוח ומנורה שבולטות אף הן לחיוב, בעוד שהראל והכשרה ביטוח יחסית מאחור. את הדירוג בשוק זה אנו מבצעים באמצעות התשואות של תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים (קרן י'), שאמנם סגורות למצטרפים חדשים מאז 2004, אבל מהוות את התיק הגדול ביותר של חברות הביטוח, וזה ש"הכי הומוגני" וניתן להשוואה.

כאמור, את הדירוג בפוליסות המשתתפות ברווחים ל-12 החודשים האחרונים מובילה מגדל, שהיא החברה הגדולה בתחום, ושאת השקעותיה מנהל אסף שהם. בתקופה האמורה רשמה מגדל תשואה של 7.55% בקרן י', לעומת ממוצע ענפי של כ-7%, שמוטה מעלה בעיקר הודות לה. מגדל קיבלה השנה חותמת נוספת להשקעה היסטורית מוצלחת, שאותה ביצעה בפתאל, שהונפקה בהצלחה מוקדם יותר השנה בבורסה. 

במקום השני בדירוג התשואות ליוני השנה ניצבת חברת הפניקס, שאת השקעותיה מנהל רועי יקיר, עם תשואה של 7.16%. שתי החברות הללו הן היחידות שמציגות תשואה גבוהה מהממוצע הענפי ל-12 החודשים האחרונים.

החברה השלישית בדירוג היא כלל ביטוח, שבימים אלה מחליפה הנהלה, ובמסגרת זו גם את מנהלות ההשקעות - הראשית לשעבר (ענת לוין) וזו של העמיתים (לימור דנש). מנהל ההשקעות הראשי החדש של כלל ביטוח הוא מנהל הנוסטרו הוותיק שלה - יוסי דורי.

מהצד השני בולטות בתחתית דירוג התשואות שתי החברות הקטנות בתחום: איילון והכשרה ביטוח. לגבי הראשונה נציין כי במחצית הראשונה של 2018 היא מציגה תמונה קצת משופרת עבורה, בעוד שלגבי השנייה נציין, כי היא בין הגופים שלדאבונם הציגו ב-12 החודשים החולפים תשואות של מתחת ל-5%.

ומה לגבי שוק הפנסיה החדשה, שצומח בקצב אדיר? נכון לסוף יוני 2018 מנוהלים בשוק זה כ-324 מיליארד שקל, ומדי חודש מתווספות אליו הפקדות בסדר גודל של יותר מ-3 מיליארד שקל. כאמור, שוק זה נהנה ברבעון השני מהאינפלציה היחסית גבוהה יחסית (רק ביחס למה שהורגלנו בשנים האחרונות), מה שהוביל אותו להציג את התשואות הממוצעות הגבוהות בשוק החיסכון לטווח ארוך.

בניגוד לשוק ביטוחי המנהלים, או קרנות ההשתלמות, ובדומה לשוק קופות הגמל לתגמולים, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות מתאפיינות בכך שחלק ניכר מהחיסכון מנוהל במסלולים תלויי גיל, שנבדלים האחד מהשני באופי ההשקעות, ושלכן מציגים תשואות ממוצעות שונות מאוד.

על כן דירוג קרנות הפנסיה החדשות המקיפות של "גלובס" נחלק לשלושה חלקים: מסלולים כלליים גדולים, שהם שריד למה שאפיין את הענף לפני המעבר למסלולים תלויי גיל, ושלא כל הגופים המנהלים מחזיקים בהם; מסלולי עד גיל 50; ומסלולים לגילאי 50 עד 60. 

פנסיה חדשה

ככלל, התשואות הממוצעות במסלולים הכלליים הגדולים הן הכי גבוהות, ועומדות על 6.83%, בעוד שהמסלולים עד גיל 50 מציגים תשואה של 6.69% בממוצע, והמסלולים לגילאי 50 עד 60 מציגים תשואה ממוצעת של 5.64%.

כך, עיבוד נתוני הפנסיה-נט מלמד כי כלל ביטוח מציגה את התשואה ל-12 החודשים האחרונים הגבוהה ביותר בקרב המסלולים הכלליים, עם תשואה של 7.2% במסלול ספיר. במקום השני, עם תשואה טובה גם כן, ניצבת הקרן הגדולה בישראל - מבטחים החדשה של מנורה מבטחים, שאת השקעותיה מנהל יוני טל ושאת השקעות עמיתיה מנהל ניר מורוז, ושמציגה בתקופה האמורה תשואה של 7.06%.

במסלולים עד גיל 50 בולטים שלושה גופים מעל היתר: אלטשולר שחם, מהגופים הקטנים בשוק זה ומי שבולט לחיוב בצמרת הדירוגים, מנורה מבטחים - השחקן הגדול בשוק זה, והפניקס, שאת ההשקעות של עמיתיה מנהל יניב כהן. באלטשולר שחם מנהלים את ההשקעות גילעד אלטשולר ודני ירדני. 

פנסיה חדשה לבני 50

ומה לגבי המסלולים של גילאי 50 עד 60? מדובר עדיין בקבוצת מסלולים שבה מנוהלים נכסים בהיקף חד-ספרתי של מיליארדי שקלים (לעומת היקפים גדולים בהרבה בשתי הקבוצות האחרות שסקרנו), ושאותה מובילים אלטשולר שחם, מנורה מבטחים, ומיטב דש, בסדר יורד. 

לסיום, בשתי קבוצות המסלולים תלויי הגיל שסקרנו בדירוג יש שני גופים שבולטים לרעה ביחס למתחרים, ושאוחזים במקומות האחרונים, בשתי הקבוצות - פסגות והלמן-אלדובי, שלא נמנים עם מובילי השוק. אגב, מיטב דש והלמן-אלדובי הם מנהלי הפנסיה ברירת מחדל. 

פנסיה חדשה לבני 50-60

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל