גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחום וחנון: מה עומד מאחורי "מתווה ה-70" לחנינות מיוחדות

"מתווה ה-70", שלא מאפשר מתן חנינה גורפת, מאפשר לנשיא לעשות שימוש רחב מגדר הרגיל בסמכות החנינה הנתונה לו ● אך האם באמת מדובר במתווה חגיגי לרגל חגיגות המדינה - או בפתרון נקודתי להסדרת תנאי הכליאה וניסיון לעמוד בעקרונות שנקבעו בבג"ץ?

איילת שקד, ראובן (רובי) ריבלין ואסתר חיות / צילום: רפי קוץ
איילת שקד, ראובן (רובי) ריבלין ואסתר חיות / צילום: רפי קוץ

ערב יום העצמאות ה-70 למדינה הכריזו נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ושרת המשפטים, איילת שקד, על מתווה חנינות מיוחד לתקופה מוגבלת של חצי שנה, המבוסס על שיקולי חסד ורחמים ו"תקנת השבים" (עיקרון במשפט העברי, לפיו ניתן להיטיב עם עבריין ששב מדרכו הרעה). במסגרת המתווה, המכונה גם "מתווה ה-70", הובהר כי הנשיא יעשה שימוש רחב מגדר הרגיל בסמכות החנינה הנתונה לו מכוח יסוד: נשיא המדינה. זאת, בין היתר, תוך שהנשיא נותן משקל מיוחד למאפיינים ולנסיבות אישיות ומשפחתיות של מבקש החנינה וכן לתהליכי טיפול ושיקום שעבר או יעבור האסיר. יחד עם זאת, מתווה ה-70 לא מאפשר מתן חנינה כללית גורפת. 

מתווה החנינות, שהחל במהלך חודש אפריל האחרון וקרוב לסיומו (תקופת המתווה מסתיימת ב-14.10.18), סיפק לא מעט כותרות וביניהם: דחיית בקשתו של השר לשעבר סטס מיסז'ינקוב להקל בעונשו, מתן הקלה בעונש לזמר קובי פרץ, ולאחרונה הקלה בעונשו של איש העסקים לשעבר פרדי רובינסון שהורשע בעבירות כלכליות רבות להקל בעונשו.

מלבד רצונה המוצהר של המדינה להיטיב עם אסיריה שחזרו מדרכם הרעה ועומדים בתנאי המתווה, תמך מתווה ה-70 במאמצי המדינה לעמוד בלוח הזמנים הצפוף שקבעו שופטי בג"ץ בחודש יוני 2017 בפסק הדין שניתן בעתירת האגודה לזכויות האזרח בקשר עם הבטחת תנאי הכליאה בבתי הכלא בארץ. אז קבע בג"ץ כי על המדינה להקצות בתוך 18 חודשים - לכל אסיר ועצור הנמצא בהשגחתה - "שטח מחיה מזערי" של כ-4.5 מ"ר לרבות שטח שירותים ומקלחת (ראו הרחבה על ההליך בהמשך).

2,540 פניות בכתב בנושא חנינות

נתונים שפרסם בית הנשיא במהלך חודש אוגוסט האחרון (כמו גם חידוש ההליכים על-ידי האגודה לזכויות האזרח), מצביעים על כך שלמרות הגידול בשיעור בקשות החנינה שהתקבלו במסגרת מתווה ה-70, אין די בכך כדי להביא את המדינה לעמידה ביעדים שהציב בג"ץ.

חשוב לציין כי מלבד אותם ידוענים שבקשת החנינה שהגישו לנשיא "זכתה" לסיקור תקשורתי, אל נשיא המדינה הגיעו בנוסף אלפי בקשות מאסירים פחות מוכרים שביקשו לחסות תחת הטבות המתווה. כך פורסם כי מכניסתו לתוקף של המתווה ועד סוף חודש יולי התקבלו בבית הנשיא כ- 2,540 פניות בכתב בנושא חנינות, ונפתחו כ-1,400 בקשות חנינה חדשות.

לשם ההשוואה, בתקופה המקבילה אשתקד התקבלו בבית הנשיא כ-630 פניות בכתב ונפתחו כ-440 בקשות חנינה חדשות. מתוך כלל בקשות החנינה שהוגשו לנשיא, כ-300 הן בקשות להקלה בעונשי מאסר שהוגשו על-פי המאפיינים של מתווה ה-70.

עד כה הקל הנשיא בעונשי מאסר ל-40 אסירים (פי 7 מהתקופה המקבילה אשתקד ועדיין מספר נמוך לכל הדעות). בנוסף, במסגרת המתווה מחק הנשיא את הרישום הפלילי ל-15 חיילים, שהרישום בעניינם הוא בגין עבירות שביצעו טרם שירותם הצבאי, ועוד 25 בקשות נוספות למחיקת מרשם פלילי על-ידי חיילים וחיילים משוחררים נמצאות בתהליך בדיקה.

בין הבקשות שהתקבלו: אישה צעירה מהמגזר הבדואי, אם ל-7, וצעיר שהרג בשוגג את חברו הטוב 

בין מגישי הבקשות שהתקבלו עד כה ישנם גם כמה סיפורים שאי-אפשר להישאר אדיש אליהם. אחד מהם הוא סיפורה של ג', צעירה מהמגזר הבדואי, שביקשה מהנשיא כי יקצר את עונשה. ג' חוותה במהלך חייה הקצרים מספר מעשי אונס והתעללות קשים מצד בני משפחתה וכן מצד בעלה הראשון ובעלה השני, שבהריגתו הורשעה בהיותה קטינה בת 17. נוכח נסיבות חייה הקשים והשיקום אותו עברה בכלא, קיצר הנשיא את עונשה, כך שתוכל לעמוד בפני ועדת השחרורים.

סיפור נוסף שהסתיים עם חנינה הוא סיפורה של א', אם ל-7, שבעלה חולה מאוד ומתקשה לתפקד. א', שלה זהו המאסר הראשון, תשוחרר לאחר שריצתה חלק ניכר מתקופת מאסר בת 6 חודשים שנגזרה עליה, בגין עבירות של נהיגה ללא רישיון ובזמן פסילה. בחינת הבקשה לאור מתווה ה-70 העלתה כי משפחתה של א' נתונה במצב כלכלי קשה ביותר, עד כדי קשיי הישרדות והיעדרותה של האם פוגעת בילדיה ובתפקוד המשפחה.

הנשיא נענה לבקשה נוספת, שהוגשה על-ידי צעיר בשנות ה-20 המוקדמות לחייו, שהורשע בגרימת מוות ברשלנות של חברו הטוב שהיה עמו ברכב בזמן התאונה, בגינה הורשע. הצעיר זכה במסגרת הגשת הבקשה לתמיכת משפחת ההרוג, שציינה כי הצעיר תומך בהם ככל יכולתו, והוא "כבן" להם. המשפחה תיארה את העונש שנגזר על הצעיר כסבל נוסף ומיותר עבורם.

אל כל אלה הצטרף כאמור כוכב הזמר הים-תיכוני קובי פרץ, אשר הנשיא ריבלין הקל בעונשו במסגרת מתווה ה-70 ואיפשר לו לעמוד בפני ועדת השחרורים, אשר קיצרה את עונשו מ-18 חודשי מאסר בפועל ל-9 חודשים.

אז האם באמת מדובר במתווה חגיגי לרגל חגיגות המדינה או בפתרון נקודתי להסדרת תנאי הכליאה וניסיון לעמוד בעקרונות שנקבעו בבג"ץ? כנראה שקצת מזה וקצת מזה.

מכל מקום, אין ספק כי זוהי שאלה מעניינת שאולי עוד תיבחן בעתיד, האם בחירת המדינה בפתרון נקודתי של שחרור אסירים (שטרם ריצו את מלוא תקופת מאסרם) במסגרת "מתווה חגיגי", במטרה להקל על העומס והצפיפות הרבה שנוצרה בבתי הכלא, היא ראויה בנסיבות המקרה.

בהקשר זה נזכיר כי אין זו הפעם הראשונה שהממשלה בוחרת לשחרר אסירים פליליים לפני שסיימו לרצות את תקופת המאסר שהטיל עליהם בית המשפט. כך, בשנת 2002 החליטה הממשלה לאפשר במשך חצי שנה שחרור מוקדם של אסירים פליליים שריצו מעל למחצית תקופת מאסרם. הסיבה אז "למבצע השחרורים" נעוצה הייתה במעצרם של אלפי פלסטינאם בעקבות מבצע "חומת מגן".

שטח מחיה הולם לאסירים - עתירת האגודה לזכויות האזרח

בחודש יוני 2017 קיבל בג"ץ את עתירת האגודה לזכויות האזרח, במסגרתה קבע כי על המדינה להקצות בתוך 18 חודשים - לכל אסיר ועצור הנמצא בהשגחתה - "שטח מחיה מזערי" של 4.5 מ"ר, לרבות שטח שירותים ומקלחת.

פסק דין זה, אשר היה גם פסק דינו האחרון של שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, הותיר את המדינה בפני שוקת שבורה. הסיבה: לוחות הזמנים שנקבעו, ובהם תנאי הפעימה הראשונה שקבע בג"ץ, שכללו הקצאת שטח מחיה מזערי של 3 מ"ר, וזאת עד לחודש מרץ 2018.

המדינה, שראתה שאין באפשרותה לעמוד במועדים שנקבעו, ביקשה מבית המשפט לדחות את ביצוע קיום פסק הדין עד ל... שנת 2027. בהחלטת ביניים הורה בג"ץ למדינה להגיש לעיונו "תוכנית מפורטת ולוחות זמנים צפופים לעמידה בפעימה הראשונה". וזאת, בין השאר, לאחר שבתשובת המדינה לבג"ץ מחודש מארס האחרון התברר כי מספר מקומות הכליאה הדרושים בכדי לעמוד בקביעות פסק הדין הוא כ-2,800 מקומות כליאה. נתון זה כולל כ-1,500 מקומות עבור אוכלוסיית האסירים הביטחוניים והיתר עבור האסירים והעצורים הפליליים.

במסגרת הדיונים בבג"ץ העלתה המדינה מספר הצעות יצירתיות להתמודדות עם לוח הזמנים הקצר והמשימה הלא פשוטה שעומדת בפניה, ובכלל אלה את יוזמת מתווה ה-70. אולם, נוכח העובדה שהמתווה אינו כולל בסופו של דבר חנינה גורפת, השפעתו על הגדלת מאגר מקומות הכליאה הייתה מינורית.

בראשית חודש אוגוסט הודיעה המדינה לשופטי בג"ץ כי לאחר שראש הממשלה נדרש לנושא, הוא הנחה את מזכיר הממשלה צחי ברוורמן לרכז את עבודת המטה הנדרשת לצורך יישום פסק הדין. זאת, ביחס לשתי הפעימות ובמטרה להביא לקיצור לוחות הזמנים שנקבעו בהחלטת הממשלה לשם קיום "הפעימה השנייה", שלא עלו בקנה אחד עם המועדים שקבע בג"ץ.

לפי תשובת המדינה, "עבודת המטה" מצויה בימים אלה בעיצומה, כאשר בנושא התקיימו 4 ישיבות בראשותו של מזכיר הממשלה, שהאחרונה בהן התקיימה במהלך החודש הזה.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"