גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כי מציון תצא דירה

דיור שיתופי הוא פתרון נחוץ למשבר הדיור בקרב הצעירים, והוא זמין לכל רשות מקומית

דיור שיתופי / צילום: Shutterstock
דיור שיתופי / צילום: Shutterstock

הצעירים של היום "זה לא מה שהיה פעם", נאנחים הקשישים, ואנחנו מחייכים.

אך יש אמת בדברים. האוכלוסייה הצעירה בעולם ובישראל עברה תהפוכות גדולות, ובהן שינויים חברתיים וכלכליים באורח החיים המודרני. גיל הנישואים עולה, הצורך בחיפוש עצמי והאומץ לנסות ולטעות לפני קבלת החלטות, הגדילו את חתך האוכלוסייה הנחשב ל"צעיר", ה-non-families, או לחלופין Young adults, שצריך לספק לו את צרכיו הייחודיים.

תוכניות ממשלה פעלו ופועלות למצוא פתרונות דיור למשפחות צעירות, וטוב שכך. אך מה באשר לקידום פתרונות דיור לאוכלוסייה צעירה שטרם הקימה משפחה? מנתוני הלמ"ס עולה, שרק 2% מהדירות הנבנות כיום הן בנות שני חדרים.

בדיקה שערכנו ב-2017 העלתה, שמתוך 54 אלף סטודנטים וצעירים בירושלים, 44 אלף חיים לבדם או עם שותפים. בנוסף, סקר צעירים באותה שנה מצא שירושלמי בגילאי 24-37 מחליף דירה בממוצע אחת לשנה, ומעדיף להתגורר בסמיכות לאנשים הדומים לו באורח החיים ובהשקפה.

ירושלים לא נותרה אדישה לשינויים באורח החיים של האוכלוסייה הצעירה, וברור שדרוש פתרון יצירתי, מחוץ לקופסה.

הגענו לפתרון הדיור השיתופי (Co-Living). פתרון דיור שהחל בלונדון והתפתח במנהטן ובוושינגטון, המשלב פונקציונאליות וחיסכון בהוצאות, ומייצר עוגן קהילתי-חברתי וחיים משותפים. כך, במתחם מגורים חדשני, מוצע פתרון 'הכול כלול' למצוקת הדיור, ליוקר המחיה, לניכור החברתי ולמחסור בשטחים.

לפי מודל זה, המגורים המשותפים מתנהלים בשכירות, ומופעלים על-ידי חברת ניהול היוצרת מעטפת לדייר ואחראית על הכול, מהתפעול הלוגיסטי ועד לשירותי-קהילה. הדייר ישלם דמי-שימוש חודשיים, לשכר-דירה, הוצאות צריכה (חשמל, גז, מים וארנונה), תקשורת (אינטרנט וכבלים), ניקיון הדירה (אחת לשבועיים) ותשלומי תחזוקה לחברת הניהול.

נוסף ליחידות הדיור הקטנות יהיו לדיירים אזורים משותפים רחבים, הכוללים חדר כביסה, אזורי ישיבה, מטבח מצויד, חדר-כושר, חלל לאירועים/התכנסויות. זהו "עידן ה-share" והכלכלה השיתופית בכל תחומי החיים: רשתות חברתיות, קואופרטיבים קמעונאיים לרוכשים במשותף, תחבורה שיתופית, קבוצות רכישה המעניקות כוח קנייה לחבריהן. דיור שיתופי, קצת כמו קיבוץ, אבל אחרת - הוא הדבר הבא. וירושלים, שבנויה כשכונות וכקהילות, הולמת גישת חיים זו, ותעניק לתושבים את יתרונות העיר, עם אווירת ביחד קהילתי ייחודי.

יחד עם הממד השיתופי, הפתרונות העיצוביים הפונקציונאליים בדירות יאפשרו לדייר פרטיות, שקט ומרחב שמפצים על גודל הדירה.

אולם על-מנת שנוכל לבצע זאת ולהביא את המודל לכדאיות כלכלית, ישנן כמה משוכות חקיקתיות ושינוי מדיניות שצריך לעבור. למשל, הרגולציה כיום מונעת בניית דירות קטנות. וזוהי החמצה. כן, יש צורך להקצות קרקעות מדינה מוזלות לשכירות.

מודל ה"קו-ליבינג" הוא נדבך הכרחי למדינה כיום. בהתמודדות עם אתגרי האוכלוסייה הצעירה, פעלנו בירושלים במגוון דרכים: מעונות מוזלים לסטודנטים במרכז, שהם חיוניים למרקם החיים התוסס; הקצאת מבנים ותקציבים ל"מעמד היצירתי", 11% מהבנייה החדשה הם פרויקטי התחדשות עירונית, פרויקט הבינוי-פינוי הראשון בירושלים יצא השנה, הקמת "רשות צעירים" שמופקדת על חיי היצירה והקהילה של אוכלוסייה זו, לצד שורת הטבות והנחות במגוון תחומים.

אולם דרוש מהלך נוסף, משלים. מודל המגורים השיתופי יאפשר לצעירים, עורק מרכזי בחיי הכלכלה, דרך חיים חלופית, נוחה, לחיות לפי הצרכים שלהם.

במציאות שלנו, בעיריית ירושלים וגם של ראשי העיריות והמועצות בארץ ובעולם, חייבים לספק פתרונות ויתרונות לצעירי העיר בכל תחומי חייהם, על-מנת שימשיכו לגור בה. אוכלוסיית צעירים אינה מותרות לעיר משגשגת אלא הכרח. הדור הצעיר מסתכל קדימה, פורץ פרדיגמות, שובר מחסומים ושומר על העיר ערנית לתהליכים. זה הדור שייעצב את המחר.

אבל כדי שאותו צעיר/ה יוכלו להעז ולנסות, הם זקוקים לקרקע בטוחה, לדעת שהם יכולים להסתדר כלכלית בזמן המרדף אחר הגשמת ייעודם. הם צריכים הזדמנות. היתכנות. אלה דברים שמחובתנו, ראשי הערים, המועצות, המשרדים והמדינה, לדאוג לסייע. לא מהפה ולחוץ, אלא דרך הביצוע, עד להגשמה מלאה של החזון.

■ הכותב הוא ראש העיר ירושלים. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מנית ה-AI הלוהטת

המשקיע המילאירד הנודע סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה