גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעצב לכל מנהל: בארץ מתחילים לגלות את הכלכלה היצירתית

לפי גישת הכלכלה היצירתית, החברות המצליחות הן אלה שמטמיעות עיצוב ויצירתיות כמנוע צמיחה בפעילות העסקית שלהן, אבל ישראל רחוקה מלממש את הפוטנציאל בתחום הזה ● כעת בית הספר לעיצוב שנקר מוביל פרויקט לקידום התעשיות היצירתיות, שכבר זכה במימון של 1.6 מיליון אירו מהאיחוד האירופי

Airbnb / צילום: שאטרסטוק
Airbnb / צילום: שאטרסטוק

חברת Airbnb, שמתווכת בין משכירי דירות לשוכרים לטווח קצר, הוקמה לפני כעשר שנים על ידי בריאן צ’סקי וג’ו גביה, שני חברים שהכירו בבית הספר לעיצוב. השניים היו שותפים בדירה והיו במצוקת מזומנים. בסוף שבוע אחד שבו נערך כנס בעמק הסיליקון והמלונות היו בתפוסה מלאה, הם החליטו להביא מזרן מתנפח ולהשכיר חלק מהדירה לאדם זר. מאז הלכה פעילות החברה וצברה תאוצה, עד שהפכה לחברה הפרטית השלישית בשווייה בעולם.

ללא טכנולוגיה יוצאת דופן, הצליחה Airbnb להגיע לשווי של יותר מ-30 מיליארד דולר. הדרך לשם - בחינה של שוק מסורתי ( מלונאות ), הבנה מה ניתן לחדש בו, ויצירת פעילות משבשת (Disruption), שמבוססת פעמים רבות על מודלים עסקיים חדשים. האם העובדה שצ’סקי וגביה הם מעצבים הועילה להם לבנות את Airbnb?

לפי תפיסת הכלכלה היצירתית, שילוב של אנשים מתעשיות יצירתיות כמו עיצוב, פרסום, מוזיקה, אדריכלות ועוד בתהליכי קבלת ההחלטות טומן בחובו יתרון גדול לחברות, כיוון שהם יביאו איתם יכולת חשיבה מחוץ לקופסה. זה כביכול גם מה שאיפשר לצ’סקי וגביה להסתכל על הדברים באופן שונה ולהגיע לרעיון של הקמת Airbnb. באופן כללי, הגישה הזאת גורסת שהחברות המובילות הן אלה שמטמיעות עיצוב ויצירתיות כמנוע צמיחה אסטרטגי בפעילות העסקית שלהן. דוגמה נוספת ושכיחה יותר היא פיתוח האייפון. סטיב ג’ובס אמנם לא היה מעצב, אך אף אחד לא יטיל ספק ביצירתיות שלו. היכולות של האייפון הראשון היו קיימות כבר קודם לכן במכשירים של נוקיה, אך אפל שיפרה את חוויית המשתמש ועשתה מהפכה בגישה אליו: ממכשיר שמיועד רק לתקשורת למכשיר שיש לו תפקיד כולל - תקשורת, בידור, כלי עבודה ועוד. לפי סקר שערכה קרן הון סיכון אמריקאית בשם nea בקרב 400 סטארט-אפים בעולם (במגוון שלבי התפתחות), בראש 31% מהם עומדים מייסדים שהם מעצבים. ביניהם, חוץ מ-Airbnb, גם ספוטיפיי, פינטרסט וקיקסטארטאר.

להגדיר מחדש מה זו חדשנות

לפני כשבועיים, התכנסו בבית הספר לעיצוב שנקר כ-30 איש - מעצבים, סטארט-אפיסטים, אנשי בית הספר ונציגים של המגזר הציבורי. המטרה: תהליך חשיבה וגיבוש המלצות לגבי חיזוק הכלכלה היצירתית בישראל. ברוח המטרה והגוף שארגן את המפגש, הוא לא התקיים סביב שולחנות עגולים, תוך גיבוש מסמך מפורט ועמוס בהמלצות, אלא בסדנה ששמה דגש על יצירתיות בתהליכי החשיבה.

מחקר ראשוני שעשה שנקר עם ארגון להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) העלה שהמדינה נמצאת מאחור בגישה היצירתית. לפי המחקר, רק 4% מהתוצר הלאומי מגיע מתעשיות יצירתיות, ובראשן טלוויזיה, עיתונות ומגזינים, ואמנות. זאת לעומת 8%-12% באירופה, לפי מחקר שנערך ב-2015 על ידי פירמת הייעוץ ארנסט אנד יאנג ואונסקו. ברמה העולמית, 3% מהתוצר מגיע מהתעשיות האלה. ההנחה היא שככל שהתעשיות היצירתיות תופסות חלק מהותי בכלכלה, התרומה שלהן לשיפור העסקים תהיה גדולה יותר.

"יש הרבה מחקרים על התעשיות היצירתיות כמנוע צמיחה כלכלי, שאנחנו מציגים למקבלי החלטות", אומרת תמי ורשבסקי, מנהלת המרכז לחדשנות של שנקר. "ניתן לראות צמיחה של עסקים בתוך התעשיות האלו, אבל מה שמעניין זה זליגה של היכולות האלו לסקטורים אחרים כדי לייצר חדשנות, כמו ברפואה ובתיירות. בישראל יש תרבות עסקית שלא ממקסמת את הפוטנציאל הכלכלי שיכול להיות פה. השוק לא קיים עבור המעצבים. אנחנו חושבים שאם הבעיה פה היא פריון נמוך, וההיי-טק אחראי לפחות מ-10% משוק התעסוקה, אז שילוב מעצבים ואנשי קריאייטיב בתהליכי אסטרטגיה, ניהול ומו"פ יאפשר להגדיל את מספר העובדים ולשפר את הפריון גם בענפי כלכלה מסורתיים יותר".

בשנקר מציינים שרוב החברות הגלובליות מאמצות את העיצוב כמשאב אסטרטגי, ואילו בישראל מגזר התעשייה עדיין נמצא הרחק מאחור בתחום הזה. כמו כן, מהצד של העובד - היכולות היצירתיות נחשבות לחלק מהותי מהכישורים הנדרשים בשוק העבודה עתידי, כמו גמישות מחשבתית, פתרון בעיות מורכבות ויצירתיות.

שנקר זכה במימון של 1.6 מיליון אירו מהאיחוד האירופי לקידום התעשיות היצירתיות בישראל בהיבט החינוכי, המדיני והכלכלי. שנקר מוביל את הפרויקט, שעליו אחראית ורשבסקי, אך שותפות לו גם בצלאל, מכללת ספיר, המכללה למנהל וכן להב, משרד הכלכלה וקרן ההון סיכון JVP. שישה שותפים נוספים מאירופה מסייעים להם. במסגרת הפרויקט, שנקר מנסה לעודד את הממשלה להשקיע סכומי כסף ייעודיים בתחום הזה, וכן להעניק תמריצים בעבורו.

בשנקר סימנו שלל צעדים לקידום הכלכלה היצירתית: קודם כול, הגדרת הסקטור ומעקב אחר ביצועיו במחקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; הקמת מרכז לאומי לכלכלה יצירתית, תמיכה ומימון ייעודי לסטארט-אפים בתעשיות היצירתיות ליצירת מגוון, ותקצוב רב-שנתי. צעד מרכזי נוסף הוא שילוב התעשיות היצירתיות בתוכנית המדען הראשי.

לדברי ורשבסקי, "הצלחנו לקדם שינוי מול משרד הכלכלה בתוכניות לשיפור הפריון בישראל, ולפיו עיצוב והיבטי יצירתיות יוכרו כהוצאה מוכרת בתעשייה. כלומר, עד כה חברה הייתה צריכה להראות שהיא משקיעה 30% בהשקעות רכות (כמו שיפור ההון האנושי וייעוץ אסטרטגי), ומעכשיו הוצאות אלו יכולות לכלול גם עיצוב. כדי לעשות זאת היה צריך גם להגדיר מהו בכלל עיצוב. ההגדרה של חדשנות בישראל מתייחסת רק לטכנולוגיה, בעוד שב-OECD ובאיחוד האירופי היא רחבה ומרוככת יותר. כשכל התקציבים של הרשות לחדשנות נגזרים מהגדרת החדשנות, קשה לעודד השקעה בתחומים יצירתיים". לדבריה, המהלך הבא יהיה שינוי הגדרת החדשנות.

ביצועים טובים ב-228%

ניתן להניח שהסיבה לכך שבישראל חדשנות מתמקדת בטכנולוגיה אינה מקרית ונובעת בין השאר מתרבות ודנ"א של תעשיית ההייטק. התעשייה אמנם מתפתחת ומושקעים בה סכומי כסף אדירים, אך המומחיות של הישראלים לא נמצאת בחברות יצירתיות. לא במקרה בשנקר מציינים לטובה את החברות Wix, שפיתחה פלטפורמה לבניית אתרים, ו-Fiverr, זירת מסחר לפרילנסרים - אולי שתי החברות הגדולות היחידות שפונות לצרכן הסופי (B2C) וכן לעסקים קטנים ובינוניים.

העובדה שבישראל לא נוהגים לפתח טכנולוגיה שמיועדת ללקוח הסופי מצמצמת את המקום שנותנים לאנשי עיצוב, אך עוד לפני כן, היא נובעת מהאופן שבו מתפתחים פה סטארט-אפים. בוגרי היחידות הטכנולוגיות בצבא מקימים חברות בתחומים טכנולוגיים בעזרת הידע שצברו, והתוצאה היא פעילות בתחומים כמו סייבר או בינה מלאכותית. בישראל גם נפוצות חברות שבבים וחברות חומרה אחרות. אלו תחומים שבאופן טבעי מצריכים פחות אלמנטים יצירתיים, או יותר נכון - מבוססים על ידע מקצועי עמוק. בשנקר סבורים שפוטנציאל הצמיחה של ישראל כמדינה אינו ממומש ושהחלק היצירתי יוכל לדחוף את החברות קדימה או להוביל להקמת חברות בתחומים חדשים, שפחות מזוהים עם ישראל.

אחד הגרפים שמציגים בשנקר כדי לשקף את חשיבות התחום הוא Design Index, מדד שבדק במשך עשר שנים את ביצועי החברות הציבוריות שהשקיעו בעיצוב. הביצועים של חברות אלו טובים ב-228% יותר מחברות שלא עושות זאת. המדד כולל חברות כמו סטארבקס, ווירלפול וקוקה קולה. ואולם מה בעצם מוביל להצלחתן? האם שילוב של עובדים יצירתיים בצוותי החשיבה וקבלת ההחלטות הוא שתרם להצלחה העסקית שלהן או שהיה לכך חלק זניח? קשה לדעת, ובכל מקרה התשובה לכך לא יכולה להיות חד-משמעית, אבל בעולם שבו חוויית המשתמש והמיתוג של חברות תופסים חלק נכבד מאוד מהצלחת החברות, טבעי שלעיצוב יהיה חלק חשוב. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה