גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני אוקטובר האדום: קופות הגמל וקרנות ההשתלמות עם תשואות של 3% בלבד מתחילת השנה

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו ב-12 החודשים האחרונים תשואות ממוצעות של כ-5.3% ● עם זאת, החיסכון לטווח ארוך צפוי להציג באוקטובר תשואות שליליות של עד מינוס 2.5% בממוצע ● המנהלים הבולטים לחיוב: אלטשולר שחם, אקסלנס של הפניקס והלמן אלדובי שמיזג את הגמל של אי.בי.אי ● לדירוג קרנות השתלמות

דני ירדני/ צילום: איל יצהר
דני ירדני/ צילום: איל יצהר

שלושת הרבעונים הראשונים בשנת 2018 המשיכו להיטיב עם החוסכים באפיקי החיסכון לטווח ארוך, שנכון לנתוני ספטמבר השנה עדיין רואים תשואה חיובית שמגדילה את הצבירה שלהם. זאת בהמשך למגמה החיובית בתשואות שנרשמת מאז השנה השלילית האחרונה, שהייתה ב-2011. מציאות זו נכונה לגבי קרנות הפנסיה המקיפות החדשות, לגבי פוליסות החיסכון הפנסיוני - ביטוחי המנהלים המנוהלים בשוקי ההון, וגם לגבי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות - שרשמו מתחילת השנה תשואות נומינליות ברוטו של כ-2.9% ושל כ-3%, בהתאמה.

הרבעון השלישי השנה הגיע לאחר שבמחצית הראשונה נרשמה מגמה חיובית קלה, הודות לרבעון השני ב-2018 שבמהלכו השיגו הקרנות והקופות כ-0.9%-1% בממוצע ענפי. תשואה זו קיזזה לגמרי את התשואות השליליות שרשמו הקופות והקרנות ברבעון הראשון השנה. בחישוב כולל למחצית הראשונה של 2018 התשואות הנומינליות ברוטו הסתכמו בפחות מ-0.7% בשוק הגמל. כך, לאחר חודש יולי טוב למדי ואוגוסט חזק (ולמרות חודש ספטמבר די מאוזן סביב האפס), החיסכון הפנסיוני רשם מתחילת השנה את התשואות האמורות.

ואולם, חודש אוקטובר לא ממשיך את המגמה הזו, כשלפי שעה הוא הולך ומתברר כ"אוקטובר האדום", ועוד בגוון בוהק וחזק במיוחד. כך, כעשור לאחר המפולת הגדולה בעולם ובארץ בעיצומו של המשבר הכלכלי הגדול של 2008, שהוביל למשיכות ניכרות מקופות הגמל ומקרנות ההשתלמות בצל ירידה חדה בתשואות, גורמים בשוק ההון עמם שוחחנו, אומרים עתה שסביר שתעשיית הגמל רשמה עד כה החודש תשואות שליליות של כ-2% ואף 2.5%, בהכללה. מספרים אלה הם הממוצע הכולל של השווקים הללו, כולל גופים שפתוחים לציבור כולו כמו גם גופים ענפיים ומפעליים, ואחרים.

תשואות קופות הגמל לתגמולים

בכל אופן, מניתוח נתוני הגמל-נט שמפעילים רשות שוק ההון והאוצר, נכון לסוף ספטמבר השנה, עולה כי בשוק הגמל וההשתלמות מנוהלים כ-474 מיליארד שקל, מתוכם כ-227 מיליארד שקל בקופות הגמל לתגמולים ועוד כ-220 מיליארד שקל בקרנות ההשתלמות. מדובר בגידול נאה בהיקף הנכסים המנוהלים בשוק, שקורה בשל התשואות וגם בשל הפקדות מצרפיות של כ-29 מיליארד שקל - שבשקלול העברות ומשיכות הפכו לצבירה נטו של כ-14 מיליארד שקל, מתחילת שנה. למעשה, קצב הצבירה נטו וההפקדות מתחילת השנה דומה לזה שהיה ב-2017, והוא גבוה בהרבה מהממוצע הרב-שנתי, שעומד בשני העשורים האחרונים על סדר גודל של כמחצית.

קופות הגמל לתגמולים, ובמידה פחותה אך עדיין שרירה גם קרנות ההשתלמות, הן אפיקי השקעה לטווחים ארוכים, ועל כן נהוג לבחון את התשואות של הגופים המנהלים על פי תשואות ל-12 חודשים אחרונים, ואף לתקופות ארוכות יותר. כך, ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2017 לספטמבר 2018 רשמו קופות הגמל לתגמולים תשואות ממוצעות בשיעור של כ-5.22%, בעוד שקרנות ההשתלמות רשמו בתקופה הזו תשואות ממוצעות של כ-5.32%.

קרנות ההשתלמות: התשואות בסוף ספטמבר 2018

אגב, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות רשמו ב-12 החודשים האחרונים תשואות ממוצעות של כ-7.3%, בעוד שהפוליסות המשתתפות ברווחים (שנמכרו ללקוחות חדשים עד סוף 2003) הציגו תשואה ממוצעת של כ-7.5%, וביטוחי המנהלים שנמכרים משנת 2004 ואילך הציגו בקופה הזו תשואה ממוצעת של כ-5.3%. בהקשר זה נציין כי השונות בתשואות בשוקי הפנסיה וביטוחי המנהלים נמוכה בהרבה מזו שקיימת בשוקי הגמל וההשתלמות, משום המגוון הרחב של הגופים שמנהלים את המוצרים האחרונים.

כך או כך, מיהם הגופים שבולטים בצמרת ובתחתית דירוגי התשואות נכון לסוף הרבעון השלישי ב-2018? בדיקת נתוני הגמל-נט מעלה כי ישנם שלושה גופים מובילים: אלטשולר שחם, שהינו גוף הגמל וההשתלמות הגדול במשק, כשהוא מחזיק בפעילות הגמל לתגמולים השנייה בגודלה אחרי פסגות ובפעילות ההשתלמות הגדולה בשוק; ומאחוריו אך מעל ליתר - אקסלנס, שהינו מותג גמל והשתלמות שבבעלות ובניהול הפניקס, והלמן אלדובי, שמוקדם יותר השנה עבר שינוי מהותי עם מיזוג קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של בית ההשקעות אי.בי.אי לתוכו, עם הפיכתם לשותפים.

אז מי מוביל באיזו קטגוריה? השינוי של אופן ניהול ההשקעות בחיסכון לטווח ארוך, באמצעות הפיכתו לתלוי גיל (כשהסיכון קטן ככל שהחוסך מתבגר) הכי משפיע בשוק הגמל לתגמולים, ועל כן אנו מחלקים את הדירוג בתחום זה לארבע קבוצות: עד 50, לגילאי 50 עד 60, לגילאי 60 ומעלה, ולשריד ממה שאפיין את השוק הזה עד לפני מספר שנים - המסלולים ה"כלליים". הדירוג של "גלובס" כולל רק מסלולים לא מתמחים ("כלליים" ותלויי גיל) שפתוחים לכלל הציבור ושמנהלים לפחות חצי מיליארד שקל.

נתחיל ממסלול החיסכון לגילאי עד 50: בקטגוריה זו מובילה קופת הגמל לתגמולים של אלטשולר שחם עם תשואה של 7.7% ב-12 החודשים האחרונים. את ההשקעות באלטשולר שחם מובילים שניים: אחד מצמד המייסדים ובעלי השליטה גילעד אלטשולר, וסמנכ"ל ההשקעות דני ירדני.

שנייה לקופה של אלטשולר שחם היא הקופה של אקסלנס שמציגה תשואה של 7.4%. את ההשקעות של אקסלנס גמל מנהל מערך ההשקעות של קבוצת הביטוח הפניקס, שבדומה לאלטשולר שחם מציגה תשואות גבוהות לא רק בגמל ובהשתלמות. את ההשקעות בהפניקס מובילים רועי יקיר, מנהל ההשקעות הראשי ויניב כהן, מנהל השקעות העמיתים בקבוצה.

בקטגורית המסלולים לגילאי 50 עד 60, ההובלה שייכת גם כן לקופה של אלטשולר שחם, עם תשואה של 6.85% ב-12 החודשים האחרונים, כשאחריה ניצבת הקופה של אי.בי.אי שמתנהלת מאז חודש יולי על ידי הלמן אלדובי גמל ופנסיה, שמנוהלת על ידי איתי ברדה.

למעשה, המסלול תלוי גיל שבו הקופות עם הנכסים בהיקף הגדול ביותר הוא המסלול לגילאי 50-60, כשהקופה הכי גדולה ביחס לקבוצה זו נציין לחיוב השנה את הקופה של פסגות. פסגות גדיש היא קופת הגמל לתגמולים הגדולה בשוק המקומי, ובה מנוהלים נכסים בהיקף של כ-27 מיליארד שקל, והיא מציגה את התשואה הכי טובה בסגמנט זה מתחילת השנה. זאת, קצת לפני הקופה של אי.בי.אי, שהפכה מוקדם יותר השנה לחלק ממערך הקופות של הלמן אלדובי, שאי.בי.אי הפך לשותף שלו, כאמור.

הקטגוריה השלישית של המסלולים תלויי הגיל שאנו בוחנים היא לגילאי 60 ומעלה, אלה שנמצאים רגע לפני גיל הפרישה (במונחים של אופק השקעה), ושלכן צריכים (בהכללה) את רמת הסיכון הנמוכה ביותר. התשואות במסלולים לגילאים היותר מבוגרים נמוכות משמעותית מאלה שמציגים המסלולים לגילאים הצעירים ביותר, כשהתשואות הממוצעות במסלולים של עד 50 גבוהים יותר מאלה שמציגות שאר הקטגוריות, בטח בתקופות של עליות בשוקי ההון, ובעיקר בנכסי הסיכון כגון המניות. על כן, הקופות המצטיינות בקטגוריה לגילאי 60 ומעלה מציגות תשואה של עד 4.5% ב-12 החודשים האחרונים, בעוד שבקטגוריות האחרות מדובר בהרבה יותר מ-6%. על כל פנים, הגוף המוביל בקטגורית גילאי 60 ומעלה הוא אקסלנס של הפניקס כשאחריו אלטשולר שחם, וכלל ביטוח, עם קופת תמר שמצטיינת גם בקטגוריות אחרות.

כאמור, ישנה קטגוריה נוספת, לא מוטת גיל, שהיא שריד למסלולים הכלליים ששלטו בעבר ביד רמה בכל אפיקי החיסכון לטווח ארוך (ושבהם חסכו כל העמיתים, ובכל קבוצות הגילאים, ללא הבדל). הקופה המובילה בקטגוריה זו היא הלמן-אלדובי בר-יציב עם תשואה של 6.57% כשאחריה כלל-תמר, עם קצת פחות מ-6.5%. נציין כי לאטשולר שחם אין קופה בקטגוריה זו.

ומה עם קרנות ההשתלמות? גם כאן יש שלושה גופים שבולטים מעל היתר, ובמיוחד אלטשולר שחם. לאלטשולר שחם שתי קרנות השתלמות שנכנסו לדירוג שלנו ושתיהן מובילות. האחת את הדירוג הכולל והשנייה שלא "רק" במקום השני מקרב כלל הקרנות ה"כלליות והלא מתמחות" בענף ההשתלמות כולו, כי אם גם מובילה את דירוג הקרנות הגדולות, שמנהלות יותר מ-5 מיליארד שקל.

כך, קופת אלטשולר שחם השתלמות כללי ב' של אלטשולר שחם מובילה את התשואות בשו, עם תשואה של 8.6% ב-12 החודשים האחרונים, כשהיא מציגה גם את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - 4.2% בשלושה רבעונים.

הקרן השנייה בדירוג היא הקרן השתלמות לטווח קצר של אקסלנס והפניקס, כשהקרנות הכלליות של הלמן אלדובי ושל כלל ביטוח ניצבות מיד מתחתיה, מעל ליתר. יש עוד גוף אחד שהצליח להכניס קרן ל"מועדון המעל 6% ב-12 החודשים האחרונים" - מיטב דש.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה