גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קיים כשל מהותי בבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין"

את הבחינה האחרונה של לשכת עוה"ד עברו בהצלחה רק 32% מכלל הנבחנים ● לטענת ד"ר לימור זר-גוטמן, חוקרת בתחום הפרופסיה של עורכי הדין בביה"ס למשפטים במכללה למינהל, "בכל מסגרת עסקית, כישלון כה חרוץ היה מוביל לפיטורי הוועדה הבוחנת ולניסיון למצוא דרך טובה יותר לערוך את בחינות ההסמכה"

ד”ר לימור זר–גוטמן /צילומים: שלומי יוסף
ד”ר לימור זר–גוטמן /צילומים: שלומי יוסף

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין בשנים האחרונות נפל כשל מהותי, כך שהן לא מתאימות לבצע את תפקידן - סינון המועמדים המתאימים לעבוד כעורכי דין. בכל מסגרת עסקית, כישלון חרוץ כזה היה מוביל לפיטורי הוועדה הבוחנת ולניסיון למצוא דרך טובה יותר לערוך את בחינות ההסמכה".

כך אומרת ל"גלובס" ד"ר לימור זר-גוטמן, חוקרת בתחום הפרופסיה של עורכי הדין בבית הספר למשפטים, המסלול האקדמי, המכללה למינהל (המושג פרופסיה של עורכי דין אומר שמדובר במקצוע שהעיסוק בו כרוך במומחיות ומצריך הכשרה ממושכת, ושרוב העוסקים בו משתייכים לארגון מקצועי המבקש להגן על האינטרסים של חבריו).

בחינות ההסמכה האחרונות של לשכת עורכי הדין הסתיימו בכישלון חרוץ של רבים מהמתמחים, שניגשו אליהן בתקווה להגשים את חלומם להיות עורכי דין. את הבחינה האחרונה, שתוצאותיה התפרסמו החודש, ב-16 ביולי, הצליחו לעבור בהצלחה רק 32% מכלל הנבחנים. 80% מהנבחנים היו בוגרי מכללות למשפטים, ששיעור המעבר שלהם בבחינה היה 26% בלבד. 15% מהנבחנים היו בוגרי אוניברסיטאות, שהצליחו הרבה יותר. 74% מקרב המתמחים שלמדו באוניברסיטאות הצליחו לעבור את הבחינה.

ד"ר זר-גוטמן מציינת כי פרופסיה של עורכי דין עצמאית היא תנאי חשוב לקיומה של חברה דמוקרטית בעלת שלטון חוק יציב. "בעולם ידועה הקורלציה בין עצמאות הפרופסיה לחוזקו של שלטון החוק והדמוקרטיה: ככל שהפרופסיה עצמאית יותר, כך מתחזקים שלטון החוק והדמוקרטיה. במדינות שבהן הפרופסיה לא עצמאית ונתונה לשליטת הרשות המבצעת - יש פגיעה שיטתית בזכויות אדם, החלשה של בתי המשפט ופגיעה בדמוקרטיה".

אולם, לדברי ד"ר זר-גוטמן, "פרופסיה עצמאית יתר על המידה המחזיקה ברגולציה עצמית כמעט ללא התערבות ממשלתית או התערבות חלשה - מהווה אף היא סכנה לשלטון החוק ולזכויות אדם. המקרה של בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין מעיד בדיוק על סכנה זו".

מבחני הלשכה

סימביוזה חשודה בין לשכת עורכי הדין לוועדה הבוחנת

לדברי זר-גוטמן, "ישנה ירידה חדה בשיעור המעבר החל ממועד נובמבר 2015, עת פעלה הקואליציה החדשה בלשכת עורכי הדין, בראשות עו"ד אפי נוה. עד למועד זה (למעט חריג אחד בבחינת נובמבר 2011), שיעורי המעבר היו 80%-70%.

"אך כאשר ראש הלשכה הנוכחי נכנס לתפקידו, במחצית השנייה של 2015, כשהבחינה עדיין במתכונת הקודמת - מתחילים שיעורי המעבר לצנוח בצורה חדה. הם מתחילים ב-60% עוברים (מועד נובמבר 2015), ומכאן צונחים עד ל-30%. לדעתי, זו לא יד המקרה שבדיוק במועד זה מתחילים שיעורי המעבר לצנוח".

בשתי בחינות ההסמכה האחרונות היה פער גדול בין תלמידי אוניברסיטאות, שרובם הצליחו לעבור את הבחינה בהצלחה, לבין תלמידי מכללות שרובם נכשלים.

"אכן טענת הלשכה, הנשמעת שוב ושוב, היא כי האשם הוא בלימודי המשפטים בחלק מהמוסדות, ולראיה הפער בין שיעור הנכשלים באוניברסיטאות ובכמה מכללות מובילות, ליתר המכללות שבתחתית רשימת העוברים את הבחינה. אני רוצה לשאול בהקשר הזה - האם הבעיה בלימודי המשפטים בחלק מהמוסדות צצה רק בשנים האחרונות? האם בוגרי אותן מכללות בשנים שבהן היו שיעורי המעבר גבוהים, למדו טוב יותר מחבריהם בשנים האחרונות, שכן אלה עברו ואלה נכשלים?

"לשאלה זו יש להוסיף עובדה חשובה שמעט הוצנעה לגבי הבחינה האחרונה - שיעור העוברים את הבחינה, לפני שתוקנה על-ידי הוועדה הבוחנת, עמד על 12%. בנוסף, בבחינה האחרונה רק 3% מהשאלות היו בתחום האתיקה, בניגוד למתכונת הקודמת של הבחינה, שבה לפחות 10% מהשאלות היו בתחום האתיקה, שהוא מרכזי וחיוני בקביעה מי ראוי להיות עורך דין.

"כל אלה מעידים על כשלים מהותיים בבחינה עצמה. כלומר, הבחינה אינה מהימנה ואינה תקפה. גם שופטי בית המשפט העליון שדנו בעתירות השונות, ציינו שהם עצמם לא היו עוברים את הבחינה".

אז מהי המסקנה לגבי הבחינות?

"כאמור, המסקנה היא שנפל כשל מהותי בבחינות ההסמכה בשנים האחרונות. הכישלון הזה לא מונע מהוועדה הבוחנת להמשיך ולטפל בבחינות ההסמכה, כי יש מי שמרוצה מתפקודה".

מי זה ה"מישהו" הזה שמרוצה מהוועדה?

"המישהו הזה הוא הרגולטור האחראי על בחינות ההסמכה - לשכת עורכי הדין. אמנם החוק מפריד בין הוועדה הבוחנת ללשכה, וחברי הוועדה כבר אינם נבחרים על-ידי ראש הלשכה. ועדיין, יש סימביוזה חשודה בין השניים. באופן מפתיע יוצא שהוועדה הבוחנת, בכך שהיא נכשלת בתפקידה לערוך בחינות תקפות ומהימנות, משרתת את האג'נדה המוצהרת של ראש הלשכה - להילחם בהצפת המקצוע ולצמצם את מספר עורכי הדין.

"כישלונה של הוועדה הבוחנת משיג בדיוק מטרה זו - שכן שיעור הנכשלים המעדיפים לפרוש מהמסלול ולא לגשת לבחינות ההסמכה עלה באופן דרמטי בשנים האחרונות".

בחינות הוגנות שגם שופט עליון יוכל לעבור

ד"ר זר-גוטמן אומרת עוד כי הסכנה של לשכה עצמאית מדי המחזיקה סמכויות רחבות מדי, מתרחשת לנגד עינינו: "פגיעה בזכות המתמחים לבחינה הוגנת. במדינות רבות בארצות-הברית יש בחינות הסמכה קשות, ששיעור המעבר בהן נמוך כמו בישראל. הטענה אינה נגד בחינת הסמכה קשה, הטענה היא שהבחינה צריכה להיות ראויה והוגנת. בחינה ששיעור המעבר בה מתחיל לצנוח לפתע, לפי מדיניות הלשכה, ומגיע למעבר של 12%, היא בחינה לא הוגנת הפוגעת בזכויות המתמחים".

הבחינות הקשות מסייעות, בין היתר, להעלאת הרמה ולמלחמה נגד הצפת מקצוע עריכת הדין. מה הפתרון לסוגיות אלה?

"הפתרון נמצא מתחת לפנס, והצבעתי עליו בדעת המיעוט שלי בדוח ועדת פרוקצ'יה - ועדה ציבורית שעסקה בלשכת עורכי הדין והגישה דוח בסוף שנת 2013. כתבתי שם: 'הלשכה צריכה להישאר עצמאית ומנדטורית בכל הקשור להמשך ייצוג כלל עורכי הדין, אולם אינה יכולה להמשיך לאחוז בשתיים מסמכויות הרגולציה הנתונות לה: הסמכות הראשונה שיש להפקיע מכל קשר ללשכה היא עריכת בחינות ההסמכה לעריכת דין; הסמכות השנייה היא הפעלת מערך הדין המשמעתי'.

"אני ממליצה על הקמת גוף סטטוטורי חיצוני, שיהא אחראי על פיקוח התמחות ומערך הבחינות במנותק לחלוטין מהלשכה - גוף כדוגמת זה הפועל במדינת ניו-יורק לגבי בחינות ההסמכה (אין שם התמחות)".

זר-גוטמן מוסיפה ואומרת כי לפי דוח הלשכה לשנת 2018, ההכנסות מהאגרות שמשלמים המתמחים (דמי רישום מתמחים, בחינות והסמכה) עומדות על 6.3 מיליון שקל. "הצעתי היא להשתמש בחלק מכספים אלה כדי לממן גוף מקצועי שיערוך את בחינות ההסמכה. גוף שיהיה נפרד מהלשכה, מתמחה בעריכת בחינות מהימנות ותקפות. בחינות שגם שופט בית המשפט העליון יוכל לעבור, כי הן יבדקו באופן נכון מי מתאים להיות עורך דין. בחינות שגם בהן שיעורי המעבר לא יהיו גבוהים, אבל הן יהיו הוגנות ומהימנות. בדיוק כפי שנעשה בארצות-הברית".

כמי שמלמדת במכללה למינהל שמכשירה סטודנטים במשפטים, האם את יכולה להיות אובייקטיבית ביחסך לבחינות?

"דווקא במכללה למינהל יש אחוזי מעבר גבוהים, בדומה לאוניברסיטאות. על כל פנים, אני מדברת כחוקרת של התחום. זה חלק מפרויקט מחקר גדול שלי שבו אני חוקרת את הרגולציה בידי לשכת עורכי הדין".

הלשכה: "זר-גוטמן אינה בוחלת בדמגוגיה והטעיה פעם אחר פעם"

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "יש להצטער על התנהלותה של זר-גוטמן שאינה בוחלת בדמגוגיה ובהטעיה פעם אחר פעם. כד"ר בתחום המשפט היא אמורה הייתה לדעת שוועדת הבחינות הינה ועדה חיצונית עצמאית ובלתי תלויה, המתמנה על-ידי שרת המשפטים ונשיאת העליון, וחבריה אינם כפופים ללשכה, ויש להם עצמאות מוחלטת בניסוח הבחינה. מצער לראות שהגברת זר-גוטמן אינה נותנת לעובדות לבלבל אותה וחרף מצב דברים זה היא מעלה מצג מטעה כלפי הציבור. טוב תעשה אם תחדל ממנהגה להשתלח בלשכת עורכי הדין חדשות לבקרים, מתוך אג'נדה אישית שהיא אינה מסתירה אותה".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת