גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבלאק פריידי ועד לתנודות הליש"ט והנפט: 5 אירועים שישפיעו על השווקים השבוע

טירוף הקניות המקוונות של נובמבר מתקרב לשיאו לקראת "בלאק פריידיי" ● דאגות באירופה סביב תקציב ממשלת איטליה ● המסחר בליש"ט צפוי להמשיך לרכז עניין ● קריסת מחיר הנפט משליכה על האינפלציה ● אמיר ירון ייכנס לתפקידו כנגיד בנק ישראל ב-24 לדצמבר ● תחזית השווקים השבועית של "גלובס"

בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס
בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס

שבוע המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (יום ב') על רקע שלל אירועים, ובהם טריפת הקלפים בבריטניה בנוגע להסכם הברקזיט וסבב נוסף במאבק המתמשך בין ארה"ב לסין סביב מלחמת הסחר.

בתוך כך, בשוק המקומי הממשלה אישרה היום את מינויו של הנגיד החדש של בנק ישראל, אמיר ירון, שייכנס לתפקידו כנגיד בנק ישראל ב-24 לדצמבר, ובהמשך לפרסום מדד אוקטובר, האנליסטים בשוק מספקים התייחסות לגבי תוואי הריבית בישראל.

הנה חמישה אירועים מרכזיים, שעשויים להשפיע על השווקים השבוע.

1. בלאק פריידיי - טירוף הקניות נמשך

אם ביום הרווק הסיני בתחילת נובמבר, ענקית המסחר המקוון עליבאבא דיווחה על נתון מכירות התחלתי ששבר את השיא, השבוע יחגגו בכל העולם את ה"בלאק פריידי" וה"סייבר מאנדיי", שהפכו לשמות נרדפים של חגיגת הנחות ענקית, במה שצפוי לאתגר את השיא שנרשם.

בשנה שעברה, במהלך סוף השבוע של בלאק פריידיי המכירות הגיעו לשיא של יותר מ-5 מיליארד דולר - מה שמשקף עלייה של 17% לעומת המכירות שנרשמו באותו סוף שבוע של 2016, כך לפי נתוני Adobe Digital Insights, שמסתמכים על מעקב של 80% מהוצאות הצרכנים האמריקאים ב-100 מאתרי הסחר המקוון הגדולים בארה"ב.

2. נימוקי הבנק המרכזי של אירופה

ביום חמישי הקרוב יפורסם פרוטוקול פגישת המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי של אירופה (ECB) מהפגישה האחרונה. למרות ההאטה בצמיחה, הפחתת הדירוג של ממשלת איטליה, אינפלציית הליבה הנמוכה וההתמתנות בסחר העולמי, הבנק המרכזי של אירופה לא אותת בינתיים על שינויים בתוכניות שלו.

בהחלטה האחרונה, ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, כשתוכנית הרכישות צפויה להסתיים בסוף השנה, והריבית הקצרה לא צפויה לעלות לפני קיץ 2019. נגיד הבנק, מריו דראגי, ציין כי יש אובדן מומנטום בצמיחה אבל לא היפוך מגמה, אף שעדיין לא ברור אם הגורמים להאטה הם זמניים או יותר בסיסיים. 

נזכיר כי מאז, גברה המתיחות מול איטליה, כשזו לא הגישה תקציב מתוקן לבריסל. בבריטניה, התקווה להשגת הסכם ליציאתה מהאיחוד האירופה, נמוגה עם התפטרות ארבעה שרים בממשלה, ובראשם שר הברקזיט, דומיניק ראב, שמסר את המפתחות בטענה כי הוא לא מעוניין להיות חתום על הסכם שכזה.

3. הליש"ט - גן עדן לסוחרי מט"ח

הדרמה בבריטניה בשבוע החולף סיפקה הרבה הזדמנויות לסוחרי מטבע ספוקלטיבים, נוכח תנודות חריפות של המטבע הבריטי נוכח העדכונים סביב הברקזיט. הידיעה על גיבוש הסכם מול האיחוד הצליחה להקפיץ את הליש"ט  בכ-1%, ויום לאחר מכן כינסה ראשת הממשלה, תרזה מיי, את שריה לאשר את ההסכם - והליש"ט הגיבה בעלייה חדה.

ואולם, עם התפטרות השרים בבריטניה נרשמה ירידה חדה של עד 1.8% בליש"ט נוכח האירועים - הירידה היומית החדה ביותר מול האירו מאז 2016. שער הליש"ט צפוי להמשיך לרכז עניין, ככל שיגיעו עדכונים לגבי הברקזיט.

ב-25 בנובמבר תתקיים ועידת האיחוד האירופי, שבה צפויים הצדדים לשבת ולהסכים על הנקודות הסופיות בהסכם. אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, כותב בהקשר זה: "מכיוון שהטיוטה הנוכחית חסרת סיכוי לעבור בפרלמנט הבריטי, זו תהיה כנראה ההזדמנות הכמעט אחרונה של תרזה מיי לשפר את העמדה של בריטניה מול האירופאים. ההצבעה בפרלמנט הבריטי על ההסכם תיערך במהלך דצמבר, כנראה לקראת סופו. במידה וההצבעה תהיה נגד ההסכם, לממשל יינתנו 21 ימים להציג לפרלמנט את התוכנית ליציאה מהאיחוד האירופי. נזכיר כי ב-29 במארס נכנס לתוקף הברקזיט. 

"אם עד אז אושר הסכם, תקופת ההסתגלות תחל ובמהלכה הצדדים יחלו לממש את תנאי ההסכם. תקופת ההסתגלות תסתיים בדצמבר 2020 אבל ניתנת להארכה. אם עד אז ההסכם לא יאושר, בריטניה תמצא את עצמה מחוץ לאיחוד האירופי ללא הסכם לגבי תנאי הסחר וההגירה, ללא גבול בין צפון אירלנד לאירלנד וללא מענה לחברות הבינלאומיות שיושבות בלונדון בדגש על הבנקים. זהו התרחיש ממנו השווקים צריכים לדאוג", כתב גרינפלד בסקירתו השבועית.

התרחיש בעל הסבירות הגבוהה ביותר, לפי גרינפלד, הוא כי הפרלמנט הבריטי יאלץ לבלוע את הצפרדע ולהעביר את ההסכם, מכיוון שהעלות של יציאה מהאיחוד ללא הסכם היא גבוהה מדי. "עם זאת, בשל חוסר הרצון לוותר על הגאווה ומכיוון שהבריטים אוהבים את הדרמה שלהם עמוק בזמן הפציעות, סביר להניח שתרחיש זה יתממש קרוב מאוד לדד-ליין - כלומר, לקראת סוף השנה או אפילו בתחילת 2019", כתב גרינפלד. 

4. מחיר הנפט - עמוק בטריטוריה דובית

לאחר מהלך ירידות מתמשך, הארוך ביותר בהיסטוריה כולל נפילה של 7% ביום אחד (13 בנובמבר), מחיר הנפט התייצב בסוף השבוע האחרון סביב 56 דולרים וצפוי לעמוד במוקד בהמשך. הירידה הפראית מסמנת כי מחיר הנפט רחוק בכמעט 30% מהשיא האחרון - כלומר, עמוק בטריטוריה דובית. כתוצאה מהירידה החדה בתקופה האחרונה במחירי הנפט נרשמה בשוק המקומי, כמו גם בעולם, ירידה בציפיות האינפלציה הנגזרות.

בארה"ב, אינפלציית הליבה (CPI) ירדה ל-2.1%, זאת לעומת הצפי להישארותה ברמה של 2.2%.

"אמנם האינפלציה עדיין נמצאת ברמה שנוחה לפד, אבל כדאי לשים לב שהקריסה של מחיר הנפט תמשיך להשפיע על האינפלציה בחודשים הקרובים", אמר אורי גרינפלד מפסגות בהקשר זה. "למעשה, בקפיטל אקונומיקס טוענים שבשל הירידה במחיר הנפט ובשל אפקט קצה מתחילת השנה, האינפלציה צפויה לרדת לרמה של 1.5% כבר ברבעון הראשון של 2019 - מה שבהחלט יהווה רוח חזיתית מבחינת הפד ויעמיד בסימן שאלה את מידת הנחישות שלו להמשיך ולהעלות את הריבית".

5. הציפיות לאינפלציה בישראל - סמוך לגבול התחתון של היעד

מדד המחירים לצרכן בחודש אוקטובר עלה בשיעור של 0.3% והאינפלציה התייצבה ב-12 החודשים האחרונים בשיעור של 1.2%, בסמוך לגבול התחתון של היעד של בנק ישראל.

בבנק פועלים כותבים בהקשר השפעת המדד על ריבית בנק ישראל בהמשך, כי "הציפיות לאינפלציה לשנה נמצאות בסמוך לגבול התחתון של היעד, ולא ניתן לפסול אפשרות שבעקבות ירידת מחירי האנרגיה נראה את האינפלציה השנתית יורדת אל מתחת ל-1%, על אף שזה לא התרחיש המרכזי שלנו. תזמון העלאת הריבית תלוי עתה במידה רבה בפרשנות של חברי המועצה המוניטרית של בנק ישראל, ובכלל זה הנגיד החדש (שמונה היום באופן רשמי לתפקיד; גב"ס), למשפט 'התבססות סביבת האינפלציה ביעד'".

בלאומי שוקי הון כתבו בהקשר זה, כי "למרות שמדד אוקטובר עלה מעל לתחזיות המוקדמות, נראה כי אין לפסול את האפשרות שהריבית לא תעלה גם במהלך הרבעון הראשון של שנת 2019 ושההעלאה הראשונה תדחה אל הרביע השני של 2019. בכל מקרה נראה כי תוואי העלאות הריבית צפוי להיות איטי, אולי אף איטי מהערכות השוק".

בלידר שוקי הון כותבים בהקשר זה, כי "בנק ישראל יתקשה להמשיך להעלות את הריבית כאשר סביבת האינפלציה נותרה נמוכה (סביב אחוז). בנוסף, אנו מניחים שהפד יתקשה להמשיך להעלות את הריבית במחצית השנייה של 2019, מש שישפיע גם על המדיניות המוניטארית בישראל. אנו צופים ריבית בנק ישראל של 0.5% בסוף 2019".

נזכיר כי הבורסות בוול סטריט יהיו סגורות ביום חמישי הקרוב, 22 בנובמבר, לרגל חג ההודיה. ביום שישי יתקיים בוול סטריט יום מסחר מקוצר שיסתיים ב-20:00 (שעון ישראל).

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס