גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תיהנו מהשגשוג בתחום ההשקעות האלטרנטיביות

בעשור שחלף מאז המשבר של 2008 והתפוצצות פרשת מיידוף השתכללה מאד תעשיית ההשקעות האלטרנטיבית, וכך גם המשקיעים בתחום ● אך עדיין, לא מעט משקיעים נוטים להתעלם מנקודות חשובות בבואם לבחון מוצרים ● 12 כללים שיכולים לסייע להשקעה מוצלחת ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

השקעות אלטרנטיביות / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות אלטרנטיביות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תחום ההשקעות האלטרנטיבי נהנה בשנים האחרונות משגשוג משמעותי. עד לשנת 2008 היו רובם של המוצרים האלטרנטיביים "קופסה שחורה" למשקיעים - ללקוחות הובטחה תשואה יציבה שאינה תלויה במצב השווקים ובפעמים אחרות הובטחו תשואות שלא היו ברות ביצוע. במקרים רבים הבדיקה המקצועית והמשפטית של הקרנות המוצעות לקתה בחסר. התוצאה לא איחרה לבוא והמשבר ב-2008 גרר משקיעים רבים בתחום להפסדים עד כדי מחיקת כל השקעתם.

בעשור האחרון השתכללה מאד תעשיית ההשקעות האלטרנטיבית וכך גם המשקיעים בתחום. כיום מחולקים המוצרים בהתאם ל"מוצרי הבסיס" בהם מושקע הכסף והגילוי והבקרה שופרו משמעותית. אך עדיין קיים פער גדול בין המוצר האלטרנטיבי והלא סחיר, למוצרים הסחירים והמפוקחים - פער שמצריך התמקצעות מיוחדת בתחום.

הנה מספר נקודות חשובות בבחינת מוצרים אלטרנטיביים (וגם מוצרים שאינם אלטרנטיביים). מרבית הרעיונות אינם מצריכים מומחיות בתחום ולמרות שהם במסגרת הדברים הברורים מאליהם, אך למרות זאת לא מעט משקיעים נוטים להתעלם מהם ולנהות אחרי אישיות המציג ונתונים "מרשימים" המוצגים להם.

מה נחפש במנהל המוצר?

ניסיון: כמעט על כל פרסום של מוצר השקעות יופיע כיום משפט האזהרה "תשואות העבר אינן מעידות על העתיד...". כמובן שמשפט זה נכון, יחד עם זאת לניסיון בהשקעות בתחום מסוים יש ערך רב. ללא ספק אחד הדברים החשובים שעל משקיע לשאול את עצמו בבחירת מוצר אלטרנטיבי הוא - האם המנהל המציע מוצר מסוים הוא בעל ניסיון באותה הפעילות, כמה שנות ניסיון צבר ומה היו תוצאותיו.

תוצאות עבר: כאשר מסתכלים על תוצאות עבר של מנהל יש לבחון אותן ביחס לקבוצת ייחוס מתאימה ולרמת הסיכון אותן לקח. בנוסף, למנהלים שחצו משברים בתוצאה טובה יש יתרון ביחס למנהלים "חדשים" שטרם התנסו בתקופות משבר (בדיוק כפי שלקברניט ספינה שהתנסה בסערות יש יתרון על כזה שלא). ככול ששנות התוצאות של המנהל ארוכות יותר וכוללות תקופות של משברים בשווקים, כך נרגיש טוב יותר להשקיע בו.

בקרה, פיקוח וזהות אינטרסים

בקרה, פיקוח ושקיפות: למסמכים המשפטיים, לתהליכי העבודה (בפרט בדבר תנועות כספיות ודיווחים) וליכולת הבקרה על המנהל האלטרנטיבי ישנה חשיבות עצומה. אחד המקרים המפורסמים יותר בהתמוטטות מוצר אלטרנטיבי בעשור האחרון - "פרשת מיידוף" - לא יכל להתרחש אם היו ללקוחות תהליכי בקרה ושקיפות מינימליים. הימצאותם של גורמי פיקוח ובקרה "מטעם הלקוח" בבחינת התיק, הפקת הדיווחים, אישורי הוצאה של כספים ועוד, מקטינה מאד סיכונים.

אנשי מפתח: מרבית מוצרי ההשקעה האלטרנטיביים המובילים תלויים באנשי מפתח שהם מנהלי השקעות מומחים בתחומם. עזיבת איש מפתח עלולה להוביל לפגיעה בתוצאות. בהשקעה במוצר אלטרנטיבי חשוב לדעת מיהם אנשי המפתח, לוודא שהסכם ההשקעה כולל "הסדר" למקרה עזיבה ובמקרים בהם ניתן "להנזיל" את ההשקעה, חשוב ללקוח שיוכל לדעת על עזיבת אנשי מפתח כדי להקדים תרופה למכה.

השקעה אישית של המנהלים: במרבית המקרים נרצה שלמנהל הקרן יהיה מה להפסיד כאשר אנו מפסידים. השקעה אישית משמעותית של המנהל בקרן אמורה להרגיע אותנו במידה מסוימת בדרך כלל.

פעילות עיקרית: כמשקיעים, נרצה שמנהלי ההשקעות בקרן יהיו מחויבים לחלוטין לתוצאותיה. לחיוב מנהלי הקרן להשקעת חלק ניכר מזמנם וחלק מכספם בקרן ישנה חשיבות רבה בשמירת זהות האינטרסים או קרבת האינטרסים בין המשקיע לבין המנהלים.

פיזור, גודל תיק ותזרים

פיזור: בטורים הקודמים הדגשתי את חשיבות הפיזור בהשקעה במוצרים אלטרנטיביים, בין אפיקים, אסטרטגיות, מנהלים ומוצרים. חשוב להדגיש כי חלק מהמוצרים האלטרנטיביים המוצעים ללקוחות הכשירים (וגם כאלו שאינם כשירים) אינם מפוזרים כלל ועלולים לכלול נכס אחד או חוב אחד. נכון, גם גורמי החיסכון לטווח ארוך משקיעים לעתים בנכס אחד או בהתחייבות אחת אך עושים זאת בתיק בן מאות השקעות דומות ובכך מייצרים פיזור וצמצום בסיכון.

ללקוח הקטן לרוב אין את הפריבילגיה לייצר תיק מפוזר מספיק באמצעות השקעות בודדות. לכן השאלה אותה צריך לשאול הלקוח היא האם יהיה מוכן לאבד את מלא השקעתו. ככלל, לעולם עדיפה השקעה מפוזרת על פני השקעה בודדת.

גודל תיק מנוהל: בחלק ממוצרי ההשקעה יכול גודל תיק השקעות להשפיע על הביצועים. בשווקים לא נזילים (לדוגמה מניות היתר בישראל) יש קושי משמעותי למנהל השקעות גדול לייצר תשואות עדיפות. היעדר היכולת להיכנס ולצאת מההשקעות עלול להעיב על התוצאות.

"תזרים המוצר": מנהלי השקעות מעדיפים תיקים צומחים. בתיק צומח קל יותר לייצר תשואות ולו רק בגלל אפקט דילול ההשקעות ה"רעות". לדוגמה, במוצרי חוב זרימה חיובית וגידול במוצר תורמת פעמים רבות לתוצאות, הלקוח למעשה, יימצא כל העת עם תיק חוב חדש יחסית (לרוב חדלויות הפירעון אינן קבועות לאורך כלל השנה) ובכך לא יקבל במהלך התקופה את מלוא הנזק.

כמה מילים על אסטרטגיה

אסטרטגיה/יציבות האסטרטגיה: שינוי באסטרטגית ההשקעות של מנהל (אלטרנטיבי או שלא) מהווה לעתים תמרור אזהרה. מנהל שהצליח בניהול חוב, עלול להיכשל בגדול במניות. מנהל שהוכיח תוצאות מעולות בתיק מניות ישראלי עלול להתברר כחלש במניות אירופאיות. במרבית המקרים, למנהל יכולות גבוהות בתחום מסוים. שינוי באסטרטגיית השקעות עלולה לנבוע מגידול התיק, ממיעוט הזדמנויות בתחום בו המנהל מנוסה או מרצון לגדול.

יכולת ליישום אסטרטגיה: לרוב למנהל מוצר אלטרנטיבי אסטרטגיה מוגדרת ליצירת ערך ללקוח. חשוב לבחון היטב כי גורמי המפתח באסטרטגיה אותם מציג המנהל מתקיימים וצפויים להמשיך ולהתקיים לאורך זמן. לדוגמה, מנהל השקעות שירצה להשקיע בדיור להשכרה בארץ כיום - קשה מאד להניח מהיכן יוכל להביא תשואות גבוהות, גם אם בעבר רשם הצלחות בתחום זה.

יכולת הגעה ל-זרם עסקאות איכותי: היכולת להציג מקורות לזרם עסקאות (Deal Flow), ובפרט מקורות ייחודיים, חשובה להשגת תשואה עדיפה. קרנות ההשקעה הישראליות המובילות (פימי, פורטיסימו, טנא, סקיי ועוד), נהנות פעמים רבות מיתרון ביכולת להגיע לעסקאות שאינן פתוחות בפני משקיעים אחרים. בעלים פרטיים המחפש שותף או משקיע יעדיף פעמים רבות להתחבר עם קבוצה בעלת מוניטין, ניסיון מוכח בייצור ערך למשקיעים ותדמית טובה בשוק ההון.

וכמה מילים לסיכום, כאמור רשימה זו רחוקה מלמצות את תהליך הבחינה הנדרש בהשקעה במוצרים אלטרנטיביים ובסיכומו של יום ההצלחה בתחום מותנית ביכולת לבחור את המנהלים האיכותיים תוך יצירת פיזור נכון בין אפיקים, אסטרטגיות, גיאוגרפיות ומנהלים. כמו בתחומי השקעה אחרים גם בתחום האלטרנטיבי ישנה חשיבות לניהול התיק והבחירה במוצרים צריכה להתייחס בין היתר להזדמנויות שמזמן לנו המשק ומצב המקרו הנתון. 

■ הכותב הוא שותף מנהל וממייסדי קרן חושן קפיטל, קרן השקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור לעיל ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות הערך או בנכסים הפיננסים ("המוצרים הפיננסיים") המאוזכרים בכתבה או כשידול, במישרין או בעקיפין, לקנות, למכור או להחזיק את המוצרים הפיננסים כאמור. אין באמור לעיל כדי להחליף שיקול דעת עצמאי ו/או התייעצות עם יועץ מומחה בקשר לעובדות מקרה פרטניות לרבות שיקולי מס. לכותב או גורמים הקשורים עמו, יש או יכולות להיות החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסים המאוזכרים לעיל. 

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות