גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחום וחנון: מה עומד מאחורי "מתווה ה-70" לחנינות מיוחדות

"מתווה ה-70", שלא מאפשר מתן חנינה גורפת, מאפשר לנשיא לעשות שימוש רחב מגדר הרגיל בסמכות החנינה הנתונה לו ● אך האם באמת מדובר במתווה חגיגי לרגל חגיגות המדינה - או בפתרון נקודתי להסדרת תנאי הכליאה וניסיון לעמוד בעקרונות שנקבעו בבג"ץ?

איילת שקד, ראובן (רובי) ריבלין ואסתר חיות / צילום: רפי קוץ
איילת שקד, ראובן (רובי) ריבלין ואסתר חיות / צילום: רפי קוץ

ערב יום העצמאות ה-70 למדינה הכריזו נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ושרת המשפטים, איילת שקד, על מתווה חנינות מיוחד לתקופה מוגבלת של חצי שנה, המבוסס על שיקולי חסד ורחמים ו"תקנת השבים" (עיקרון במשפט העברי, לפיו ניתן להיטיב עם עבריין ששב מדרכו הרעה). במסגרת המתווה, המכונה גם "מתווה ה-70", הובהר כי הנשיא יעשה שימוש רחב מגדר הרגיל בסמכות החנינה הנתונה לו מכוח יסוד: נשיא המדינה. זאת, בין היתר, תוך שהנשיא נותן משקל מיוחד למאפיינים ולנסיבות אישיות ומשפחתיות של מבקש החנינה וכן לתהליכי טיפול ושיקום שעבר או יעבור האסיר. יחד עם זאת, מתווה ה-70 לא מאפשר מתן חנינה כללית גורפת. 

מתווה החנינות, שהחל במהלך חודש אפריל האחרון וקרוב לסיומו (תקופת המתווה מסתיימת ב-14.10.18), סיפק לא מעט כותרות וביניהם: דחיית בקשתו של השר לשעבר סטס מיסז'ינקוב להקל בעונשו, מתן הקלה בעונש לזמר קובי פרץ, ולאחרונה הקלה בעונשו של איש העסקים לשעבר פרדי רובינסון שהורשע בעבירות כלכליות רבות להקל בעונשו.

מלבד רצונה המוצהר של המדינה להיטיב עם אסיריה שחזרו מדרכם הרעה ועומדים בתנאי המתווה, תמך מתווה ה-70 במאמצי המדינה לעמוד בלוח הזמנים הצפוף שקבעו שופטי בג"ץ בחודש יוני 2017 בפסק הדין שניתן בעתירת האגודה לזכויות האזרח בקשר עם הבטחת תנאי הכליאה בבתי הכלא בארץ. אז קבע בג"ץ כי על המדינה להקצות בתוך 18 חודשים - לכל אסיר ועצור הנמצא בהשגחתה - "שטח מחיה מזערי" של כ-4.5 מ"ר לרבות שטח שירותים ומקלחת (ראו הרחבה על ההליך בהמשך).

2,540 פניות בכתב בנושא חנינות

נתונים שפרסם בית הנשיא במהלך חודש אוגוסט האחרון (כמו גם חידוש ההליכים על-ידי האגודה לזכויות האזרח), מצביעים על כך שלמרות הגידול בשיעור בקשות החנינה שהתקבלו במסגרת מתווה ה-70, אין די בכך כדי להביא את המדינה לעמידה ביעדים שהציב בג"ץ.

חשוב לציין כי מלבד אותם ידוענים שבקשת החנינה שהגישו לנשיא "זכתה" לסיקור תקשורתי, אל נשיא המדינה הגיעו בנוסף אלפי בקשות מאסירים פחות מוכרים שביקשו לחסות תחת הטבות המתווה. כך פורסם כי מכניסתו לתוקף של המתווה ועד סוף חודש יולי התקבלו בבית הנשיא כ- 2,540 פניות בכתב בנושא חנינות, ונפתחו כ-1,400 בקשות חנינה חדשות.

לשם ההשוואה, בתקופה המקבילה אשתקד התקבלו בבית הנשיא כ-630 פניות בכתב ונפתחו כ-440 בקשות חנינה חדשות. מתוך כלל בקשות החנינה שהוגשו לנשיא, כ-300 הן בקשות להקלה בעונשי מאסר שהוגשו על-פי המאפיינים של מתווה ה-70.

עד כה הקל הנשיא בעונשי מאסר ל-40 אסירים (פי 7 מהתקופה המקבילה אשתקד ועדיין מספר נמוך לכל הדעות). בנוסף, במסגרת המתווה מחק הנשיא את הרישום הפלילי ל-15 חיילים, שהרישום בעניינם הוא בגין עבירות שביצעו טרם שירותם הצבאי, ועוד 25 בקשות נוספות למחיקת מרשם פלילי על-ידי חיילים וחיילים משוחררים נמצאות בתהליך בדיקה.

בין הבקשות שהתקבלו: אישה צעירה מהמגזר הבדואי, אם ל-7, וצעיר שהרג בשוגג את חברו הטוב 

בין מגישי הבקשות שהתקבלו עד כה ישנם גם כמה סיפורים שאי-אפשר להישאר אדיש אליהם. אחד מהם הוא סיפורה של ג', צעירה מהמגזר הבדואי, שביקשה מהנשיא כי יקצר את עונשה. ג' חוותה במהלך חייה הקצרים מספר מעשי אונס והתעללות קשים מצד בני משפחתה וכן מצד בעלה הראשון ובעלה השני, שבהריגתו הורשעה בהיותה קטינה בת 17. נוכח נסיבות חייה הקשים והשיקום אותו עברה בכלא, קיצר הנשיא את עונשה, כך שתוכל לעמוד בפני ועדת השחרורים.

סיפור נוסף שהסתיים עם חנינה הוא סיפורה של א', אם ל-7, שבעלה חולה מאוד ומתקשה לתפקד. א', שלה זהו המאסר הראשון, תשוחרר לאחר שריצתה חלק ניכר מתקופת מאסר בת 6 חודשים שנגזרה עליה, בגין עבירות של נהיגה ללא רישיון ובזמן פסילה. בחינת הבקשה לאור מתווה ה-70 העלתה כי משפחתה של א' נתונה במצב כלכלי קשה ביותר, עד כדי קשיי הישרדות והיעדרותה של האם פוגעת בילדיה ובתפקוד המשפחה.

הנשיא נענה לבקשה נוספת, שהוגשה על-ידי צעיר בשנות ה-20 המוקדמות לחייו, שהורשע בגרימת מוות ברשלנות של חברו הטוב שהיה עמו ברכב בזמן התאונה, בגינה הורשע. הצעיר זכה במסגרת הגשת הבקשה לתמיכת משפחת ההרוג, שציינה כי הצעיר תומך בהם ככל יכולתו, והוא "כבן" להם. המשפחה תיארה את העונש שנגזר על הצעיר כסבל נוסף ומיותר עבורם.

אל כל אלה הצטרף כאמור כוכב הזמר הים-תיכוני קובי פרץ, אשר הנשיא ריבלין הקל בעונשו במסגרת מתווה ה-70 ואיפשר לו לעמוד בפני ועדת השחרורים, אשר קיצרה את עונשו מ-18 חודשי מאסר בפועל ל-9 חודשים.

אז האם באמת מדובר במתווה חגיגי לרגל חגיגות המדינה או בפתרון נקודתי להסדרת תנאי הכליאה וניסיון לעמוד בעקרונות שנקבעו בבג"ץ? כנראה שקצת מזה וקצת מזה.

מכל מקום, אין ספק כי זוהי שאלה מעניינת שאולי עוד תיבחן בעתיד, האם בחירת המדינה בפתרון נקודתי של שחרור אסירים (שטרם ריצו את מלוא תקופת מאסרם) במסגרת "מתווה חגיגי", במטרה להקל על העומס והצפיפות הרבה שנוצרה בבתי הכלא, היא ראויה בנסיבות המקרה.

בהקשר זה נזכיר כי אין זו הפעם הראשונה שהממשלה בוחרת לשחרר אסירים פליליים לפני שסיימו לרצות את תקופת המאסר שהטיל עליהם בית המשפט. כך, בשנת 2002 החליטה הממשלה לאפשר במשך חצי שנה שחרור מוקדם של אסירים פליליים שריצו מעל למחצית תקופת מאסרם. הסיבה אז "למבצע השחרורים" נעוצה הייתה במעצרם של אלפי פלסטינאם בעקבות מבצע "חומת מגן".

שטח מחיה הולם לאסירים - עתירת האגודה לזכויות האזרח

בחודש יוני 2017 קיבל בג"ץ את עתירת האגודה לזכויות האזרח, במסגרתה קבע כי על המדינה להקצות בתוך 18 חודשים - לכל אסיר ועצור הנמצא בהשגחתה - "שטח מחיה מזערי" של 4.5 מ"ר, לרבות שטח שירותים ומקלחת.

פסק דין זה, אשר היה גם פסק דינו האחרון של שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, הותיר את המדינה בפני שוקת שבורה. הסיבה: לוחות הזמנים שנקבעו, ובהם תנאי הפעימה הראשונה שקבע בג"ץ, שכללו הקצאת שטח מחיה מזערי של 3 מ"ר, וזאת עד לחודש מרץ 2018.

המדינה, שראתה שאין באפשרותה לעמוד במועדים שנקבעו, ביקשה מבית המשפט לדחות את ביצוע קיום פסק הדין עד ל... שנת 2027. בהחלטת ביניים הורה בג"ץ למדינה להגיש לעיונו "תוכנית מפורטת ולוחות זמנים צפופים לעמידה בפעימה הראשונה". וזאת, בין השאר, לאחר שבתשובת המדינה לבג"ץ מחודש מארס האחרון התברר כי מספר מקומות הכליאה הדרושים בכדי לעמוד בקביעות פסק הדין הוא כ-2,800 מקומות כליאה. נתון זה כולל כ-1,500 מקומות עבור אוכלוסיית האסירים הביטחוניים והיתר עבור האסירים והעצורים הפליליים.

במסגרת הדיונים בבג"ץ העלתה המדינה מספר הצעות יצירתיות להתמודדות עם לוח הזמנים הקצר והמשימה הלא פשוטה שעומדת בפניה, ובכלל אלה את יוזמת מתווה ה-70. אולם, נוכח העובדה שהמתווה אינו כולל בסופו של דבר חנינה גורפת, השפעתו על הגדלת מאגר מקומות הכליאה הייתה מינורית.

בראשית חודש אוגוסט הודיעה המדינה לשופטי בג"ץ כי לאחר שראש הממשלה נדרש לנושא, הוא הנחה את מזכיר הממשלה צחי ברוורמן לרכז את עבודת המטה הנדרשת לצורך יישום פסק הדין. זאת, ביחס לשתי הפעימות ובמטרה להביא לקיצור לוחות הזמנים שנקבעו בהחלטת הממשלה לשם קיום "הפעימה השנייה", שלא עלו בקנה אחד עם המועדים שקבע בג"ץ.

לפי תשובת המדינה, "עבודת המטה" מצויה בימים אלה בעיצומה, כאשר בנושא התקיימו 4 ישיבות בראשותו של מזכיר הממשלה, שהאחרונה בהן התקיימה במהלך החודש הזה.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?