גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סובלים ממחשבות טורדניות? תקראו את הכתבה הזו

התנ"ך של הפסיכיאטרים, ה-DSM, כבר לא קושר בין הפרעה קומפולסיבית אובססיבית (OCD) לחרדה ומאגד תחת מטרייה אחת שלל הפרעות שבעבר לא נקשרו בתופעה אבל פועל בהן אותו מנגנון: מחשבה טורדנית, התנהגות כפייתית וחוסר יכולת לסבול את הספק ● "בשנים האחרונות גוברת ההבנה שצריך לדבר על ספקטרום ה-OCD", אומר פרופ' יוסי זהר, נשיא הארגון הבינלאומי ל-OCD והחוקר הראשי בניסוי רחב היקף בגירוי מוחי של חברת בריינסוויי

פרופ' יוסי זהר./ צילום: יצהר איל
פרופ' יוסי זהר./ צילום: יצהר איל

לפני כמה שנים ישבתי עם חברה בביתה. על שולחן הקפה שהיה לידנו היו מונחים שלטי הטלוויזיה בסדר מופתי: כל שלט הוצב בדיוק בזווית של 90 מעלות ביחס לקצה השולחן וכולם היו מקבילים זה לזה. ניהלנו אז את השיחה הקבועה שלנו, שבה אני צוחקת על הסדר שלה והיא צוחקת עליי חזרה, שאני, ובכן, פחות מסודרת.

"מה יקרה אם אזיז את השלט הזה כך שיעמוד קצת באלכסון?" שאלתי, והזזתי.

"תחזירי את זה", היא אמרה.

"אבל למה? איך בעצם זה מפריע לך?"

"תחזירי את זה, בבקשה".

"אבל מה את בעצם מרגישה כשאת רואה את השלט באלכסון?"

"אני מרגישה שאני רוצה שתחזירי אותו!" זעקה ומיד יישרה את השלט בעצמה ונשענה לאחור בהקלה. לא חזרנו על הניסוי הזה שוב.

סיפור השלט הוא דוגמה טובה לסיבה שבגללה הוחלט במהדורה האחרונה של קטלוג המחלות הפסיכיאטריות, ה-DSM, להפריד בין תסמונת אובססיבית קומפולסיבית (OCD) לבין תסמונות החרדה. חברתי לא בדיוק פחדה מהשלט העקום. היא לא פיתחה תסמינים של נשימה מואצת ודפיקות לב, כמו בהתקף חרדה. השלט האלכסוני גרם לה אי נוחות רבה, אבל זו אי-נוחות שקשה להסביר אותה או לשים עליה את האצבע.

יוסי זהר, פרופסור אמריטוס מאוניברסיטת תל אביב ונשיא הארגון הבינלאומי ל-OCD, הוא החוקר הראשי בניסוי רחב היקף של חברת בריינסוויי הישראלית בתחום ה-OCD. לדבריו, ההחלטה להוציא את המחלה מקבוצת הפרעות החרדה לא הייתה טריוויאלית, אולם לתחושתו היא נכונה. חלק מהאנשים הסובלים מ-OCD מדווחים על תחושה של פחד המתלווה לתסמינים שלהם, ואחרים לא. הוא מעלה את האפשרות שגם כאשר יש פחד בתסמונת ה-OCD, מדובר בעצם ברציונליזציה. לדוגמה, האיש ששוטף את ידיו פעמים אינספור אינו יודע בדיוק מדוע הוא שוטף את ידיו. החשש שלו הוא מחיידקים שיצטברו על הידיים, אבל הוא לא בדיוק פוחד מחיידקים. הוא בדרך כלל אינו שוכב בלילה ודואג ממחלה שתביא למותו.

"מה שקורה אצל אדם עם OCD הוא שקשה לו לסבול את חוסר הוודאות", אומר זהר. "הוא אומר לעצמו, 'כנראה כבר ניקיתי ממני את כל החיידקים', או 'כנראה כן נעלתי את הדלת וכיביתי את הגז', אבל הוא לא לגמרי בטוח. ואז אותו שביב של סיכון שהידיים לא נקיות, אותו ספק קל, צומח וצומח במוחו עד שאינו יכול להיפטר מהמחשבה עליו, והוא אומר לעצמו 'כבר עדיף לי לרחוץ שוב. כבר עדיף לי לחזור הביתה לבדוק. מה אכפת לי? אבדוק עוד פעם אחת וזהו'. תוך כדי שהוא בודק, הוא מבין שהתנהגותו כנראה לא רציונלית ואין באמת צורך לבדוק, אבל הוא מתקשה להכיל את האי-ודאות".

החברה עם השלטים המסודרים הפגינה תסמין מוכר יחסית של OCD - צורך בארגון וסדר. אולם מהו חוסר הוודאות במקרה הזה? "לא מדובר בעניין רציונלי", מזכיר זהר. "יש אנשים עם OCD שחושבים שיקרה משהו לאחיין האהוב שלהם אם הם לא יספרו כל שעה עגולה עד שש. לרוב, הם יודעים שזה לא הגיוני, אבל יש להם קצת ספק שאולי בכל זאת, ואז הם אומרים - מה אכפת לי? אספור עד שש ובלבד שלא להרגיש את חוסר הוודאות".

מה אכפת? לפעמים באמת לא אכפת, ואז זו לא הפרעת OCD. אותו אדם סופר עד שש וממשיך בחייו. אלא של-OCD יש נטייה להתפתח ולהפוך למעין התמכרות. "אנחנו רואים שעם הזמן אותו אדם זקוק ליותר טקסים, יותר בדיקות. אם קודם מדובר היה בריטואל קצר שקורה פעם בשעה, אחרי כמה שנים נראה ריטואל ארוך שיש לבצע כל 10 דקות עד שלא נותר כלל זמן לשום דבר אחר. אז אותם אנשים מגיעים לבקש עזרה". לדבריו, בשלב הזה יש שמציגים את התופעה כהתמכרות. "התמכרתי לרחיצת ידיים", "התמכרתי לשאול שאלות שוב ושוב", וכדומה. זו לא בדיוק התמכרות, אבל יש דמיון בצורך ההולך וגובר.

מידת ההפרעה לחיים היא זו שמכריעה מתי OCD הופכת לבעיה, כי מאפיינים קלים של התופעה קיימים אצל כולנו כמעט, בדרגה כזאת או אחרת. זו הפרעה רק אם זה מפריע לך.

מבחן הספק 

לדברי זהר, בשנים האחרונות התרחבה ההבנה שיש לדבר על "ספקטרום ה-OCD", והכוונה אינה לרצף של חומרה, כמו בספקטרום האוטיסטי, אלא לכך שאותו מנגנון של מחשבה טורדנית, התנהגות כפייתית וחוסר יכולת לסבול את הספק מאפיין גם הפרעות אחרות שבעבר לא נקשרו ב-OCD.

לדוגמה, אגרנות. על פניו, אין תופעה רחוקה יותר מ-OCD מאגרנות. איך אפשר בכלל לחוש שליטה בתוך סביבה כל כך מוצפת בחפצים חסרי שימוש? אולם כאשר צוללים פנימה, מבינים שאגרנות מבוססת על אותו מנגנון של ספק. "האגרן שואל, 'ואם אצטרך את זה? אם ממש ממש אצטרך את זה ולא אוכל להשיג כזה שוב?', והוא יודע שזה כנראה לא נכון, אבל יש לו ספק, וההפרעה מספרת לו שבעצם נוח יותר כבר להשאיר את החפץ בבית 'ליתר ביטחון', מאשר להתמודד עם האי-ודאות לאחר השלכתו", אומר זהר. "האגרנים מסוג זה למעשה לא קשורים רגשית לרוב החפצים שהם שומרים בבית. לכן אין להתפלא על כך שהם שומרים לא רק תמונות משפחתיות אלא גם שקיות ניילון וגומיות בכמויות סיטונאיות. הסיפור כאן אינו יופיו של החפץ, אלא הספק הזעיר, שהופך בראשם לענק, שיום יבוא והם יצטערו שהוא איננו".

דוגמה אחרת היא הפרעות דימוי גוף. טבעי לנו לראות באנורקסיה ובהפרעת OCD קלאסית קרובות משפחה, מאחר ששתיהן מאופיינות בהתמקדות מוגזמת בפרט מסוים ומלוות לרוב בריטואלים, אבל לדברי זהר גם נער שבטוח שאפו מכוער למרות שאף אחד אחר לא חושב כך, או הנערה שמוטרדת מהמחשבה שאוזניה לא סימטריות באופן מחריד, אף שההבדל הוא מזערי, אולי משתכנעים לפעמים שהם מגזימים, אבל ברגעים אחרים נתקפים בספק שאינם יכולים לעמוד בו וחושבים, אולי בכל זאת עדיף לנתח את האף או את האוזן, ליתר ביטחון. אם זו התופעה, אז הבעיה היא ממשפחת ה-OCD.

OCD יכול להתבטא גם בקנאה, בחוסר יכולת לחיות עם הספק הקטן שמא בן הזוג בוגד; הוא יכול להתבטא בריטואלים דתיים, כמו אצל נשים שלא מסוגלות להפסיק לטבול במקווה, בשל חשש שלא טבלו כמו שצריך. אפילו תופעת ה-FOMO, החשש להפסיד בילוי אטרקטיבי או אירוע חשוב, יכולה להיות דוגמה ל-OCD. אותו אדם אומלל יעבור בכל הברים בעיר משום שאינו יכול לסבול את הספק שבדיוק בבר שמעבר לפינה מחכה הבילוי האולטימטיבי.

בספקטרום ה-OCD יש גם הפרעות שאין בהן רכיב של ספק, אך הן מאופיינות במחשבות טורדניות, כמו תלישת שיער או גירוד קומפולסיבי, שאין להם הסבר או רציונליזציה. כך, OCD הוא שם כולל להפרעות המאופיינות בדחפים בכלל ובדחפים להשקיט את הספק בפרט.

"מחלה לא רק של שבעים ועשירים"

ה-OCD הקלאסי פוגע כהפרעה בכ-2% מהאוכלוסייה, אולם אם מביאים בחשבון את כל הספקטרום, מדובר בכ-9% מהאוכלוסייה, אומר זהר. התופעה מתגלה לרוב בשנות העשרה, אם כי ניתן לזהות אותה גם קודם.

"האבחון המוקדם חשוב משום ש-OCD פעיל כהפרעה יכול לערער את ההתבגרות", הוא אומר ומוסיף: "המחלה פוגעת בכל האוכלוסיות, במדינות מפותחות ומתפתחות. זו לא מחלה של השבעים והעשירים".

עם זאת, לעתים קשה מאוד לבצע את האבחנה המבדלת. לדוגמה, חלק מהאנשים שמדווחים על מחשבות אובדניות אינם באמת מעוניינים להתאבד, אלא מוטרדים ממחשבה אובססיבית על האפשרות שהם עלולים להתאבד. לרופא הם יאמרו שהם "כל הזמן חושבים על התאבדות" או "אני חושש שאני עלול להתאבד", ויקבלו טיפול נגד דיכאון, בזמן שמדובר ב-OCD. "אדם שרוצה להתאבד לא נשאיר לעולם ליד רעל. אדם עם OCD, שחושש באובססיביות מכך שהוא עלול להיכנע לדחף לא מוסבר לשתות רעל, נשאיר בכוונה ליד רעל, כדי לבצע חשיפה שהיא היסוד המרכזי בטיפול ב-OCD", אומר זהר. מבחינה זו האבחנה המבדלת היא קריטית.

כך גם לגבי ההבדל בין דיכאון אחרי לידה או חרדה אחרי לידה לבין מחשבות טורדניות של האם על כך שהיא עלולה להזיק לתינוק, אף שאין לה כוונה או רצון לעשות זאת - הפרעה שנמצאת על ספקטרום ה-OCD. ויש גם OCD קלאסי שמתבטא אחרי לידה בטקסים וריטואלים שיש לבצע מתוך מחשבה מאגית שאם לא יבוצע הריטואל, עלול לקרות משהו לתינוק. בכל המקרים הללו יגלה הרופא (לרוב באיחור רב) אם שמתקשה בתפקוד ולא נהנית מההורות, אבל חשוב מאוד להבין בדיוק מדוע.

זהר מזהיר גם מבלבול באבחון בין OCD ל- ADHD, אף שעל פניו הן נראות כהפרעות סותרות - האחת של ה"מסודרים" והאחרת של ה"מבולגנים". "יש אבחון יתר של ADHD היום. לפעמים אדם לא מרוכז כי המחשבה האובססיבית מפריעה לו. ילד עלול לא לסיים מבחן, לא כי אינו מרוכז אלא כי קרא שאלה שוב ושוב עשרות פעמים כדי לוודא שהוא מבין אותה".

"אל תשתפו פעולה עם הטקסים"

הטיפול ב-OCD כולל טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי, תרופות וגם טיפול חדש יותר - גירוי של המוח. לדברי זהר, כל הטיפולים עובדים על אותו חלק במוח, ומדובר ברשת מוחית נבדלת מזו שגורמת הפרעות אחרות ממשפחת החרדה והדיכאון. לכן, אומר זהר, זו אחת הסיבות שבגללן חשוב לכלול את כל הפרעות ה-OCD יחד.

"הטיפול הפסיכולוגי-קוגניטיבי ב-OCD הוא לא לאפשר לאדם 'לסגור את המעגל', כלומר לא לבדוק שוב את הדלת, לא לרחוץ ידיים, לא לספור עד שש, לא ליישר את השלט - ולהראות לו בהדרגה שהוא יכול לחיות עם הספק או עם הדחף", אומר זהר. בחלק מהמקרים הטיפול הזה יעיל מאוד, ובאחרים נדרש טיפול נוסף.

בכל מקרה, אסור לנסות לעזור לאדם על ידי השתתפות בטקס שלו. "אל תגידו, 'אבדוק את הדלת בשבילך', אל תלכו עם אדם קדימה ואחורה רק כי הוא מרגיש שהוא חייב, אל תתקנו לו את האף רק כי נמאס לכם לשמוע עליו - הרי אחר כך זה יהיה משהו אחר. בקיצור, אל תעזרו לאדם לחתור למצב של היעדר ספק. תעזרו לו לחיות עם הספק".

הטיפול התרופתי משפיע על הסרוטונין במוח. "גם חלק מהתרופות נגד דיכאון פועלות כך, ואכן תרופות נוגדות OCD יעילות בהכרח גם נגד דיכאון, אבל לא כל התרופות נגד דיכאון עוזרות נגד OCD".

ההתערבות הישירה במוח עברה כמה גלגולים. הודות להבנה איזה מנגנון במוח מעורב ב-OCD, זו הייתה אחת ההפרעות הראשונות שטופלו בניתוחים נוירולוגיים. "בעבר, המנתח היה מנסה לגרום להפרעה במעגל המוחי שפועל ביתר ב-OCD באמצעות פגיעה ממוקדת באזור".

וזה היה שווה את זה?

"בחלק מהמקרים. המידע על יעילות השיטה הזאת קיים, אם כי אינו מאוד חזק".

השלב הבא היה שימוש בשתי קרני גמא צולבות, שעברו דרך המוח וצרבו את הרקמה רק בנקודת המפגש ביניהן. כך ניתן היה לצרוב את הרקמה בלי לפגוע בגולגולת וברקמות מוח בריאות. השלב השלישי, שקיים גם היום, היה DBS (Deep Brain Stimulation) - החדרה של אלקטרודות לאותו אזור במוח במטרה להפריע לפעילות המעגל החשמלי. הניתוח מבוצע היום כחלק משגרת הטיפול ב-OCD חמור, שאינו מגיב לתרופות ולטיפול פסיכולוגי (כ-40%-60% מהמטופלים המאובחנים עם הפרעת OCD). החיים עם אלקטרודה במוח הם מן הסתם לא נוחים במיוחד, אולם במקרים מסוימים הם נוחים יותר מהעברת החיים ברחיצת ידיים.

ומה לגבי הגירוי המוחי? "בריינסוויי היא הראשונה בעולם שבחנה בניסוי קליני מבוקר את הגירוי המגנטי של המוח כאמצעי לדכא את פעילות הרשתות הללו במוח ולשלוט ב-OCD. תחילה אנחנו מכניסים את האדם למצב 'ספק' שרלוונטי להפרעה שלו, ואז רואים את המעגל הזה 'נדלק'. אחר כך מפעילים את הגירוי. מה שאנחנו רואים בניסוי הוא תגובה דומה לתרופות אצל אנשים שלא הגיבו באופן מספק לטיפול התרופתי. הגירוי נוגע בחלק מהמוח, ולא באופן כל כך ממוקד כמו האלקטרודה, אולם משום שהמעגלים הללו פועלים ממילא ביתר אצל אנשים אלה, ובמיוחד משום שמעוררים אותם לצורך הטיפול, אז מתקבל האפקט המרשים של הטיפול". 

אפשר להחלים מ-OCD?

"הידע המחקרי הקיים אומר שאם לא מתערבים, אז כנראה תהיה החרפה עם הזמן. עם זאת, בהנחה שישנה מודעות וניתן טיפול, אפשר בהחלט לחזור ממצב של חוסר תפקוד לתפקוד מלא".

מדוע אצל רוב האנשים יש מאפיינים של OCD בעיקר בילדות וגם בבגרות? מה זה משרת אצל האדם?

"לבדיקה מדוקדקת לצורך הסרת ספק יש צד פונקציונלי. כמובן, הצורך לוודא שוב שהכול בסדר ולא להותיר ספק הציל אנשים בהיסטוריה. גם לריטואלים יש כוח חברתי, ויש להם כוח אישי כי הם מסירים מהאדם את הצורך לקבל הרבה החלטות בבת אחת, וגם מרגיעים אותו במצבים שבהם אין לו בעצם סיבה להירגע, וכך מאפשרים לו לתפקד תחת לחץ. OCD הוא הגרסה הלא-פונקציונלית של ההתנהגויות המאוד הגיוניות הללו". 

OCD בעידן הדיגיטלי

ל־OCD בעידן הדיגיטלי יש פנים חדשות, וכיוון שעוד לא הוגדרה הנורמה של ההתנהגות בעולם הדיגיטלי, קשה לפעמים לדעת איזו התנהגות נחשבת מחוץ לנורמה. למשל, כמה סביר לבדוק אם הגיע דואר אלקטרוני חדש כל כמה דקות ולטפל בכל דוא"ל שמגיע כדי לוודא שעומדים על "אינבוקס 0"? יש מי שיטען שכך מתנהל האדם היעיל בעידן הנוכחי. אולם, מי שאינו מסוגל להניח את הטלפון בצד גם כשהבטיח לעצמו שיעשה זאת ואין לו באמת סיבה אמיתית לחשוב שיקרה משהו נורא, ייתכן שמלביש הפרעה מסוג OCD על הטכנולוגיה החדשה.
"האפליקציות החדשות עושות הכול כדי ליצור אצלנו התנהגות כמו התמכרותית", אומר פרופ' יוסי זהר. "קשה להבדיל בין מי שמעלה כל היום תמונות לפייסבוק כי כך מקובל סביבו לבין מי שיש לו דחף אובססיבי לעשות זאת. אנשים עלולים לפתח חשש מסוג OCD, למשל מכך שאם לא בדקו רגע בפייסבוק אולי מישהו אמר עליהם משהו נורא שנשאר ללא תגובה. שוב מופיע הדפוס שבו מבינים שהחשש לא סביר, אבל בודקים שוב ושוב".
גם אגרנות יכולה להיות דיגיטלית. ייתכן שהאדם מינימליסט בחפציו, אולם מתעד כל פיסת זיכרון, ולא יכול להיפרד אף מתמונה מטושטשת אחת מתוך סדרה של 10 תמונות כמעט זהות, מתוך ספק שיום אחד יתגעגע אליה. על פניו לאגרנות הדיגיטלית אין נזק ממשי, משום שהיא אינה מציפה את ביתו של האגרן, אולם התופעה הופכת להפרעה אם אדם מקדיש שעות רבות מחייו לסידור המידע המיותר, או שהדאגה שמא איבד או עלול לאבד פרט מידע דיגיטלי טורדת את מוחו ומפריעה לו לחשוב מחשבות מועילות יותר. 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים