גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור ה-5 מאיים על תעשיית הבידור המסורתית; הם בישראל מוכנים למהפכה?

מחקר חדש של אינטל חושף טפח מהשינויים שצפויים לעבור על עולם המדיה והבידור כתוצאה מכניסת הדור החמישי ● ג'ונתן ווד, מנהל בכיר בחברה: "השינוי ישפיע על כל התעשייה ומחייב עסקים לשאול את עצמם כבר עכשיו - האם הם ערוכים" ● האם בישראל מתכוננים כראוי?

עד 2021, 78% מתעבורת הנתונים תהיה בווידאו / צילום: א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock
עד 2021, 78% מתעבורת הנתונים תהיה בווידאו / צילום: א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock

הדור החמישי בסלולר צפוי לחולל מהפכה בשורה ארוכה של תחומים, וללא ספק אחד המרכזיים בהם הוא תחום הבידור והמדיה. המהפכה הזו טומנת בחובה הרבה מאוד חידושים ושיפורים, אולם היא מציבה גם אתגרים לא פשוטים עבור התעשייה הקיימת. קשה לראות איך כל השחקנים הקיימים בשוק כיום ישרדו אותה.

כדי לקבל מושג כיצד ייראה עולם המדיה בעתיד, בחרה אינטל לבצע מחקר מקיף יחד עם חברת הייעוץ הבינלאומית אובום (Ovum). הממצאים מרתקים, אך גם מדכאים במידה מסוימת, בטח בהקשר הישראלי.

מהמחקר עולה שתחומי המדיה והבידור מתמודדים עם האיום הגדול ביותר שכרוך בכניסת שחקנים ופיתוחים טכנולוגיים חדשים. לפי אינטל ואובום, "אפקט נטפליקס" שינה את כללי המשחק המוכרים בעולם המדיה. הוא פתח תור זהב חדש לטלוויזיה עם כמויות עצומות של תכנים חדשים ומרגשים, דרכים חדשות ליהנות מהם ומודלים חדשים של תשלום ששונים מאוד מהמינוי המסורתי לחברת הכבלים או הלוויין.

"אפקט נטפליקס" הוא רק ההתחלה. הגבולות בין המדיה, הבידור והטכנולוגיה הולכים ומטשטשים עוד יותר. מודלים עסקיים חדשים מושקים חדשות לבקרים, וחברות התוכן הקיימות מנסות בכל דרך אפשרית לייצר מנועי צמיחה חדשים ולספק ללקוחותיהם תכנים אטרקטיביים.

לדברי עורכי המחקר, כולם מבינים שתוכן טוב כבר לא מספיק. זה לא חזות הכול. טכנולוגיה איכותית שמאפשרת להזרים את התוכן במהירות ובצורה חלקה ללא תקלות, חשובה לא פחות. מעבר לכך, חייבים לחשוב על דרכים חדשות לאינטראקציה בין הצופה לתוכן.

ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך היא מאפשרת לצרכנים מצד אחד להתאים את התוכן באופן אישי להעדפותיהם, לצפות מכל מקום ומכל התקן. מצד שני, היא מאפשרת לאסוף עוד נתונים על הרגלי הצפייה של הצרכנים, מה שפותח הזדמנויות רבות לפרסום אפקטיבי יותר וממוקד יותר. 

2025 - הנקודה שבה דור 5 ישתלט על השוק

טכנולוגיית הדור החמישי היא תשתית שתאפשר את כל אלה ביתר שאת, הרבה מעבר למה שאנחנו מכירים היום. מודמים בדור החמישי מניעים מגוון של התקנים התומכים בטכנולוגיה, החל ממחשבים אישיים וטלפונים חכמים, וכלה בציוד תקשורת אלחוטית ביתי ותחנות בסיס, אנטנות חדשות בערים, רשתות גמישות ומרכזי נתונים.

סיכם זאת יפה ג'ונתן ווד, מנהל בכיר באינטל העוסק בפיתוח עסקי ובשותפויות: "הדור החמישי ינער באופן בלתי נמנע את פני עולמות המדיה והבידור.

"מדובר בנכס רב חשיבות עבור החברות אם יאמצו ויתארגנו לקראתו. אם לא יעשו זאת, הן מסתכנות בכישלון עד כדי הכחדה. השינוי לא יקרה בתחום מסוים ספציפי. הוא ישפיע על כל התעשייה, ולכן הוא מחייב עסקים לשאול את עצמם כבר עכשיו - האם העסק שלהם ערוך לכך".

הכסף הגדול נמצא בענף הגיימינג

המחקר שנושא את הכותרת "המנגנון הכלכלי שמאחורי דור חמישי ותעשיית הבידור", חוזה שהדור החמישי ישנה את כללי המשחק בתעשיית הבידור בלא מעט ממדים, ויגדיל משמעותית את היקף ההכנסות בענפי המדיה:

1. ממציאות מדומה למציאות רבודה - תקשורת מבוססת דור חמישי מאפשרת למצות את הפוטנציאל של מציאות מרובדת ווירטואלית, שני מקורות הצפויים להניב הכנסות מצטברות של 140 מיליארד דולר מ-2021 עד 2028 AR . (Augmented Reality - מציאות רבודה) תאפשר לבני אדם ליצור אינטראקציה עם המדיה בדרכים חדשות עם פריטים וירטואליים, דמויות וירטואליות ומידע הקשרי, שלא לדבר על שלל האפשרויות שייפתחו בפני יוצרי תכנים ושוחריהם.

2. משחקי ענן ששווים מיליארדים - הגיימינג יעמוד בחזית החידושים שיתאפשרו הודות לדור החמישי. סוף סוף המשחקים יהיו אינטראקטיביים באמת, הן מבחינה טכנולוגית והן כלכלית. משחקי AR צפויים להניב יותר מ-90 אחוזים של ההכנסות מ- ARעד 2028, קרוב ל-36 מיליארד דולר. משחקי ענן יתאפשרו אף הם, משום שדור חמישי יאפשר את התגובתיות המהירה והרזולוציה הגבוהה. תחום זה צפוי להניב יותר מ-100 מיליארד דולר לשנה ב-2028 בלבד.

3. להרגיש במכונית מרוץ על הספה בסלון - הטכנולוגיה תאפשר ממדים חדשים ומוחשיים מתמיד שייצרו חוויות פיזיות: הודות ל- VR (Virtual reality - מציאות מדומה) מבוססת דור חמישי, ניתן יהיה להרגיש את התנודות והסיבובים של מכונית במרוץ פורמולה וואן, את הרוח בשממות אפריקה או את הרטט של הבס בקונצרט. הסרטים שיצאו לאקרנים יכילו רובד חדש של תחושות ויאפשרו דרכים חדשות להמרת החוויה להכנסות.

4. נעמוד בפקקים ונצפה בסרטים - המכונית המקושרת תפנה את זמנם של הנהג והנוסעים לצרוך יותר מדיה תוך כדי נסיעה. מכאן יתפתחו גם מודלים עסקיים חדשים, כגון נקודות חמות של דור חמישי להורדת מפות או סרטים, או העלאת דיאגנוסטיקה של המכונית בנקודות עצירה ותחנות דלק.

5. היתרון של הכבלים יימחק - הטכנולוגיה תהיה נכס תחרותי חשוב לספקי קישוריות ותכנים ותשנה את כללי המשחק בין טלוויזיות מבוססות IP, טלוויזיה בכבלים ולוויין. הבדלי המהירות בין אמצעי התקשורת השונים יימחקו ותתאפשר אספקה חלקה של תכנים על גבי האינטרנט (OTT) מצד שחקנים שונים.

6. יותר פרסום - שוק הפרסום יעבור מהפך עם קמפיינים חווייתיים במיוחד.

בישראל גולשים יותר, התשתיות לא יספיקו

אחד הנתונים המעניינים בעבודה שהציגו החברות, נוגע להיקפי התעבורה ברשת. כידוע צריכת האינטרנט הסלולרי נמצאת בגידול שקשה לחזות. בישראל למשל היקף התעבורה צומח בלמעלה מ-50% בכל שנה.

הגידול המאסיבי בצריכת הנתונים מוביל לכך שהחברות נדרשות להשקעות כבדות כדי לשמור על חווית גלישה מספקת. כבר היום חווית הגלישה בישראל פחות טובה מאשר מדינות רבות.

הנתונים במחקר של אינטל חושפים טפח מכלל האתגרים שיאיימו תעשיית התקשורת העולמית במסגרת ציוני דרך עתידיים: עד 2023 מספר מנויי הסמרטפון כמעט ויוכפל מ-4.3 מיליארד כיום ל-7.2 מיליארד. גידול של פי שבעה בתעבורה הניידת באותה תקופה; עד 2021, 78% מתעבורת הנתונים הניידת תהיה בווידאו. דקה אחת של AR תצרוך פי 33 יותר תעבורה מדקה אחת של וידאו באיכות 480p.

אם לא די בכך, עוד לפני הדור החמישי התשתיות יתקשו לעמוד בעומס. כבר בעוד שנתיים צריכת הנתונים הניידים באמצעות טלפונים חכמים תעבור את צריכת הנתונים בתשתיות הנייחות.

היום יותר מתמיד מתברר הפער בין היכולות של ישראל כמעצמת הייטק עולמית לבין הרגולציה בארץ שחונקת את התפתחות התעשייה. מצד אחד מרכזי הפיתוח של החברות הגדולות בעולם יושבים פה ומפתחים את הטכנולוגיות הכי מתקדמות לכל העולם, בעוד הרגולציה ושוק התקשורת נשארים הרחק מאחור בכל הקשור ליישום.

משרד התקשורת הוא זה שצריך לעמוד בראש ולדאוג שכל המערכת תיערך מבעוד מועד. בכל העולם חברות התקשורת לוחצות על הממשלות להיערך מבחינה רגולטורית לשינויים הצפויים, ואצלנו המצב כאמור לא מלהיב. משרד התקשורת צריך לשאול את עצמו - האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לעכב את מכרזי הדור החמישי והאם אנחנו עושים מספיק כדי לשחרר את הרגולציה החונקת.

בדרך כלל משברים כאלו מתרחשים ברגע אחד. זה קורה כאשר פתאום רואים שהרשתות סתומות ומשבשות את החיים הדיגיטליים. בישראל אין אפילו תקן למהירות גלישה, לא בסלולר ולא בקווי. פשוט אין דבר כזה.

לפני שמדברים על פריסת סיבים אופטיים כדי להגדיל את המהירות, מישהו במשרד התקשורת בדק מהי המהירות הממוצעת של החברות הסלולריות (בכל רחבי הארץ) והאם היא מספקת? יכול להיות שהחברות מספקות קצבים גבוהים יותר במרכז ופחות בפריפריה, האם זו לא סוגיה שמחייבת התייחסות? 

מחובר

בזק ביצעה ניקוי אורוות


אתמול דיבר מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן בוועדה לביקורת המדינה, על התהליכים שעובר המשרד בכל הקשור לטיפול בדוח מבקר המדינה בנושא הטיפול של המשרד ברפורמת השוק הסיטונאי. כזכור, מדובר בדוח חמור וקשה שהצביע על שורת ליקויים באכיפת הרפורמה על בזק, שלאחר מכן התכתב עם ממצאי חקירת הרשות לניירות ערך. כהן הראה כיצד המשרד מתקן ליקויים וכיצד הוא אישית עוקב אחר התהליך. כאן המקום להזכיר שגם בזק עברה מאז פרוץ הפרשה תהליך חשוב של ניקיון וחבל שאת זה לא הזכירו בוועדה. בשנה האחרונה עזבו את בזק כל המעורבים הבכירים בפרשה, כולל חברי דירקטוריון. התהליך עוד לא הסתיים לגמרי כי יש פה ושם עוד כמה דמויות שמוטב שלא היו נשארים, אך בשורה התחתונה, בזק במקום אחר לגמרי וחשוב להגיד זאת לטובת המשקיעים. 

מנותק

למי אכפת ממספר המנויים?


עדות של בכיר באחת החברות הסלולריות שהתפרסמה היום, במסגרת הליך משפטי שהוא מנהל מול החברה, הצביעה על הקומבינה בכל הקשור לאקטיבציה של כרטיסי סים. העדות לא מותירה הרבה מקום לפרשנות. בסופו של יום מסתבר שכל החברות מי פחות ומי יותר, "מגייסות" מנויים פיקטיביים לצורכי יחסי ציבור בעיקר. במלים אחרות "משחקות" עם מספרי המנויים. הנתון או העדות לא באמת חשובים מכיוון שמדובר בנושא שכל מי שקצת בקיא בשוק יודע עליו. הבעיה היא שהנתון של מספרי המנויים ממשיך להוות מדד בסיקור של דוחות החברות, ובהתאם הוא משפיע על ההכנסה הממוצעת למנוי שכה מרבים להשתמש בה כמדד. ובכן, הנתון הוא לא חשוב ולא רלוונטי. הוא מוטה מיסודו, משקף תמונת מצב לא נכונה ובכלל היה ראוי שלא רק עיתונאים, אלא בעיקר אנליסטים, יתייחסו אליו בספקנות רבה. 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים