גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים צמאים למניות הבנקים, אבל לא לרכישת הבעלות

המדינה מכרה השבוע את מניותיה בבנק לאומי תמורת כ-1.9 מיליארד שקל בהפצה מוצלחת, שהייתה בדיסקאונט נמוך של 1.4% בלבד מתחת למחיר השוק - מה שמראה שבשוק ההון צמאים למניות הבנקים ● בסך הכל צפוי שוק ההון לקלוט מניות של שני הבנקים הגדולים בהיקף של 9 מיליארד שקל

שרי אריסון / צילום: אמיר מאירי
שרי אריסון / צילום: אמיר מאירי

יום דרמטי עבר שלשום (ג') על מניות מגזר הבנקאות: בבוקר הפתיעה שרי אריסון כשהודיעה כי בכוונתה למכור את מניותיה בבנק הפועלים בבורסה, כך שהבנק יהפוך לבנק ללא גרעין שליטה. אריסון מחזיקה ב-20% מהמניות בשווי של 7 מיליארד שקל, והיא מחויבת למכור לפחות 15% מהמניות. בנק ישראל קבע לה מתווה מרוכך המאפשר למכור את המניות בתקופה של עד 7 שנים, אם כי הערכות בשוק ההון הן שהמכירה תסתיים קודם לכן.

שוק ההון טרם סיים לעכל את הבשורה, ובשעות אחר-הצהריים הודיעה המדינה כי היא מתחילה בתהליך מימוש החזקותיה - כ-5.4% - בבנק לאומי. בהליך מזורז ביצעו באוצר מכרז בין שישה בנקים להשקעות, כאשר שלשום נבחר סיטי להוביל את ההפצה, ואתמול (ד') בבוקר הושלמה ההפצה בהצלחה. 

מניית לאומי עלתה 35% בשנה האחרונה

הצלחת ההפצה נמדדת בדיסקאונט הנמוך שהיה במכירת המניות. סיטי הציע לרכוש מהאוצר את המניות במחיר של 23.4 שקל למניה, מחיר הנמוך ב-1.4% בלבד לעומת מחיר הסגירה בבורסה. בסך-הכול קיבלה המדינה בתמורה למניות 1.9 מיליארד שקל.

לשם השוואה, בהפצות קודמות שהיו למניות בנקים על ידי בעלי מניות גדולים כמו המדינה או בעלי השליטה, המכירה הייתה לרוב בדיסקאונט ממוצע של 3%-5% מתחת למחיר המניה באותה תקופה. עוד נציין כי מניית בנק לאומי אינה זולה במיוחד. הבנק, בניהולה של רקפת רוסק עמינח נסחר כיום לפי מכפיל 1 על הונו העצמי, ובשנה האחרונה מנייתו טיפסה ב-35%. למרות זאת, נראה כי בשוק ההון עדיין חושבים שמדובר במחיר אטרקטיבי, ובסיטי הצליחו להפיץ את המניות בקלות יחסית ובדיסקאונט נמוך. על רקע ההפצה ירדה היום מניית הבנק בכ-2.5%.

לפי הערכות, בערך כשני שליש מרוכשי המניה בהפצה הם משקיעים מוסדיים ישראליים, ואילו שליש הם משקיעים זרים. כעת לאחר ההפצה, אין בבנק לאומי אף בעל עניין וכל 100% מהמניות מפוזרות בשוק ההון.

המדינה משלימה את הליך ההיפרדות

הפצה זו כמעט ומשלימה את תהליך פרידת המדינה מהחזקותיה בבנקים, שהחלה בעקבות הלאמתם במשבר ויסות מניות הבנקים, שאירע לפני 35 שנים. הליך הפרידה מבנק לאומי החל עוד בשנת 1993, כאשר לאורך השנים מכרה המדינה את מניותיה בבנק ב-11 מנות.

לאחר עסקה זו יוותרו בידי המדינה כ-0.5% ממניות בנק לאומי אשר מיועדות למכירה לעובדי הבנק, בהתאם להסדרים הקיימים עימם ולפיהם המניות יימכרו להם בדיסקאונט של כ-25% על מחיר השוק. עם השלמת מכירה זו תחדל המדינה להחזיק במניות הבנקים.

באוצר ציינו כי התמורה מהמכירה שמסתכמת בכמעט 1.9 מיליארד שקל תשמש למימון הגירעון הממשלתי בשנת 2018 ולהורדת נטל החוב. החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו שריכז את התהליך מסר בעקבות השלמתו כי "עם מכירת יתרת מניות בנק לאומי שבידי המדינה, תם עידן החזקות המדינה במניות הבנקים. בעולם של רגולציה יעילה ושוק מוסדר, לא קיים יתרון או טעם בהמשך החזקת המדינה במניות".

למעשה אם נצרף את המכירה הצפויה של מניות אריסון - בהנחה שבסופו של דבר היא תמכור את מלוא ההחזקות ולא תישאר עם חשיפה של מתחת ל-5% המותרת לה לפי החוק - הרי ששוק ההון קלט ויקלוט מניות של שני הבנקים הגדולים בהיקף של קרוב ל-9 מיליארד שקל.

אמנם בנק לאומי נמצא היום במצב טוב יותר מבנק הפועלים, בעיקר מכיוון שהוא משוחרר מעול חקירה בארה"ב, ועדיין בקבוצת אריסון יכולים לשאוב עידוד מהצלחת הפצת מניות לאומי. נראה כי בשוק ההון צמאים למניות הבנקים, גם אחרי שהם רשמו עליות שערים חדות בשנה האחרונה, ולאחר שרובם נסחרים כבר סביב ההון העצמי שלהם, לעומת מכפיל ממוצע של 0.7-0.8 על ההון בשנים קודמות.

עוד נזכיר כי בנק ישראל מעודד את המוסדיים להגדיל החזקותיהם במניות הבנקים, ומאפשר תחת אישור מראש למוסדיים להגדיל את ההחזקה מ-5%, כפי שהיה מקובל בעבר, ל-7.5%. מהלך זה יסייע גם כן לקליטת מניות אריסון בשוק.

האנומליה של שוק ההון ביחס לבנקים

ישנה לכאורה אנומליה: מצד אחד שוק ההון רואה במניות הבנקים השקעה אטרקטיבית, ומצד שני קשה עד בלתי-אפשרי למצוא משקיע שירצה לרכוש שליטה בבנק. אריסון ניסתה במשך מספר שנים ולא הצליחה, וכך גם היה בעבר בקבוצת ברונפמן ושראן עם דיסקונט, עד שגם הם התייאשו ומכרו את המניות בשוק.

אלא שחשוב לעשות הפרדה: הבנקים כהשקעה פיננסית נחשבים להשקעה טובה. כל עוד מצב המשק טוב - ונראה כי הוא ימשיך להיות טוב - גם מצב הבנקים יישאר טוב. בנוסף לכך הבנקים עשו מהלכי התייעלות אגרסיביים לאורך השנים האחרונות שכללו קיצוץ של אלפי משרות וסגירת סניפים. מהלכים אלה מתחילים להניב פירות ולהביא לשיפור ברווחיות. התוצאה היא שהיום מציגים הבנקים תשואה על ההון ממוצעת של 9%, מדובר בתשואה נאה ביחס לרמת הריבית במשק.

זאת ועוד, בבנקים גלום פוטנציאל לשיפור נוסף בתוצאות. אחרי עשור של ריביות אפסיות, בבנקים מחכים בכיליון עיניים להעלאת הריבית, שבנק ישראל רומז שתחל בקרוב. עלייה בריבית כמו גם עלייה באינפלציה תשפר לבנקים את שורת ההכנסות. היא אמנם גם עשויה להביא לעלייה בהפרשות להפסדי אשראי, אך בשורה התחתונה תשפר את תוצאות הבנקים ואולי אף תביא לכך שיחזרו להציג תשואה דו-ספרתית על ההון.

אז נכון שבפתח ישנן רפורמות שונות שמאיימות על הבנקים, ועשויות להגדיל את התחרות, אבל הבנקים כבר הוכיחו בעבר שהם יודעים להתמודד עם האיומים השונים, וכמעט תמיד מוצאים דרך לפצות את עצמם במקרה של פגיעה בהכנסות.

יחד עם זאת, החזקת שליטה בבנק לא מקנה כמעט יתרונות, ומנגד כרוכה בעול רב. כיום מוגבלת ההשפעה של בעל השליטה בבנק, ומנגד החשיפה הגדולה שלו הן בפני בנק ישראל והן החשיפה התקשורתית גובים מחיר כבד.

לכן אם גוף דוגמת קרן זרה מזהה את המגזר הבנקאי בישראל כאטרקטיבי, יותר נכון ופשוט לו לקנות 5% ממניות כל אחד מהבנקים הגדולים במקום לרכוש שליטה בבנק. סביר כי התשואה בין שתי ההשקעות תהיה דומה, ובהשקעה מפוזרת תהיה לו פחות חשיפה וכאב ראש. 

עוד כתבות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

אתר בנייה. היקף הישראלים בענף עלה / צילום: כדיה לוי

הנתונים מגלים: אלפי ישראלים הצטרפו לענף הבנייה במלחמה

בחודש מרץ עבדו בענף 215 אלף עובדים ישראלים, 12 אלף יותר מאשר טרום המלחמה ● עם זאת, מספר העובדים בבנייה עדיין נמוך ב-20% ממספר העובדים שהיו בענף בספטמבר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

דאקס וקאק עולים בכ-0.4%, פוטסי מתחזק ב-0.5% ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע