גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאומי קארד יתחרה בלאומי, יש מקום להרבה שחקנים"

יו"ר לאומי קארד ומנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, חושב שהביקורת על כך שלאומי רוצה להחזיק ב-20% מחברת כרטיסי האשראי פופוליסטית: "אנחנו מחזיקים 20% ממימון ישיר, והיא מתחרה בלאומי" ● הוא מופתע מההתעניינות שהייתה בלאומי קארד: "מדובר בחברה מקומית עם רגולציה מורכבת"

ירון בלוך / צילום:עמרי מירון
ירון בלוך / צילום:עמרי מירון

"מכירת לאומי קארד היא העסקה הכי מורכבת ומסובכת שיצא לי להוביל. היו המון צדדים בעסקה והרבה חלקים באוויר". כך מספר יו"ר לאומי קארד ומנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, בראיון ל"גלובס". בלוך הוביל את מכירת לאומי קארד לקרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל. "מדובר באחת הקרנות הגדולות בעולם, שהחליטה לבוא ולהשקיע בחברה מקומית", מסביר בלוך, "לא מדובר פה במכירה של חברה כמו מובילאיי, שפעילה בעולם, אלא בחברה שפעילה רק בשוק המקומי ותחת רגולציה כבדה. ובכל זאת - באה לכאן קרן בינלאומית רצינית וקונה אותה. הופתעתי מכמות המתעניינים. חשבתי שנתקשה לעניין משקיעים בחברה שיש עליה רגולציה מורכבת ושהיא פעילה רק בשוק המקומי".

הצלחתם למכור את לאומי קארד לפי שווי הגבוה ב-30% מההון העצמי, אתה מרוצה מהמחיר?

"בסך הכול אנחנו מרוצים. נעשתה פה עסקה טובה בתהליך תחרותי, שנגמר מבחינתנו בצורה חיובית - הן מבחינת המחיר והן מבחינת זהות הקונים. המחיר שהשגנו הוא בגדר הציפיות שאני מדבר עליהם בשנה האחרונה".

במסגרת ההסכם נקבע שללאומי פרטנרס תינתן אופציה לרכישת 20% מלאומי קארד. המהלך הזה לא עוקף את חוק שטרום, שביקש להפריד בין הבנקים הגדולים לחברות כרטיסי האשראי?

"אנחנו תמיד בודקים את ההיתכנות של כל מהלך. בחנו באמצעות עורכי דין מהשורה הראשונה את ההיתכנות של הנושא. מבחינה משפטית אנחנו על קרקע מוצקה ולא אמורה להיות עם זה בעיה. השאלה היא מה יהיה בפועל באופן מעשי - ואת זה המפקחת על הבנקים תצטרך להחליט. אנחנו מתכוונים להגיש את הבקשה ומקווים שהיא תאשר לנו".

גם אם הסעיף עומד במגבלות החוק היבש, אתה מבין את הביקורת על מהלך כזה?

"מעבר לפופוליזם יש עובדות, וחשוב להבין גם אותן. כשהתנהלנו מול הקונים השונים, החשש הגדול והמרכזי שלהם היה מה תהיה מערכת היחסים מול הבנק אחרי ההפרידה, כי כולם מבינים שיש פה תלות. כל מי שמסתכל על ההזדמנות לקנות, רצה לוודא שהחברה תישאר חזקה.

"טיפלנו בחשש הזה במספר דרכים. בהסכם התפעול (ההסכם שמסדיר את היחסים בין בנק לאומי ללאומי קארד. ע"א) לאומי נאות לעשות ויתורים משמעותיים לטובת החברה על מנת לחזק אותה, והוא ייהנה מתמורה נוספת של עד 273 מיליון שקל אם יעמוד ביעדים שונים.

"בנוסף, הקונה פנה אלינו וביקש שנחבור אליו. הוא רואה בכך שני יתרונות: ראשית חשוב לו שיהיה שותף ישראלי שיעזור לו בנושאים כמו מימון ורגולציה, והוא יודע שאם לאומי יהיה בפנים הוא יהיה רגוע יותר בכך שלאומי לא יעשה פעולות שיפגעו במעמדה של לאומי קארד. זה אמירה מאוד חזקה ונכונה.
הנכונות שלנו להשתתף בעסקה באותו מחיר שהקרן קונה מוכיחה שאנחנו חושבים שהחברה עומדת להצליח ושהמשקיע ירוויח על השקעתו. גם מנכ"ל לאומי קארד, רון פאינרו, אמר שזה הדבר הכי טוב לחברה. זה נהדר שהלקוח המרכזי הוא גם שותף".

אבל זו בדיוק הבעיה, שלאומי קארד אמור להיות המתחרה של לאומי ולא השותף שלו.

"אין שום בעיה שהוא יתחרה בלאומי וזה מה שיקרה. השוק מאוד גדול ויש מקום לעוד שחקנים. צריך לזכור שלאומי פרטנרס גם מחזיקה 20% ממימון ישיר, והחברה מצליחה. מדובר בגוף שמתחרה בלאומי על אשראי, ואת חושבת שהייתה איזו השפעה? תסתכלו על התוצאות ותגידו אם לאומי השפיע לרעה. במקרה הזה, אנחנו אפילו לא נחזיק ישירות בחברה, אלא נהיה שותפים מוגבלים, למעלה. אנחנו מוכנים לוותר על זכויות כמיעוט ולהיות שותפים רק לתוצאות. אם לאומי פרטנרס תחזיק ב=20% מלאומי קארד זה יעשה רק טוב לחברה ולציבור. בתור בנק וחברה ציבורית, נדאג שהחברה תתנהל בצורה הוגנת וטובה".

אתה מאד אופטימי בנוגע ליום שאחרי, אולם קיים חשש שהיות וקרן רכשה את השליטה, היא תעלה ריביות ועמלות כדי להשביח את השקעתה. אתה חושב שנראה תרחיש שכזה?

"אנו מכירים את תחום הפרייבט אקוויטי בעולם ומשקיעים בקרנות בארץ ובחו"ל. העולם השתנה, בעבר עיקר הנכסים היו בשליטת משפחות גדולות שנהנו מפורטפוליו עצום. היום בעלי השליטה הגדולים והמרכזיים הם קרנות פרייבט אקוויטי, זה קיים בעולם וביתר שאת גם בישראל.

"כשגופים טובים, כמו ורבורג פינקוס, נכנסים להשקעות, הם לא באים להעלות מחירים ולהוריד הוצאות. אם זו הייתה המטרה, זה לא היה מעניין אותם להיכנס. המנדט שלהם זה לקחת חברה ממקום X ל-Y. כן, גם להתייעל כדי להיות חדה, אך גם בהצעות ערך גדולות ומגוונות, לפתח מנועי צמיחה חדשים ולנצל הזדמנויות שנוצרו משינויים ברגולציה".

אבל בסוף הקרנות האלה באות לזמן קצר ורוצות לראות השבחה מהירה.

"זה דווקא טוב. מי שקונה ל-20 שנה לא בוער לו והוא משפר לאט-לאט. כשקרן נכנסת לאירוע כזה היא מתחילה לעבוד, יש לה תקופה חיים לא קצרה של 5-6 שנים. היא באה מהיום הראשון לעשות עסק טוב.
בורבורג פינקוס רואים בשוק האשראי הישראלי הזדמנות אדירה, מכיוון שהוא מתקדם טכנולוגית אבל מתאפיין בריכוזיות מצד המערכת הבנקאית".

האם להערכתך לאומי קארד תהפוך לבנק כפי שהיו מאוד רוצים לראות במשרד האוצר?

"זה תלוי בבעלים החדשים. ככל שאני יודע בטווח הקרוב אין כוונה כזו. הם רוצים להרחיב מנועים קיימים, אבל אולי בעתיד ישקלו זאת".

הנציג מהאו"ם

תהליך מכירת לאומי קארד גרם למתיחות ולניגוד עניינים מובנה בין בנק לאומי לחברת כרטיסי האשראי שבבעלותו, שאמורה להפוך למתחרה שלו. הדבר יצר חיכוכים בין הצדדים, ובלוך היה למעשה על תקן המפשר בסוגיות השונות, היות מצד אחד הוא יו"ר לאומי קארד, ומצד שני מנכ"ל חברה בת אחרת של לאומי' שתפקידו להוביל את המכירה ביחד עם חנן פרידמן ראש חטיבת אסטרטגיה ורגולציה בלאומי.

איך הסתדרת עם כל ניגודי האינטרסים והחיכוכים מסביבך?

"יש ניגודי עניינים ואיגודי עניינים - והייתי במצב של איגודי עניינים. דווקא העובדה שהייתי 'מהאו"ם' שם אותי במקום הנכון ביותר. הסתכלתי בצורה הכי נכונה והוגנת, והייתה לי אחריות כיו"ר לאומי קארד לעשות את הטוב ביותר. אני חושב שהתוצאה של העסקה מוכיחה את זה - גם ההסכם התפעולי שהגענו אליו, וגם הרוכש יקדמו לטעמי את החברה. בסוף הכל הסתדר".

אומרים שבורבורג פינקוס התרשמו ממך, האם תישאר יו"ר לאומי קארד גם אחרי הפרידה מבנק לאומי?

"זה לא על הפרק. אני אוהב את מה שאני עושה בלאומי פרטנרס ואת הפלטפורמה שיש לי שם. אני מאוד מרוצה מאיפה שאני נמצא". 

"פרטנר קיבלו מאיתנו מעל ומעבר"

חתימת ההסכם בין בנק לאומי ולקרן ורבורג פינקוס, שהתבצעה בסוף השבוע האחרון, נחשבה למפתיעה למדי. הסיבה לכך היא שבבנק לאומי אפשרו להגיש הצעות מחייבות לרכישת החברה עד ל-2 באוגוסט, ולמרות זאת חתמו עוד לפני כן עם ורבורג פינקוס על העסקה, מה שיצר תחושת מרמור בקרב חלק מהמתמודדים האחרים.

בלוך דוחה את הטענות ומספר על התהליך: "בתחילה עבדנו מול 17 גופים שונים בארץ ובחו"ל שהתעניינו ברכישה. לאורך התהליך, שנמשך מספר חודשים, צמצמנו לאט-לאט את מספר המתמודדים - חלק פרשו מרצונם ועם חלק בחרנו לא להמשיך איתם. בסופו של דבר הגענו לשלב הסופי עם שישה גופים ובסוף התהליך נותרנו עם שלושה גופים (ורבורג פינקוס, סנטרברידג' ופרטנר- ע"א), כשכול אחד מהם היה מאוד רציני בתהליך והקדיש מאמצים גדולים לבחון את העסקה.

"פרטנר קיבלו מאיתנו מעל ומעבר ביחס לכך שהם הצטרפו לתהליך רק בחודשים האחרונים. למרות שהם הצטרפו באיחור, הם קיבלו את מלוא התמיכה. בסופו של דבר החלטנו ללכת עם אחד מהם. אי אפשר לבוא ולומר שמיהרנו לחתום, זה לא תהליך שהתחיל לפני יומיים".

אבל למה לא חיכיתם עד למועד האחרון שקבעתם, אולי הייתם מקבלים הצעות טובות יותר?

"גם לקראת השלבים הסופיים, אמרנו וגם כתבנו ש-2 באוגוסט אינו תאריך קדוש, כי אם יהיו מועמדים שיגיעו עם גמירות דעת לגבי מבנה עסקה שיהיה נכון עבורנו ושיעמוד ביעדים שלנו - נהיה מוכנים לסגור לפני כן. זה לא היה אחראי סתם להמשיך את התהליך".

גם סנטרברידג' הציע מחיר דומה לזה של ורבורג פינקוס, למה בחרתם בסוף ב-ורבורג?

"שני הגופים התאימו לנו והתלבטנו. שיקול מרכזי זה המחיר שהוצע, אבל זה לא השיקול היחיד. היה חשוב לנו זהות הקונה. אנחנו לא מוכרים נדל"ן, שנפרדים ממנו. החברה הזו תהיה בקשר ממושך עם לאומי. היא מקבלת מידע על לקוחות לאומי. היא תהיה נותן שירותים מרכזי ולאומי ימשיך לתמוך בחברה ברמה המימונית. לאומי רוצה בטובת החברה ומבין את השותפות העתידית, ולכן היה חשוב לזהות רוכש שבעצם יתאים לציפיות שלנו. בסוף הגענו למסקנה שזה הגוף הכי טוב שיכולנו להביא לתהליך הזה. הם עשו עבודה על לאומי קארד במשך שנים, והגענו למסקנה שהם יתאימו לנו קדימה לטובת החברה והלקוחות".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות