גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אלביט הופכת לכוח ריכוזי גדול ברכש הביטחוני המקומי

האם העסקה בין תעש למשרד הביטחון מחזקת את החשש מריכוזיות יתר ברכש הביטחוני המקומי, בעצם רכישת תעש על ידי אלביט? התשובה חד משמעית ● היקף עסקת הטילים הוא כמה מאות מיליוני שקלים, וזאת רק "מנה ראשונה"

1.

"עסקת תעש" קוראים לזה. משרד הביטחון רוכש מתעש. עם כל הכבוד לפיתוח וההובלה של תעש מדובר, דה פקטו, בעסקת אלביט-צה"ל-משרד הביטחון. למרות שהליך המכירה של תעש לאלביט, שאושר בכל המדרגים הפוליטיים כלכליים טרם נחתם, ונמצא עדיין בשלבי סגירה בירוקרטית, לקרוא לזה עסקת תעש נועד, בצדק, לאגו של מנהלי החברה בראשות אבי פלדר ועובדיה שגם בשנים הקשות כשהחברה עמדה במצב של תכף מוכרים ותכף סוגרים התמקדה גם במנועי צמיחה לעתיד. רקטות ופגזי טנקים למשל, פצצות אוויר קרקע מדוייקות ויחודיות מתאימות לוממה אורבנית, פגזי טנקים מיוחדים, פצצות מרגמה... לקרוא לזה עיסקת תעש זה גם להרחיק את העובדה שאלביט הופכת אט אט לכוח ריכוזי גדול ברכש הביטחוני המקומי (למרות שהעיסקה אושרה על ידי הממונה על ההגבלים).

האם העסקה באה בהפתעה? האם המועמדים הקודמים לרכישת תעש, חלקם דמויות מוכרות במיוחד, לא ידעו שהיא נמצאת בהליכי בדיקה מעשית לקראת אישור? ואיך קרה שזה לא הביא להגדלת המחיר שהציעו, והם כל זאת נסוגו? התשובה היא: מדברים על הרכש הזה 3 שנים. במשרד הביטחון, בצבא ובתעשיות הביטחוניות. בארץ ובעולם. מי שרצה לדעת, מי שחיפש לדעת, מי שגייס לצידו מומחים, (אנשי צבא בדימוס?) מקורבים לעניינים - יכול היה לדעת.

אלביט - שלאורך כל הדרך הצטיירה כרוכשת המועדפת על ידי המפריטים ממשרד האוצר והביטחון - ידעה יותר. אפשר שיותר מסמי קצב ומאיר שמיר, אולי יותר מאירה ריינהרט, או כמו שפלקסטרוניקס ידעה אבל לא יכלה מטעמיה להמשיך בתהליך.

2.

למה מועמדים לשעבר בכל זאת הופתעו, אם לא מהחתימה על העסקה אז מהתמורה הכבדה שהיא תביא לאורך השנים? תשובות אפשריות: 1. כמה וכמה מהמועמדים, 5-6 קבוצות שהתחילו את המהלך וחלקם הגיעו לחדרי המידע, פגשו במידע מקוצץ, בנתונים לא מלאים - זו היתה ההוכחה לטענתם שהם מהווים "קישוט" בלבד למהלך מכירה מכוון לאלביט שמוביל אורי יוגב, מנהל רשות החברות דאז, עם חבריו במשרד הביטחון והאוצר. נציין: אנשי המכירה, מהמדינה ומתעש, אמרים שהכל הוצג לכולם. באופן זהה. שהיו סיורים במפעלים, שהעברת המידע היתה שוויונית, לא העדיפה את אלה על פני אלה. מי שהבין הבין מי שפירש - קיבל את אשר פירש.


יש אפשרות שהתייחסות מרבית המועמדים דאז היתה בעיקר פיננסית. כמה זה שווה, כמה צריך לשלם ומתי נתחיל לראות ניצן של פרי או דיווידנד. במקרה כזה לא היה אז ועדיין אין היום שום פיתוי בתעש. קבוצות התרכזו בחשבונאות. גייסו צבא רואי חשבון, עורכי דין כלכלנים ופחות אנשי תעשיה ביטחונית שמכירים את העניינים "מבפנים", או אם תרצו "מאכערים" בכירים שיוצאים ובאים במסדרונות הנכונים, מקורבים לצבא, לתעשיות ולמשרד הביטחון. לעומתם, אלביט - היא חלק בלתי נפרד מאותה "קבוצה" מיוחסת שמכירה את מי שצריך יודעת מה בודקים, מה שוקלים ומה בצנרת. לאלביט לא רק יש כסף, היא אומרים בתעשיות, חשבה על תועלות הסינרגיה. לזכותה ייאמר שלא הסתפקה בזה. היא גם עבדה צמוד עם מומחים ביטחוניים וגם שלחה לסיורים במפעלים יותר מנהלים ולצדם אנשי מקצועות טכניים.

האם העסקה הזו מחזקת את חשש הקושי העתידי, ריכוזית- יתר ברכש הביטחוני המקומי, בעצם רכישת תעש על ידי אלביט? התשובה אחת: כן.

3.

היקף עסקת הטילים הוא כמה מאות מיליוני שקלים, וזאת רק "מנה ראשונה": בשנים הקרובות יעשו עסקאות המשך נוספות, בין אם בהיקפים כספיים דומים ובין אם בהיקפים כספיים גדולים יותר: בתוך כעשור, כך לפי החזון שנוגע ל"חיל הטילים והרקטות" ששר הביטחון, אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי איזנקוט מנסים להקים, יושקעו בו בין 7 ל-8 מיליארד שקל בסך הכל.

מדובר ברכש של רקטות לטווחים של 30 קילומטר עד 150 קילומטר שחלקן כבר פותחו ומיוצרות בתעש, וחלקן נמצאות בשלבי פיתוח- וישפרו את יכולות האש של צה"ל לטווחים ארוכים, תוך צמצום התלות של כוחות היבשה ב"זרוע הארוכה" של חיל האוויר.

למרות פצצות העשן שמפוצץ משרד הביטחון מסביב למספרים של עסקת הטילים ועסקאות ההמשך שעוד יבואו- תכנית הטילים והרקטות הופכת את עסקת הרכישה של תעש למשתלמת במיוחד עבור מיקי פדרמן והחברה שלו, אלביט מערכות: מיליארדי שקלים שכבר עושים את דרכם לאלביט, שצפויה להרחיב משמעותית את כוחה ולהדק את דריסת הרגל שלה בזרוע היבשה של צה"ל; היא תחזיק ביכולות חדשות בתחום הטילים והרקטות ובאופן שיאפשר לה להתחרות בנושאים אלה בתע"א וברפאל הממשלתיות.

4.

רפאל והתעשייה האווירית לא אהבו מלכתחילה את העסקה שגובשה בחדרי חדרים במשרד הביטחון, הן גם לא אהבו את המיזוג שמתהווה בשוק הביטחוני המקומי, עם רכישת תעש בידי אלביט.

תע"א ורפאל מקיימות פעילות נרחבת בתחום הטילים וההנעה הרקטית, ומחשיבות אותה כאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים שלהן. באותן חברות הזהירו לפני כחצי שנה, במסגרת ניתוח מקיף שעשה בנושא "גלובס" מהכוח האדיר שתצבור אלביט: "רכש של רקטות במיליארדי שקלים מתעש- אלביט, הופך את כל העסקה של רכישת תעש ללא רק משתלמת מאד- אלא להתגשמות של חלום ורוד. זה לקבל את מפעל הפיס", אמר גורם ביטחוני.

גורם אחר הזהיר כי "אם אלביט מתחילה לשחק עם רקטות וטילים שמגיעים לטווחים של 150 קילומטר ואולי כפול מזה- לא תהיה לה בעיה לעשות להם בהמשך התאומות שיהפכו אותם לטילי אוויר-קרקע ולטילי ים-קרקע ואז לתע"א ולרפאל תהיה בעיה. אפשר להבין את הדאגה שמעלים בתע"א וברפאל: אלביט עומדת לקבל אחיזה במקומות שהיום אין לה".

5.

אך בשנה האחרונה אלביט מערכות קיבלה ממשרד הביטחון את המכרז לפיתוח וליצור התותח המתנייע העתידי של צה"ל, שייוצר במפעל שלה ביוקנעם (לשעבר סולתם). באופן שנוי במחלוקת, משרד הביטחון בחר להתקשר עם אלביט במסגרת תכנית זו במעמד של "ספק יחיד", כלומר בלי לפרסם מכרז ובלי לקיים כל הליך תחרותי בנושא. משרד הביטחון אפילו לא מצא לנכון להסביר את השיקולים שלו בנושא ובתגובותיו הקפיד לציין כי ההחלטות התקבלו על פי דין וכי השיקולים- סודיים.

גם עסקת הטילים האחרונה וגם אלה שיבואו בהמשך נעשות, שוב, בלי מכרז, כשאלביט תהיה הספקית היחידה. בחברות אחרות משתוללים מכעס, גורם ביטחוני הרגיע כי "גם תורן יגיע" וגורמים אחרים שמקורבים לאלביט טוענים כי גם התעשייה האווירית ורפאל נהנו במשך השנים מאספקת מוצרים ומערכות לצה"ל בהיותן ספק יחיד, ראה ערך מערכות מל"טים; כיפת ברזל וטילי החץ.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים