גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רותם אמפרט מוביל את רשימת המפעלים המזהמים ביותר

המפעל גרם לאסון אקולוגי בנחל אשלים ● במקום השני ברשימת "המפעלים הגרועים סביבתית" נמצא בזן, שהורשע בכך שחרג בפליטות לאוויר של מזהמים

השפכים הזורמים בנחל אשלים / צילום: עודד נצר, אקולוג מחוז דרום, המשרד להגנת הסביבה
השפכים הזורמים בנחל אשלים / צילום: עודד נצר, אקולוג מחוז דרום, המשרד להגנת הסביבה

מפעל רותם אמפרט שמקבוצת כימיקלים לישראל מוביל את רשימת "המפעלים הגרועים סביבתית", שפרסם היום (ב') המשרד להגנת הסביבה. הרשימה מתבססת על היקף הפליטות של מזהמים מהתעשייה בשנת 2017; קרבת המפעלים לריכוזי אוכלוסייה ומקורות מים; הפרות של הוראות החוק והתקנות בנושאי הגנת הסביבה שהתגלו במסגרת פעילות פיקוח ואכיפה; מידת הנכונות של המפעלים לבצע התייעלות סביבתית ומסירת דיווח על אירועים חריגים על בסיס וולונטרי ועוד.

המשרד להגנת הסביבה הסביר את הדירוג של רותם אמפרט במקום הראשון ברשימה 10 המפעלים הגרועים סביבתית בקריסת בריכת הגבס מסוף יוני 2017, שגרם לאסון אקולוגי בנחל אשלים. רק בסוף השבוע הודיעו רותם אמפרט והארגון הסביבתי אדם טבע ודין על הסכם חדש שלפיו עד 2020 רותם תעביר את בריכות הגבס שלה למקומות שמהם לא יישקף סיכון כלשהו לנחל אשלים.

רותם אמפרט הוא לא המפעל היחיד שמשתייך לכיל ובבעלות החברה לישראל שבשליטת איש העסקים עידן עופר ו"מככב" ברשימה הבעייתית: במקום השני מדורג בזן שבמפרץ חיפה, לאחר שב-2017 הורשע בכך שחרג בפליטות לאוויר של מזהמים. רוב ההפרות שהובילו לדירוגו הגבוה תועדו במסגרת פעולות הפיקוח והאכיפה של המשרד להגנ"ס.

בהמשך הרשימה מדורגות גם החברות כרמל אולפינים, גדיב תעשיות פטרוכימיה ומפעל המגנזיום שבים המלח, כולם בבעלות החברה לישראל.

חמישה מבין עשרת המפעלים המזהמים ביותר

המדד מתקיים זו השנה השביעית, ומתייחס רק לחברות ולמפעלים שנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית. הוא מתייחס ליותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק. אחד המרכיבים המרכזיים של המדד הוא נתוני המפל"ס (מרשם הפליטות הסביבתיות הלאומי) שמנהל המשרד להגנ"ס.

במשרד רואים במדד כלי ראשון מסוגו שאמור לעמוד לרשות משקיעים בחברות ציבוריות למען קבלת אינדיקציה ישירה אודות רמת הסיכון שלהן, שכן התממשות של סיכון סביבתי עשויה להוביל להפסדים בקרב בעלי המניות והאג"ח בחברות מזהמות.

השר להגנ"ס זאב אלקין אמר כי המדד מהווה כלי לגיבוש תמונה אמתית אודות ההשפעות הסביבתיות של חברות- לפני מנהלי השקעות.

גם מנכ"ל המשרד ישראל דנציגר קרא לציבור ולמשקיעים להיעזר בנתוני המדד ולעמוד על האפקט הסביבתי של פעילות חברות אלה בבואם לבצע השקעות.

בשיחה עם "גלובס" אמר דנציגר כי "יש קורלציה בין ניהול תקין, יסודי וטוב של חברה לבין הפרות סביבתיות מצדה: גופים שמתנהלים לפי הספר, מחזיקים בתשתיות מבוקרות ויש להם אחריות תאגידית ודיווחית יש להם פחות הפרות סביבתיות".

עם פרסום תוצאות המדד אמרו במשרד להגנת הסביבה כי אשתקד חלה עליה של 29% בהפרות המדורגות וזאת בשל הגברת פעולות הפיקוח והאכיפה.

לפי הדוח המתייחס לעשירייה המזהמת ביותר, מפעל המגנזיום של כיל לא עמד ביעדי הפליטה שנקבעו לו; פז בתי זיקוק הזרימה שפכים לים; נייר חדרה הזרימה שפכים תעשייתיים לנחל חדרה הסמוך; תחנת הכוח אורות רבין בחדרה פלטה לאוויר חלקיקים ותחנת הכוח רוטנברג באשקלון פלטה אבק פחם.

למרות שרבות מהחברות שמופיעות ברשימה הבעייתית הופיעו גם בשנים קודמות, במשרד להגנ"ס אמרו היום כי לפחות במחצית מהמקרים חל שיפור בחברות שמככבות בדירוג וזאת ביחס למצבן בשנים קודמות. בכלל, גם נתוני המפל"ס שפורסמו באחרונה מלמדים כי משנת 2011 חלה ירידה בפליטות של מזהמים מהתעשייה.

במקביל, המשרד להגנ"ס פרסם את מדד חברות הדלק, שבו סונול מדורגת זו השנה השנייה ברציפות כחברת הדלק עם ההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר, וזאת בפער גדול מחברות אחרות שפועלות בענף. לפי הדוח, נמשכת מגמה חיובית של התקנת מערכות מישוב אדים מתקדמות שמקטינות את מקרי זיהום האוויר מתחנות דלק. לפי הדוח, בכ-90% מתחנות הדלק כבר מותקנות מערכות כאלה.

נייר חדרה מסרה: "נייר חדרה היא החברה היחידה בישראל שממחזרת מדי שנה מאות אלפי טונות של פסולת קרטון, הופכת אותם למוצר שמיש ומכיר, ובכך מונעת את הטמנתם ותורמת לשמירת איכות הסביבה. נייר חדרה רואה עצמה כחלוצה ביישום גישת הכלכלה המעגלית: באמצעות פתרונות חדשניים, הופכת נייר חדרה פסולת קרטון, עיתון ונייר לחומר גלם ובכך משפרת את סביבת ואיכות החיים בישראל, ומשיאה ערך כלכלי וחברתי. החברה מצרה כי הדירוג הסביבתי מקנה משקל יתר לאירוע סביבה יחיד שאירע בנייר חדרה לפני כ-8 שנים, ומנגד, לא מעניק משקל מספיק לפעילות האיסוף והמיחזור היומיומית הענפה, המתבצעת על ידי החברה".

מכימיקלים לישראל (כיל) נמסר: "כיל משקיעה מאות מיליוני דולרים בשנה בנושאים הקשורים לאיכות הסביבה, וגאה על השיפור המתמשך במדדים במפעליה. כאחת החברות התעשייתיות הגדולות במשק, וכאחד המעסיקים הגדולים בדרום, אנו רגישים לסוגיות אלה ומשקיעים בהן משאבים רבים. אנו לומדים ומפיקים לקחים מכל דרוג על מנת שנמשיך להשתפר גם בעתיד. דרוגה של רותם אמפרט משקף אירוע חריג בנחל אשלים שבעקבותיו החברה פעלה לשיקום מלא של הנחל בתיאום כלל הגורמים. בשנים האחרונות השקיעה רותם אמפרט עשרות מיליוני דולרים בתחומי הגנת הסביבה, והיא תמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעמוד בתקני הסביבה המחמירים ביותר".

קבוצת בזן, שאליה משתייכים גם כאו"ל וגדיב תעשיות פטרוכימיה, מסרה בתגובה כי "מדד ההשפעה אינו מתחשב בהיקף הפעילות של המפעלים שאותם הוא מודד ולא לוקח בחשבון את התועלת של המפעלים למשק-כלכלית וסביבתית. גם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה אמר כי על מפרץ חיפה מושתים תקני הסביבה המחמירים ביותר בעולם המערבי. לאחרונה פרסם המשרד להגנ"ס דוח שקבע כי כל שקל אחד של השקעה שביצעו המפעלים, משמעותו תועלת של 3 שקלים למשק בעקבות הפחתת מזהמים. תוצאות ההשקעה במפרץ חיפה הן שיפור של יותר מ-90% באיכות האוויר באזור, כפי שמעידים הדוחות של הגופים הרשמיים במדינה. התועלת למשק כולו מההשקעות הסביבתיות של התעשייה הכימית ובזן בראשה באיכות הסביבה נאמדת בכ-7.48 מיליארד שקל".

חברת החשמל מסרה כי "חברת החשמל מדווחת בשקיפות מלאה על כל אירוע קטן כגדול למשרד להגנת הסביבה, בניגוד לפרקטיקה המקובלת בתעשייה, מה שבסופו של יום משחק לרעתנו בדירוג, כאשר חלק גדול מהאירועים הם זניחים ומטופלים מידית. לצד מדיניות שר האנרגיה להפחתה מסיבית בפחם, נתוני 2017 הראו ירידה בפליטות - מגמה שהמשיכה גם ב 2018 עם הפעלת המערכת להפחתת הפליטות באורות רבין אשר הביאה להפחתה משמעותית בפליטות".

טבע טק מסרה כי "טבע טק לא קיבלה כל התראה או תלונה מגורם כלשהו על חריגה או הפרה בנושאים הקשורים לאיכות הסביבה. ההיפך הוא הנכון, בדיקות של המשרד להגנת הסביבה מוכיחות כי חלה דווקא ירידה בפליטות המזהמים של המפעל - דוגמה המעידה על השיפור המתמשך והרציף במפעל בנושאים הנוגעים לאיכות הסביבה, דבר אשר כנראה לא משתקף בדירוג הנוכחי. בטבע-טק מושקעים מידי שנה משאבים רבים - כספיים ושאינם כספיים - ונעשה שימוש בשיטות מתקדמות וטכנולוגיות חדשניות לשמירה על הבטיחות ורווחת העובדים וההגנה על הסביבה. ויודגש, כי הייצור באתר נעשה בהתאם לכל דרישות החוק, התקנים, הנהלים וההיתרים שקבע המשרד להגנת הסביבה ואף בהתאם לנהלים והתקינה הגלובאליים המחמירים הנהוגים בתעשייה".

בפז בתי זיקוק בחרו לא להגיב.

עוד כתבות

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר