גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמת נמל הדרום: שפיר ואפקון זכו בחוזים בהיקף מצטבר של 730 מיליון שקל

החוזים שבהם זכו החברות, לעבודות תשתית וסלילה, הקמת מבנים ועבודות חשמל בנמל הדרום, הנבנה סמוך לנמל אשדוד, עשויים לגדול בעוד 100 מיליון שקל

נמל אשדוד / צילום: איל יצהר
נמל אשדוד / צילום: איל יצהר

הקמתו של נמל הדרום מתקדמת, והיום עדכנו חברת ההנדסה שפיר  וחברת הפרויקטים אפקון  על זכייה בחוזים במסגרת ההקמה בהיקף מצטבר של 730 מיליון שקל, העשוי לגדול בהמשך בכ-100 מיליון שקל נוספים.

שפיר צפויה לבצע עבור החברה השוויצרית, שתפעיל את הנמל עבודות תשתית וסלילה, הקמת מבנים ועבודות חשמל, וכחלק מכך אפקון תבצע עבור שפיר תכנון וביצוע הקמת מבנים ועבודות חשמל תמורת כ-265 מיליון שקל.

המכרז של שפיר ואפקון בהקמת נמל דרום

בשפיר העריכו כי צו להתחלת העבודות צפוי להתקבל לקראת סוף השנה, וביצוען צפוי להימשך כשלוש שנים ממועד קבלת הצו. מניות שתי החברות הגיבו היום בחיוב להודעה (עליות של כ-2%), שהשלימו לשפיר טיפוס של כ-8% מתחילת השנה, המשקף לחברה שווי של כ-4.6 מיליארד שקל.

מניית אפקון, שדיווחה בשבוע שעבר על הקמת מעונות סטודנטים במכללה למינהל בראשון לציון בהיקף של כ-130 מיליון שקל, השלימה טיפוס של כ-11% תוך שבעה ימי מסחר (ועלייה דומה מתחילת השנה), לשווי חברה של כ-770 מיליון שקל.

נמל הדרום הוא אחד מבין שני נמלי ים חדשים שאת הקמתם מקדמת חברת נמלי ישראל (חנ"י), המחזיקה עבור המדינה בקרקעות בתחומי נמלי הים וכן פועלת לקידום התחרות "בין הגורמים הפועלים בנמלי הים".

כחלק מכך לחנ"י "תוכנית השקעות מאסיבית ומורכבת הכוללת הקמת שני נמלים חדשים" - נמל הדרום בסמוך לנמל אשדוד ונמל המפרץ בסמוך לנמל חיפה, בהיקף השקעה כולל מוערך של כ-9 מיליארד שקל.

מקורותיו של כמחצית מסכום זה צפויים להגיע מאג"ח והלוואות בנקאיות, ומוקדם יותר השנה השלימה חנ"י גיוס אג"ח ראשון בבורסה בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל, שאת עיקרה ייעדה לפירעון אשראי בנקאי שנלקח לקידום הקמת שני הנמלים.

בין הנימוקים שהציגו בחנ"י בנוגע לרצון להקמת שני הנמלים החדשים, שיופעלו על-ידי מפעילים פרטיים, ציינו את הצורך להתמודד עם סחורה נוספת, כחלק מצמיחת המשק הישראלי, הגעת הנמלים הקיימים אל סף הקיבולת שלהם, וההתקדמות הטכנולוגית המאפשרת הפעלת אוניות תובלה ענקיות, שהנמלים החדשים יוכלו להוות עבורן נמלי עוגן.

ההשקעה הצפויה בנמל: 3.3 מיליארד שקל 

בחנ"י גם התייחסו לסיכונים הכרוכים בפרויקטים, וציינו, בין השאר, כי "הקמת הנמלים החדשים טומנת בחובה סיכוני הקמה לא מבוטלים, אשר עלולים לבוא לידי ביטוי בהיבטים תקציביים, הנדסיים וכן בעיכובים בלוחות הזמנים".

נמל הדרום, המתוכנן לקום בסמוך לנמל אשדוד, צפוי להתחיל לפעול בשנת 2021, וההשקעה בהקמתו המתוכננת להסתיים בשנת 2022, צפויה להסתכם בכ-3.3 מיליארד שקל. בשלב א' אורך הרציף בנמל הדרום צפוי להגיע לכ-800 מטר, בעומק של כ-17 מטר, ולו יתווספו עוד כ-500 מטר בשלב ב' של הפרויקט.

במכרז להפעלת נמל הדרום זכתה חברת HCT מקבוצת TIL השוויצרית (חברה בת של MSC, אחת מחברות הספנות הגדולות בעולם), ועל הקמתו אחראית חברה סינית (Pan Mediterranean, חברה בת של China Engineering Company Harbor).

קבוצת שפיר הנדסה, שבשליטת ארבעת האחים שפירא, עוסקת בעיקר בתחום התשתיות והתעשייה, נוסף לזכיינות וייזום נדל"ן למגורים. ב-2014 זכתה שפיר יחד עם קבוצת אשטרום במכרז להקמת נמל המפרץ, בהיקף של קרוב ל-4 מיליארד שקל.

בסיכומה של 2017 הציגה שפיר תוצאות כספיות חיוביות, ובין היתר הדגישה עלייה בקצב הביצוע של עבודותיה בנמל שתרמה, יחד עם מגמה דומה בפרויקט כביש 6 צפון, לשיפור ההכנסות והרווח "באופן משמעותי".

אפקון, שבשליטת משפחת שמלצר, עוסקת בביצוע פרויקטים של תשתיות בניה, מערכות אלקטרומכניות, טכנולוגיה ועוד. החברה סיכמה את מחצית השנה הראשונה עם יציבות בהכנסות, בהיקף של כ-776 מיליון שקל, והרווח הנקי שלה לתקופה זו קפץ ב-24% ל-28 מיליון שקל, בתמיכת שינוי בסעיפי מימון. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים