גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אויבי קאוואנו לא ירפו: ענן הדחה ירחף מעל שופט העליון החדש

אם הדמוקרטים ישיגו רוב בבית הנבחרים בנובמבר, הם יפתחו בחקירות לקראת הליכי הדחה בגין בעיות במינוי קאוואנו, לרבות ההגבלות שהטיל טראמפ על חקירת FBI בהאשמות נגד המועמד ● פרשנות

דונלד טראמפ והשופט ברט קאוואנו / צילום: ליאה מילס, רויטרס
דונלד טראמפ והשופט ברט קאוואנו / צילום: ליאה מילס, רויטרס

"רוב הוא תמיד המענה הטוב ביותר", אמרה דמות באחד מספריו של בנג'מין ד'איזראלי, המדינאי והסופר הבריטי היהודי מהמאה ה-19 (בתודה לג'ורג' וויל). וזה היה גם המענה של מנגנון טראמפ ועושי דברו בקונגרס לגל הזעם המתפרץ של דמוקרטים ואחרים לנוכח הפגנת הכוח הרפובליקאית הנחושה והמרשימה שדחפה את האידיאולוג הימני ברט קאוואנו, עם כל היבלות של מועמדותו, לבית המשפט העליון.

וזה בסדר גמור. הישענות על רוב כמכשיר פוליטי היא דרכו של עולם ודרכה של הדמוקרטיה. אני מניח שהדמוקרטים בארה"ב היו נוהגים בדיוק כך - בעצם, אולי קצת יותר באלגנטיות - לו היו בנעליהם של הרפובליקאים.

אבל האם המענה הכוחני הרפובליקאי היה גם המענה החכם ביותר? החדרת קאוואנו לבית המשפט העליון, קודש-הקודשים של החברה האמריקאית, נגד רצונם של רוב האמריקאים (52% התנגדו למינויו, 40% תמכו, על-פי סקר של שירות השידור הציבורי PBS מתחילת אוקטובר), על-ידי נשיא שרוב האמריקאים אינם תומכים בו (53% מסתייגים מטראמפ, 41% תומכים, על-פי אותו סקר) - חושפת את קאוואנו ובמשתמע את הרפובליקאים לתגובת נגד חריפה, שעלולה להכניס לסחרור את המערכת הפוליטית.

אחרי ההצבעה על המינוי, שיחת היום בארה"ב היא איום דמוקרטי לפתוח בהליכי הדחה (אימפיצ'מנט) נגד קאוואנו מיד לאחר הבחירות בנובמבר, אם הדמוקרטים יזכו ברוב בבית הנבחרים (על-פי אתר החיזוי האמין "538", לדמוקרטים יש סיכוי של 73.8% לחזור ולהשתלט על הבית, נכון ל-6 באוקטובר, בדיוק חודש לפני הבחירות). המסר הדמוקרטי ברור: לא נשכח, לא נסלח, לא נרפה.

ביסוד האיום הקיצוני הזה מונח השסע שנוצר בארה"ב בעקבות בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא, שסע שהעמיק עוד יותר בעקבות הצבת קאוואנו בעליון. קיטוב הוא מילה רכה מדי לתיאור העוינות העכשווית בין מחנה טראמפ למחנה מתנגדיו.

שוטמי הנשיא אינם רוצים לשמוע על הישגי הכלכלה האמריקאית בשתי שנות כהונתו של הנשיא, על העליות בבורסה, על הירידה באבטלה ועל הפסקת הלחימה בסוריה. תומכיו מתעלמים מכך שטראמפ הוא מנהיג מיזוגני, עבריין מין על-פי הודאתו, שקרן סדרתי, גזען וידיד לעריצים שמפנה עורף לבעלות ברית מסורתיות (עם ממשלת הליכוד הוא דווקא בסדר). בכל זאת, מבחינת שני המחנות, מדובר בסוגיות עקרוניות מופשטות. אפשר לבוז למנהיג - או לבוז לשוטמיו - בלי לגלות מעורבות רגשית גדולה מדי בסוגיה.

אבל בארה"ב, כשבית המשפט העליון עולה על הפרק - זה סיפור אחר לגמרי. זה נעשה אישי. פסיקה של העליון עלולה להיכנס לכיס האזרח, למיטתו או לתיק הביטוח הרפואי שלו. כשהעליון נתן הכשר חוקתי להפלות ב-1973, נגאלו רבבות נשים מסיוט של סיום הריון בעזרת קולב ממתכת או מחט סריגה. כאשר נשקפת סכנה לחירות להפלות, נוכל להיות בטוחים בכך שמיליוני נשים יתגייסו נגד מי שעלול לאיים על החירות הזו. הן יראו בכך איום על חירותן שלהן.

מנגד, צריך להדגיש, מוכנים מיליוני אוונגלים ונוצרים אדוקים אחרים לצאת לג'יהאד כדי לשים כדי ל"רצח עוברים". בשבילם זה אישי לא פחות. רבים מהם סתמו את האף בידם האחת והצביעו בעד טראמפ ביד האחרת - הם יודעים היטב עם מי יש להם עסק - בתקווה שהוא ישים קץ ל"שואת העוללים" באמצעות מינוי שופטים עליונים שיוציאו את המשימה אל הפועל.

קאוואנו נתפס כאיום מפורש על חירות ההפלות (ועל החירות להשתמש באמצעי מניעה מסוימים). הוא נתן ביטוי להתנגדותו להפלות במשך שנים. ואחרי הכול, טראמפ הכריז במפורש כי מטרתו לאייש את העליון בשופטים שיבואו לביטול הפסיקה התקדימית ROE V WADE שמבטיחה את חירות ההפלות. אבל הזעם הדמוקרטי תוסס גם בגלל תרגיל רפובליקאי שמנע מהנשיא לשעבר, ברק אובמה, למנות שופט לעליון ב-2016, שנתו האחרונה בבית הלבן. מועמדו של אובמה, מריק גארלנד, שופט בבית המשפט לערעורים בוושינגטון הבירה, המתין 10 חודשים, החל במארס 2016, והסנאט הרפובליקאי סירב אפילו לקיים שימוע בעניינו. הדמוקרטים מבטיחים שהבומרנג הזה עומד עתה לשנות כיוון.

הוסיפו לכך את העובדה שוועדת המשפט של הסנאט, שאישרה את מועמדות קאוואנו, טאטאה אל מתחת לשטיח, לדעת הדמוקרטים, עדויות של שתי הנשים שטענו כי נפלו קורבן לאלימות מינית של קאוואנו בהיותו תלמיד בתיכון או סטודנט בייל. צרפו למרקחה הזו את העובדה שהבית הלבן הורה להגביל את חקירת FBI בטענות אלה - חקירה שנכפתה עליו על-ידי מחוקק רפובליקאי עם מצפון - והרי לפניכם המסד לקמפיין נקמות דמוקרטי שינסה להקיז דם רפובליקאי בכל דרך אפשרית אחרי הבחירות.

וכך, ציר בית הנבחרים הדמוקרטי ג'רולד נאדלר, אחד מהידידים הנאמנים ביותר של ישראל בקונגרס, אמר בסוף השבוע ל"ניו-יורק טיימס" כי הצירים הדמוקרטים בבית הנבחרים הבא ייזמו חקירות בהאשמות שקאוואנו ביצע עבירות מין נגד שתי המתלוננות נגדו, וכן בחשדות שהוא נתן עדות שקר בשבועה במהלך עדותו בכמה נושאים, לרבות עדויות שהוא השתכר עד אובדן חושים, בניגוד להצהרות שמסר בשימוע ועדת המשפט.

בין היתר מתכננים הדמוקרטים לזמן לעדות את הנשים שהאשימו את קאוואנו ואת עשרות העדים שיכלו לאשש את טענותיהם, אך לא יכלו לעשות זאת כי FBI סירב לקחת את עדויותיהן. קאוואנו יזומן כדי להגיב או להתעמת עם העדים. אם אכן ייפתח קן הצרעות הזה, החקירות הדמוקרטיות יאפילו על פעילותו המשפטית של קאוואנו בשנתו הראשונה בעליון.

על מה שצפוי לו אפשר ללמוד מהודעה חדשה של דבורה ראמירס, אחת מהנשים שהאשימו את קאוואנו בתוקפנות מינית: "לפני 35 שנה העדיפו סטודנטים שהיו אתי בחדר לצחוק או להסיט את מבטם כאשר ברט קאוואנו הפך אותי קורבן לאלימות מינית. כאשר התבוננתי בסנאטורים שנאמו והצביעו במליאת הסנאט (על מינוי קאוואנו - ר.ד.), הרגשתי שאני חוזרת לאותו חדר בייל, כאשר מחצית מהנוכחים בחדר צחקו, והמחצית האחרת הסיטה את מבטה. אלא שהפעם לא היה מדובר בסטודנטים שתויים בקולג' אלא בסנאטורים שהתעלמו במכוון מהתנהגותו".

נאדלר אמר כי חקירת FBI בהאשמות שהעלו הנשים נגד קאוואנו היו "טיוח", וכי צירופו של קאוואנו לעליון מעמיד בסכנה את הלגיטימיות של בית המשפט כולו. "איננו שואפים לעשות זאת, אבל הסנאט לא מילא את חובתו שמוכתבת בחוקה... ולפיכך אנו נספק תמיכה למערכת האיזונים והבלמים של שלוש זרועות הממשל כדי להגן על שלטון החוק ולהגן על הלגיטימיות של בית המשפט העליון".

כאמור, כל היוזמות האלה יתאפשרו רק אם הדמוקרטים יזכו ברוב בבית הנבחרים, כפי שאכן מנבאים הסקרים. במקרה כזה, נאדלר יהיה יו"ר ועדת המשפט. לוועדה, כמו לוועדות מסוימות אחרות בבית, יש סמכויות זימון עדים, הבאת מסמכים ועריכת חקירות של גופי ממשל רלוונטיים. לבית הנבחרים יש יכולת לאמלל כל בית לבן - שאלו את ברק אובמה שממשלו שימש מטרה לחקירות שונות של בית הנבחרים, לרבות חקירה מתמשכת בשאלה האם הילארי קלינטון הייתה אחראית לרצח שגריר ארה"ב לוב ושומרי ראש בבנגאזי (לא נמצאו ראיות).

חשיפת ראיות לביצוען של עבירות מין או מתן עדויות שקר תביא, כנראה, לפתיחת הליכי אימפיצ'מנט נגד קאוואנו. תהליך ההדחה לא יושלם מיד, מפני שהסנאט אמור לקבל את המלצות בית הנבחרים ולקבוע האם אכן יש מקום להדיח את בעל התפקיד שנגדו הועלו המלצות הבית. בעוד שבית הנבחרים עשוי, אם לא צפוי, לעבור לידי הדמוקרטים בנובמבר, הסנאט צפוי להישאר בידי הרפובליקאים (על-פי "538", ההסתברות שהדמוקרטים ישתלטו על הסנאט היא 22.2%). סנאט רפובליקאי ידחה כמובן המלצות של בית נבחרים דמוקרטי. בכל אופן עצם חקירתו הפוטנציאלית של קאוואנו בבית הנבחרים בהליך אימפיצ'מנט, ללא מטריה מסוככת של מחוקקים רפובליקאים שיגנו עליו, עלולה לדרדר את הקריירה שלו ולפגוע ביכולתו לשרת בעליון.

הדמוקרטים עדיין אינם מדברים בפומבי על ייזום הליכי אימפיצ'מנט נגד טראמפ, אבל זה סוד גלוי. מכל מקום, טראמפ עצמו צייץ לעולם כי הוא נערך לקראת פתיחת הליכי אימפיצ'מנט נגד קאוואנו: "תומכי טראמפ, המאבק טרם הסתיים. תאמינו לי שהדמוקרטים יעשו כל מה שביכולתם כדי להדיח את קאוואנו מבית המשפט העליון אם הם ישתלטו על הקונגרס בנבומבר. זו מלחמה. זה הזמן להילחם. תצביעו ב-6 בנובמבר כדי להגן על בית המשפט העליון".

בשני דברים צדק טראמפ. הדמוקרטים ישתדלו להדיח את קאוואנו, וזו מלחמה. 

עוד כתבות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן הגידור שחשף: אני בשורט על השוק האמריקאי

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?