גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת מינוי השופט קוואנו: כן, זה יכול לקרות גם כאן

השורה התחתונה מפרשת ברט קוואנו היא שבפני תנועת MeToo יש עוד דרך ארוכה עד להשגת שוויון מגדרי והפיכת נושא ההטרדות והתקיפות המיניות לנושא שגובר על שיקולי כוח מפלגתי ● פרשנות

ברט קוואנו / צילום: רויטרס
ברט קוואנו / צילום: רויטרס

"פרשת קוואנו" מעידה כי בפני תנועת MeToo עוד דרך ארוכה עד להשגת שוויון מגדרי והפיכת נושא ההטרדות והתקיפות המיניות לנושא שגובר על שיקולי כוח מפלגתי. 

מינוי שופטים בישראל אינו כפוף להשפעה כה ישירה של השתייכות מפלגתית. אך בכך אין למנוע לחלוטין אפשרות כי לכס השיפוט יגיעו אנשים דוגמת ברט קוואנו, שהודה בבעיות אלכוהוליזם. 

כהונתו של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב עשירה בוויכוחים ציבוריים קשים וסוערים. פרשת השופט הפדרלי הבכיר ברט קוואנו אינה הפעם הראשונה, וכנראה גם לא האחרונה, שבה מינויים שיפוטיים מייצרים סערת רגשות קשה ודיונים נוקבים. כך היה, למשל, בעת מינויו של השופט קלרנס תומאס לבית המשפט העליון בארה"ב, עת התלוננה פרופ' אניטה היל כי תומאס הטריד אותה מינית.

גם אז (1991) נהנה השופט תומאס מתמיכה נחרצת של נשיא ארה"ב, גורג' בוש. הן תומאס והן אניטה היל הם שחורי עור, והוויכוחים אז הביאו לקרע ממשי בקהילה האפרו-אמריקאית. כיום, כשעוד לא הגלידו הפצעים שותתי המדון מפרשת תומאס, עומד מינויו של השופט קוואנו בצילן של כמה תלונות קשות של נשים. בולטת במיוחד עדותה של ד"ר פורד, המגובות בעוצמה על-ידי תנועת "גם אני", MeToo, שברור כי העצימה מאוד את תלונותיהן של נשים (וגברים) שהיו קורבנות של הטרדות ותקיפות מין.

סינון ביוגרפי ואישי

שיטת המינויים השיפוטיים בארה"ב שונה בתכלית מזו הנהוגה בישראל. השופטים/ות בבית המשפט העליון בארה"ב הם מינויים של הנשיא, ועל-פי חוקת ארה"ב, המינויים כפופים לאישור הסנאט. מחקרים הראו כי נשיא בארה"ב שואף למנות לפחות שני שופטים בממוצע למשרות השיפוט בבית המשפט העליון. פחות מכך ייחשב לכישלון.

בניגוד מוחלט למצב בישראל, הזהויות המפלגתיות של השופטים גלויות לכל, לרבות המפלגה שאיתה מתיישבת תפיסת עולמו של השופט. לא נדיר כי למינוי השיפוטי קדמה פעילות מפלגתית. בכל מקרה, אדם לא יזכה למינוי בבית המשפט העליון בארה"ב, אלא לאחר שהובררה היטב ובפרטי פרטים התאמתו לתפיסות העולם של הנשיא ומפלגתו.

עם זאת, על השופט/ת לגלות יכולות משפטניות גבוהות במיוחד. ראשית, השופטים/ות יהיו בוגרי מיטב הפקולטות למשפטים בארה"ב, כדוגמת ייל והרווארד. שנית, מתקיימת עצמאות שיפוטית, אישית ומוסדית מלאה.

אחד מגדולי השופטים בארה"ב בכל הזמנים, אנטוניו סקאליה, נשאל פעם באיזו מידה הוא חייב אמונים לנשיא שהביא למינויו ולמפלגה הרפובליקנית, שעם תפיסותיה הזדהה. סקאליה השיב: אני נהנה מחופש ומעצמאות מוחלטים, והכרעותיי השיפוטיות הן בהתאם לתפיסות עולמי בלבד.

"פרשת קוואנו" חושפת עד כמה המינויים לבית המשפט העליון מושפעים ישירות ובגלוי מקווים מפלגתיים. למרות דיונים סוערים בוועדת המשפט ובמליאת הסנאט, נוכח עדויותיהן הקשות של כמה נשים על תקיפותיו המיניות, התמיכה בשופט קוואנו בקרב רפובליקנים, לרבות נשות המפלגה בסנאט, היו ללא סייג.

עדותה המצמררת של ד"ר פורד, שהעידה כיצד קוואנו תקף אותה, בהיותם תלמידים בתיכון, עד כדי חשש לחייה, ואף יכולתה לשחזר את האירועים בפרטי-פרטים, לא הביאו לשינוי משמעותי בתמיכת הנשיא טראמפ והמפלגה הרפובליקנית בקוואנו.

בניגוד לארה"ב - שיטת המינויים לבית המשפט העליון בישראל, באמצעות ועדה, היא טובה יותר. הוועדה מונה 9 חברים/ות בראשות שר או שרת המשפטים; ובה 3 שופטים של בית המשפט העליון, בראשות נשיא העליון; שר נוסף בממשלה, שני חברי כנסת ושני נציגי לשכת עורכי הדין. עד לשנות האלפיים היה קולו של בית המשפט העליון למכריע, ומעולם לא מונה שופט/ת לעליון בניגוד לעמדת הנשיא.

התיקון משנת 2008 לחוק בתי המשפט מחייב כי מינויים לבית המשפט העליון יהיו ברוב של לפחות 7 מבין 9 החברים בוועדה, והמשמעות היא כי כוחו של העליון פחת וקולם של הפוליטיקאים בוועדה - התגבר. עובדה זו הביאה בהדרגה לעלייה בכוחם של משרד המשפטים, ושרת המשפטים איילת שקד במיוחד, במינויים לעליון.

גם לפני שנות האלפיים היו בוועדה שיקולים פוליטיים, נוסף למשפטיים, וכך הם הדברים בשנים האחרונות לאחר התיקון מ-2008, ובמיוחד בעת כהונתה של שקד. היא גם הכריזה כי הביאה לשינוי בהרכב בית המשפט העליון, וכי זהו כבר אינו אותו בית משפט כביכול מבחינת פרופיל תפיסות העולם המיוצג בו.

עם זאת, מינוי שופטים/ות בישראל אינו כפוף להשפעה כה ישירה של השתייכות מפלגתית. המועמדים לשיפוט עוברים מערכת של סינון ביוגרפי ואישי מוקדם. אך בכך אין למנוע לחלוטין אפשרות כי לכס השיפוט יגיעו אנשים פחות ראויים עקב התנהגות מפוקפקת, כדוגמת השופט קוואנו, שהודה במרומז בבעיות אלכוהוליזם.

בישראל היו שופטים שנאלצו להתפטר מתפקידם עקב התנהגות משמעתית או משפטית לקויה. היו גם מקרים של הדחת שופטים מתפקידם עקב התנהגות מינית בעייתית. עם זאת, מספר המקרים הבעייתיים קטן יחסית, וברובם המכריע הדבר מביא מיד להפסקת כהונת השיפוט.

ישראל אינה חסינה

אמנם פרשת קוואנו יכולה להתרחש גם בישראל, אלא שהסיכוי לה נמוך ביותר, עקב שיטת המינויים והיעדר השפעה ישירה של השתייכות מפלגתית. למשל, השופט יצחק כהן, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, נאלץ להתפטר מיידית מתפקידו עקב חשד להטרדה מינית של עוזרתו המשפטית.

דוגמה אחרת הייתה קובלנה של פרופ' אורית קמיר נגד מינויו של פרופ' אלכס שטיין, מועמדה של השרה שקד לבית המשפט העליון. זאת, בגין רומן כביכול שניהל עם סטודנטית במסגרת יחסי מרות. מינויו של שטיין לעליון אושר רק לאחר בדיקת העניין.

למען האמת, אף שיטת מינויים שיפוטיים אינה חסינה מטעויות או ממקרים של מינוי לא ראוי לשיפוט. וגם בישראל, בעקבות התיקון לחוק והמתקפות המפלגתיות על העליון עלולה גם שיטת המינויים השיפוטיים לסבול ולהביא לתוצאות לא ראויות. ישראל אינה חסינה.

השורה התחתונה מ"פרשת קוואנו" מעידה כי בפני תנועת MeToo יש עוד דרך ארוכה עד להשגת שוויון מגדרי והפיכת נושא ההטרדות והתקיפות המיניות לנושא שגובר על שיקולי כוח מפלגתי.

■ הכותב הוא פרופסור למשפטים ולמדע המדינה, דיקן הפקולטה למשפטים לשעבר, משנה רקטור וראש בית הספר הבינלאומי, אוניברסיטת חיפה. 

עוד כתבות

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן