גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הברוקרים: ההוכחה שגופי האכיפה של רשות ני"ע לא עבדו

מיוטרייד ועד אינווסטק, נוכח הקריסות האחרונות של חברות שפעלו בזירת הברוקראז', מבקשת כעת הרשות להסדיר את התחום הפרוץ ● אבל לדברי מומחים לשוק ההון, היא התעוררה מאוחר מדי, כשמרבית הברוקרים העצמאיים והבלתי מפוקחים קרסו או נעלמו מהזירה ● עדיף מאוחר מאף פעם?

האם תם עידן תרמיות הדילרים (הברוקרים) בזירת הברוקראז'? רשות ניירות ערך פרסמה השבוע להערות הציבור את טיוטת הצעת החוק המסדירה את אחת הזירות הפרוצות ורוויות התרמיות בשוק ההון - זירת הברוקראז' - שבמסגרתה היא מבקשת לחייב את הדילרים הפועלים בזירה להוציא רישיון, לדווח לרשות ניירות ערך ולמשקיעים ולעמוד בפני סנקציות פליליות ומינהליות (ראו ידיעה מלאה על החקיקה המתוכננת במוסף "שוק ההון").

זירת הברוקראז' נמצאת בכותרות היום סביב הקריסות האחרונות של מספר חברות שפעלו בתחום, ולאחר שמאות ישראלים הפסידו עשרות מיליוני דולרים במצטבר בהשקעות שביצעו באמצעות החברות הפועלות בזירה ומציעות להן לסחור בבורסות בחו"ל. בדומה לבורסה בישראל, לקוח בארץ המבקש לסחור בניירות ערך בחו"ל אינו יכול לסחור ישירות מול הבורסה הרלוונטית בחו"ל, ולכן לשם כך עליו להתקשר עם "ברוקר", שיספק לו "שירות ברוקראז'" - כלומר יתווך בין המשקיע המבקש לסחור בניירות ערך בחו"ל לבין חבר הבורסה בחו"ל.

אותו ברוקר, יכול להיות אחד מהשניים: או ברוקר ישראלי חבר הבורסה (לדוגמה, בנק ישראלי) המצויד באישורים הנדרשים לצורך רכישת ניירות ערך בבורסות בחו"ל והמפוקח על-ידי רשות ניירות ערך; או "ברוקר זר". אז למה המשקיעים לא פועלים רק דרך הבנקים או הגופים המפוקחים? התשובה היא: כסף.

עלות שירותי ברוקראז' מברוקר ישראלי יקרה באופן משמעותי. מי שרוצה לקנות ולמכור בסכומים גדולים, ימצא עצמו משלם עמלות גבוהות מאוד. העמלות הגבוהות היוו את הקרקע להתפתחות הברוקרים הלא מפוקחים, בעלי המשרדים הנוצצים והחליפות היוקרתיות ועם עמלות נמוכות יחסית. על הרקע הזה, צצו חברות כמו "שורט טרייד", "ג'נרל טרייד", "אינווסטק" ורבות אחרות, שהציעו לציבור את שירות הברוקראז' במחיר הנמוך ב-50% ויותר מהמחיר אצל הבנקים.

אולם להוזלת העלויות עלול להיות מחיר כבד, כאשר הזירה הזאת לא מפוקחת. לרשות ניירות ערך אין כיום את הסמכות לפקח על פעילות הברוקראז' שמספקות חברות אלה או דומותיהן שאינן חברות הבורסה בישראל, ועל כן הזירה פרוצה לכל מי שמעוניין לעשות קצת כסף. הוא לא צריך רישיון או ניסיון, רק כושר שכנוע. וכך, קרה שמאות ישראלים העבירו את מיטב כספם לידי דילרים חדשים שצצו בשוק עם הבטחות נוצצות, ורבים מהם גם איבדו אותם. 

מיוטרייד ועד אינווסטק

מטריית ביטחון לציבור הסוחרים

האם העברת זירת הברוקראז' מעולם הצללים הלא מפוקח של שוק ההון אל אור השמש של רשות ניירות ערך תעצור את מקרי התרמית בתחום? לדברי עו"ד דן צוק, מומחה לשוק ההון ומייצג משקיעים בתביעות מול גופים פיננסיים, התשובה לכך חיובית. "פיקוח רגולטורי ומתן רישיונות לברוקרים/דילרים, תביא לכך שתהיה 'מטריית ביטחון' משמעותית לציבור הסוחרים שתצמצם למינימום את האפשרות לביצוע מעילות ותשפר משמעותית את אמינות ומקצועיות הברוקרים. זאת, בדומה לחובת רישוי של חברות העוסקות בניהול תיקים וייעוץ השקעות".

עוד הוא מוסיף כי "גם התנאים המוצעים לקבלת רישיון ברוקר/דילר דומים מאד לדרישות לקבלת רישיון לחברת ייעוץ וניהול תיקים, או לזירת סוחר - הון עצמי, ביטוח, מהימנות, דיווחים, שקיפות וכדומה".

למי זה רלוונטי?

עו"ד צוק: "החוק פחות רלוונטי לבתי ההשקעות גדולים, שכן הם ממילא גופים יציבים וותיקים, בעלי הון עצמי משמעותי וכפופים לרגולציה דומה מכוח היותם חברי בורסה ומנהלי תיקים. החוק לא צפוי להשפיע עליהם. לכן, החוק מיועד בעיקר לברוקרים שלא פועלים בתחומים מוסדרים אחרים, כלומר הברוקרים 'העצמאיים' והמועדים לפורענות".

גם עו"ד עידו קוסובר, שותף במשרד ברם-סלוקי ושות' המתמחה בשוק ההון, מסביר כי החוק נועד בעיקרו לאותם דילרים עצמאיים/פרטיים שצצו בישראל על רקע חוסר הפיקוח. "בעוד שחלקם של הברוקרים בישראל הם בנקים או גופים מוסדיים, חברי הבורסה בתל-אביב-יפו, המפוקחים בידי המפקח על הבנקים ו/או כפופים לתקנון הבורסה - הרי שגם ב-2018 ישנם בישראל ברוקרים 'פרטיים' רבים נוספים, המשמשים כבסיס להשקעה של מאות מיליוני שקלים מצד משקיעים פרטיים מהציבור - ללא שום רגולציה או פיקוח, ולו מינימליים", הוא מסביר. "אין עליהם כל פיקוח ממשי וגם פסיקת בתי המשפט איננה ממצה ואינה מסדירה קשיים רבים המתעוררים חדשות לבקרים במסגרת פעילות הברוקראז'".

לדברי קוסובר, הקריסות האחרונות של חברות בתחום - בהן שורט טרייד, ג'נרל טרייד, אינווסטק ואחרות - והטענות לתרמית משקיעים בכל אחת מהפרשות, עוררו את הרשות לפעול. "הצעת החוק אמורה להגן על ציבור המשקיעים הנעתרים לשיווק האגרסיבי של הברוקרים, ובמקרים רבים, ללא ידיעתם, מציבים בפני סיכון ממשי את כספי השקעתם, ולעתים גם הרבה מעבר לכך.

הברוקרים הפרטיים כבר קרסו

אך האם לא מדובר במעט מדי, מאוחר מדי? בכל סיפורי הקריסות האחרונים מדובר על עשרות מיליוני דולרים שירדו לטימיון. האם נותר את מי להציל?

עו"ד צוק: "לחלוטין מאוחר מדי, למרות שטוב מאוחר מאף פעם. מספר הברוקרים העצמאיים והלא מפוקחים ממילא כבר זניח. אלו שפעלו בעבר, כבר אינם פעילים והשאר 'קרסו' תוך גרימת נזקים אדירים למשקיעים. כלומר, החוק יעלים את הברוקרים העצמאיים הקטנים ויבצר את שליטתם של הברוקרים הוותיקים שהם הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים שהם חברי בורסה.

לדבריו, "עצם העובדה שהחוק מקודם רק כעת, לאחר שרבות מהחברות העצמאיות קרסו, מעיד כי פעולתה של רשות ניירות ערך בתחומים הלא מפוקחים לא הייתה אפקטיבית. נכון שתהליכים רגולטוריים לוקחים זמן, והרבה פעמים זה כרוך גם בניהול מאבקים מול גופים חזקים ולוביסטים, אך זהו אחד מתפקידיו של הרגולטור - לפעול וליזום על-מנת להגן על הציבור. העובדה כי רק לאחר שנים הופסקה פעילות האופציות הבינריות, האלגו-טריידינג (מסחר רובוטי), וכעת הברוקרים, מעידה כי משהו בגופי האכיפה לא עבד כמו שצריך, וכי במבחן התוצאה נרשם כישלון חרוץ".

גורמים ברשות ניירות ערך מחזיקים בתפיסה, שלפינ גם תחת פיקוח עדיין ייתכנו תרמיות. "מי שרוצה לרמות, ימשיך לרמות", אומרים שם. אולם עו"ד צוק מתייחס לגישה הזו כ"לא רצינית". "ראשית", לדבריו, "בדיקת מהימנות של הגופים שמקבלים רישיון היא הדבר המשמעותי. למשל, אם היו בודקים מהימנות לחברות פורקס, 90% לא היו מקבלות רישיון בשל 'עברם', מה שהיה מונע את הרוב המכריע של ההונאות, ולמעשה לא היה מאפשר לחברות הפורקס לפעול.

"שנית", הוא מוסיף, "דרישות ההון העצמי ייתנו הגנה מסוימת למשקיעים - הסיכוי שיישארו בלי כלום נמוך מאוד. ביטוח ימנע מהלקוחות להיפגע מעובדים שמעלו. בגדול, רישוי ופיקוח היה מונע את הרוב המכריע של מעשי המרמה והפגיעה במשקיעים. צריך לזכור שהונאה אינה רק מעילה בכספים אלא גם הטעיה של לקוחות, ייעוץ ללא רישיון, מניפולציות בשערי קנייה ומכירה ואין סוף דברים שפיקוח הדוק היה מונע".

הנחיות במהלך הפעילות השוטפת

לדברי עו"ד עידו קוסובר, "בעיקרה, הצעת החוק החדשה מתחקה אחר הוראות חוק מקבילות, המסדירות כבר כיום את פעילותם של גופים "מקבילים", ובין היתר ההוראות הרלוונטיות בתקנון הבורסה או חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות ובניהול השקעות, המסדיר תחומי פעילות אלו. הצעת החוק מעגנת את העקרונות הכלליים של דרישת רישוי, דרישת הון עצמי מינימלי, קיום ממשל תאגידי תקין, הפרדת כספי הלקוח מכספי הברוקר, איסור ניגוד עניינים, איסור הטעיה, חובת זהירות וכיוצב'.

אולם, לדבריו, על פניו, היתרון המרכזי של הצעת החוק החדשה טמון לאו דווקא בעקרונות כלליים אלו או ב"ססמאות", כגון "בעל רישיון יפעל לטובת הלקוח באמונה ובשקידה" או "בעל רישיון יתנהל באופן תקין והוגן וישמור על תקינות המסחר בשוק" - המעוגנים אף הם בהצעה החוק - אלא דווקא בסמכות שתינתן לרשות ניירות ערך לפקח על פעילות הברוקרים ולתת להם הנחיות והוראות במהלך פעילותם השוטפת. עו"ד קוסובר מסכים עם עו"ד צוק כי לפיקוח תהיה משמעות דרמטית במניעת חלק מהנזקים שחווים כיום משקיעים בזירה הלא מפוקחת.

"הלכה למעשה, את העקרונות הכלליים ניתן היה ממילא 'לייבא' ממקורות אחרים ולהציג כטיעון בפני בתי המשפט, אך הניסיון מלמד כי במרבית המקרים זה פשוט לא מספיק. הלקוחות כבר הפסידו את כספם, וגם אם בית המשפט מקבל את טענות הלקוח - אין ממי להיפרע", אומר קוסובר. "בהנחה שרשות ניירות ערך תאכוף כראוי את הצעת החוק החדשה ותפעיל פיקוח אפקטיבי על הברוקרים, הדבר יוכל למנוע מראש חלק גדול מהנזקים, שכאמור - לא ניתן לרפא בדיעבד". 

רשות ניירות ערך: "נמשיך לפעול בנחישות כדי להרחיב את תחומי הפיקוח"

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות הרשות מובילה ויוזמת אסדרה של מגוון תחומים בשוק ההון שמטרתה להגן על המשקיעים, דוגמת אסדרת תחום זירות הסוחר והאיסור על מכירת אופציות בינאריות, כמו גם חקירה והעמדה לדין של כאלה שמציעים לציבור הצעות בלתי מפוקחות, דוגמת המקרים של קרן קלע, קרן אור וחברת יוטרייד.

"בנוגע להסדרת תחום הברוקראז' - הרוב המוחלט של פעילות הברוקראז' בישראל מתבצעת באמצעות הבנקים וחברי בורסה שאינם בנקים, שהם גופים שמצויים תחת פיקוח. המקרים האחרונים היו מקרי תרמית, שלצערנו תמיד היו וככל הנראה תמיד יהיו.

"עם זאת, הרשות תמשיך לפעול בנחישות כדי להרחיב את תחומי הפיקוח שלה בכל מקום שבו ניתן יהיה לפעול לטובת המשקיעים, וזאת בהתאם להתפתחויות בשוק ולהערכתה את הסיכון למשקיעים. בהתאם, בעת הנוכחית, יו"ר הרשות, ענת גואטה, החליטה להציב על סדר היום את הטיפול בתחום הברוקראז' והוא יובא לאישור הכנסת לקידום הנושא.

"נדגיש כי באתר רשות ניירות ערך מפורסמות אזהרות וכלים לציבור המשקיעים, כמו גם אפשרות לבדוק אם מדובר בגופים המפוקחים על-ידה, ובכך לצמצם את הסיכונים הכרוכים בהשקעות אלה".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הנפט מטפסים

הניקיי מוסיף 0.2%, בורסת שנחאי מאבדת 0.2%, בורסת שנזן יורדת ב-0.9% והקוספי מתחזק ב-0.6% ● עליות קלות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● בשוק הסחורות, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על 84.4 דולר, וחבית נפט אמריקאי נסחרת סביב ה-79.8 דולר

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה