גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא הכתום נגד "הגל הכחול"

הסתבכותו המשפטית של נשיא ארה"ב גוברת והולכת — לצד להיטותו להפוך את הבחירות המתקרבות לקונגרס למשאל-עם על עצם נשיאותו

דונלד טראמפ נואם בארוחת הערב הרפובליקנית בקולומבוס / צילום: Reuters, Leah Millis
דונלד טראמפ נואם בארוחת הערב הרפובליקנית בקולומבוס / צילום: Reuters, Leah Millis

השבוע המסתיים בארה"ב יישב את רוב הספקות: הבחירות הממשמשות ובאות לקונגרס בתחילת נובמבר אמנם יהיו משאל-עם על נשיאותו של דונלד טראמפ.

זה היה השבוע שבו נטבע אות-הקלון "עבריין מורשע" על פול מאנאפורט, האיש ששימש יושב ראש מטה הבחירות של טראמפ ב-2016; זה היה השבוע שבו פרקליטו הוותיק של הנשיא, מיקי כהן, הודה בעבירות על חוקי מימון הבחירות "בשמו של המועמד" (טראמפ, גם מבלי לנקוב בשמו); זה היה השבוע שבו שניים משותפי העסקים של טראמפ, בכללם האיש שניהל בשבילו את הקונצרן המשפחתי, קיבלו חסינות תמורת נכונותם להתחלק במידע כמוס עם התביעה.

נוכלי דון", מכריז ’ניו יורק פוסט

זה היה השבוע שבו הנשיא איבד את עשתונותיו פעם אחר פעם, ויצא בהתקפה מרה על התביעה, על המשטרה הפדרלית ואפילו על שר המשפטים שלו. זה היה השבוע שבו פרקליטו האישי של הנשיא, רודי ג'וליאני, הכריז תחילה כי "אמת אינה אמת", ואחר כך איים במלחמת אזרחים אם בית הנבחרים יחליט להעמיד את טראמפ למשפט הדחה בסנאט.

בית הנבחרים לא יעשה כן כל זמן שיהיה בו רוב רפובליקאי. אבל הבחירות של נובמבר עשויות לשנות את המאזן, ולהעניק לדמוקרטים רוב בפעם הראשונה זה שמונה שנים. הסבירות של מהלך הדחה כלל אינה ודאית, אבל היא תגדל לאין שיעור אם דמוקרטים יחזיקו בכהונות מפתח בגבעת הקפיטול.

הקיטוב באמריקה

בבית הנבחרים נחוץ רוב פשוט למהלך הדחה. בסנאט, שבמליאתו יתנהל משפט ההדחה, נחוץ רוב מיוחס של שני שלישים כדי להדיח. קשה מאוד להאמין שרוב כזה יושג, אבל כפי שראינו לפני 20 שנה בימי נשיאותו של ביל קלינטון, תהליך הדחה ארוך, מסובך ורווי רטוריקה ישתק את המערכת הפוליטית, יפגע בסמכותו של הנשיא, ישפיע לרעה על יחסי החוץ של ארה"ב, ויגלוש עד ערב הבחירות הבאות לנשיאות, בנובמבר 2020.

גם אם תתבדה הזהרת ג'וליאני מפני "מרד עממי מזוין" להצלת טראמפ, הקיטוב באמריקה יגיע לממדים היסטוריים. בעצם, הוא כבר הגיע.

הדמוקרטים זקוקים לתוספת של 24 מושבים (מתוך 435) בבית הנבחרים כדי לזכות ברוב. עניין רגיל הוא בבחירות של אמצע קדנציה נשיאותית, שמפלגתו של הנשיא מאבדת מושבים. שלושת חילופי השלטון האחרונים בבית הנבחרים (ב-1994, ב-2006 וב-2010) התחוללו בבחירות של אמצע קדנציה. בכל אחד מן המקרים האלה, מפלגת הרוב הפסידה הרבה יותר מ-24 מושבים.

היעד הזה הוא אפוא בהישג ידה של מפלגת האופוזיציה. אבל הרפובליקאים ניצלו את יתרונם המספרי המוחץ בשלטון המקומי - מושלי מדינות ובתי-מחוקקים של מדינות - כדי לחזור ולתחום מחוזות בחירה לטובת סיכויי הניצחון של מועמדיהם. כדי להתגבר על החיסרון הזה, הדמוקרטים זקוקים ליתרון של שבעה עד שמונה אחוזים. זה מה שהתקשורת והמנתחים הפוליטיים מכנים "הגל הכחול". כחול הוא הצבע הלא-פורמלי של הדמוקרטים, אדום הוא צבעם של הרפובליקאים (ללמדכם מה רחוקה הפוליטיקה האמריקאית מן המשוואות האירופיות; בעולם הישן, אדום הוא צבע השמאל בעוד שבאמריקה הוא צבע הימין).

"מוקדם מדיי"

אתמול (שבת), הנשיא טראמפ ליגלג על תחזיות "הגל הכחול", והתנבא ל"גל אדום", שיגדיל את הרוב הרפובליקאי. מעטים מתייחסים ברצינות אל התחזית הזו, וזה כמובן רק מגדיל את תאבונו של נשיא, המתפאר בהצלחתו לשים לאל את כל התחזיות הקונבנציונליות. אבל זה גם מגדיל את הסכנות, שהבחירות האלה מזמנות לו.

טראמפ מקדיש זמן ומאמץ לבחירות האלה במידה הגדולה כנראה מזו של כל קודמיו. מפלגות חזרו והתלוננו על נשיאים שהעדיפו לשמור מרחק, כדי שלא תדבק בהם תווית של עודף מפלגתיות. מפלגות מצידן העדיפו לרופף את קשריהן עם נשיאים לא פופולריים.

הדמוקרטים קיבלו החלטה טקטית, עוד בשנה שעברה, ששאלת הדחתו של הנשיא לא תהיה חלק ממצע הבחירות שלהם. הם לא התחייבו שלא לחתור להדחה, אבל הם השתמטו מדיון רציני. "מוקדם מדיי", היא נוסחתם הרגילה. הם משתדלים להעמיד עניינים כלכליים ומקומיים במרכז מערכות הבחירות שלהם, בייחוד שאלות של ביטוח בריאות. אבל מאורעות השבוע החולף יקשו מאוד על העמדת הפנים הזו.

"סכינאים בשירות הדמוקרטים"

הפללתם של עוזרי הנשיא ואנשי-סודו, והאפשרות הסבירה מאוד של גילויים מזיקים נוספים, הופכת את שאלת ההדחה למיידית ודחופה. יתר על כן, מעשית מאוד היא האפשרות שהנשיא ינקוט צעדים חד-צדדיים כדי להכשיל את החקירה נגדו. הוא משגר רמזים עבים על נכונותו לחון נאשמים, אחרי הרשעתם או אפילו לפניה. נראה שמנוי וגמור אתו להדיח את צמרת משרד המשפטים. הוא דיבר, או צייץ, בשבוע שעבר במידה כזאת של בוז וטינה על החוקר המיוחד ועל אנשי צוותו (ריחם "הובאש", הם "סכינאים בשירות המפלגה הדמוקרטית"), שהאפשרות של פיטוריהם מוכרחה להיחשב עכשיו לסבירה.

אם הוא יפזר חנינות ויתערב בחקירה, שאלת ההדחה תחדל להיות "מוקדמת מדיי". מבחינת הנשיא, העמדת השאלה הזו על סדר היום תועיל לו פוליטית. הוא יוכל אז להגיד לתומכיו, שההצבעה בנובמבר אינה עוד רק על נציגים בקונגרס, אלא על עצם נשיאותו. מאחר ששיעורי ההצבעה באמצע קדנציה הם בדרך כלל נמוכים מאוד, אפילו עלייה קטנה במספר המצביעים תחזק את סיכויי מפלגתו.

באופן הזה צריך כנראה גם להבין את דברי רודי ג'וליאני, המדהימים כשלעצמם, על "מרד מזוין" של המוני אמריקאים, אם ייעשה ניסיון להדיח את טראמפ. זו נוסחה של הקצנה: משבר מיידי יוציא המונים מאדישותם, ישנה את הרגליהם, ויביא אותם אל הקלפי. כמובן, הקצנה תוכל להשפיע גם על הדמוקרטים, אבל הנשיא ואנשיו מניחים שלהם יצמח רווח גדול יותר.

לפלג, לקטב, להחליש

ואם לא? אם יתממש "הגל הכחול", ובית הנבחרים יעבור לידי הדמוקרטים? איך תשפיע תבוסה כזאת על מעמדו הציבורי של הנשיא, על יחסיו עם מפלגתו ובייחוד על עצביו הרופפים?

הנשיא ביל קלינטון יצא מתבוסת מפלגתו בבחירות של 1994 עם החלטה לפנות ימינה, להתקרב אל הרפובליקאים, ולוותר על עוקצן של הרבה מהשקפותיו כדי להבטיח לעצמו בחירה חוזרת. הוא אמנם חזר ונבחר.

אבל קלינטון היה מפורסם בגמישותו. גמישות, לעומת זאת, אינה תכונה מאפיינת של נשיאות טראמפ. קשה לראות אותו ממתיק שפתיים עם יריביו, ומוותר על הלהט של נשיאותו לטובת תקופת כהונה נוספת. הדעת נותנת שתבוסה תביא אותו להקצנה נוספת, וממילא תקצין גם את יריביו.

למי יועיל מצב עניינים כזה? למי אם לא לוולדימיר פוטין. חתירתו תחת אושיות הדמוקרטיה האמריקאית נועדה קודם כול לפלג, לקטב וממילא להחליש את אמריקה. אם זה אמנם היה היעד, הוא השיג אותו להפליא. 

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה