גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקבלן נכנס לחדר, הניח על השולחן מעטפה מפוצצת בדולרים והלך"

חמישה ראשי ערים לשעבר מספרים ל"גלובס" על תחושת הסיפוק היומיומית ("מקבל החלטות בבוקר ורואה תוצאות בערב"), על הקשיים ("להיות ראש עיר זו עבדות לשמה") ועל הפיתויים ("לא דיווחתי למשטרה. דברים כאלה מתרחשים חדשות לבקרים")

אלי מויאל  / צילום: תמר מצפי
אלי מויאל / צילום: תמר מצפי

אם יש דבר אחד המשותף לכמעט כל ראשי הערים לשעבר שאיתם נפגשתי לקראת הבחירות המוניציפליות היא תחושת הגעגוע לתפקיד. "מדובר בתפקיד מרתק, ביצועי שבו אתה מקבל החלטות בבוקר ורואה אותן יוצאות לפועל בערב", אומר עמרם מצנע שכיהן כראש עיריית חיפה מ-1993 עד 2002 וכראש עיריית ירוחם (ועדה קרואה) מ-2005 עד 2010.

מצנע מייחס את חיבתו לתפקיד אותו ביצע במשך כמעט 15 שנים למשאבים הגדולים העומדים לראשותו של ראש העיר וביכולת ההשפעה על החיים של התושבים. לדבריו, "העיר היא כחומר ביד היוצר. ראש העיר יכול לעצב את החינוך, התרבות, התשתיות ולהיות בקשר ישיר עם הציבור".

טלי פלוסקוב כיהנה כראשת עיריית ערד בין השנים 2010-2015, אך עזבה את התפקיד לטובת רשימת מפלגת כולנו לכנסת. גם היא מספרת על הגעגועים לצד הביצועי של התפקיד. "בכל מקום שבו אני נמצאת אני מחפשת את העשייה ובכנסת צריך להשקיע יותר בדיבורים. לפעמים אני שואלת את עצמי אם עשיתי את הדבר הנכון שעזבתי את ראשות העיר. אני מניחה שאם הייתי חברת אופוזיציה הייתי מתחרטת על המעבר, אבל מאחר ואני חלק מהקואליציה אז בכל אופן יש תחושה שאני מזיזה דברים", היא מספרת.  

יוצא דופן בגישתו הוא אלי מויאל, שכיהן כראש העיר של שדרות מ-1998 עד 2008. מויאל זוכר דווקא את הצד הקשוח של התפקיד - את העבודה הסיזיפית, את הקללות ואת ההשמצות. "10 שנים הספיקו לי, ואני אומר לכל המתמודדים - להיות ראש עיר זאת עבדות לשמה", הוא אומר, "אתה נותן את נשמתך תפקיד ואף אחד לא מעריך אותך".

למרות הקשיים, התפקיד החשוב וההשפעה הנלווית אליו ממלאים את מויאל בגאווה כאשר הוא נזכר באחד מההישגים אותו הוא מציין כחשוב במיוחד - שיפור שיעור הזכאים לבגרות בעיר. "אני העליתי בצורה דרמטית את ציוני הבגרות בשדרות. המצב היה על הפנים ואני שיניתי את זה", הוא מציין. 

אלי מויאל / צילומ: אורי פורת

כשמדברים איתם על מערכת הבחירות הנוכחית - על הקמפיין, על המועמדים, על ההבטחות ועל האתגרים של ראשי הערים והמועצות שיבחרו היום - תמונת השלטון המקומי הופכת למורכבת יותר.

רוני מילוא שכיהן כראש עיריית תל-אביב מ-1993 עד 1998, מספר כי לא יצביע למי שהחליף אותו בתפקיד - רון חולדאי - אלא למי שכיהן כסגנו של חולדאי בשנים האחרונות, אסף זמיר. "אני חושב ש-20 שנה זה מספיק. חולדאי צריך לעבור הלאה - ארבע שנים זה הגבול. אני חושב שיש כיום תופעות שליליות של שלטון ממושך עם הרבה כוח וסמכויות, גם בראשות הממשלה. צריך להוביל להגבלת כהונה בחקיקה, כפי שיש בארה"ב". 

מה אתה אומר על קמפיין האנטי-מוסלמים ואנטי-מהגרי עבודה של איש הליכוד בתל-אביב, ארנון גלעדי?
"כאשר ההנהגה הארצית בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים איילת שקד מקעקעים את שלטון החוק במדינה, אז מדוע שאיש הליכוד בתל בתל-אביב לא יעשה זאת? הוא השתמש בשיטות שלהם לגייס תומכים ובוחרים. צריך לטפל בבעיות של העובדים הזרים, בנושא של מבקשי המקלט ואפשר היה לעשות את זה בצורה חכמה. העירייה מוגבלת ביכולות שלה. היא חייבת לתת שירותים, אחרת יהיה כאוס בעיר". 

רוני מילוא / צילומ: תמר מצפי

פלוסקוב מציינת כי הנושא של דת ומדינה נמצא במרכז של קמפיינים רבים, אך לטענתה היא שומעת הרבה מועמדים שמטעים את הציבור עם הבטחות שווא. "אני מייעצת לאנשים - תפקחו את העיניים, תבדקו כל דבר שאומרים לכם. קל מאוד לפזר הבטחות ודיבורים גדולים על תוכניות, אך הבוחרים צריכים לבדוק עד כמה המועמד מסוגל לבצע".

איך בודקים אם מועמד יכול ליישם?
"בוחנים את קורות החיים שלו. מה הוא עשה עד עכשיו".

אבל את היית חדרנית במלון ומנהלת מחלקה בסניף בנק קטן
"נכון, אבל גם הייתי חברת מועצה מ-2003. לא קפצתי ישר ואמרתי שאני רוצה להיות ראשת עיר. הייתי בפעילות ציבורית לפני שהתמודדתי".

מה האתגר הגדול ביותר עבור ראש עיר?
" להיות מסוגל להגיד לאנשים תשובה שלילית. לפעמים יש צורך להסביר להם החלטה שלא מקובלת עליהם, שהם לא אוהבים לשמוע. ראש עיר לא יכול להיות פופוליסט, אלא עליו לקבל גם החלטות קשות שהציבור לא אוהב".

 מה עצתך לראשי ערים שיבחרו היום? מה הדבר הראשון שעליהם לעשות?
"להבין שהם תלויים בשלטון המרכזי ולכן - במיוחד ראשי ערים מהפריפריה - הם צריכים להגיע לירושלים הרבה ולעבוד באופן משמעותי בשכנוע משרדי הממשלה בכל מה שנוגע לצרכים של העיר. בנוסף אני ממליצה לראשי הערים החדשים להיות קשובים לציבור ולא להתנתק מן האנשים. אני עשיתי טעות בהתחלה כשטבעתי בתוך העבודה והזנחתי את הפוליטיקה. צריך לדבר עם הציבור, להיפגש עם אנשים ולספר להם מה את עושה למענם". 

עמרם מצנע מציע לראשי הערים והמועצות שיבחרו היום לזנוח את הפוליטיקה הקטנה ולהתמקד בטובת העיר והתושבים. "אני מייעץ למועמדים שיבחרו לשכוח ממערכת הבחירות, מן הנקמה. למנות את האנשים הטובים ביותר שיש ולא את מי שחייבים להם טובות מהקמפיין. אני ממליץ להתחיל ביום הראשון בתפקיד לממש את הרעיונות ולהתמקד במה שיש שראש העיר הנבחר חושב שחשוב לשנות". 

עמרם מצנע / צילום: שלומי יוסף

הקשר עם הקבלנים: לא בהכרח מכשול

בשנים האחרונות מספר לא מבוטל של ראשי ערים ומועצות הגיעו לחדרי החקירות, כאשר חלקם אף עומד בפני כתבי אישום או הורשע. בהרבה מהמקרים החשדות קשורים לקשרים פסולים בין ראשי הערים לקבלנים הבונים בתחום השיפוט שלהם. אלי מויאל חושב שהפתרון לבעיה זו עובר דווקא דרך מה שמכונה 'החוק הצרפתי' המחריג נבחרי ציבור מסוימים מחוק העונשין. לטענתו נכון יותר לשפוט ראש עיר רק לאחר שהוא מסיים את תפקידו.

 יחכו 20-30 שנה עד שראש עיר יפסיד בחירות ורק אז חקירה?
"צריך להגביל את כהונת ראשי הערים לשתי קדנציות בלבד. מה שטוב לנשיא ארה"ב טוב גם לישראלים. אני מכיר ראשי ערים שמכהנים בתפקיד כבר 20,30 שנה ולדעתי הציבור מטומטם שהוא ממשיך לבחור בהם. זו הסתאבות בתפקיד. אחרי 20 שנה יש הרבה דרעק שמצטבר, נאמנויות של ראשי העיר וזה מזיק. צריך להכניס דם חדש וסגנון חדש למערכת. לצערי לא נותנים צ'אנס למי שיכולים להיות ראשי ערים טובים פי אלף".

 הרבה ראשי ערים כושלים אתית ומשפטית בהתנהלותם מול הקבלנים
"ראשי ערים לא באים מושחתים לתפקיד, אבל יש מי שמשחית אותם ואני אספר לך סיפור משדרות. פרסמתי מכרז כחוק וניגשו אליו שישה קבלנים שאחד מהם זכה. למחרת הוא מתקשר ומבקש פגישה. קבעתי איתו והוא נכנס אלי לחדר, מדבר קצת, מניח על השולחן מעטפה מפוצצת בדולרים והולך. אמרתי לו מיד, קח את זה ועוף מפה לפני שאני הולך למשטרה".

 דיווחת למשטרה?
"לא. אין לי עניין שהוא ילך לבית הסוהר. דברים כאלה מתרחשים חדשות לבקרים. הציבור צריך להבין ששמים מולנו מבחנים קשים מבחינה מוסרית".

מצנע לא חושב שהקשר בין ראשי הערים לקבלנים הוא בהכרח מכשול. "אנשים היו קוראים לי ראש עיר של קבלנים ולא נעלבתי. מי שמשקיע בעיר הם קבלנים ויזמים, ואם ראש העיר מצליח לעודד יזמים לבנות בכסף פרטי - לא כסף ציבורי - זה מקדם את העיר. ראש עיר נבון יודע לעודד ולטפח פיתוח עירוני, אבל אסור להפר את כללי האתיקה ואת החוק ולפעמים החבל הוא דק".

ייצוג הנשים ברשויות: הדרך עוד ארוכה

ייצוג של נשים במערכת המוניציפלית היא עדיין סוגיה כואבת - למרות השיפור מספר הנשים שכיהנו ראשי ערים/מועצות או כבחרות עירייה/מועצה עדיין זניח. ח"כ פלוסקוב חושבת שעצם זה שנשים מנסות כיום להיבחר זה סוג של ניצחון. להערכתה "הנשים שמתמודדות במערכת הנוכחית יצליחו יותר מבעבר - בירוחם, בקצרין ובעוד מקומות. הקצב הוא מאוד איטי, אבל יש התקדמות לעומת השנים הקודמות.

בהקשר זה אלי מויאל מציין כי ייצוג החסר של נשים ברשויות המקומיות הוא פספוס אדיר. "התנועה הפמיניסטית, ואני אומר זאת בצער רב, התחילה בישראל באיחור גדול מדי. נשים הרי יכולות לעשות את התפקיד הרבה יותר טוב. ניהול עיר על ידי אישה הוא ברכה אדירה לציבור", הוא אומר. 

ח"כ אכרם חסון / צילומ: דוברות הכנסת,

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי