גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעד הבא בחקיקה: דמי אבטלה לעצמאים

התוכנית "נטו עסקים" של שרי האוצר והכלכלה, שנועדה להיטיב עם העסקים הקטנים והבינוניים, השאירה בינתיים בחוץ את דמי האבטלה לעצמאים, נושא שהם נאבקים עליו כבר זמן רב ● מה הסיכוי שזה יעבור ואילו עוד חוקים נדרשים כדי להקל על העסקים

מובטלים בלשכת התעסוקה. מתי גם עצמאים? / צילום: איל יצהר
מובטלים בלשכת התעסוקה. מתי גם עצמאים? / צילום: איל יצהר

בקיץ שעבר, במסגרת סדרת כתבות שעסקה בקשיים של עסקים קטנים ובינוניים בישראל, סיפר "גלובס" על סערה בקבוצת הוואטסאפ של כמה מראשי הארגונים והאיגודים המקצועיים במשק. הסיבה לסערה: הנחיה חדשה של משרד הבריאות שמתירה לרופאי משפחה לספק עד ארבעה ימי מחלה לעובד - בלי שהתייצב כלל במרפאה. "זאת עוד דרך ליצירת סביבה עסקית מאוד לא תומכת במעסיקים, אמר אז רועי כהן, נשיא להב, ארגון המייצג כ-200 אלף עסקים ועצמאים במשק. "איזה מסר מעבירה בכך המדינה למגזר העסקי?" המדינה, טענו בעלי העסקים, מפריעה להם לעבוד.

זאת לא ההכבדה היחידה שהוציאה באותה עת את קצפם של ראשי מגזר העסקים הקטנים והבינוניים, שנחשב במשך השנים למקופח ביותר במשק: הם טענו כי מהלך זה רק מתווסף לעוד ועוד מהלכים מכבידים אחרים מצד רשויות המדינה.

באותם ימים ועדה משותפת למשרדי הכלכלה והאוצר כבר התכנסה והיתה בישורת אחרונה של גיבוש התוכנית "נטו תעשייה", שהיקפה כ-1.15 מיליארד שקל ומטרתה להיטיב עם התעשייה הישראלית, תוך התמקדות בהעלאת הפריון ובשיפור הסביבה הרגולטורית. העסקים הקטנים והבינוניים נותרו, שוב, בצד.
במשרד הכלכלה והתעשייה, שמפעיל את הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, דיווחו מנגד על מהלכים מרחיקי לכת שנועדו לחולל מהפכה במגזר העסקים הקטנים, תוך הקלות נרחבות בנטל הרגולציה והביורוקרטיה. לדוגמה, חוק שוטף פלוס 30, שנועד להסדיר את מוסר התשלומים במשק וקובע שמשרדי ממשלה וגופים ציבוריים ישלמו לעסקים על שירותים שקיבלו לכל היותר בתוך 30 יום. עד שנכנס החוק לתוקף, לפני כשנה, ירד מספר ימי התשלום הממוצע מ-67 יום ל-57. עדיין מערכת הבריאות מוחרגת ממנו - בטענה שמשמעות יישומו בה היא מיליארדי שקלים. משרד הכלכלה עדיין מקיים הידברות עם מערכת הבריאות וסבור שבנושא זה עדיפה ציפור אחת ביד משתיים על העץ.

בתוך כך, קידם בשנה האחרונה משרד הפנים רפורמה מקיפה בתחום רישוי העסקים, שבמסגרתה הליכי הרישוי יקוצרו משמעותית ויינתנו לתקופות ארוכות יותר; הביקורות שעיכבו את הליכי הרישוי יוחלפו בהצהרות של בעלי העסקים על כך שהם עומדים בדרישות שנקבעו; שירותים שונים יינתנו באמצעות מערכות דיגיטליות באופן שיחסוך להן זמן וכסף ובכלל - משך תהליכי הרישוי עצמם ייקבע בהתאם לרמת המסוכנות לסביבה ולבטיחות הציבור שעולה מכל עסק.

על רקע מחאות ראשי מגזר העסקים הקטנים והבינוניים והעצמאיים מההטבות המפליגות שיקבלו התעשיינים במסגרת התכנית "נטו תעשייה" בעוד שהם מתבוננים בהם מהצד בקנאה, הקימו שרי האוצר והכלכלה והתעשייה, משה כחלון ואלי כהן את הוועדה המשותפת בראשות מנכ"לי משרדיהם, שי באב"ד ושי רינסקי, כדי לגבש תוכנית ממוקדת לטיפול כזה, שכבר קיבלה את הכינוי "נטו עסקים קטנים ובינוניים".

"גלובס" חשף בחודש האחרון את עיקרי התוכנית, שתובא לאישור השרים כהן וכחלון לאחר החגים. במסגרת "נטו עסקים קטנים" העוסקים במגזר זה יקבלו הטבות מס והקלות ברגולציה בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל. בין ההטבות: הרחבת הפטור לעוסקים זעירים ממע"מ והכרה בפחת מואץ, שיסייע לעסקים בהקמה. ובכל זאת, נותרו כמה נושאים בחוץ ויש עדיין מחלוקות שצריך לפתור.

דמי אבטלה: בראיון ל"גלובס" בפברואר השנה, הצהיר נשיא להב רועי כהן, שדמי אבטלה לעצמאים הם "המאבק הבא שלי". כפי שנחשף ב"גלובס", עד אחרי החגים אמורה הוועדה שמגבשת את התוכנית "נטו עסקים" להכריע בשאלה אם לכלול בהמלצותיה גם הענקת דמי אבטלה לעצמאים, במקרה שבית העסק או החברה שבבעלותם חדלו לפעול. בארגוני העצמאים מתלוננים זה שנים ארוכות על הפליה בנושא הזה. השבוע אמר לנו כהן: "הובלנו לכך שב-21 בינואר התקבלה החלטת ממשלה במסגרת התוכנית שבתוכה יש בקשה לבחון מתן רשת ביטחון סוציאלי לעצמאים ובתוכה את הנושא של מתן דמי אבטלה לעצמאים. הלכנו וגיבשנו מודל יחד עם ד"ר רובי נתנזון, היועץ הכלכלי שלנו. המודל כולל הקמת קרן נפרדת של דמי אבטלה לעצמאים".

בפועל, אומר להב, "זה אומר שעצמאים יפרישו לאבטלה בדיוק כמו השכירים ויקבלו דמי אבטלה במידת הצורך. הכסף יצטבר בקופה ואחרי שלוש שנים תיווצר זכאות כמו אצל שכירים. העולם העתידני הוא עולם של אנשים שעובדים בכמה עבודות והמדינה צריכה לדאוג להם לרשת ביטחון בתקופות שבהן הם לא עובדים, אחרת הם יהפכו לנזקקים".

גמלת אבל: כהן אופטימי גם לגבי האפשרות שגמלת אבל תינתן לעצמאים ממש בקרוב. לדבריו, יש הסכמה בממשלה שגמלה כזו תינתן ונותרה מחלוקת בעיקר רק לגבי היכן תנוהל הגמלה, שעלותה 15 מיליון שקל בשנה. "הביטוח הלאומי אומר שאם זה יהיה דרכו, אז הוא צריך לבדוק את הנושא. רשות המסים, שזו האפשרות השנייה, אומרת שקיזוז המס יינתן רק למי שעובר את רף המס. אני חושב שזה צריך להתנהל דרך הביטוח הלאומי, וכמו שאתה ממלא בקשה להשתתפות בדמי קבורה, עצמאי יוכל להגיש בקשה לגמלה עבור שישה ימים שבהם הוא לא יכול היה לעבוד עקב האבל, לפי השכר הממוצע במשק". לדבריו, "היום עצמאים עובדים בזמן השבעה וזה לא סביר ולא תקין בעליל".

דמי לידה לעצמאיות שעובדות חלקית: במאי השנה עברה בקריאה טרומית בכנסת הצעת החוק של ח"כ אורלי לוי אבקסיס, יחד עם הצעה דומה של ח"כ אילת נחמיאס ורבין, שלפיה עובדות עצמאיות במשך שנה לפחות בעסק זעיר או קטן יוכלו לעבוד בעסקיהן או במשלח ידן עד 40 שעות בחודש בתקופת הלידה וההורות שלהן בלי שיאבדו את זכאותן לדמי לידה.

הקלות בחובות החוק להגנת הצרכן: "המדינה חייבת להבין ולהפנים שעסק קטן, שמחזור הכנסותיו השנתי נמוך, הוא עסק מוחלש ואסור להטיל עליו את כל אותן החובות החלות על תאגידי ענק, כי אין להם היכולת לעמוד ברגולציה כזאת", אומר עו"ד אלון לב, המייעץ לעסקים קטנים. "יש לשחרר עסקים כאלה מחובות הנוגעות להגנת הצרכן, הגנת עובדים ולהקל עליהם לשרוד, לפחות בחמש השנים הראשונות לפעילותם או עד שיגיעו לרף מינימלי של הכנסות, בגובה השכר הממוצע במשק". 

"הייתי מציע להקים בית דין מיוחד לעסקים קטנים, שהאוריינטציה שלו היא הגנה עליהם"

כיועץ לעסקים קטנים, עו"ד אלון לב מסמן שני אתגרים משפטיים עיקריים שעומדים בפניהם: האחד הוא עודף רגולציה וזכויות יתר לעובדים, והאחר הוא קושי בגביית חובות וסחבת בבתי המשפט. "מצד אחד, מצופה מבעל עסק קטן לשלם משכורות וזכויות סוציאליות נכבדות במועד, ואיחור, אפילו של יום, מעמיד אותו בפני סנקציות נכבדות, ומצד אחר, בבואו לגבות חובות שחבים לו לקוחותיו, הוא נתקל במערכת משפטית לא אפקטיבית, שלעתים קרובות מעדיפה את זכויות החייב על זכויות הנושה", אומר לב ומוסיף כי הביורוקרטיה המשפטית ממש יכולה להכריע עסקים.

מהו ההבדל בין האתגרים המשפטיים העומדים בפני עסק קטן בתחום ההייטק (סטארט־אפ) לבין עסק קטן אחר?

"עסק בתחום ההייטק, בשונה מעסקים אחרים, כולל כבר מראשיתו חלום של התרחבות, כיבוש העולם ואקזיט כמובן. מתוך ראייה עתידית של חלום כזה, נגזרות שורה ארוכה של פעולות ותכנונים מקדימים, שמטרתם לצפות את מצב הדברים האמור ולסייע במימושו. כך, למשל, התקנון של החברה יהיה ארוך ומורכב, ויכלול התמודדות עם כניסת משקיע לחברה, אופציות לעובדים, דילול, הנפקה בבורסה וכדומה. כמובן, כשמדובר בסטארט-אפים כל נושא השמירה על זכויות הקניין הרוחני של החברה מקבל משנה חשיבות. כמו כן, המסמכים בדרך כלל מנוסחים באנגלית ולעתים מקימים מראש את החברה בארה"ב".

האם בית המשפט מתייחס אחרת לעסקים קטנים, שהם בדרך כלל מוחלשים?

"למרבה הצער, בתי המשפט כלל לא ערים למשמעות של עסק קטן. לדוגמה, כאשר צרכן תובע עסק קטן, הרי שהוראות חוק הגנת הצרכן וגישת בתי המשפט עיוורים לכך שלעתים הצרכן הוא דווקא הצד החזק בעסקה. דוגמה אחרת היא כאשר עובד תובע עסק קטן. גם כאן הוראות החוק וגישת בתי הדין היא להטיל אחריות כמעט אבסולוטית על המעסיק, אף שבחלק מהמקרים העובד הוא הצד החזק, המנוסה והמיומן. גם כאשר יש עימות בין עסק גדול לעסק קטן, בדרך כלל העסק הגדול מיוצג על ידי פרקליט בכיר ומנוסה, והוא בעל יכולת כלכלית לספוג הוצאות. אלה דברים שבמקרים רבים מטים את הכף לזכות בעל העסק הגדול בבית המשפט.

לסיכום השיחה, הוא מעלה רעיון שאולי כדאי לשרת המשפטים איילת שקד לאמץ: "אני הייתי מציע להקים בית דין מיוחד לעסקים קטנים, שהאוריינטציה שלו תהיה הגנה עליהם. זאת, מתוך הבנה שלעסק קטן אין היכולות של עסק גדול ולפעמים העסק הקטן והבעלים שלו הם יותר חלשים מהעובד, יותר חלשים מהצרכן, ויותר חלשים מהחברות שבאות עמם במגע, ויש להגן עליהם כדי שימשיכו להתקיים". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

הפגנות בתל אביב למען העסקה לשחרור חטופים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

דיווח: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר לדון בעסקת החטופים

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"