גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב ממשיכה למשוך ימינה

השאלה עכשיו: מה יקרה בקלפיות בדיוק בעוד חודש?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והשופט ברט קוואנו./ צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והשופט ברט קוואנו./ צילום: רויטרס

תפנית היסטורית התרחשה אתמול בארה"ב, והיא עומדת לטבוע חותם על חיי אמריקה בדור הבא, אולי בדורות הבאים. אפשר שבעוד מאה שנה, 6 באוקטובר 2018 יצוין כקו פרשת המים בהתפתחות החוק והחוקה של ארה"ב. את התוצאות הפוליטיות, לטווח קצר ולטווח ארוך, אפשר רק לנחש.

זמן קצר לפני ארבע אחה"צ לפי שעון החוף המזרחי (11:00 בלילה, ישראל), הסנאט בוושינגטון אישר את מינויו של ברט קוואנו לחבר התשיעי בבית המשפט העליון. שופטים פדרליים בארה"ב, בין אם בדרג העליון ובין אם בדרגים נמוכים יותר, מתמנים לכל חייהם. קוואנו הוא בן 53. התקדמות הרפואה עשויה להשאיר אותו שם עד תחילת המחצית השנייה של המאה ה-21.

הצטרפות קוואנו מטה את בית המשפט העליון ימינה, בפעם הראשונה זה 75 שנה. ליום הזה ערג הימין האמריקאי מאז שנות ה-60, וביתר שאת מאז 1973. אז פסק בית המשפט העליון לטובת מעמד חוקי להפלות מלאכותיות. עד אותו היום הן היו חוקיות רק בארבע מ-50 המדינות של ארה"ב. מתנגדי הפסיקה ביקרו אותה גם לגופה וגם עקרונית. הם התנגדו להפלת עוברים וראו בה רצח; והם חשבו את עצם הפסיקה לחריגה רדיקלית מן המנדט של בית המשפט העליון. בעיניהם, הוא הרחיק לכת בפירוש החוקה (שהשנה מלאו לה 230 שנה).

בהשפעת הפסיקה של 1973 התחילה להתגבש קואליציה פוליטית חדשה של הימין, שהנוצרים - פרוטסטנטים אוונגליסטים וקתולים - התחילו למלא בה תפקיד מרכזי. היא העלתה לשלטון את רונלד רייגן, ב-1980, והעבירה את הקונגרס לשליטת הרפובליקאים ב-1994, בפעם הראשונה זה 40 שנה. המפלגה הרפובליקאית, לפנים שמרנית בענייני כלכלה ומתונה בענייני חברה, אימצה מצע חברתי אולטרה-שמרני, והבטיחה לשלוח לבית המשפט העליון "שופטים אשר לא יחוקקו מן המדוכה", ולא יהיו "אקטיביסטים".

מתונים מדיי, זהירים מדי

בארה"ב, מינוי שופטים עליונים הוא זכותו הבלבדית של הנשיא. מינוייו טעונים אישור של הסנאט, אבל עניין לא שגרתי הוא שהסנאט, אפילו בשליטת המפלגה היריבה, יסרב לאשר. אף כי היו לנשיאים רפובליקאים שפע הזדמנויות להטות את בית המשפט ימינה, חלק מן השופטים שמינו לא עמדו בציפיות. הם היו מתונים מדי וזהירים מדי, ונכונים לאמץ השקפות ליברליות יותר ממה שרצו שולחיהם.

כמובן, באמצע היו נשיאים דמוקרטים. כל אחד מהם, ביל קלינטון וברק אובמה, מינה שני שופטים לבית המשפט. בסוף נשיאות אובמה, הגוש הליברלי הקיף שלוש נשים וגבר אחד. הגוש השמרני הקיף ארבעה גברים. באמצע התנדנד שמרן מתון עם אינסטינקטים ליברליים. שמרן אחד מת עשרה חודשים לפני תום כהונת אובמה. הרוב הרפובליקאי בסנאט סירב אפילו לדון בהחלפתו. הוא ייחל בגלוי לנשיא רפובליקאי, שימנה מחליף שמרני.

כאשר סקרי דעת הקהל הראו, בדיוק לפני שנתיים, שהילרי קלינטון תגבר ללא קושי על דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, מספר רפובליקאים, ובראשם גיבור המלחמה הזקן ג׳ון מקיין, הודיעו שיסרבו לאשר מועמד כלשהו שקלינטון תציע להם לאחר שתושבע לנשיאה. היה ברור לכול ששני המחנות מתמרקים לקראת קרב היסטורי על עתיד בית המשפט.

בהתנדבות, או בדרך הטבע

להפתעת הכול, טראמפ ניצח. בשבוע הראשון של נשיאותו, הוא הושיב שמרן מובהק על הכיסא הפנוי. התיקו, ארבע-ארבע עם לשון מאזניים, חזר על כנו. השאלה הייתה כמה זמן יידרש לפני שיתפנה המושב הבא, בהתנדבות או בדרך הטבע.

בחודש יוני פרש מרצון השופט אנתוני קנדי, לשון המאזניים, שהגיע לגיל 82. מקץ 45 שנה, ההזדמנות שלה פילל הימין הנוצרי הגיעה סוף סוף. טראמפ לא אכזב. הוא מינה את ברט קוואנו, שמרן עם הוכחות. קוואנו היה חוקר פעיל במיוחד של הנשיא קלינטון בשנות ה-90, כאשר הימין העמיד את הנשיא למשפט הדחה בסנאט, והפסיד. אחר כך הוא כיהן בממשל ג'ורג' בוש הבן. בוש הוא שמינה אותו לבית המשפט הפדרלי לערעורים בוושינגטון, הנחשב שני רק לבית המשפט העליון.

פרטיה של פרשת קוואנו אינם צריכים חזרה. היא הפכה לדרמה בין-לאומית. ההתנגדות הדמוקרטית למינויו הייתה נואשת. התוצאות של מינויו אינן צריכות ניחושים.

להחזיר את אמריקה אחורה

ההגדרה של "ימין" בבית המשפט העליון של ארה"ב נוגעת לא רק להפלות מלאכותיות, כי אם גם לכוחה של הרשות המבצעת מול הרשות המחוקקת; בעלות על כלי נשק פרטיים; סמכויות אכיפה של שוטרים וזכויות עצירים; עונש המוות; זכויות הפרט; מעמד הומוסקסואלים; מימון של פעילות פוליטית; הרפורמות של שירותי הבריאות; אמצעי הפיקוח על איכות הסביבה; זכויות קניין ציבורי ופרטי. כל העניינים האלה שנויים במחלוקת עזה.

רוב ימני בבית המשפט, אם יפעל בהקדם ובתוקף, עשוי להחזיר את הגלגל אחורה בארה"ב מהלך עשרות שנים, ולמלא ציפייה ימנית מסורתית אחרת: צמצום התערבותה של הממשלה הפדרלית - גם הנשיא וגם הקונגרס - בעניינים שהמדינות האינדיבידואליות טוענות בהן לבכורה.

כמובן, התחלופה בבית המשפט עשויה בהחלט להימשך בקצב ניכר. השופטת היהודייה רות ביידר גינזברג, שמינה ביל קלינטון, יושבת שם זה 25 שנה. היא בת 83, ובריאותה רופפת להפליא. אין מנוס מלהניח שהיא לא תאריך ימים בבית המשפט. אם מושבה יתפנה בשעה שטראמפ הוא הנשיא והרפובליקאים מחזיקים ברוב המושבים בסנאט, סביר להניח שייעשה ניסיון להושיב על כיסאה שמרן מובהק נוסף. רוב ימני של ששה שופטים יקַבֵּע את הנטייה האידיאולוגית של בית המשפט לפחות לרבע מאה. לליברלים בארה"ב, וגם למתונים מן הימין ומן המרכז, מזומנות שנים ארוכות של מפח נפש.

להעמיד לפחות רגל אחת

השאלה הפוליטית המיידית נוגעת ל-6 בנובמבר. בדיוק בעוד חודש יהיו הבחירות לקונגרס ולמושלי מדינות. הרבה מאוד מוטל תמיד על הכף בבחירות כאלה, אבל הפעם אולי יותר מתמיד. הדמוקרטים עושים מאמץ עצום ממדים להעמיד לפחות רגל אחת על המעצורים.

עד הימים האחרונים נשקף להם סיכוי מצוין להשתלט לפחות על בית נבחרים, שהרפובליקאים החזיקו בו 30 מ-34 השנה האחרונות. על פי הסקרים, פרשת קוואנו הפחיתה את סיכוייהם, לא לרגל עריקת תומכיהם, אלא מפני שהפרשה הזו עומדת להביא יותר רפובליקאים אל הקלפי. שיעור ההצבעה במה שקוראים "בחירות של אמצע הקדנציה" נמוך להפליא. בבחירות הקודמות של אמצע הקדנציה, ב-2014, השתתפו רק 36% מבעלי זכות הבחירה.

אישור מינויו של קוואנו הנחיל לטראמפ ניצחון בולט, בסוף שבוע שבו נודע כי האבטלה בארה"ב ירדה אל שיעורה הנמוך ביותר זה 50 שנה; ובמהלכו הנשיא חתם על הסכם סחר חדש עם קנדה ועם מקסיקו. הוא מילא בזה שלוש הבטחות פופולריות מאוד לבוחריו.

הוא חורש את ארה"ב בימים האלה, עורך עצרות רבות משתתפים ומלהיב המונים. הוא רוצה שהם יצביעו ב-6 בנובמבר. הוא הופך את הבחירות האלה למשאל עם ישיר עליו ועל כהונתו. אם הוא יציל את מפלגתו מאובדן שליטה בקונגרס, הוא יגיע אל שיא כוחו והשפעתו. הסבירות? גדולה השבוע יותר ממה שהייתה מאז הושבע, בינואר 2017. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית