גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילה ידועה מראש? 4 שנים לפני קריסתה - כך נראתה הנפקת האג"ח הראשונה של ברוקלנד בת"א

באביב 2014, כשחברת ברוקלנד אפריל השלימה בהצלחה את הנפקת האג"ח הראשונה שלה בת"א, האופוריה בשוק גיוסי החוב הקונצרניים הייתה בשיאה ● מעט יותר מארבע שנים חלפו מאז, וכעת ברוקלנד מתקרבת להסדר חוב מול מחזיקי האג"ח - שיהיה הראשון של חברת נדל"ן זרה בבורסת ת"א ● מאמר שפורסם ב"גלובס" במקור במאי 2014

שכונת ברוקלין בניו יורק / צילום: shutterstock
שכונת ברוקלין בניו יורק / צילום: shutterstock

האם אפשר היה לצפות מראש את נפילתה של חברת הנדל"ן הזרה ברוקלנד אפריל? אתמול בערב, כפי שפרסמנו ב"גלובס", ברוקלנד דיווחה כי הנהלתה תפתח במשא ומתן עם מחזיקי האג"ח לארגון מחדש של מצבת חובותיה. ההחלטה התקבלה בעקבות עיכובים בבנייה בכמה מהפרויקטים של החברה בברוקלין, שהובילו לעיכובים משמעותיים במסירת דירות. על רקע ההחלטה, גם התפטר המבקר הפנימי של החברה, משה כהן.

לקראת הסדר החוב המסתמן בחברת הנדל"ן הזרה, אג"ח ברוקלנד מסדרה ב' צונחות כעת במסחר בתל-אביב ב-33% והאג"ח מסדרה א' נופלות ב-15%. 

לפניכם מאמר שפורסם ב"גלובס" לפני יותר מארבע שנים, לאחר שהחברה השלימה בהצלחה את גיוס האג"ח הראשון שלה בבורסת ת"א.

אביב 2014 בתל-אביב, והאופוריה בשוק גיוסי החוב הקונצרניים בשיאה. כך, בימים שבהם הריבית האלטרנטיבית האפסית מאפשרת לחברות השורה השנייה לגייס אג"ח בריביות שפל, ללא דירוג וביטחונות, רשמה גם חברה בשם ברוקלנד אפריל  גיוס מוצלח מבחינתה.

חברת ייזום הנדל"ן, שכנרמז משמה פועלת ברובע ברוקלין בניו-יורק, צלחה את המכרז המוקדם שנערך בשבוע שעבר והבטיחה לעצמה 80% מגיוס של 120 מיליון שקל (לעומת 100 מיליון שקל שתכננה לגייס).

ברוקלנד היא חוליה נוספת בשרשרת חברות הפועלות בשוק הנדל"ן של ניו-יורק, שמצאו בשנה האחרונה את הבורסה הישראלית כאופציה הנוחה והכדאית ביותר לגיוס מימון לצורך הרחבת פעילותן. ומדובר במימון נדיב, שכמותו הן יתקשו לקבל מעבר לים, לאור היקף עסקיהן הקטן יחסית.

תחום פעילותה של ברוקלנד הוא, כאמור, ייזום, פיתוח והשבחה של בנייני דירות ברובע ברוקלין - רובע שמוגדר במצגת שפרסמה החברה כ"מקום החם בניו-יורק". הידעתם, למשל, כי "בשנת 1982 דורגו רק 25 מסעדות בברוקלין במדריך הזאגאט הידוע, (ואילו) במהדורה של שנת 2014 מדורגות בו 261 מסעדות מברוקלין"? והשיפור באזור בא לידי ביטוי בתחומים נוספים, מספרת לנו המצגת, ובהם ירידה דרמטית בהיקף הפשיעה, לצד פריחה בתחום מוסדות התרבות והספורט, שוק העבודה, הפארקים, בתי הספר וכו'.

ברוקלנד התאגדה באיי הבתולה לצורך הנפקת האג"ח, וערב גיוס החוב העבירו לה ארבעת יזמיה, בועז גלעד ואסף פיטוסי ("פועלים בשוק המגורים בברוקלין ב-15 השנים האחרונות"), דוד גולדברגר ואיל יגב, כמה עשרות פרויקטים לבניית יחידות דיור, מהם 13 בשלבי ביצוע והיתרה בשלבי תכנון שונים. החברה מעריכה את היקף הפרויקטים הללו בקרוב ל-200 מיליון דולר במונחי מחירי מכירה, ואת הרווח הגולמי שיניבו היא מעריכה בעשרות מיליוני דולרים.

הנפקת החוב נתמכת בדירוג "BBB פלוס" של חברת S&P מעלות, שגורסת כי "תרחיש הבסיס מניח ביקוש גבוה לדירות בברוקלין בטווח הקרוב", ובהתאם לכך "עמידה בביצועים התפעוליים ויכולת ייצור כרית מזומנים להבטחת תשלומי האג"ח".

הריבית לא מפצה על הסיכון

את הנפקת החוב של ברוקלנד, כך נחשף ב"גלובס", מביאים לשוק המקומי צמד היועצים רפי ליפא וגל עמית, לצד חברת החיתום פועלים אי.בי.אי. שיתוף הפעולה בין שלושת הגורמים הללו הניב בעבר את הנפקות האג"ח של שתי חברות נדל"ן מניב מבוססות, דה לסר ודה זראסאי, הפועלות אף הן בניו-יורק. הנפקות אלו הניבו לליפא וגל עמלות ייעוץ חריגות בהיקף מצטבר של כ-20 מיליון שקל.

גם כעת יגזרו השניים קופון שמן - כ-3% מתמורת ההנפקה שהם כ-3.6 מיליון שקל - אבל כאן מסתיים הדמיון להנפקות הקודמות. ברוקלנד היא חיה שונה לגמרי, ומסוכנת יותר מבחינת המשקיעים. מי שמבקשת את כספם הפעם היא חברה יזמית, בה ישמשו כספי האג"ח לצורך הקמת פרויקטים כגון רכישת בתים פרטיים בדיסקאונט ושיפוצם, הסבת בניינים קיימים לדירות קטנות, וייזום בנייני מגורים.

בד בבד עם גיוס החוב הקימה ברוקלנד חברה בת ייעודית, אליה יועברו כספי האג"ח. זו תיזום פרויקטים חדשים, ללא מימון נוסף, כך שכספי האג"ח ישמשו בה כחוב בכיר. ככרית הביטחון לכספי האג"ח ישמשו הפרויקטים שתבנה החברה, וכן עודפים מפרויקטים קיימים הנמצאים בביצוע, נכסים מניבים וכאלו שנמצאים בהקמה.

גופים המעמידים הלוואות לחברות ייזום נדל"ן, נוהגים בדרך כלל לגבות ריבית גבוהה, דו ספרתית, כפיצוי על הסיכון. אלא שבמקרה של ברוקלנד, עקב הביקוש הגבוה שנרשם במכרז המוסדי שנערך בשבוע שעבר, תעמוד הריבית האפקטיבית על כ-6.7% בלבד. זוהי ריבית שמבחינת הגורמים המלווים אינה משקפת סיכון רב, כפי שניתן היה לצפות.

בין דרום ניו-יורק למזרח אירופה

ניו-יורק היא כידוע ניו-יורק, ולפחות לכאורה אין מקום להשוואה בין גיוס החוב של ברוקלנד לבין אלו שביצעו בעשור הקודם עשרות יזמי נדל"ן מקומיים לטובת השקעות ברומניה, בולגריה ואוקראינה (אם כי גם הללו, נזכיר, הציגו את בירות מזרח אירופה כ"מקום החם"). הגיוסים ההם - מיליארדי שקלים שהגיעו בעיקר מהגופים המוסדיים הרעבים לתשואה - ירדו כידוע ברובם לטמיון.

ועדיין, העמדת הלוואות לייזום עסקי נדל"ן - אפילו בניו-יורק שבה המחירים ידעו בשנים האחרונות רק עליות - עלולה להתברר בעתיד כעסק מסוכן, כפי שלמדו על בשרם כמה וכמה טייקונים מקומיים שהשקיעו בתפוח הגדול בשנות הגאות הקודמת ויצאו ממנו בשן ועין (לב לבייב, אילן בן דב, ג'קי בן זקן ואחרים).

לגופים המתנפלים כיום על הנפקות החוב של ברוקלנד וחברות דומות צריך כנראה להזכיר שבתרחיש של ירידה חדה במחירי המכירה של דירות בניו-יורק, של קצב מכירות נמוך מהצפוי, או של כל התפתחות שלילית אחרת - מי שעלול למצוא את עצמו חשוף להפסדים הם מחזיקי האג"ח.

כתבה זו פורסמה ב"גלובס" ב-25 במאי 2014, תחת הכותרת "המקום החם בניו-יורק הוא תל-אביב"

עוד כתבות

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

סיכום שווקים / צילומים: שלומי זירה, אנבידיה, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איפה בכירי המשקיעים ממליצים לשים את הכסף - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהלי בתי ההשקעות הגדולים בישראל מביעים חשש מהכיוון אליו צועדת הכלכלה הישראלית  ● אנבידיה זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ביותר מ־20%, מה הוביל לכך? ● המניות הישראליות שייכנסו, ומה עוד חשוב לדעת לקאת עדכון מדד ראסל ביוני ● ועוד כתבות על המצב בשווקים

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, הבוקר (א') / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

הסתיים הדיון בבג"ץ; השופט סולברג: גיוס בני הישיבות הוא צורך קיומי

נציג היועמ"שית: הניסיון להעביר את שיקול־הדעת לצבא - מנוגד לדין ● השופט סולברג על התנגדות הממשלה לגייס 3,000 חרדים: "צעד בסיסי ומינימלי" ● נציג הממשלה טען כי זכותה לשלם לישיבות גם בהיעדר חוק לפטור מגיוס ● השופט גרוסקופף: "יש תנאי לתמיכות בתלמידי הישיבות, והוא שלא משתמטים מגיוס שלא כדין" ● נציג איחוד הישיבות טען לאכיפה בררנית אל מול האוכלוסייה הערבית ● עדכונים שוטפים

''אילו נוצחה ישראל'', הוצאת ספריית מעריב, 1969. התקבל בארץ בלעג ובאיבה

יוני 1967: זה היה יכול להיגמר אחרת

שלושה עיתונאים כתבו ב-1969 ספר שנקרא "אילו נוצחה ישראל" ● במשך שנים לא התייחסנו לזה ברצינות, אבל כעת הסיפור נשמע קצת פחות פנטסטי

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי

אבי נקש תובע את המנכ"ל אבי חורמרו: "נטל זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים תוך ניצול האמון"

נאמנות אבי נקש הגישה בקשה לתביעה נגזרת בשם שמונה חברות נגד אבי חורמרו, יו"ר וכמנכ"ל בחברות בקבוצה עשרות שנים, בסכום של "מעל 2.5 מיליון שקל" ● בבקשה נטען ל"התנהלות פסולה ומקוממת של חורמרו" באמצעות חברה בבעלותו ולניצול האמון שניתן בו ● חורמרו בתגובה: "טענות סרק מופרכות"

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע / איור: גיל ג'יבלי

צעיר, על אופנוע, עם לשכה במרתף: למה כולם מדברים על נשיא ביהמ"ש החדש בבאר שבע?

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מצליח פעם אחר פעם להביא להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליונים, בזכות טיפול מהיר ויכולת להביא את הצדדים להסכמות ● מבקריו חושבים שהוא לפעמים לוחץ מדי, והכרעות מתוקשרות שלו שונו לאחר ערעור ● עכשיו שגיא, שידהר כל הדרך לבאר שבע על אופנוע כבד, יצטרך ללמוד את החוקים של הדרום

נמל חיפה / צילום: Shutterstock

ההסדרה בנמלים קרובה לאישור, זה המתווה

התחרות בין הנמלים גואה על רקע ההאטה בענף הספנות, ועל כן נמל שואף להסיר כמה שיותר מהרגולציה מעליו, ומצד שני להבטיח שהאחרים יהיו כמה שיותר כבולים ● דרישות שונות הובילו את משרדי התחבורה והאוצר לגבש "דיל" ביחס לפעילות הנמלים ● בעקבות מחלוקות בין משרדי התחבורה לאוצר, וכן מחלוקות בתוך משרד האוצר - הוא עוכב וצפוי להסגר בקרוב

הישראלים שחוזרים, דווקא עכשיו / צילום: Shutterstock

‎"לא רוצה להגיע למצב שבו אני מרגיש מצורע": הישראלים שקיבלו החלטה גורלית דווקא עכשיו

רייזי עוזבת ג'וב חלומות בקנדה כדי לגדל את ילדיה בארץ, יניב מרגיש שאף אחד ברחוב שלו בלונדון כבר לא מבין אותו, את רם הכריעה העוינות מצד הסובבים אותו בסיליקון ואלי, ובינה ששבה ארצה אחרי עשור בצרפת בטוחה: "לכל מדינה יש את הבעיות שלה" ● אל מול הקולות שבטוחים שזה בדיוק הזמן להגר, יש מי שהחליטו לחזור לישראל

צילום: רויטרס

מה הכי מפחיד: גבר זר, דוב או סטטיסטיקה

בשבועות האחרונים צצה ברשתות החברתיות שאלה שעוררה דיונים סוערים: במי תעדיפו להיתקל ביער, דוב או גבר זר? ניסינו לענות בעזרת נתוני אמת, וגילינו שמה שמפחיד באמת זה סטטיסטיקה ● הדרך שלנו להעריך סיכונים רצופה הטיות. האם נוכל להשתפר?

אילוסטרציה: shutterstock

חודש ירוק בחיסכון: מה קרה לקופות הגמל במאי ומי הרוויח מעל 13% מתחילת השנה

לפי תחזית מיטב, חודש מאי סיפק נחת למשקיעים אחרי הירידות באפריל ● התשואה במסלולים הכלליים עמדה על 1.2% ובמסלולים המנייתיים הייתה 3.8% ● ומה המצב מתחילת השנה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות; קמטק צללה בכ-6.5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ות"א 90 יורד בכ-1.1% ● בבורסה מזהים שמשקיעי חוץ המשיכו לצמצם החזקות במניות מקומיות ● בבורסה בת"א יפורסמו דוחות חברת הנדל"ן קבוצת אשטרום ורשת גולף ● בפוריה פיננסים מעריכים כי השקעה במדד S&P 500 עלולה להיות מסוכנת ● פעילים ניהול תיקים: מתרחק המועד להפחתת ריבית בישראל ובארה"ב

משתתפי משלחת של דיפלואקט / צילום: דיפלואקט

הסטודנטים הישראלים והזרים שהופכים לשגרירי הסברה של ישראל

ארגון דיפלואקט מכשיר בימים אלה כ–180 סטודנטים, כולל משרתי מילואים, במטרה לייצג את המדינה בזירת יחסי החוץ ● בוגרי הארגון לקחו השנה חלק במשלחות להאג ולקמפוסים בארה"ב ● ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חברה זכתה בקרקע לבנייה. ואז הגיעה הצעה במיליון שקל יותר

בני זוג שחיו כידועים בציבור נפרדו לאחר כשבע שנים, במהלכן נולדו להם שני ילדים - האישה דרשה זכויות בחברות שהקים בעלה ● כונסי נכסים ביקשו לפתוח מחדש הליך התמחרות לרכישת קרקע לאחר שחברה כבר זכתה בו, בשל קבלת הצעה גבוהה יותר ● וגם: למי שייכת דירת מרתף משותפת לבעלי הבניין, שנמכרה מספר פעמים? ● שלושה פסקי דין בשבוע

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

"טקטיקה ששימשה בעיראק ובסוריה": צה"ל שולף נשק חדש במערכה ברפיח

ישראל משתמשת בנגמ"שי M113 ("זלדה") בתור כלים מופעלים מרחוק ● הנגמ"ש נושא מערכות נשק, בהן רקטות מדויקות

בן פסטרנק / צילום: ניר אלון

החברה הביטחונית שנמכרת בשווי של עד 100 מיליון שקל

קבוצת ה-IT אמן רוכשת את חברת אר.אס.אל, שלא נהנתה מהגאות בתחום התעשיות הביטחוניות, בעסקה במספר שלבים אשר משקפים לחברה שווי של עד כ-100 מיליון שקל

הבניין ברחוב רחל אמנו 34 בשכונת קטמון הישנה בירושלים / צילום: אנגלו סכסון ירושלים

כמה שילמו זוג הייטקיסטים על דירה בשכונת קטמון בירושלים

בני זוג ראו את הדירה לפני ה־7.10 ועתה החליטו לרכוש אותה ● ב־2018 נמכרה דירת הפנטהאוז בבניין, תמורת 4.9 מיליון שקל ● קטמון הישנה היא שכונה במרכז ירושלים, ונחשבת לאחת מהשכונות היוקרתיות בעיר, לצד טלביה, המושבה היוונית ורחביה

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

פוקס: רשת המזון הבינלאומית Pret a Manger ביטלה את ההסכם איתנו בגלל המלחמה

קבוצת פוקס, שחתמה עם רשת המזון והקפה הבינלאומית על הסכם רישיון להקמת כ-40 סניפים ברחבי הארץ, הודיעה כי ההסכם עימה בוטל ● בחודשים האחרונים עמדה Pret A Manger בפני הפגנות של תומכי BDS, שדרשו להחרים את הרשת בשל כוונותיה לפעול בישראל

מכרו חברות ב־2 מיליארד דולר. האם המשבר הסתיים? / איור: גיל ג'יבלי

הושלם הגיוס הגדול ביותר והשכר בשיא: האם המשבר בהייטק הסתיים?

לאחר שנתיים קשות נראה שחל מפנה בהייטק הישראלי, כשבחודשים האחרונים יותר מעשר חברות נרכשו, ההשקעות עלו, ושכר העובדים הגיע לשיא של כל הזמנים ● אולם חלק מהמומחים לא ממהרים להגדיר זאת כהתאוששות, וטוענים: "יש פה שתי כלכלות נפרדות, אחת של 'כוכבי תעשייה' והשנייה של כל השאר"

המלדיביים / צילום: Shutterstock

בגלל המלחמה: יעד התיירות הפופולרי שאוסר על כניסת ישראלים

החלטת הממשלה המלדיבית כוללת תיקון חוקים, שיובילו לאיסור על בעלי דרכונים ישראלים ● בה בעת, נשיא המלדיביים החליט למנות שליח מיוחד לנושאים פלסטיניים, ולהקים קמפיין לגיוס תרומות באמצעות אונר"א

ביומד / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפול חדש ללוקמיה צפוי להפוך את המחלה הקטלנית למחלה כרונית?

כנס הסרטן האמריקאי השנתי ASCO מתרחש בימים אלה בשיקגו, ובשני ימיו הראשונים כבר סיפק כמה כותרות משמעותיות ● וגם: חברת מודרנה קיבלה את אישור השיווק למוצר הראשון שלה אחרי תקופת הקורונה ● השבוע בביומד