גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קק"ל, ותמ"ל וכפר מל"ל: לא יהיה פיצוי נוסף על הקרקע

בית המשפט המחוזי קבע כי הזכות לקבלת פיצוי מיוחד בקרקע למגורים אינה חלה במקרה שבו מחזירים לרמ"י רק חלקים מהקרקע החקלאית של הנחלה: או שתחזירו את כל הנחלה – או שלא תקבלו פיצוי נוסף

כפר מלל / צילום : אלון רון
כפר מלל / צילום : אלון רון

בית המשפט המחוזי מרכז דחה עתירה שהגישו 20 בעלי נחלות במושב כפר מל"ל בשרון נגד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) המקדמת תוכנית בנייה על קרקעות חקלאיות של המושב שנמצאות בתחומי הוד השרון. התוכנית כוללת 1,755 דירות, 13 אלף מ"ר תעסוקה ומסחר, שטחים למבני ציבור ושטחים ציבוריים פתוחים, והיא אושרה להפקדה בוועדה המחוזית ועשויה לעבור מהוועדה המחוזית למסלול הוותמ"ל.

בפסק הדין התקדימי, הנוגע בסוגיה העקרונית של זכויות החקלאים על אדמות שהם חכרו, יש אירוניה מסוימת, מכיוון שהוא ניתן דווקא הקשר של המושב כפר מל"ל בשרון שבו נולד אריאל שרון, אחד הלוחמים הנחרצים ביותר בעד זכויותיהם של חברי המושבים בקרקעות החקלאיות שחכרו. אחד מבעלי הנחלות שעתרו לבית המשפט הוא עמרי שרון, שירש את נחלת המשפחה בכפר מל"ל מסבתו ורה שיינרמן. פסק הדין בעצם סותר את העמדה של משפחת שרון, כאילו החוזים המקוריים מול קק"ל מעניקים זכויות ייחודיות.

סלע המחלוקת בבג"ץ הקשת המזרחית

השבת הקרקע לרמ"י אינה נוגעת לחלקת המגורים (חלקה א') של בעלי הנחלות במושב, בשטח של כ-10 דונם הכולל את בית המגורים של בעל הנחלה וזכות לעוד שני בתים להורי בעל הנחלה ולבן הממשיך שלו, אלא לחלקים מתוך החלקות החקלאיות של הנחלות (חלקות ב'). 20 בעלי הנחלות בקרקע קיבלו הודעות מרמ"י על ההשבה הנדרשת, כשהשטח להשבה של הנחלות נע בין 2 ל-8 דונם.

המאבק הוא על תהליך השבת הקרקע בעת שינוי הייעוד התכנוני ועל הפיצוי המגיע לבעלי הנחלה. זה היה גם סלע המחלוקת בפרשת הסדרי הפיצוי הנדיבים של מועצת מקרקעי ישראל בתקופתו של שרון. ההחלטות בוטלו בפסק הדין הידוע (שיח חדש והקשת הדמוקרטית המזרחית), בו נולד בבג"ץ המושג צדק חלוקתי.

התעריף הבסיסי לפיצוי החקלאים במקרה זה הוא קצת למעלה מ-30 אלף שקל לדונם חקלאי. חקלאי המשתף פעולה עם רמ"י בהליך השבת הקרקע, יקבל תמריץ של 50% נוספים על התעריף. בתוכניות בנייה גדולות יקבל החקלאי גם תמריץ מיוחד לפי חוק הוותמ"ל - תוספת של 20% לתעריף הפיצוי עבור כל דונם שהושב לרמ"י. סך-כל הפיצוי הכספי המקסימלי לדונם עומד על קרוב ל-60 אלף שקל לדונם.

לחוכרים במושבים ובקיבוצים נשמרת זכות מיוחדת נוספת: זכות הייזום, שמשמעותה הזכות לרכוש בלי מכרז ובמחיר משוקלל של תוצאות מכרזי הקרקע באותו מתחם, זכויות בנייה בפרויקט ביחס לתרומתו לקרקע הכללית בפרויקט ולהיכנס ליזמות בפרויקט, וזאת עד ל-20% מזכויות הבנייה במרכז הארץ ו-25% מהזכויות בפריפריה.

עמרי שרון/ צילום : עינת לברון

טענה ל"זכויות חכירה לצמיתות"

סלע מחלוקת עיקרי הוא הפרשנות לחוזי החכירה של בעלי הנחלות מול קק"ל. חוזים אלה נחתמו עם המושבים הוותיקים שהוקמו לפני הקמת המדינה והקמת רמ"י, והם קרויים "חוזי קק"ל" ונחשבים לעדיפים על חוזי החכירה הסטנדרטיים של רמ"י, אף שרמ"י נכנסה בנעלי קק"ל בניהול השוטף של ענייני הקרקעות במושבים.

כפר מל"ל, כמו מושבים ותיקים אחרים, כפופים להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ומנוהלים בפועל על-ידי רמ"י. יחד עם זאת, הם טוענים, באמצעות עו"ד תמי אבשלום ממשרד עו"ד שרגא בירן, כי "הזכויות המוקנות להם בהסכמי החכירה הן ייחודיות להסכמים שלהם, והחוק אינו מתיר לדרוש השבת קרקעות שמוחכרות בתנאים אלה". בעלי הנחלות מכפר מל"ל דרשו להצהיר כי "הסכמי החכירה המקוריים מקנים להם זכויות חכירה לצמיתות, שמתחדשות כל 49 שנים".

לגבי הסמכות של רמ"י ומוסדות התכנון להשיב למדינה בהליך מהיר קרקעות לטובת בנייה למגורים בהיקף גדול, סמכות העומדת בלב החקיקה של הוותמ"ל ב-2014, קבע השופט אילן שילה כי "אין נפקה מינה אם השינוי חל עקב החלטת קק"ל או עקב החלטה סטטוטורית, שהרי את מקומה של קק"ל בעניין זה תפסה רמ"י, כלומר מדינת ישראל. החלטת רמ"י ליזום תוכנית לצורך הליך סטטוטורי שמשנה את ייעוד הקרקע היא דבר מובן מאליו, ובמיוחד לנוכח החוק ומטרותיו".

נחלה כוללת גם את כל השטח החקלאי

בהסכם החכירה המקורי של כפר מל"ל מול קק"ל נאמר כי "במקרה שהקרן תמצא לנכון מטעם ציבורי לשנות את זכות החכירה החקלאית לזכות חכירה עירונית העוברת בירושה, הנקראת להלן 'זכות הבנייה', בין בשביל בניינים ובין בשביל גידולים אינטנסיביים על-ידי ערים, תשיב הקרן את הנחלה אליה.

"לחוכר יש הזכות לקבל לבחירתו תמורת נחלתו שהושבה לקרן, או פיצויים כספיים בהתאם לחוזה, או זכות חכירה עירונית על אחת מהנחלות העירוניות שהקרן הקיימת תיצור על הנחלה המושבת".

השופט שילה הצביע על כך ש"כבר בפתחו של הסכם החכירה המקורי הוגדר המונח 'נחלה' ככולל את מלוא הקרקע המוחכרת, לרבות חלקה א', שהשבתה לא נדרשת כלל. מונח זה חוזר ונשנה בהוראות שונות של ההסכם". זוהי נקודת מפתח, משום שהמונח "נחלה" כולל הן את קרקע המגורים סביב הבית והן את הקרקע החקלאית בחלקות ב'.

אחת הדרישות של בעלי הנחלות מכפר מל"ל הייתה לקבל פיצוי נוסף וייחודי, על-ידי קבלת "זכות חכירה עירונית", כלומר קרקע לדירה, כפי שלגרסתם נובע מהחוזה המקורי עם קק"ל. 

השופט הדגיש פעמים אחדות בפסק דינו כי בחוזי החכירה של קק"ל מדובר באפשרות פיצוי בקרקע כנגד השבת כל הנחלה, עם דגש על המילה "כל", כאשר המונח "נחלה" כולל הן את בית המגורים של החוכר, את חלקה א' שסביב ביתו, ואת מלוא השטח החקלאי (חלקות ב').

"אין העותרים זכאים לפיצוי בקרקע"

בית המשפט קבע כי "אמנם ההשבה של חלקה ב' מצמצמת את שטח הקרקע החקלאית השייכת לנחלה, אך אינה פוגעת בזכות החוכר על ביתו. ההיגיון של דיור חלוף, בדרך של פיצוי בזכות חכירה על קרקע לבנייה, אינו הולם למקרה שכזה. יוצא אפוא שבהשבה של חלקים מהנחלה אין חובת תשלום פיצוי בקרקע, על אחת כמה וכמה כאשר נותרת לעותרים חלקה א', שמהווה חלק ניכר מהנחלה, ועליה בית המגורים.

"מסקנתי היא אפוא שאין העותרים זכאים לפיצוי בקרקע, מהטעם שהם ממשיכים לאחוז בבתיהם ובזכויותיהם בחלקות א'. כל עוד לא נפגעה זכותם של העותרים בבתיהם, כשבמקרה זה גם לא נפגעה זכותם בחלקה א', איני רואה שיש לפצותם בקרקע נוספת לבנייה".

הפיצוי, אם כך, על הפקעת הקרקע החקלאית של בעלי הנחלות לטובת הבנייה בהוד השרון שתשווק במכרזים ליזמים, יהיה רק פיצוי כספי על-פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל, או בהסכם פרטני מול בעל הנחלה.

עו"ד תמי אבשלום מסרה בתגובה לפסק הדין כי "בעתירה מינהלית זו דרשו העותרים לבטל צווים, שהוציאה רמ"י ובפסק הדין בית המשפט אכן ביטל את הצווים, כך שהמדובר בניצחון מבחינת העותרים. חכירות העותרים בקרקעות הן חכירות ייחודיות, שנוצרו לפני כ-100 שנים, המתחדשות לצמיתות ואף רשומות על-שם החוכרים בטאבו. מעמד העותרים וזכויותיהם הקנייניות המיוחדות בקרקעות תלוי ועומד בהליכים משפטיים (בפני השופט שמובלביץ), ופסק הדין לא נועד להכריע בהם ולא הכריע בהם".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"