גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת עוקץ הנדל"ן של גיא מונסונגו: ביהמ"ש דחה את בקשתו לחזור בו מהסדר הטיעון

(עדכון) - ביוני השנה הורשע מונסונגו בהונאת משקיעי נדל"ן בהיקף של כ-10 מיליון שקל, לאחר שהודה במסגרת הסדר טיעון בביצוע מספר רב של עבירות מרמה ● בהמשך ביצע "פליק-פלאק לאחור" וטען: "לא הודיתי מרצוני החופשי" ● ביהמ"ש: "ניסיון לבצע מקח וממכר לגבי הסדר שכבר אושר"

גיא מונסונגו / צילום: שלומי יוסף
גיא מונסונגו / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה היום (א') את בקשתו של גיא מונסונגו לבטל את הרשעתו בהונאת ענק של עשרות משקיעי נדל"ן. השופט בני שגיא קבע מועד לשמיעת הטיעונים לעונש לקראת מתן גזר דין. מונסונגו הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בביצוע הונאה של משקיעי נדל"ן בהיקף של כ-10 מיליון שקל ובביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הונאת נושים, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות נוספות. 

בבקשה לביטול הרשעתו טען מונסונגו, אשר נמצא במעצר כבר למעלה משנה, כי הוא מבקש לחזור בו מהודאתו בעובדות שפורטו בכתב האישום המתוקן, שהוגש בעניינו בתום הליך גישור שהתנהל בינו לבין פרקליטות מחוז תל-אביב, ולבטל את הכרעת הדין בעניינו. זאת לדבריו, משום שכתב האישום המתוקן שבו הודה לא הוסבר לו כראוי. עוד טען מונסונגו כי הודאתו אינה נמסרה מרצון חופשי, וכי היא סותרת דברים שמסר למשטרה בעת חקירתו. בנוסף טען מונסונגו כי יש לו טענות וראיות שהיו משנות את הכרעת הדין בעניינו, לו היו מובאות בפני בית המשפט.

בדיון שהתקיים היום טען מונסונגו כי במסגרת הסדר הטיעון שגובש הובטח לו כי הוא יעבור למעצר-בית, אך הבטחה זו לא קוימה. "לא רצו להוציא אותי למעצר-בית, כדי שלא אוכל להתייעץ בעורכי דין טובים, וכדי שלא אוכל להתגונן", אמר. עם זאת, בהסדר הטיעון שהוגש לבית המשפט ביוני האחרון ואושר  על-ידו אין כל תימוכין לטענה זו.

עוד טען מונסונגו בדיון כי בכתב האישום המתוקן, שבעובדותיו הוא הודה במסגרת הסדר הטיעון, נותרו "סעיפים משמעותיים" שהיו אמורים להימחק בהתאם לסיכום עם הפרקליטות.

הסדר המבטיח פיצוי מסוים

מנגד, הן פרקליטו של מונסונגו והן הפרקליטות טענו בדיון כי מונסונגו היה מעורב בהליך הגיבוש של הסדר הטיעון בעניינו. בא-כוחו של של מונסונגו, עו"ד גיל פרידמן, סיפר לבית המשפט כי הוא ביקר את מונסונגו במעצרו 12 פעמים לפני ההגעה להסדר הטיעון עם הפרקליטות, וכי הוא שוחח עליו ארוכות עם מונסונגו בטרם הודאתו. 

עו"ד רחלי חזן-פלדמן מפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) טענה כי מונסונגו היה "מעורב, אקטיבי, שותף ונוכח בכל אחד מהשלבים שקדמו להסדר". עוד טענה חזן-פלדמן כי "לו היה למדינה החשש הקל שבקלים שיש לנו עניין עם נאשם שלא הבין את הודאתו ושהדברים קרו מעל ראשו - הייתי הראשונה שתומכת בבקשה לחזור מההודאה".

עו"ד חזן-פלדמן הדגישה כי המדינה אינה חוששת מניהול התיק, אך מבקשת לחסוך בזמן שיפוטי ולדבוק בהסדר המבטיח פיצוי מסוים לנפגעים ממעשיו של מונסונגו. עו"ד חזן-פלדמן ציינה כי לתביעה יש ראיות טובות מאוד בתיק, וכן כי קיימים כ-100 נפגעי עבירה, "שהיו שמחים לספר איך מונסונגו רימה אותם".

"סוג של מקח וממכר"

השופט שגיא, שדחה את בקשת מונסונגו לחזור בו מהודאתו, ציין כי מונסונגו הורשע במסגרת הסדר הטיעון רק לאחר שהצהיר כי הוא מבין את הסדר הטיעון ומקבל את כתב האישום המתוקן. עוד ציין השופט כי החוק ופסיקת בית המשפט העליון מאפשרים לבית המשפט להיענות לבקשה לחזרה מהודאה רק "במקרים חריגים, ורק אם יימצא חשש ממשי שהנאשם הודה במיוחס לו בניגוד לרצונו החופשי ומבלי שהוא מבין את משמעות הודאתו".

במקרה זה, קבע השופט שגיא, הבקשה שהוגשה אינה מתקרבת ולו במעט לרף המחמיר הקבוע בדין. זאת, ציין השופט, הן בשל כך שהוא סומך על דבריו של עו"ד פרידמן, שלפיהם הסדר הטיעון הוסבר היטב למונסונגו; והן לאור העובדה כי הודאת מונסונגו ניתנה רק לאחר הליך גישור ממושך, שבו, לטענת המדינה, נטל מונסונגו חלק פעיל. "לפי התרשמותי, מדובר בנאשם אשר מעורב בהליכים, ולא בנאשם שניתן לבצע מהלכים מעל לראשו ובניגוד לרצונו", ציין השופט.

עוד ציין השופט כי לדברים שטוען מונסונגו שהובטחו לו במשא-ומתן עם הפרקליטות, אין כל זכר בהסדר הטיעון שהוצג. "התרשמותי מדבריו של הנאשם היא כי עניינה של בקשה זו הוא סוג של מקח וממכר, וזאת בדיעבד ולאחר שהוצג לו הסדר הטיעון", קבע בית המשפט.

בבקשתו לביטול הרשעתו ביקש מונסונגו גם למנות לעצמו עורך דין אחר, במקום עו"ד גיל פרידמן, המייצג אותו מטעם הסנגוריה הציבורית. בית המשפט קבע כי כל עוד לא יתייצב עורך דין אחר מטעמו של מונסונגו, עו"ד פרידמן ימשיך לייצג אותו. 

העוקץ: מכירת דירות ללא זכות חוזית וללא היתרי בנייה

לפי כתב האישום שבו הודה גיא מונסונגו במסגרת הסדר הטיעון, הוא פעל למכור זכויות פרויקטים בנדל"ן, על אף שידע כי הם לא ייצאו לפועל, בין אם בשל כך שאין לו זכות חוזית בפרויקטים, ובין אם בשל כך שמעולם לא הגיש בקשות להיתרי בנייה בעניינם. לפי האישום, מטרתו של מונסונגו הייתה לקבל לידיו במרמה "דמי רצינות" עבור הפרויקטים ממספר גדול ככל האפשר של לקוחות.

מהאישום עולה כי מונסונגו פעל על-מנת לגבות דמי רצינות בהיקף נרחב בזמן קצר ובכך להגדיל את קופת המרמה ככל שניתן. זאת, מבלי שעשה ולו מהלך אחד לשם הוצאת הפרויקטים מהכוח אל הפועל. דמי הרצינות שגבה מונסונגו נעו בסכומים של בין אלפי שקלים ל-200 אלף שקל עבור כל לקוח. מונסונגו הודה והורשע בכך כי השתמש בכסף זה לשימושיו האישיים הרבים והשונים, ולא למטרות שלשמן התקבל.

עוד עולה מכתב האישום המתוקן כי מונסונגו שיווק באופן אגרסיבי את הפרויקטים. הוא הקים מערך מכירות משומן וגדול, פרסם את הפרויקטים באינטרנט, בעיתונים ובמסרונים ושכר משרדי פאר כדי לשוות אמינות ורצינות לשיווק. מונסונגו הודה והורשע כי יצר מצגים כוזבים שונים כאילו תכנון הפרויקטים מצוי בשלב מתקדם. זאת, באמצעות מצגות והדמיות של תכנון הדירות והבניינים שלא מבוססות על תכנון אמיתי של הפרויקטים. לשם כך, נטען בכתב האישום, השתמש מונסונגו בהדמיות מהאינטרנט או בתכנון דירות שבוצע על-ידי מעצבים שאותם הציג כאדריכלים.

כמו כן, מונסונגו הכין הסכמי רכישה, שנקראו "טופסי הרשמה", שבמסגרתם הוצגו מצגים כוזבים שונים. על-מנת לחזק את תדמיתו של מונסונגו והפרויקטים השונים, הוא ניצל את העובדה שהחל ביצירת קשר עם משרדי עורכי דין שונים, חלקם משרדים גדולים וידועים, והציג בפני לקוחות הרכישה מצגים כוזבים, כאילו מלווים את העסקה עורכי דין מסוימים.

ערבוב בין החברות

לפי אישום נוסף שהופיע בכתב האישום המתוקן שבו הודה, מונסונגו יצר ערבוב בין החברות השונות שהקים או השתמש בהן, באופן שהקשה על הלקוחות לדעת מול איזו חברה נכרת החוזה שעליו חתמו. בנוסף, לאחר הכרזתו כפושט רגל, פתח מונסונגו מספר חברות באמצעות "אנשי-קש" שונים. זאת, במטרה להסוות את העובדה שהוא הבעלים בפועל של החברה ואת העובדה שהוא נהנה מרווחיה.

עוד עולה מהאישום כי כאשר חלק מהלקוחות ביקשו לבטל את עסקת הקנייה, הפעיל עליהם מונסונגו לחץ, בעצמו או באמצעות סוכנים, שלא לבטל את העסקה. זאת, באמצעות שכנוע והבטחות רבות שאין מאחוריהן דבר. בחלק מהאירועים מונסונגו אף איים בפתיחת הליכים משפטיים נגדם.

מעלליו של מונסונגו במספר פרויקטים נחשפו במוסף הנדל"ן של "גלובס" כבר בדצמבר 2015. כך, למשל, נחשף כי מונסונגו קידם לכאורה שיווק של דירות לסטודנטים בבית מלון בכופר היישוב ברמת-גן במחיר אטרקטיבי של 499 אלף שקל לדירה. זאת, כאשר בפועל לא הייתה לו כל בעלות על הנכס, אלא רק רעיון להסב את המלון לדירות לסטודנטים - רעיון שאותו לא הייתה לעיריית רמת-גן שום כוונה לממש.

במקרה אחר מתואר כי מונסונגו מכר לכאורה באמצעות חברה שבבעלותו 36 דירות בפרויקט פינוי-בינוי וגבה מקדמה של עד 250 אלף שקל מהרוכשים. זאת, כאשר בפועל לא הוכנה, ולכן גם לא הוגשה, כל תוכנית לוועדה לתכנון ובנייה בקשר לפרויקט הנטען.

בנובמבר 2016 שודרה בערוץ עשר כתבת תחקיר על מיזמי תמ"א 38 ברמת-גן, בת-ים ואילת, שאותם שיווק מונסונגו. זאת, תוך מצגי-שווא לכאורה ומבלי שיש לו כל זכויות בקרקע. 

עוד כתבות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם