גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פועלי הבניין נהרגים ואף אחד לא לוקח אחריות

אחרי 30 הרוגים באתרי בנייה מתחילת בשנה, בהם 28 פועלים ושני עוברי אורח, הקבלנים והממשלה ממשיכים להתקוטט מי אחראי ● עו"ד הדס תגרי מהקבוצה למאבק בתאונות בנייה: "הדבר היחיד שייצר אימפקט אמיתי זה סגירה של אתר בנייה לחודש"

אתר הבנייה של נצבא ואלקטרה בראש העין. 9 פועלים הרוגים בשלוש שנים / צילום: הקבוצה למאבק בתאונות בנייה
אתר הבנייה של נצבא ואלקטרה בראש העין. 9 פועלים הרוגים בשלוש שנים / צילום: הקבוצה למאבק בתאונות בנייה

בשבוע שעבר נהרגו ארבעה פועלים בתאונות בנייה, ובכך עלה מחיר הדמים באתרי הבנייה ל-30 בני אדם, בהם 28 פועלים ושני עוברי אורח. לפני ימים אחדים שלח יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מכתב לראש הממשלה להתערב בנעשה, שכלל איום להשבית את המשק אם לא יינקטו צעדים מידיים, אבל בינתיים דומה שכל הגורמים ממשיכים לזרוק את האחריות זה על זה.

הרוגים בתאונות באתרי בנייה

מוטי אלישע, הממונה על זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה, שאחראי בין היתר למינהל הבטיחות, תולה ללא היסוס את האחריות למצב על הקבלנים: "העמדה שלנו היא ברורה: אנחנו קוראים לקבלנים להילחם בתופעה הזו. האחריות הישירה והבלעדית היא של הקבלן. הוא אמור לוודא שיש בטיחות לפי הכללים. המצב בענף הזה בארץ גרוע מאוד. אם משווים לענף התעשייה, באתר בנייה המצב גרוע פי 5 ומספר ההרוגים גבוה פי 2 מהאיחוד האירופי".

הפועלים שנהרגו

איפה התפקיד שלכם?

"אנחנו מפקחים על הנושא, אבל אנחנו לא יכולים להיות בכל מקום".

ממה נובעת העלייה?

"העלייה נובעת מההיקף הגדול של אתרי הבנייה. יש גידול עצום משנת 2010, וגידול עצום במספר העובדים בענף. האוצר לא תגבר את הפקחים כי לא ניתנו תקציבים לעניין הזה, אנחנו פועלים מולו לקבל תוספת תקנים".

בהקשר זה חשוב לדייק ולהזכיר כי דווקא ב-2018 חלה ירידה שמחזירה את מספר התחלות הבנייה לאזור שבו היו ב-2010, כלומר כ-42 אלף דירות, ואילו מספר ההרוגים עלה בעשרות אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ובינתיים?

"משרד העבודה נקט שורה של צעדים. נוסף לתקנות על איסור בני נוער באתרי בנייה והטלת העיצומים הכספיים, בקרוב תוקם יחידה משטרתית חדשה בלהב 433, עם 12 חוקרים שתהיה להם גם רשות לעצור אנשים. כרגע אין להם מספיק כוח אדם ואין מיומנות. אנחנו גם מטילים צווי בטיחות ומעבירים אותם לרשם הקבלנים שיכול לשלול רישיון לקבלן.

"אנחנו בוחנים גם הטלת אחריות על התאגיד שבונה את הבניין. אחת התופעות המדאיגות היא שמעסיקים הרבה קבלני משנה ומחליפים אותם כל שני וחמישי. המטרה היא שיכשירו את העובדים, שידעו מה מגיע להם, ושרק בסוף העובד יתחיל לעבוד.

"בשורה התחתונה, אנחנו פועלים ליצור מציאות שבה יהיה לקבלנים משתלם כלכלית לשמור על שלומם של העובדים. כל עוד שהרוג עולה להם כלום כסף - אז אין להם שום אינטרס כלכלי לשמור על הפועלים".

למה אתם מצפים מגורמי הממשלה האחרים?

"מינהל הבטיחות פנה לרשויות המקומיות כי להן יש הרבה יותר פקחים ממה שיש לנו. מהמשטרה אנחנו מצפים שיחקרו באזהרה מנכ"לים של חברות.
"אבל הדבר העיקרי הוא שאני קורא לקבלנים לקחת אחריות. זו קריאה מהלב. לא יכול להיות שאדם מרוויח שכר בין מינימום לפחות מהשכר הממוצע במשק, ונהרג. נכון שזה יעכב קצת את קצב הבנייה, אבל הגידול של עשרות אחוזים בהרוגים הוא לא ייתכן.

"ואגב, אנחנו כל הזמן מדברים על ההרוגים אבל יש גם פצועים קשה, שלא רק שעולים המון כסף למדינה, הם גם לא יכולים להמשיך לפרנס את משפחתם. הפגיעה היא תמיד גם נפשית ומשפחתית, זה קשה מאוד".

בהתאחדות הקבלנים הפנו אותנו לדברים שכתב ב"גלובס" מנכ"ל ההתאחדות אליאב בן שמעון: "מי שחושב שעוד קנסות ועוד עונשי מאסר ישנו דרמטית את תמונת הפגיעות בגוף ובנפש טועה טעות מרה. לעובד שהניח בצד את הרתמה ביום חם כמו היום, ונותר תלוי בצהריים בין שמים וארץ בקומה 16, לא ממש משנה אם הקבלן שהעסיק אותו נקנס אתמול. בנייה היא מסוכנת, והענף סובל ממחסור של כ-3,500 מנהלי עבודה".

"עלייה של 50%"

"בשנת 2017 היו 35 הרוגים באתרי הבנייה שזה חמור מאוד, אבל לכל הפחות ראינו ירידה של 30% במספר ההרוגים לעומת שנת 2016", אומרת עו"ד הדס תגרי, מהקבוצה למאבק בתאונות בנייה. "עכשיו באמצע אוגוסט, אנחנו כבר בעלייה של 50% במספר ההרוגים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לא רק שאנחנו לא במגמת שיפור של ירידה במספר ההרוגים, אנחנו בהתדרדרות תלולה".

תגרי סבורה שכל משרדי הממשלה צריכים לעשות הרבה יותר כדי למגר את מכת התאונות. "יש רגולטורים שלא עושים כלום. משרד השיכון למשל, שרשם הקבלנים במשרדו נמנע כבר שנים מהפעלת סמכותו לנקוט סנקציות כנגד חברות קבלניות שחוזרות ונשנות אצלן תאונות והפרות בטיחות. המשטרה שהודיעה שתקים בתחילת 2019 יחידה חדשה לחקירת תאונות עבודה, אבל בינתיים לא חוקרת תאונות כנדרש והפרקליטות שרק במקרים נדירים מגישה כתבי אישום. משרד האוצר שמקדם באגרסיביות את האצת הבנייה ומטרפד חקיקה והעברת משאבים להבטחת בטיחות העובדים ולא מתנה זכייה במכרזים ממשלתיים ברקורד בטיחותי ראוי. הרשויות המקומיות שממשיכות לשבת באפס מעשה, אפילו נוכח שני עוברי אורח שנהרגו השנה עקב הפקרות בטיחותית באתרי הבנייה. רשות ניירות ערך מתנערת מאחריותה להורות לחברות ציבוריות לדווח לבורסה על תאונות קטלניות".

מה לגבי משרד העבודה?

"השנה נרשמה ירידה דרמטית בתפקודם של מינהל הבטיחות התעסוקתית ושל משרד העבודה. כניסתם לתוקף של העיצומים הכספיים הביאה לכך שמפקחי המינהל עסקו אך ורק בתיעוד הפרות בטיחות לצורך הטלת עיצומים, על חשבון פעילויות פיקוח אחרות, ולפי שעה נראה שמהלך זה כשל לחלוטין. המענה לתלונות על אתרים מסוכנים פחת, אין קו חם לתלונות עובדים והציבור, המשרד לא פעל לאייש תקנים בלתי מאוישים".

אותם שמות חוזרים

אחד הדברים המטרידים ביותר הוא שברשימת החברות שנהרגו באתריהן עובדים, וברשימת צווי הבטיחות שמטיל מינהל הבטיחות, מופיעים אותם השמות שוב ושוב. למשל, לאלקטרה בנייה שבאתר שלה בראש העין נהרגו בשבוע שעבר שני עובדים, נהרג עובד לפני חודש בפרויקט אגירה שאובה, במאי נהרג פועל באתר בנייה של החברה בתל אביב, ובסך הכול תשעה פועלים בשלוש שנים. כיוון שאין כל ניקוד על בטיחות במכרזים ממשלתיים, רק לאחרונה זכתה במכרז היוקרתי לבניית הספרייה הלאומית החדשה של ישראל.

תגרי: "הדבר היחיד שייצר אימפקט הרתעתי זו סגירה לחודש של אתרים שבהם מתועדת הפקרות בטיחותית נרחבת או התרחשו הפרות נשנות. המסר לקבלנים צריך להיות נחוש: אם תתרשלו - לא תעבדו".

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה