גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ההתרסקות לתשואת "זבל": מחזיקי האג"ח של ברוקלנד יצטרכו לבחור בין מו"מ לניסיון השתלטות

דירקטוריון ברוקלנד הורה אמש להנהלת החברה לפתוח במו"מ לארגון מחדש של חובותיה ● למחזיקי האג"ח שעבודים על מרבית נכסי החברה, ובמקרה שיסכימו לדחייה בתשלומי קרן החוב, הם עשויים לבקש תוספת ריבית והשתתפות ברווחים עתידיים ● בעיקר האג"ח מחזיקים קרנות גידור, שחקני נוסטרו ומשקיעים פרטיים

פרויקט של ברוקלנד בברוקלין / צילום מאתר החברה
פרויקט של ברוקלנד בברוקלין / צילום מאתר החברה

כפי שפרסמנו באתר "גלובס" אתמול (יום ב') בערב, חברת ברוקלנד אפריל, יזמית הנדל"ן למגורים מניו יורק, מבקשת הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה. בכך הופכת ברוקלנד  לחברת הנדל"ן הזרה השנייה, לאחר אורבנקורפ הקנדית, שנקלעת לקשיי פירעון, לאחר שגייסה מאות מיליוני שקלים מהציבור בישראל באמצעות הנפקה של איגרות חוב.

אמש, ארבע שנים וחצי לאחר גיוס החוב הראשון שלה בתל אביב, הודיעה ברוקלנד כי תפנה למחזיקי האג"ח שלה מסדרות א' ו-ב', שלהם היא חייבת כ-150 מיליון שקל, בבקשה לנהל עימם משא ומתן מתוך מטרה לארגן מחדש את מצבת חובותיה כלפי המחזיקים. לשם כך יכונסו מחרתיים מחזיקי האג"ח משתי הסדרות לאסיפה מיוחדת, שעל סדר יומה דיווח ועדכון של נציגי החברה בדבר מצבה העסקי. לאחר מכן יקיימו מחזיקי האג"ח דיון פנימי בדבר מינוי יועץ משפטי ויועץ כלכלי לנאמן שתי סדרות האג"ח, וייתכן שגם בנוגע למינוי נציגות למחזיקים.

חשיפת המוסדיים לברוקלנד אפריל

עם זאת, כלל לא ברור עדיין אם בעלי החברה, בועז גלעד, שמחזיק בתפקידי היו"ר והנשיא, וכן סמנכ"לית הכספים, נועה מתתיהו פורן, יגיעו בעצמם לאסיפה. הבוקר אמנם הודיע הנאמן על דחיית האסיפה ממחר ליום ה', אולם על פי מקורות בשוק, קיים סיכוי גבוה שאת התדרוך מטעם החברה יעבירו השניים באמצעות הטלפון. במקרה כזה, תיוצג החברה באסיפה בידי עו"ד אמיר ברטוב ממשרד שמעונוב ושות', שמייצג את ברוקלנד אפריל בישראל, ושגם יארח את האסיפה.

באסיפה צפוי גלעד להציג את תמונת המצב העסקית העדכנית, ולהידרש להתמודד עם שאלות קשות בנוגע לשינויים הקיצוניים שעברו על החברה בחודשיים האחרונים. כפי שפרסמנו כאן אתמול, במהלך ספטמבר הגיעו בכירי ברוקלנד לישראל לסבב פגישות עם הגופים המוסדיים, שבהן שידרו אופטימיות רבה בנוגע לעסקי החברה. אופטימיות זו אף הובילה לעליות במחירי האג"ח של ברוקלנד, שנמחקו היום במהירות.

במקביל, דיווחה אמש ברוקלנד על התפטרותו המיידית של המבקר הפנימי שלה, משה כהן. על פי הודעת החברה, מסר לה המבקר כהן כי החליט להתפטר לאחר שטרם קיבל את מרבית החומרים הדרושים לביצוע הביקורות על פי תוכנית עבודת הביקורת הפנימית שאושרה במארס 2018. עקב כך, כתב כהן, אין באפשרותו לבצע את תפקידו, ולכן התפטר. הוא כיהן כמבקר של ברוקלנד מאז הנפקת האג"ח הראשונה שלה בשנת 2014.

בתגובה לדיווחים אמש, ריכזה היום אג"ח ב' של ברוקלנד מחזור גבוה של יותר מ-8 מיליון שקלים, וצנחה ב-32% למחיר של 55 אגורות, המשקף חשש מפני תספורת של כ-47%. מחיר זה גם משקף לאג"ח תשואת זבל של כ-60%. אג"ח א' הקצרה יותר ריכזה מחזור זעום, שבמסגרתו ירדה ב-20% למחיר של 75 אגורות.

אג"ח א'  היא סדרה קטנה יחסית, בהיקף של כ-22 מיליון שקל ערך נקוב (ע"נ) בלבד, ובעלת מח"מ של 0.9 שנים. הסדרה הגדולה יותר, בהיקף של 127 מיליון שקל ע"נ, היא אג"ח ב' , בעלת מח"מ של 1.5 שנים. על פי נתונים שאסף אתר Stocker.co.il, מחזיקים הגופים המוסדיים בנתח של 20%-25% בלבד בכל אחת מהסדרות, כך שאת עיקר האג"ח מחזיקים כנראה קרנות גידור, שחקני נוסטרו ומחזיקים פרטיים.

הרכב המחזיקים צפוי כנראה להשפיע מאוד על גישתם כלפי החברה ובקשותיה. בעוד שמחזיקים מוסדיים ופרטיים נוהגים בשנים האחרונות לנקוט קו נוקשה ובלתי מתפשר מול חברות שנקלעות לקשיים, הרי שקרנות גידור ושחקני נוסטרו מעדיפים לעיתים פתרונות מהירים, גם במחיר של פשרות כואבות.

הסיבה לכך נובעת בעיקר מהמחירים השונים (כתוצאה מהמועדים השונים) שבהם רכשו אותם משקיעים את האג"ח לאורך תקופת חייהן. במקרה של ברוקלנד אפריל, הרי שאג"ח ב' שלה החלה ליפול כבר לפני ארבעה חודשים, מ-104 אגורות ביולי ל-69 אגורות בספטמבר, ועד ל-55 אגורות כעת. כך, באסיפה הקרובה יתכנסו כאמור משקיעים בעלי אינטרסים שונים לחלוטין, ויידרשו לגשר על הפערים השונים ביניהם.

למחזיקי האג"ח שעבודים על מרבית נכסי החברה (במישרין ובעקיפין), כך שבפניהם עומדות כעת שתי אפשרויות עיקריות. האפשרות הראשונה היא כמובן כניסה למשא ומתן על הסדר חוב, שבמסגרתו יתבקשו כנראה להסכים לדחייה בתשלומי קרן החוב. בתמורה, עשויים המחזיקים לבקש תוספת ריבית, לצד מנגנון כלשהו של השתתפות ברווחים שייווצרו מהתאוששות החברה בעתיד (למשל באמצעות מניות).

האפשרות השנייה שתעמוד בפני המחזיקים היא, כמובן, לדחות את בקשת החברה להסדר ולהחליט במקומה על העמדת החוב כלפיהם לפירעון מיידי. במקרה כזה, יפתחו המחזיקים בהליך משפטי בישראל (כפי שנקבע בשטר הנאמנות של האג"ח), במטרה לשים את ידם על נכסי החברה.

שתי האפשרויות מגלמות סיכונים לא מבוטלים למחזיקי האג"ח. מצד אחד קשה לדעת אם הסדר חוב יצליח לפתור את החולשה הניהולית והביצועית שמציגה ברוקלנד בשנים האחרונות, אולם מצד שני, כלל לא ברור אם ניסיון השתלטות על נכסי החברה יביא בדיעבד לתמורה גבוהה יותר עבור המחזיקים.

כדור השלג שהוביל למצוקה של ברוקלנד

אי-אפשר להמשיך בפעילות הרגילה

ברוקלנד עוסקת בתחום הנדל"ן היזמי, ומתמקדת בהקמת מבני מגורים ברובע ברוקלין שבניו יורק. את הנפקת האג"ח הראשונה של החברה בת"א, שבוצעה בקיץ 2014 (סדרה א'), הובילו חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, בניהולו של ארז גולדשמידט, וצמד יועצי ההנפקות, רפי ליפא וגל עמית, שבשנה האחרונה חברו להקמת חברת חיתום חדשה - אוריון. הנפקת האג"ח של ברוקלנד  זכתה לדירוג BBB פלוס מצד חברת S&P מעלות - דירוג שירד לפני חודשים אחדים ל-BBB.

החברה נמצאת כיום בבעלותו המלאה של גלעד, לאחר שזה רכש בשנים האחרונות את החזקות שלושת שותפיו לשעבר בחברה - אסף פיטוסי, דוד גולדברגר ואיל יגב. גלעד גם עומד כאמור בראש דירקטוריון החברה ובראש הנהלתה, והוא האחראי העיקרי לפעילותה. 

אתמול בערב, לאחר שעות ארוכות של הערכות וניחושים, דיווחה ברוקלנד לבורסה כי מצבה הפיננסי הנוכחי אינו מאפשר את המשך פעילותה כרגיל. בדיווח נכתב כי דירקטוריון החברה החליט כי על הנהלת ברוקלנד לפתוח במשא ומתן עם מחזיקי האג"ח, לארגון מחדש של מצבת חובותיה. ההחלטה התקבלה בעקבות עיכובים בבנייה בחלק מהפרויקטים של החברה, שהובילו לעיכובים משמעותיים במסירת דירות.

את ההודעה פרסמה ברוקלנד בתום ישיבה דירקטוריון מיוחדת שכינסה אתמול בצהריים לדיון במצבה. בישיבה התברר מעל לכל ספק, כי החברה נדרשת להסדר חוב מול מחזיקי האג"ח שלה על מנת להמשיך בפעילותה.

בהודעה לבורסה דיווחה ברוקלנד, כי לאחר שהדירקטוריון שמע את סקירת ההנהלה ביחס למצב התזרימי של החברה והיתכנות עמידתה בתחזיותיה, הגיעו הדירקטורים לכלל מסקנה, כי קיימת אי-בהירות באשר ליכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות ובתשלום הקרן הגדול למחזיקי אג"ח ב' בדצמבר 2019. עקב כך הוחלט לפתוח כבר כעת במשא ומתן עם מחזיקי האג"ח משתי הסדרות (א' ו-ב') במטרה לגבש הסדר חוב שיארגן מחדש את כלל החובות למחזיקים.

בברוקלנד הדגישו, כי תשלום הריבית הקרובה לאג"ח ב' בסך של 1.5 מיליון דולר יבוצע כמתוכנן ב-1 בדצמבר, וזאת לאחר שהעבירה לאחרונה תשלום ריבית של כ-270 אלף דולר למחזיקי אג"ח א'. נוסף על כך תמשיך החברה לשלם ריביות שוטפות לבנקים המממנים את הפרויקטים שלה. עם זאת, מעבר לכך, הודיעה החברה כי כל עוד נמשך המשא ומתן לגיבוש הסדר החוב, היא לא תוכל להמשיך בביצוע תשלומים בגין קרן וריבית לנושיה הפיננסיים.

ברוקלנד הסבירה בהודעתה, כי מאז פרסום דוחות המחצית הראשונה של 2018, המשיכו ביתר שאת המגמות של האטה במסירת דירות, וכן עיכוב ועצירה של בנייה בפרויקטים כתוצאה מעיכוב בתשלומים שהייתה החברה אמורה להעביר לספקים ולנותני שירותים.

כך למשל, הניחה החברה כי במחצית השנייה של 2018 היא תוכל למסור כ-133 דירות שבנייתן הושלמה, אולם בפועל, נכון להיום מסרה רק דירה אחת מתוכן. בלי מסירת דירות, לא יכולה ברוקלנד למשוך את העודפים שנוצרים בקופת חברות הפרויקט לצורך מימון חובותיה שלה.

נוסף על כך, דיווחה הנהלת ברוקלנד על עלייה משמעותית ביתרות החוב לספקים ולקבלנים, לעומת תזרים המזומנים החזוי שפורסם בדוחות למחצית 2018. עלייה זו הובילה לירידה הדרגתית בתפוקה באתרי הבנייה, כך שנכון להיום ישנה האטה משמעותית כמעט בכל אתרי הבנייה של החברה. בברוקלנד הסבירו, כי האטה משמעותית זו מובילה לכך שהיא אינה יכולה למשוך כספים מהלוואות הבנייה, שמותנות בהתקדמות הפרויקטים. נוסף על כך, החברה לא שילמה בחודש שעבר את מלוא סכומי הריבית לגופים הפיננסיים שמממנים את הקמת הפרויקטים.

מעבר לכך, העיכובים בבנייה יובילו לדחייה במסירת הדירות לדיירים, שתוביל לגידול בעלויות המימון ובהוצאות הבנייה. לדברי החברה, נכון להיום היא מחזיקה במזומנים בהיקף של 4.6 מיליון דולר, מתוכם 4.1 מיליון דולר בקופת החברה הבת, ברוקלנד אפריל A2 (שזכויות ההשתתפות בה משועבדות לטובת מחזיקי אג"ח ב') והיתרה בפרויקטים שונים.

את המזומנים הללו (למעט הסכום הדרוש לתשלום הריבית למחזיקי אג"ח ב'), מבקשת החברה לשמור לצורך מימון פעילותה השוטפת, ובכלל זה תשלום ריביות לבנקים ולקבלנים שבונים עבורה את פרויקטי המגורים בברוקלין. 

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת