גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" חוגג 35 שנה: מדינת ישראל השתנתה, אבל היד נשארה על הדופק

הפרשנית סטלה קורין-ליבר היא אחת העיתונאיות הוותיקות ביותר בעיתון ומלווה אותו מכמעט-לידתו ● בראיון חגיגי היא מספרת כיצד התגלגלה לעיתונות כלכלית, איך עשו עיתונות פעם, מי היו המתחרים, מי בחש ומי התעניין ● וכמובן על האיש שבדמותו נבנה העיתון - חיים בר און

35 שנה ל"גלובס" \ איור: גיל ג'יבלי
35 שנה ל"גלובס" \ איור: גיל ג'יבלי

"גלובס" התחיל להתגלגל לו בתחילת שנות ה-80 של המאה שעברה. שנת 1982 למעשה, עוד לפני שהתחלנו לחגוג את יום הולדתו הרשמי. זה היה דף מידע יומי שעסק בעיקר בבורסה בתל-אביב. עם מפולת המניות בתחילת 1983 נקלע דף המידע לקשיים, והבעלים שלו, יצחק דוידוף, החליט שכדי להציל אותו הוא חייב להתרחב ולהופיע כעיתון ערב. וכך נולד הגיליון הראשון, ב-17 באוקטובר 1983 - 8 עמודים מלאי חדשות. והימים ימי המפולת במניות הבנקים, ולמרות העיתוי החדשותי המוצלח, העיתוי הכלכלי היה בעייתי יותר.

יו"רית ובעלים משותף ב"גלובס", אלונה בר און: לתווך את המציאות, להשיב אמון ולהציף סוגיות ועוולות

עורך "גלובס" לשעבר, אדם ברוך: "גלובס"? מה זה?

בגיליון חגיגות ה-20 שנה ל"גלובס" סיפר מי שהיה אז עורך העיתון, חגי גולן, כי כשנה לאחר ש"גלובס" החל לצאת לאור, התברר כי העיתון שסיקר עסקים פחות ידע לעשות עסקים בעצמו, ובמהרה עובדי ועורכי העיתון מצאו את עצמם מחפשים משקיעים. הכתובת הטבעית לבעל בית חדש נמצאה בהוצאת מוניטין, שמחזיקה בעיתון עד היום, בדמותו של חיים בר און. מוניטין כבר ניהלה בזמנו שבועון כלכלי בשם "כספים", והחיבור היה טבעי, אם כי המיזוג הסופי לקח עוד קצת זמן.

35 שנה ל"גלובס": הכותרות של אירועי הכלכלה הגדולים

 

"אני באתי מ'העולם הזה' והחלטתי שאני רוצה משכורת קבועה, ולא מתאים לי להיות פרילנסרית והתחלתי לעבוד בעיתון 'מוניטין'", מספרת פרשנית "גלובס", סטלה קורין-ליבר, שהיא אחת מהעיתונאים הוותיקים בעיתון, לצידם של משה ליכטמן ואלי ציפורי. "יום אחד, כמה שנים אחרי שהגעתי לשם, באים אליי חיים בר און (מבעלי מוניטין ומי שיהפוך בהמשך לבעלים של "גלובס" - א"ט) והעורך אדם ברוך ואומרים לי: 'אנחנו רוצים לדבר אתך'. אמרתי 'בסדר', והם אמרו: 'אנחנו רוצים לפתוח עיתון כלכלי'. אמרתי: 'יופי לכם'. אז הם אמרו: 'אנחנו רוצים שתכתבי שם'. על זה אמרתי להם: 'סליחה, אני הייתי אחות ונהייתי עיתונאית ב'העולם הזה' ואחר בכך ב'מוניטין'. מה אני מבינה בכלכלה'. ואז אמר לי אדם ברוך ברצינות רבה: 'זה הכול היגיון וחוסר היגיון'".

היו עיתונים כלכליים אחרים?

"באותה תקופה היו שלושה יומונים כלכליים, שלושתם של ההסתדרות ואותו מו"ל. כנראה שגם הכתבים היו אותם כתבים, שהיו ממציאים לעצמם שמות שונים בכל עיתון. במוניטין פתחו את 'כספים', שהיה מגזין שבועי בענייני כלכלה. ככל ש'כספים' הפך לעיתון יותר רציני, כך גם הלכו ונעלמו העיתונים האחרים. צריך לזכור שההסתדרות כבר הייתה בנפילה, היא איבדה בהמשך את בנק הפועלים, והם והעיתונים האלה איבדו את כוחם.

"במוניטין הריצו את 'כספים' במקביל ל'גלובס'. המיזוג היה רק ב-88'-89'. בזמנו לא היה לנו קשר ל'גלובס', שהיה עיתון 'בורסה', ו'כספים' היה יותר עיתון 'כלכלי'. לא היינו קשורים בכלל. 'גלובס' התעסק בעיקר בשוק ההון - המניה הזאת עלתה, וההיא ירדה. בתי השקעות היו כותבים טורים. היו המלצות על מניות וכו'.

"אליעזר פישמן לא יכול היה להצטרף בהתחלה, כי בתחילת שנות ה-80 הוא לא היה יכול להכניס כסף כשמצבו היה כל-כך קשה, אחרי קריסת הקרנות שלו. הוא היה צריך להחזיר כסף לכל-כך הרבה נושים. אבל ראיינתי את פישמן ל'מוניטין', וזה היה יוצא דופן, כי הוא לא היה מדבר עם עיתונאים ולא הסכים להצטלם. ואז הוא אמר במהלך הראיון: 'את יודעת מה? זה נראה נורא מעניין, עיתונות'. אז אמרתי לו: 'יאללה, תבוא'. מאוד חיבבתי אותו בזמנו, חשבתי שהוא נהג בסדר אז. ואחרי איזה גיליון או שניים הוא התחבר ל'גלובס'.

"בתקופה הזו 'כספים' המשיך לעבוד ,כי הוא הרוויח והיה צריך לסגור הלוואה לפועלים השקעות. אז הוא המשיך לעבוד, עד שבר און החזיר את ההלוואה שלו ואז סגר את 'כספים', והכול התחבר ב'גלובס'. ואז חיים אמר לי: 'בואי ל'גלובס'', ואמרתי שאני לא מבינה בשוק ההון, והוא אמר שאפסיק לבלבל במוח, כי גם בעבר אמרתי שאני לא מבינה כלום, לפני שהתחלתי לעבוד ב'כספים'. וכולנו עברנו לרחוב יגאל אלון".

ובשלב הזה "גלובס" נהיה הגוף שאנחנו פחות או יותר מכירים היום.

"עיתון ורוד, שמגיע לבתים של אנשים בשעות הערב. זה היה הגימיק. אנחנו כמו ה'פייננשל טיימס'. צריך לזכור שאנחנו כבר בעולם שאחרי המשבר הכלכלי בישראל של 85', אחרי משבר הבנקים והמשבר של פישמן בבורסה. צריך לזכור שיצאנו מתקופה מאוד קשה כלכלית, למשל היו מגבלות על מט"ח, אסור היה להוציא כסף מהארץ, וכולם היו קונים ברחוב לילינבלום דולרים בשחור. היו לסוחרים בחנויות שם מקפיאים שבתוכם הם היו שומרים את הדולרים. הבורסה עדיין הייתה ברחוב אלנבי, והכול שם היה צעקות.

"מדינת ישראל השתנתה בתקופה הזאת, וכל הזמן הזה 'גלובס' ו'כספים' היו עם יד על הדופק. היה עמוד בענייני כלכלה בעיתון 'הארץ', וזהו. 'גלובס' ליווה את כל המהלכים - כמעט שלא הייתה ביקורת עיתונאית אחרת.

"אנחנו גם לא היינו עיתון של הממשלה. למשל, בעיתונים אחרים אתה רואה עד היום סיקור של משרדי ממשלה ומשרד האוצר בעיקר. 'גלובס' היה תמיד העיתון של הביזנס, של הבורסה. ראיינו את הרקנאטים, את אהרן דברת ודומיהם. זה מאפיין את 'גלובס' גם היום. לא התעלמות מהממשלה, אבל לעיתון היה קו ועמדה לטובת הביזנס".

סטלה קורין ליבר / צילום: תמר מצפי

למרות רשימת עורכים מכובדת, נראה שבר און שמר על השליטה בעיתון.

"תמיד היו עורכים ב'גלובס', אורי גוטליב, מתי גולן, אדם ברוך, חגי גולן. היו שמות רציניים. חיים ישב בקומה אחרת, אבל הוא ידע את הכול, וכל ההחלטות היו עוברות דרכו. האישיות שלו הייתה הכי דומיננטית בעיתון, ולא משנה מי היה העורך, בלי קשר לכמה מוכשרים הם היו.

"תמיד היו התערבויות ואינטרסים. למשל, פעם כתבנו משהו לפני הפיצול של בתי הזיקוק בשנות ה-90, שלא מצא חן בעיניהם, והם הפסיקו את הפרסום שלהם, וחיים אמר - 'אז תפסיקו'.

"יום אחד הלכתי לחיים, והמזכירה אמרה לי 'חכי פה בחוץ, כי יש אנשים חשובים אצלו'. חיכיתי, ופתאום יצא מהחדר מנכ"ל של בנק גדול. אלה היו השנים שאחרי פרשת ויסות מניות הבנקים, והמנכ"לים הודחו רק אחרי שהייתה ועדת חקירה ותבעו אותם. בינתיים המנהלים המשיכו לעמוד בראש הבנקים, למרות המעורבות שלהם בפרשת הוויסות. והנה המנכ"ל יוצא עם הבכירים, והם מסתכלים עליי בעיניים מזרות אימה והולכים.

"נכנסתי לחיים ושאלתי אותו 'מה זה היה?', והוא אמר לי שזה בכלל לא קשור אליי, ושלא אתערב. הסברתי לו שראיתי את המבטים שלהם, ואני יודעת שזה היה קשור אליי, והוא אמר שזה רק נדמה לי, ואני תמיד רואה מבטים כאלה, אבל התעקשתי עם חיים. ראיתי את העיניים שלהם - מזרות אימים ומרושעות. ואז חיים נשבר ואמר לי: הם באו להגיד שאת מקבלת שוחד. חיים אמר לאותו מנכ"ל: תביא לי הוכחות בדוקות וסגורות, ועד אז - אל תעז להיכנס לפה'.

"חיים היה מצפוניסט, לוחם צדק. הוא היה מקורב ליגאל אלון, והצדק החברתי היה מאוד חשוב לו. ההופעה שלו בטי-שירט וג'ינס הייתה חלק מההצהרה שלו. הוא אמנם היה יושב לאכול עם העשירים והמקושרים במסעדת אולימפיה המיתולוגית, אבל הוא ראה את עצמו לוחם. אולי מיקי אלבין (שגם היה שותף במוניטין, א"ט) עשה עיתונות בשביל להשפיע. חיים לקח את זה בשביל לתקן עולם".

אבל היה גם פיקוח על העיתונאים?

"חיים היה מוודא גם מה העיתונאים שלו כותבים. ידעתי שהוא רוצה לדעת על סמך מה אני כותבת דברים. איך נקבעת עוצמת הדברים. הוא איפשר לכתוב, אבל גם לא רצה להסתבך. הוא לימד אותי בעצמו איך להתכונן לתביעות משפטיות. איך לשמור עותקים מהחומר הכתוב - לא בבית שלי, אלא אצל חברה שלי ביפו. הוא לימד אותי גם ללכת לדבר בטלפון ציבורי ולא מהבית או מהמערכת. אמרתי לו שבמערכת זה טלפון מרכזייה, והוא הסביר לי שגם דרך זה אפשר להקליט. אז עמדתי בטלפון ציבורי עם אסימונים. כשהתחלתי לעבוד מהמשרד של בעלי, חיים ביוזמתו היה מגיע פעם בחודש מישהו ובודק שאין לי האזנות".

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?