גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה לאפשר לחברי ועדת הטייקונים גישה לתיק פישמן אינה דרמטית כפי שהיא נראית

במערכת הבנקאית לא מתרגשים מהחלטת נשיא המחוזי לאפשר לוועדת כבל לעיין בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן • הם מעריכים שמדובר במידע שכבר פורסם ברובו ואינו כולל פרטים על תהליכי קבלת ההחלטות בבנקים

אליעזר פישמן והשופט איתן אורנשטיין / צילומים: אלון רון ואיל יצהר
אליעזר פישמן והשופט איתן אורנשטיין / צילומים: אלון רון ואיל יצהר

חברי ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האשראי ללווים הגדולים, ובראשם ח"כ איתן כבל, היו אתמול מרוצים. אחרי שהתרגלו לקבל תשובות שליליות מהבנקים ומבנק ישראל בנוגע להעברת חומרים על הלווים השונים, אתמול (ב') הגיעה אליהם סוף-סוף תשובה חיובית, והפעם מכיוונו של בית המשפט.

השופט איתן אורנשטיין החליט להיעתר לבקשת הוועדה ולאפשר לה לעיין בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן - התיק שהיווה את הטריגר להקמת הוועדה לפני יותר משנה.

ח"כ כבל היה מרוצה ומסר: "מדובר בהישג משמעותי לוועדה. במקום בו נתקלה הוועדה בהתנגדויות חריפות של בנקים ורגולטורים שסירבו לתת מידע, בית המשפט הפעיל שיקול-דעת והבין את המשמעות הציבורית הגדולה שיש בעיון בתיקים".

החלטה זו עשויה להביא לכך שהוועדה תפנה לבית המשפט בבקשה לקבל חומרים בתיקים נוספים. ואולם אם בוחנים לעומק את משמעות ההחלטה, היא איננה כה דרמטית, ולא מפצחת את חומת הסודיות הבנקאית שמאחוריה מסתתרים הבנקים בבואם לסרב להעביר מידע על לקוחותיהם. הסיבות לכך הן:

1. לא היו התנגדויות: ראשית, יש לזכור שכמעט ולא היו התנגדויות לבקשת הוועדה לבית המשפט. הנאמן בתיק, עו"ד יוסי בנקל; כונסי הנכסים, עורכי הדין פיני רובין וירון אלכאווי; וגם פישמן עצמו לא הביעו את התנגדותם לחשיפת החומרים. כולם "הותירו את שיקול-הדעת לבית המשפט", קוד מקובל לכך שהם מסכימים לחשיפה. היחיד שהתנגד היה בנק הפועלים - אך ספציפית למידע הקשור ללווים אחרים שאינם פישמן.

בהחלטתו, השופט אורנשטיין ציין כי לאור זאת הוא מאשר את הבקשה, בנימוק כי "כל אדם רשאי לבקש לעיין בתיק בית המשפט, ובלבד שהעיון בו אינו אסור לפי הדין". אורנשטיין הדגיש בדבריו כי הסודיות הבנקאית נועדה להגן על הלווה, ומכיוון שפישמן לא מתנגד להעברת התיק, יש לאפשר את הגישה למסמכים. ניתן להניח כי אם היה במידע שנחשף משהו סודי ורגיש, סביר כי הצדדים השונים היו ממהרים להתנגד לחשיפתו. 

2. אין פרטים חדשים: לדברי גורמים משפטיים, החומרים שצפויה הוועדה לקבל לידיה פורסם ברובו בתקשורת, שכן לעיתונאים יש גישה אל החומרים. עיקר החומרים "העסיסיים" הכוללים את היקף החוב של פישמן לכל בנק וכן תמלולים מהפגישות שערך בנקל עם פישמן ובני משפחתו אשר פורסמו.

חשוב לזכור כי תיקי פשיטת רגל ברובם לא חוקרים את הבנקים הנושים ואת תהליכי מתן האשראי שלהם, ובכל הקשור לבנקים הם כוללים בעיקר פרטים טכניים כגון היקף החוב, השיעבודים בגינו והתכתבויות הקשורות לניסיונות הבנק לפדות את החוב. החומר המעניין שוועדת החקירה מחפשת, כגון פרוטוקולים של ועדות אשראי ודוחות ביקורת של בנק ישראל, אינם מצויים ככל הידוע בתיק פשיטת הרגל של פישמן.

אורנשטיין מתייחס גם לנושא החומר החסוי בתיק פישמן, כולל זה המתייחס לחוב של צד ג' בתיק. בנושא זה הוא קובע כי על כונסי הנכסים ובנק הפועלים להודיע עד לסוף החודש מי הם אותם אנשים המוגדרים כצד ג', על-מנת שניתן יהיה לפנות אליהם ולבקש את אישורם להעביר את המידע, ולאחר מכן בית המשפט יכריע בסוגיה. אלא שכאמור, לדברי גורמים הבקיאים בתיק, גם במקרה זה לא גלום מידע מסעיר, בוודאי לא כזה הקשור בתהליכי קבלת ההחלטות בתוך הבנקים.

3. לוח הזמנים קצר מאוד:  ועדת החקירה הפרלמנטרית יכולה בכל זאת להיעזר במערכת בתי המשפט בכדי לנסות ולהגיע למידע המהותי יותר הקשור לבנקים ולאשראי שנתנו. דרך אחת היא עתירה לבג"ץ נגד בנק ישראל, בדרישה כי יעביר לוועדה את דוחות ועדת הביקורת וחומרים נוספים הנמצאים בידו הקשורים ללווים ספציפיים (בנק ישראל העביר לוועדה חומרים בהיקף של מאות עמודים, אך מדובר בחומרים כלליים שאינם נוגעים למקרים פרטניים). הבנקים נחלו ניצחון בבג"ץ בסוגיה זו לפני מספר חודשים. בג"ץ דחה את עתירת התנועה לאיכות השלטון ועמותת "הצלחה" לקבל לידיה חומרים, בטענה כי הסודיות הבנקאית גוברת על זכות הציבור לדעת.

יחד עם זאת, הפעם מדובר במקרה שונה שאינו מתבסס על דרישה מטעם תנועות אזרחית בשם זכות הציבור לדעת, אלא על בקשת מידע מטעם ועדת חקירה פרלמנטרית - גוף רשמי ופיקוחי, כך שהוועדה עשויה להגיע לתוצאה שונה אם תעתור. החיסרון הוא לוחות הזמנים - זמנה של ועדת החקירה מוגבל, היות שכאשר תתפזר הכנסת (מה שלפי הערכות יקרה בחודשים הקרובים), גם הוועדה תפוזר.

אפשרות נוספת שעומדת בפני הוועדה היא להיעזר בתביעות נגזרות שהוגשו נגד הבנקים בנושא האשראי ללווים הגדולים. בעוד תיק פשיטת רגל עוסק בצד הטכני - היקף האשראי, שיעבודים וכדומה, תביעה נגזרת נגד בנק עוסקת בחשש לכשל או רשלנות במתן האשראי, ומאלצת את הבנק לחשוף מסמכים פנימיים בנושא זה.

אחת התביעות המרכזיות המתנהלות כיום בנושא היא של שי נשר נגד בנק הפועלים בנושא מתן האשראי לטומהוק, שהייתה בשליטת נוחי דנקנר. נשר, המיוצג על-ידי עו"ד אופיר נאור, אמנם לא השיג עד כה את המסמכים מהבנק, אבל לדבריו יש לו מידע לגבי התהליך הפגום של מתן אשראי זה. נשר אף פנה לוועדת החקירה וביקש להופיע בשימוע שנערך השבוע לבנק הפועלים. בוועדה סירבו, שכן נקבע כי רק חברי הכנסת יבצעו את החקירות לבנקאים. יחד עם זאת, כדאי לוועדה לשקול בכובד-ראש לשתף פעולה עם נשר ועם תביעות נגזרות נוספות בהגעה למידע המהותי אותו הם מחפשים. 

מבעד להררי המסמכים המשפטיים, ניתן למצוא אקדח מעשן

אמנם בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן לא צפויים חברי הוועדה לגלות מידע מסעיר שטרם פורסם, אך מבעד להררי המילים, ואם יבחנו ויסננו את המידע היטב, הם יכולים לקבל לפחות קצה חוט לשאלות שיוכלו לנסח.

כך למשל, במסגרת תיק פשיטת הרגל של פישמן, עוסק הנאמן עו"ד יוסי בנקל גם בפירוק חברת תרזליט - אחת החברות בקבוצה, שבאופן היסטורי החזיקה בעבר בשליטה בהום סנטר. בתרזליט קיים חוב המוערך בכמה מאות מיליוני שקלים.

במסגרת הטיפול בתיק מבקש עו"ד בנקל מבית המשפט לאפשר לו לתבוע את רונית אבן, שהייתה דירקטורית בחברה, בטענה כי היא נושאת באחריות אישית כלפי קופת הפירוק, וזאת "בשל הנזקים שנגרמו עקב ניהול החברה על-ידה בכוונה לרמות את נושיה". בנקל מבקש לתבוע את אבן בסכום של עד חצי מיליארד שקל.

בשבוע שעבר השיבה אבן לבית המשפט כי יש לפסול על הסף את הבקשה. בין נימוקיה היא מציינת כי כל הפעולות שעשתה, שכללו בין היתר שיעבוד נכסים של תרזליט לחברות אחרות מקבוצת פישמן, נעשו באישור הבנקים הנושים של תרזליט.

"במשך שנים ראו הבנקים הנושים של החברות הפרטיות מקבוצת פישמן את כלל החברות כקבוצה אחת. אף לא אחד מהבנקים יכול לטעון להברחת נכס מחברה אחת לשנייה", כותבים עורכי הדין אמיר ברטוב ושמרית מלמן המייצגים את אבן.

בנוסף מציינים עורכי הדין של אבן כי היא תוכל להעיד על "מספר לא מבוטל של גורמים רלוונטיים בבנקים, והכול על-מנת להפריך את טענות המנהל המיוחד, כאילו ערבות זו או אחרת ושיעבוד זה או אחר ניתן במרמה כלפי הבנקים הנושים". כלומר, לדבריה, הבנקים ידעו כל השנים על הפעולות השונות שעשה פישמן בחברות שלו ואפשרו זאת. אז מידע ישיר על תהליכי קבלת ההחלטות בתוך הבנקים - הוועדה בינתיים עוד לא יכולה להשיג, אבל אם תנתח היטב את המידע המופיע במסמכים, היא יכולה לגבש מתוכו שאלות מעניינות לישיבותיה הקרובות. 

עוד כתבות

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

לויד אוסטין, מזכיר ההגנה האמריקאי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

המתיחות עם ארה"ב: מזכיר ההגנה האמריקאי - "בוחנים את הסיוע הביטחוני"

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • שר הביטחון בגבול הצפון: "המשימה כאן לא הסתיימה, עלול להיות קיץ חם" • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני