גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המולטי פמילי בארה"ב בצמיחה. איפה ישראל?

שוק המולטי פמילי בארה"ב חווה צמיחה גבוהה וגם המשקיע הישראלי יכול ליהנות מהמגמה ● באילו ערים כדאי להשקיע ומה אפשרויות ההשקעה?

משפחה אמריקאית / צילום: שאטרסטוק
משפחה אמריקאית / צילום: שאטרסטוק

השנים האחרונות היו שנים טובות לשוק המולטי פמילי (Multifamily) בארה"ב, מושג המתייחס לנכס שבתוכו כמות של יחידות המאוגדת כבניין או ככמה בניינים כחלק מקומפלקס המהווה נכס נדל"ני אחד. במהלך שנים אלה צמח השוק בקצב מהיר בעיקר בזכות רוח גבית של משתנים מאקרו כלכליים המביאים לעליה בביקושים לנכסי מולטי פמילי, שצפויה להימשך גם בשנה הקרובה, אם כי בקצב מעט יותר איטי.

בסקירה שביצעה חברת המחקר CoStar עבור רשת השקעות הנדל"ן iintoo, נמצא כי היקף עסקאות הנדל״ן מסוג מולטי פמילי בארה״ב לשנת 2017 עמד על 126 מיליארד דולר, וכי היקף מכירות נכסי מולטי פמילי במספר ערים שבר שיאים בשנה החולפת. לדוגמה, היקף המכירות בלאס וגאס הגיע ל-2.2 מיליארד דולר ובאורלנדו ל-2.8 מיליארד דולר. כמו כן, שיעור ההיוון הממוצע בארה״ב עומד כיום על כ-5%, אחוז נמוך במיוחד המשקף שווי נכסים גבוה.

הצמיחה הניכרת בשוק המולטי פמילי נובעת מכך שבהשוואה לנתונים לאורך השנים, שיעור רוכשי הדירות נמצא במגמת ירידה ושיעור שוכרי הדירות במגמת עלייה. זאת אף על פי ששוק התעסוקה בארה"ב נתפס היום כיציב ובריא עם שיעורי אבטלה נמוכים, מה שתורם לעליה במספר רוכשי הדירות בארה"ב.

מצב זה תורם בהמשך לבנייה מואצת של פרויקטי מולטי פמילי המכוונים לשוק השוכרים. ישנם חסמים ברורים לרכישת דירה בארה"ב. הראשון שבהם הוא כמו במחוזותינו, מחירי הדיור הגבוהים בשל ההיצע הנמוך בהשוואה לביקוש. הביקוש הרב לדירות בנכסי מולטי פמילי מושפע גם משינויים דמוגרפיים: דור ה-Y (שנולדו בשנות ה-80 ועד תחילת שנות ה-2000) לא רק שלא מרוויח יותר מהדורות שקדמו לו אלא גם, כתוצאה מאינפלציה, כוח הקנייה שלו אף חלש יותר.

כך, תחזיות השוק צופות כי דור ה-Y ישכור דירה לאורך חייו, ולאו דווקא ירכוש, בהשוואה לדורות שקדמו לו. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ארה"ב, שיעור הבעלות של דירה בארה"ב הוא מהנמוכים ב-50 השנים האחרונות ועומד על 63%. ואכן, לפי נתוני הסקירה של CoStar, בערים רבות שיעור הגידול השנתי במחירי השכירות היה ב-2017 גבוה מהממוצע ההיסטורי באותן ערים: בלאס וגאס שיעור הגידול היה 5.7%, בסקרמנטו 7.1% ובאורלנדו 5.0%.

ההגירה והסטודנטים ממריצים את השוק

למרות שהנתונים מראים על צמיחה בכל שוק המולטי פמילי, ישנן ערים בהן הצמיחה הייתה משמעותית יותר. אחת הטעויות הנפוצות של ישראלים המעוניינים להשקיע בנדל"ן בארה"ב היא ללכת רק על הערים הגדולות והמוכרות, כמו ניו יורק ולוס אנג'לס. בסקירתה, מצאה חברת CoStar כי בשנה החולפת השווקים הבינוניים בגודלם, בעיקר בדרום מזרח ובדרום מערב ארה״ב, ממשיכים להוביל מבחינת היקף מכירות, כאשר יותר ממחצית מרכישות הנדל״ן מסוג מולטי פמילי לשנת 2017 בוצעו בשווקים אלו. הנה כמה מהשווקים החזקים במיוחד לתקופה הקרובה:

בסיאטל ופורטלנד שיעורי ההיוון הם 4.8% ו-5.5%, בהתאמה. ההסבר לכך הוא שהערים הללו חוות הגירה חיובית כתוצאה מגידול במרכזי תעסוקה.

דורהם, ראלי וצ'אפל היל, שלוש ערים במדינת צפון קרוליינה בהן שוכנות שלוש אוניברסיטאות מובילות, הן בעלות שוק מעונות סטודנטים משגשג (מעונות סטודנטים נחשבים לשוק מולטי פמילי יציב למדי).
שווקי המולטי פמילי בערים בפלורידה כגון טמפה, אורלנדו וג'קסונוויל ובערים בטקסס כגון סן אנטוניו, אוסטין, יוסטון ודאלאס, צמחו בשנת 2017 כתוצאה מסופות ההוריקן אירמה והארווי. חוסר היצע נוצר מההרס שנגרם לנכסים קיימים, ובמקביל עלה הביקוש בשל הגירה חיובית, אשר נוצרה מהזדמנויות תעסוקה בתחום הבנייה ובתחומים נוספים. כתוצאה מכך עלו שיעורי התפוסה ומחירי השכירות בנכסים הקיימים.

שוק הנדל״ן בקליפורניה המשיך להתחזק בשנת 2017 עם שיעורי היוון מהנמוכים בכלל ארה״ב, בערים כמו סן דייגו (4.5%), סן חוזה (4.2%) וסן פרנסיסקו (3.7%).

אפיקים להשקעה במולטי פמילי

מאחר ובניגוד לדירות או לבתים, מולטי פמילי הם נכסי ענק, כמעט לא ניתן להשקיע בהם באופן ישיר (ניתן כמובן להשקיע ביחידה אחת, אבל לא ממש לקנות למשל מבנה מעונות סטודנטים). לכן, מי שרוצה להיכנס לתחום, צריך לדעת לבחור את אפיק ההשקעה שהכי מתאים לו, על יתרונותיו וחסרונותיו של כל מסלול.

מניות: כפי שבארץ יש חברות ציבוריות אשר מחזיקות בנכסים מניבים, כך גם בארה"ב ישנן חברות המחזיקות בנכסי מולטי פמילי, וניתן להשקיע בנכסים אלו "בעקיפין" על ידי השקעה במניות של החברות. המשקיע הישראלי הממוצע יצטרך בדרך כלל להיוועץ בגוף מקצועי שמכיר את החברות האמריקאיות, ינתח את מדיניות ההשקעה, את היקף הנכסים ועוד פרמטרים שמשפיעים על הבחירה באיזו חברה להשקיע.

היתרון הוא שמדובר בנכס סחיר שניתן למכור במידה והשוק מראה חוסר יציבות. החיסרון, שאפשר במקרים מסוימים להסתכל עליו כיתרון, הוא שהמשקיע לא יכול להחליט על מיקום הנכס או גובה ההשקעה בו, אלא משקיע באופן "עיוור", במה שמנהלי החברה בחרו להשקיע. יתרה מכך, ייתכן שהנכסים משיאים תשואות יפות, אך החברה מפנה את הרווחים לכיסוי נכסים אחרים או לדיבידנד והמשקיע עצמו לא נהנה מהתשואה השוטפת. חיסרון נוסף הוא שהחשיפה להשפעה בשווי המניה גדול יותר ולא בהכרח תלוי במצב ענף הנדל"ן: מספיק שיהיה פיתול בשוק המניות בשביל שזה ישפיע על ערך המניה גם אם ענף הנדל"ן עצמו נותר יציב.

קרנות ריט: קרנות השקעה בנדל"ן הן למעשה צעד אחד קדימה מהשקעה במניות של חברה, להשקעה במניות של גוף שכל מהותו היא השקעה בנדל"ן, ולכן החיסרון אשר תואר מעלה (תנודתיות במניה שאינה תלויה במצב שוק הנדל"ן) אינו תקף כאן. היתרון הגדול של הקרנות הללו, ולמעשה מה שמייחד אותן, הוא שהן צריכות לעמוד בכל מיני סטנדרטים רגולטוריים (שמגדירה זירת המסחר במדינה), ובתמורה לכך זוכות להטבות מס משמעויות.

לדוגמה, בישראל קרנות ריט צריכות ש-90% מההשקעות תהיינה בישראל. בכל העולם, קרנות ריט מחויבות לשמור על שיעור מינוף נמוך יחסית ששומר על המשקיעים, ולכן הן בהגדרה שמרניות יותר מהשוק. למרות השוני, גם לקרנות ריט, כמו למניות של חברה, ישנו החיסרון שבמקרים רבים בקרנות הריט (הנסחרות במיוחד) חלק גדול מהדיבידנדים למשקיעים הולך בחזרה להשקעה בקרן. בטווח הארוך זה יכול לפעמים להשתלם, אבל מבחינה תזרימית זה הופך את התשואה לנמוכה יותר. כמו כן, ההשקעה היא לא ישירות בנכס, והמשקיע עצמו לא תמיד יכול לדעת ובטח שלא להחליט, במה הוא רוצה להשקיע. יש לשים לב להבדל בין הקרנות הנסחרות והלא נסחרות: יתרון של קרנות לא נסחרות על פני הקרנות הנסחרות הוא שבנסחרות יש עלויות דיווח גבוהות יותר שנגבות כאחוז מהתשואה של המשקיעים. לעומת זאת, יתרון של הקרנות הנסחרות הוא שהזירה דומה לזו של שוק חופשי, וניתן למכור את המניות בכל זמן שרוצים, ההשקעה נזילה יותר.

חברות להשקעות בנדל"ן בחו"ל: ישנן מספר חברות הפועלות בתחום, כמו iintoo שבניהולי, בעלות זרוע הפועלת בישראל ובמדינות נוספות שמאפשרות לחבר בין משקיעים להשקעות. באופן זה המשקיע משקיע בנכס לבחירתו מתוך מגוון נכסים מוצעים, כאשר לכל אחד פרופיל השקעה ורקע על הפרויקט, היזמים והסביבה. פה קיימת האפשרות של כל אדם פרטי להשקיע בסכומים נמוכים יחסית, והצירוף של מספר משקיעים "קטנים" מאפשר לכל אחד להחזיק בנתח מנכס גדול.

בחברה כזו כל התהליכים מבוצעים ונסגרים על ידה, החל מאיתור הנכס להשקעה ועד לחתימה על הסכם ופיקוח צמוד על ההשקעה כולה. החיסרון בהשקעה דומה למעשה לחיסרון בכל השקעת נדל"ן, והיא הסיכון הקיים שהנכס הספציפי בו הושקע הכסף לא יניב את התשואה הרצויה. 

הכותב הוא אייל בן דוד, מנכ"ל iintoo ישראל, רשת חברתית להשקעות נדל"ן בחו"ל בכלל ובארה"ב בפרט. אין באמור כדי להוות ייעוץ ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת