גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אויבי קאוואנו לא ירפו: ענן הדחה ירחף מעל שופט העליון החדש

אם הדמוקרטים ישיגו רוב בבית הנבחרים בנובמבר, הם יפתחו בחקירות לקראת הליכי הדחה בגין בעיות במינוי קאוואנו, לרבות ההגבלות שהטיל טראמפ על חקירת FBI בהאשמות נגד המועמד ● פרשנות

דונלד טראמפ והשופט ברט קאוואנו / צילום: ליאה מילס, רויטרס
דונלד טראמפ והשופט ברט קאוואנו / צילום: ליאה מילס, רויטרס

"רוב הוא תמיד המענה הטוב ביותר", אמרה דמות באחד מספריו של בנג'מין ד'איזראלי, המדינאי והסופר הבריטי היהודי מהמאה ה-19 (בתודה לג'ורג' וויל). וזה היה גם המענה של מנגנון טראמפ ועושי דברו בקונגרס לגל הזעם המתפרץ של דמוקרטים ואחרים לנוכח הפגנת הכוח הרפובליקאית הנחושה והמרשימה שדחפה את האידיאולוג הימני ברט קאוואנו, עם כל היבלות של מועמדותו, לבית המשפט העליון.

וזה בסדר גמור. הישענות על רוב כמכשיר פוליטי היא דרכו של עולם ודרכה של הדמוקרטיה. אני מניח שהדמוקרטים בארה"ב היו נוהגים בדיוק כך - בעצם, אולי קצת יותר באלגנטיות - לו היו בנעליהם של הרפובליקאים.

אבל האם המענה הכוחני הרפובליקאי היה גם המענה החכם ביותר? החדרת קאוואנו לבית המשפט העליון, קודש-הקודשים של החברה האמריקאית, נגד רצונם של רוב האמריקאים (52% התנגדו למינויו, 40% תמכו, על-פי סקר של שירות השידור הציבורי PBS מתחילת אוקטובר), על-ידי נשיא שרוב האמריקאים אינם תומכים בו (53% מסתייגים מטראמפ, 41% תומכים, על-פי אותו סקר) - חושפת את קאוואנו ובמשתמע את הרפובליקאים לתגובת נגד חריפה, שעלולה להכניס לסחרור את המערכת הפוליטית.

אחרי ההצבעה על המינוי, שיחת היום בארה"ב היא איום דמוקרטי לפתוח בהליכי הדחה (אימפיצ'מנט) נגד קאוואנו מיד לאחר הבחירות בנובמבר, אם הדמוקרטים יזכו ברוב בבית הנבחרים (על-פי אתר החיזוי האמין "538", לדמוקרטים יש סיכוי של 73.8% לחזור ולהשתלט על הבית, נכון ל-6 באוקטובר, בדיוק חודש לפני הבחירות). המסר הדמוקרטי ברור: לא נשכח, לא נסלח, לא נרפה.

ביסוד האיום הקיצוני הזה מונח השסע שנוצר בארה"ב בעקבות בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא, שסע שהעמיק עוד יותר בעקבות הצבת קאוואנו בעליון. קיטוב הוא מילה רכה מדי לתיאור העוינות העכשווית בין מחנה טראמפ למחנה מתנגדיו.

שוטמי הנשיא אינם רוצים לשמוע על הישגי הכלכלה האמריקאית בשתי שנות כהונתו של הנשיא, על העליות בבורסה, על הירידה באבטלה ועל הפסקת הלחימה בסוריה. תומכיו מתעלמים מכך שטראמפ הוא מנהיג מיזוגני, עבריין מין על-פי הודאתו, שקרן סדרתי, גזען וידיד לעריצים שמפנה עורף לבעלות ברית מסורתיות (עם ממשלת הליכוד הוא דווקא בסדר). בכל זאת, מבחינת שני המחנות, מדובר בסוגיות עקרוניות מופשטות. אפשר לבוז למנהיג - או לבוז לשוטמיו - בלי לגלות מעורבות רגשית גדולה מדי בסוגיה.

אבל בארה"ב, כשבית המשפט העליון עולה על הפרק - זה סיפור אחר לגמרי. זה נעשה אישי. פסיקה של העליון עלולה להיכנס לכיס האזרח, למיטתו או לתיק הביטוח הרפואי שלו. כשהעליון נתן הכשר חוקתי להפלות ב-1973, נגאלו רבבות נשים מסיוט של סיום הריון בעזרת קולב ממתכת או מחט סריגה. כאשר נשקפת סכנה לחירות להפלות, נוכל להיות בטוחים בכך שמיליוני נשים יתגייסו נגד מי שעלול לאיים על החירות הזו. הן יראו בכך איום על חירותן שלהן.

מנגד, צריך להדגיש, מוכנים מיליוני אוונגלים ונוצרים אדוקים אחרים לצאת לג'יהאד כדי לשים כדי ל"רצח עוברים". בשבילם זה אישי לא פחות. רבים מהם סתמו את האף בידם האחת והצביעו בעד טראמפ ביד האחרת - הם יודעים היטב עם מי יש להם עסק - בתקווה שהוא ישים קץ ל"שואת העוללים" באמצעות מינוי שופטים עליונים שיוציאו את המשימה אל הפועל.

קאוואנו נתפס כאיום מפורש על חירות ההפלות (ועל החירות להשתמש באמצעי מניעה מסוימים). הוא נתן ביטוי להתנגדותו להפלות במשך שנים. ואחרי הכול, טראמפ הכריז במפורש כי מטרתו לאייש את העליון בשופטים שיבואו לביטול הפסיקה התקדימית ROE V WADE שמבטיחה את חירות ההפלות. אבל הזעם הדמוקרטי תוסס גם בגלל תרגיל רפובליקאי שמנע מהנשיא לשעבר, ברק אובמה, למנות שופט לעליון ב-2016, שנתו האחרונה בבית הלבן. מועמדו של אובמה, מריק גארלנד, שופט בבית המשפט לערעורים בוושינגטון הבירה, המתין 10 חודשים, החל במארס 2016, והסנאט הרפובליקאי סירב אפילו לקיים שימוע בעניינו. הדמוקרטים מבטיחים שהבומרנג הזה עומד עתה לשנות כיוון.

הוסיפו לכך את העובדה שוועדת המשפט של הסנאט, שאישרה את מועמדות קאוואנו, טאטאה אל מתחת לשטיח, לדעת הדמוקרטים, עדויות של שתי הנשים שטענו כי נפלו קורבן לאלימות מינית של קאוואנו בהיותו תלמיד בתיכון או סטודנט בייל. צרפו למרקחה הזו את העובדה שהבית הלבן הורה להגביל את חקירת FBI בטענות אלה - חקירה שנכפתה עליו על-ידי מחוקק רפובליקאי עם מצפון - והרי לפניכם המסד לקמפיין נקמות דמוקרטי שינסה להקיז דם רפובליקאי בכל דרך אפשרית אחרי הבחירות.

וכך, ציר בית הנבחרים הדמוקרטי ג'רולד נאדלר, אחד מהידידים הנאמנים ביותר של ישראל בקונגרס, אמר בסוף השבוע ל"ניו-יורק טיימס" כי הצירים הדמוקרטים בבית הנבחרים הבא ייזמו חקירות בהאשמות שקאוואנו ביצע עבירות מין נגד שתי המתלוננות נגדו, וכן בחשדות שהוא נתן עדות שקר בשבועה במהלך עדותו בכמה נושאים, לרבות עדויות שהוא השתכר עד אובדן חושים, בניגוד להצהרות שמסר בשימוע ועדת המשפט.

בין היתר מתכננים הדמוקרטים לזמן לעדות את הנשים שהאשימו את קאוואנו ואת עשרות העדים שיכלו לאשש את טענותיהם, אך לא יכלו לעשות זאת כי FBI סירב לקחת את עדויותיהן. קאוואנו יזומן כדי להגיב או להתעמת עם העדים. אם אכן ייפתח קן הצרעות הזה, החקירות הדמוקרטיות יאפילו על פעילותו המשפטית של קאוואנו בשנתו הראשונה בעליון.

על מה שצפוי לו אפשר ללמוד מהודעה חדשה של דבורה ראמירס, אחת מהנשים שהאשימו את קאוואנו בתוקפנות מינית: "לפני 35 שנה העדיפו סטודנטים שהיו אתי בחדר לצחוק או להסיט את מבטם כאשר ברט קאוואנו הפך אותי קורבן לאלימות מינית. כאשר התבוננתי בסנאטורים שנאמו והצביעו במליאת הסנאט (על מינוי קאוואנו - ר.ד.), הרגשתי שאני חוזרת לאותו חדר בייל, כאשר מחצית מהנוכחים בחדר צחקו, והמחצית האחרת הסיטה את מבטה. אלא שהפעם לא היה מדובר בסטודנטים שתויים בקולג' אלא בסנאטורים שהתעלמו במכוון מהתנהגותו".

נאדלר אמר כי חקירת FBI בהאשמות שהעלו הנשים נגד קאוואנו היו "טיוח", וכי צירופו של קאוואנו לעליון מעמיד בסכנה את הלגיטימיות של בית המשפט כולו. "איננו שואפים לעשות זאת, אבל הסנאט לא מילא את חובתו שמוכתבת בחוקה... ולפיכך אנו נספק תמיכה למערכת האיזונים והבלמים של שלוש זרועות הממשל כדי להגן על שלטון החוק ולהגן על הלגיטימיות של בית המשפט העליון".

כאמור, כל היוזמות האלה יתאפשרו רק אם הדמוקרטים יזכו ברוב בבית הנבחרים, כפי שאכן מנבאים הסקרים. במקרה כזה, נאדלר יהיה יו"ר ועדת המשפט. לוועדה, כמו לוועדות מסוימות אחרות בבית, יש סמכויות זימון עדים, הבאת מסמכים ועריכת חקירות של גופי ממשל רלוונטיים. לבית הנבחרים יש יכולת לאמלל כל בית לבן - שאלו את ברק אובמה שממשלו שימש מטרה לחקירות שונות של בית הנבחרים, לרבות חקירה מתמשכת בשאלה האם הילארי קלינטון הייתה אחראית לרצח שגריר ארה"ב לוב ושומרי ראש בבנגאזי (לא נמצאו ראיות).

חשיפת ראיות לביצוען של עבירות מין או מתן עדויות שקר תביא, כנראה, לפתיחת הליכי אימפיצ'מנט נגד קאוואנו. תהליך ההדחה לא יושלם מיד, מפני שהסנאט אמור לקבל את המלצות בית הנבחרים ולקבוע האם אכן יש מקום להדיח את בעל התפקיד שנגדו הועלו המלצות הבית. בעוד שבית הנבחרים עשוי, אם לא צפוי, לעבור לידי הדמוקרטים בנובמבר, הסנאט צפוי להישאר בידי הרפובליקאים (על-פי "538", ההסתברות שהדמוקרטים ישתלטו על הסנאט היא 22.2%). סנאט רפובליקאי ידחה כמובן המלצות של בית נבחרים דמוקרטי. בכל אופן עצם חקירתו הפוטנציאלית של קאוואנו בבית הנבחרים בהליך אימפיצ'מנט, ללא מטריה מסוככת של מחוקקים רפובליקאים שיגנו עליו, עלולה לדרדר את הקריירה שלו ולפגוע ביכולתו לשרת בעליון.

הדמוקרטים עדיין אינם מדברים בפומבי על ייזום הליכי אימפיצ'מנט נגד טראמפ, אבל זה סוד גלוי. מכל מקום, טראמפ עצמו צייץ לעולם כי הוא נערך לקראת פתיחת הליכי אימפיצ'מנט נגד קאוואנו: "תומכי טראמפ, המאבק טרם הסתיים. תאמינו לי שהדמוקרטים יעשו כל מה שביכולתם כדי להדיח את קאוואנו מבית המשפט העליון אם הם ישתלטו על הקונגרס בנבומבר. זו מלחמה. זה הזמן להילחם. תצביעו ב-6 בנובמבר כדי להגן על בית המשפט העליון".

בשני דברים צדק טראמפ. הדמוקרטים ישתדלו להדיח את קאוואנו, וזו מלחמה. 

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד