גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך סורקים מחשבות: כך תרמתי את מוחי למדע

עברתי סריקת MRI כדי להשתתף במחקר על המוח, אבל את המחשבות שעברו לי בתהליך אי אפשר לסרוק

דרור 9.8.18 / צילום: שאטרסטוק
דרור 9.8.18 / צילום: שאטרסטוק

א. אל תשאל מה המדע יכול לעשות בשבילך, אמרתי לעצמי בכניסה למכון המחקר באונ' ת"א, שאל מה אתה - אדם שלא שייך לקהילה המדעית ולא עוזר מספיק לקדם את האנושות - יכול לעשות למען המדע. אם אתה לא יכול להצטרף אליהם, עניתי לעצמי כשאני מצלצל בפעמון ומעוות עוד פתגם כמו תמיד כשאני מתרגש, תתנדב להשתתף במחקרים ובניסויים שלהם. הדלת נפתחה ונכנסתי למכון ה-MRI כדי לתת להם לסרוק לי את המוח.

כמה דקות אחר כך כבר שכבתי בתוך תיבת דימות התהודה המגנטית, נותן למדע ולבאי כוחו ליצור סביבי - במשך יותר משעה - שדה מגנטי חזק מספיק כדי לשנות את הסיבוב של הפרוטונים בתוך הגרעין האטומי של המימן שנמצא בכל מולקולת מים בגוף שלי: בדם, בשרירים, באיברים, במוח.

כמה השדה המגנטי חזק? בתחילת השנה נכנס ראג'ש מהארו בן ה-32 מהודו לחדר MRI עם בלון חמצן עשוי מתכת. המכונה, שנשארה דלוקה, שאבה אותו לתוכה יחד עם המכל והרגה אותו כמו מפלצת קדמונית של כוחות טבע שאנחנו רק חושבים שיש לנו שליטה עליהם.

אחר כך אני נותן להם להציף אותי בקרינת גלי רדיו בתדירות של כ-60 מגה-הרץ שמשנה את הכיוון של הפרוטונים. השינויים המבוקרים בכיוון הסיבוב של הפרוטונים מייצרים אות חשמלי ותהודה (רזוננס) מגנטית שנקלטת בסורקים והופכת להדמיה של רקמות המוח שלי. דברים כאלה יכולים לרגש אותי עד דמעות כמעט, ומכונת ה-MRI נראית לי, שנייה לפני שאני נכנס אליה, יפה יותר מכל השקיעות וההרים שראיתי ביחד. אני ממש עורג אליה, משתוקק כבר להיכנס פנימה כמו בהיפוך של תהליך הלידה.

כמה דקות אחר כך כבר הרגשתי אחרת לגמרי, אבל לא נקדים את המאוחר.

ב. המחקר שלקחתי בו חלק מנסה לבחון עוד, ולעומק, את הקשר בין המבנה האנטומי של המוח, על כל התעלות והסדקים והחדרים ומה לא, לתודעה ולתפקוד שלנו. הקשר כבר ידוע; למוזיקאים רבים יש אזור מוגדל (ברוקה שמו) בהמיספרה השמאלית שקשורה לשפה, בעוד שאצל נהגי מוניות בלונדון מוגדל דווקא ההיפוקמפוס, שקשור לזיכרון ולהתמצאות במרחב.

אם יהיו לחוקרים מספיק מוחות סרוקים שיניבו מספיק דאטה, ואם רמת ההדמיה תמשיך לעלות, נוכל להבין את המוח הרבה יותר טוב. הם רוצים למדוד את הדיפוזיה בתוך המוח שלי, לעבור במסילות העצביות, לשוטט בין האזורים והחדרים ולראות מי מחובר לאן ואיך. אם יהיו להם מספיק מוחות, אפשר יהיה להפוך את המידע לכמותי ולמצוא קורלציות בין מבנה המוח למחלות והתנהגות. בגדול, המטרה היא להפוך את הסריקה המוחית נפוצה ופופולרית כמו הבדיקה הגנטית. אני מודה שיש בזה גם אלמנטים מד"בים קצת מאיימים: אפשר יהיה, לדוגמה, לסרוק את המוחות של נערות ונערים וליצור סוג חדש לגמרי של הסללה - את לטכני, אתה למקצועי, את חיילת, אתה ספורטאי - אבל מאחר שהידע כמו ההבנה שלנו את המוח כל-כך רחוקים משם, אני מוכן לתת כתף וראש לכל מי שמנסה לצעוד קדימה.

וחוץ מזה, האמת שפשוט רציתי לראות את המוח שלי. את כל החלקים האחרים שלי, כולל כאלה שלא רציתי, כבר ראיתי מבפנים במגוון רחב של שיטות צילום והדמיה שחלקן היו נעימות פחות מאחרות (יום אחד, כשנכיר טוב יותר, אספר לכם מאיפה יוצא הדאבל-ג'יי) - וזו תמיד הייתה חוויה משונה ונעימה; הדם זורם, הלב פועם, הכליה עובדת - והכול בחושך. הגוף אפל כמו החלל.

אבל באף אחת מההדמיות ומהצילומים לא מצאתי את האני הזה שכולם מדברים עליו כל-כך הרבה זמן. אני חייב להיות במוח.

דרור 9.8.18 / איור: תמיר שפר

ג. בצפון הודו ישבתי עשרה ימים במדיטציית ויפאסנה בדממה מוחלטת. אין לי בעיה להיות בשקט ואין לי בעיה להיות לבד. אלה המצבים המועדפים עליי. אני גם לא ראג'ש מהארו, אין עליי שום דבר מתכתי. שעה וקצת בתוך תיבת תהודה מגנטית לא אמורה להיות בעיה בשבילי, חשבתי, אבל הייתה זו אחת השעות המאתגרות, הקשות והטובות בחיי. לפחות מבחינה מוחית.

על אף האזהרות ולמרות אטמי האוזניים, הופתעתי מהרעש וההמולה שעושה המכונה בעודה יוצרת שדות מגנטים במוח שלי ואז מפציצה אותם בגלי רדיו; הכול רועם ומצפצף ומזמזם ומתכוונן ומקרקש בווליום אדיר שמכוון ישר אל תוך האוזניים שלך. זה כמו להיות על רצפת הייצור של מפעל טרקטורים.

אתה מתחיל לאבד את הקשר לעולם. הדבר הראשון שהולך זו האוריינטציה; קיבעו את ראשך, הרימו אותך, הסיעו אותך, אחרי כמה זמן אתה כבר לא בטוח מה למטה ומה למעלה, אם אתה שוכב או עומד. אחר כך אתה מאבד את תחושת הזמן. עברו עשרים דקות או שלושים שניות, אתה לא יכול לדעת. אתה מנסה לספור שניות, מתבלבל, מנסה שוב, ומשחרר. מתישהו באמצע השליש השני של השעה, אני חושב, התחלתי להיכנס לפרנויות. אולי נרדמתי ואני כבר שעות פה? אולי ימים? אני יודע מה קרה: התחילה מלחמה, הייתה רעידת אדמה, אחריה צונאמי. אין יותר ישראל. רק אני נשארתי, אבל אני כלוא בתוך מכונה והבניין עומד להתפוצץ. אני חייב לצאת מפה, אני חייב לצאת מפה עכשיו! אבל איך? איך? הראש שלי תפוס במין מתקן שדחוף בתוך מכונה ענקית בלב שדה מגנטי! אני לא יכול לשחרר את עצמי. אני חייב לקרוא לעזרה!

ד. ואז נכנס לתמונה הפחד השני שלי, והוא כנראה גדול יותר מהפחד להיות האיש האחרון בישראל שתקוע בתוך צינור מתכת בלב שדה מגנטי חזק שעומד להתפוצץ כל שנייה: הפחד לעשות פדיחות.

יש לי ביד מין משהו שהם נתנו לי ללחוץ עליו אם יש בעיה. אני גם יכול לנסות ולקרוא להם, הם הרי ישמעו אותי מעבר לזכוכית (אם הם חיים עדיין). כל מה שאני צריך לעשות כדי לצאת מהסיוט הזה, זה פשוט לעשות משהו, כל דבר. אבל אני לא עושה כלום. גם כשהמצוקה שלי גוברת והביטחון שלי מוחלט: משהו קרה, אחרת הם לא היו שוכחים ממני. אני כבר שעות פה. וככה אני צועק על עצמי לעשות משהו, אבל הפחד לעשות פדיחות לא נותן לי.

בייאושי, אני נזכר שקראתי עד כמה רציני הפחד של האנשים וכמה עמוקים הסרטים שחלקם עוברים ב-MRI ואני מרגיש שזו השליחות שלי, לעבור את הקטע הקלסטרופובי הרע במסע, להגיע לצד השני ולספר על זה לאנשים. אז אני נושם עמוק ועובר דרך הפחד, או שהוא עובר דרכי, עד שקול שואל אותי מרחוק אם אני בסדר. סבבה לגמרי, אמרתי.

אז אם יש לכם בדיקת MRI בקרוב, קחו את הטיפ הזה ממני ותעברו את הקטע הרע כמו שמטפסים הר: כי הוא שם. הוא תמיד היה שם, הפחד, הוא רק חיכה לרגע שתיכנס מרצונך לצינור מתכת. ולמה? כי הוא פחדן, זה למה. פשוט תעברו דרך זה. ואם לא בשבילכם, אז בשביל המדע שהפחד הוא האויב הכי גדול שלו. נראה לי שזו התשובה למה עוד אפשר לעשות למען המדע.

ה. סריקת MRI למוח זו בעיקר הזדמנות מעולה להיות עירני לתהליכי המחשבה שלך עצמך. זו אומנם לא הייתה בדיקת דימות תפקודית, לא נשאלתי שאלות. ועדיין, הידיעה שרואים את המוח שלך בזמן שאתה חושב, שונה מלראות את הריאות מתמלאות ומתרוקנות כשאתה נושם. קראתי שאדם חושב משהו כמו 70 אלף מחשבות ביום, קראתי, למרות שאין לי מושג איך סופרים.

בסוף אנחנו יושבים מול ההדמיה של המוח שלי. שום דבר ממה שחשבתי לא נראה על המסכים. פה קבלת ההחלטות, פה הראייה, פה השמיעה - אבל איפה אני? האזור של השפה קצת מוגדל אצלך, אומר החוקר, אתה רואה, הנה זה, פה, אתה מוזיקאי אולי? בהחלט, אני אומר. חוץ מזה, נראה שקיבלת מכה חזקה בראש כשהיית ילד.

היית צריך לראות את הילד השני, אני אומר לו.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט