גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שווה בג"ץ אם אי-אפשר לפחד ממנו?

אולי לקראת החג תגלה שקד קצת פייסנות כלפי ביהמ"ש העליון

השרה שקד, נשיא המדינה ריבלין ונשיאת העליון בטקס השבעת שופטים \ צילום: שלומי יוסף
השרה שקד, נשיא המדינה ריבלין ונשיאת העליון בטקס השבעת שופטים \ צילום: שלומי יוסף

לרגל ראש השנה, הפיצה אתמול (ד') דוברות בתי המשפט את רשימת פסקי הדין המרכזיים שניתנו בבית המשפט העליון בשנת המשפט החולפת. רשימה שאותה הרכיבו שופטי ושופטות העליון בעצמם, מעין מצעד פזמונים שנתי של פסקי הדין הטובים והחשובים שלהם. מתוך הרשימה, ישנם 20 פסקי דין שניתנו על-ידי העליון בשבתו כבג"ץ. עיון בהם מלמד (שוב) כי הדימוי המאיים שחלק מהפוליטיקאים הבכירים שלנו מנסים להדביק לבג"ץ, כאילו מדובר בגוף תאב-שררה שעושה הכול כדי לקחת לעצמו בכוח את רסן השלטון, הוא, לכל הפחות, מאוד מוגזם.

מרשימת פסקי הדין החשובים שניתנו בבג"ץ השנה עולה כי רק בכמה מקרים, לא גורליים במיוחד, קיבל השנה בג"ץ החלטות שהן מנוגדות לעמדת הממשלה או גורמים בה. במקרים אחרים התיישרו שופטי בג"ץ עם עמדת השלטון, או דנו בנושאים שאינם בליבת העימות בין הממשלה והכנסת לבין בג"ץ.

באחד המקרים הבולטים שבהם פסק השנה בג"ץ, הוא דחה את עמדת שר הפנים, אריה דרעי, והתיר פתיחת עסקים בתל-אביב בשבת. פסק הדין התקבל, כזכור, ברוב של 5 שופטים נגד דעתם החולקת של השופטים הדתיים נעם סולברג וניל הנדל. הנשיאה בדימוס, מרים נאור, נימקה את ההחלטה, בין היתר, בכך ששר הפנים הביע עמדה שנעדר ממנה איזון המשקף את צביונה של תל-אביב. לאחר שניתן, פסק הדין עורר תשומת-לב ציבורית זמנית, אבל הוא לא חולל שינוי במציאות הישראלית, וודאי שלא ערער את מאזן הכוחות בין הרשות השופטת לממשלה ולכנסת. בתכל'ס, פסק הדין הזה איפשר את המשך שגרת החיים התל-אביבית מקדמת דנא.

אריה דרעי אביגדור ליברמן / צילומים: איל יצהר

במקרה אחר הורה בג"ץ לשר הביטחון, אביגדור ליברמן, לאפשר כניסה של 90 פלסטינים לטקס זיכרון משותף לישראלים ולפלסטינים שהתקיים בפארק גני יהושע בתל-אביב. זאת, לאחר שליברמן התנגד לכניסתם באצטלא של שיקולים ביטחוניים, כשבפועל השיקולים שלו היו פוליטיים. גם כאן פסק הדין של בג"ץ לא גרם לרעידת אדמה מיוחדת. הטקס נערך, הטקס תם, החיים חזרו למסלולם.

כשבית המשפט נותן אישור לממשלה

בפסק דין נוסף, אסר השנה בג"ץ על המדינה להחזיק בגופות מחבלים לצורכי מיקוח. עם זאת, השופטים נימקו את החלטתם בכך שאין בספר החוקים הישראלי חוק מפורש שמאפשר לנהוג כך. הם השאירו פתח למדינה להחזיק בעתיד בגופות מחבלים לצורכי מיקוח באמצעות שינוי החקיקה. לדבריהם, "אם המדינה חפצה להחזיר גופות מחבלים לצורכי מיקוח, עליה לגבש הסדר חוקי מלא ושלם, שיוקדש באופן ספציפי לנושא זה, בחקיקה ראשית ומפורשת אשר תעמוד בסטנדרטים המשפטיים הקיימים בדין הישראלי ותתכתב עם הוראות הדין הבינלאומי".

בסוגיות רגישות אחרות, נתן השנה בג"ץ גושפנקא משפטית חוקתית לעתירות שהוגשו נגד החלטות של הממשלה או של גורמים בה. כך, למשל, הגן בג"ץ על הדרך שבה יושמו הוראות הפתיחה באש של צה"ל נגד המפגינים הפלסטינים בגבול הרצועה. הפגנות שבהן, כזכור, נהרגו עשרות פלסטינים. שופטי בג"ץ פסקו, ובצדק בעיניי, כי בניגוד לעמדת האגודה לזכויות האזרח שהגישה את העתירה, ההפגנות אורגנו על-ידי ארגון הטרור חמאס והן "אינן מחאה עממית, או ספונטנית רגילה והן יצרו סכנה ממשית וקרובה לחייהם ולשלמות גופם של כוחות הביטחון ותושבי ישראל - סכנה שהתעצמה והחמירה עקב פעולות הטרור שבוצעו מתוכן ובחסותן".

בפסק דין נוסף, דחה בג"ץ את העתירות שהוגשו נגד "חוק ההדחה" שמאפשר לכנסת להדיח מבית המחוקקים חבר כנסת שהסית לגזענות או תמך במאבק מזוין נגד המדינה. החוק אינו אומר זאת, אבל הוא נועד לפלח מאוד מסוים של בית המחוקקים - חברי הכנסת הערבים.

במקרה אחר דחו השנה שופטי בג"ץ עתירה שהוגשה נגד סמכות צה"ל לתפוס ולהחרים רכוש השייך לערבי מחברון, שהוא שווה-ערך לכספים שקיבל העותר מידי ארגון טרור. גם כאן, עמדו השופטים לצד הממשלה.

פסקי דין נוספים ברשימה הם מאוד חשובים, אבל לא עוסקים בנושאים נפיצים או רגישים ביחסים בין שלוש הרשויות. למשל, בג"ץ דחה עתירה שהגישה משפחתו של ד"ר ולדימיר בונדרנקו ז"ל נגד החלטת הפרקליטות להגיע להסדר טיעון עם נהג שגרם למותו של בונדרנקו בעת שנהג ברשלנות. למשל, בג"ץ דחה עתירות שביקשו לאפשר את הפעלתם של מרכזי לידה טבעית מחוץ לבתי חולים. השופטים אישרו את מדיניות משרד הבריאות, שלפיה יש לסגור את המרכזים משום שהם נותנים שירות רפואי ללא רישיון.

במקרה נוסף, בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ דחה עתירה כנגד חוקתיותו של תיקון 227 לפקודת מס הכנסה המעגן את ההסדרים העיקריים של הסכם ה-FATCA (הסכם שנחתם בין ישראל לארה"ב המכונן מנגנוני שיתוף מידע פיננסי בין-מדינתיים, כחלק מהמאבק של הממשל האמריקאי בתופעת ההתחמקות מתשלום מס של אזרחיה).

הזדמנות להיזכר במושג "שוויון"

יום קודם לשליחת רשימת פסקי הדין של בג"ץ, נשאה שרת המשפטים, איילת שקד, נאום בפתיחת ועידת המשפט של לשכת עורכי הדין, שבו היא חזרה וביתר שאת, לתקוף את בג"ץ. הפעם, שקד הלכה עוד צעד אחד יותר רחוק וכמעט ואיימה על שופטי העליון כי אם הם יפסקו נגד עמדת הממשלה בעתירות התלויות ועומדות שהוגשו נגד חוק יסוד: הלאום, "תישלל מהעם האפשרות להשפיע על יצירת ההסדרים החוקתיים באמצעות נציגיו, ובכך יסיים העם את תפקידו במה שהיה עד כה שיטתנו הדמוקרטית".

לכבוד החג, החלטנו לשלוח מסר של הרגעה ופיוס לשקד - דעתך, כבוד השרה, יכולה לנוח - גם את חוק יסוד: הלאום בג"ץ לא יבטל. זאת, מכיוון שהבעיה בחוק יסוד: הלאום, בנוסח הנוכחי שלו, היא לא במה שיש בו, מה שיש בו הוא בסדר גמור, הבעיה היא במה שחסר בו. שופטי בג"ץ, למרות מה שאומרים עליהם שקד וחבריה, לא ייקחו על עצמם את תפקיד המחוקק ולא יורו לכנסת להוסיף לטקסט של חוק היסוד את המילה שכל כך חסרה בו, אותה מילה שהיא הבסיס לכמעט כל תיאוריית מוסר אוניברסלית, המילה שממנה נגזרת החובה היהודית שהיא כל התורה על רגל אחת - "לאהוב את רעך כמוך", המילה "שוויון".

ראש השנה הוא עת לשינוי. אנשים, גם אלה שאינם מאמינים ששערי שמיים נפתחים, עושים חשבון-נפש. אולי בכל זאת, גם ללא סיוע של בג"ץ, דווקא עכשיו תחזור בה הכנסת מההחלטה האומללה לחוקק חוק יסוד שמדיר, לפחות לתחושתם, 20% מאזרחי המדינה, מהמדינה. אולי התפילה שתיאמר ביום כיפור תזכיר למחוקקים שכולנו בשר ודם, ושכולנו, יהודים, ערבים, נוצרים, מוסלמים, דרוזים, או צ'רקסים, כצל עובר וכענן כלה וכרוח נושבת וכאבק פורח. וגם לכן, כולנו שווים. שנה טובה. לכולם.

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה