גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטי בן משה סוגר את פעילות האנרגיה שלו בבריטניה ופועל להשגת מימון לרכישת אפריקה ישראל

אקסטרה אנרג'י ספליי של בן משה הפסיקה את פעילותה בתחום אספקת חבילות אנרגיה לעסקים ולמשקי בית בבריטניה, על רקע ציפייה להתגברות הפסדיה ● הערכות: לבן משה יידרשו עוד 6-12 שבועות כדי להשלים את הסדר החוב ולהעביר את השליטה באפריקה ישראל לידיו

מוטי בן משה / צילום:אניה בושמן
מוטי בן משה / צילום:אניה בושמן

חברת אקסטרה אנרג'י ספליי של מוטי בן משה הפסיקה את פעילותה בתחום אספקת חבילות אנרגיה לעסקים ולמשקי בית בבריטניה, על רקע ציפייה להתגברות ההפסדים בשנה הקרובה. מקורבים לחברה הסבירו היום, כי שינויים רגולטורים חדשים צפויים להגדיל את הפסדיה בשנה הבאה, ועקב כך החליט בן משה לסגור את הפעילות בבריטניה. בהודעה שפרסמה החברה באתר האינטרנט שלה נכתב, כי רגולטור האנרגיה הבריטי (Ofgem) ימנה ספק חדש עבור לקוחותיה.

את אקסטרה אנרג'י ספליי הקים בן משה בבריטניה, בעקבות הצלחתו בפעילות של מכירת שירותי אנרגיה בגרמניה עם חברת אקסטרה אנרג'י שפועלת שם. בזכות הפעילות בגרמניה הצליח בן משה לרכוש עם אדוארדו אלשטיין את השליטה בקבוצת אי.די.בי ב- 2014. לאחר מכן מכר בן משה את חלקו לאלשטיין וספג הפסד כבד של 530 מיליון שקל (כ-100 מיליון אירו באותה התקופה).

מאז הספיק בן משה לרכוש את הבעלות על קבוצת אלון רבוע כחול בהשקעה של כ-430 מיליון שקל (כ-100 מיליון אירו באותה התקופה) ואף לסכם על רכישת אפריקה ישראל במסגרת הסדר החוב השני שלה. מהלך זה נמצא בעיצומו וממתין עדיין לאישורים רגולטוריים שונים במדינות השונות בהן פועלת אפריקה ישראל. בין השאר, מחייבת העברת השליטה בחברה הבת אפריקה נכסים לקבל אישורים מהממונים על הגבלים עסקים במדינות שונות, ארבע מהן (פולין, צ'כיה, סרביה וגרמניה) טרם העבירו אישורים אלו.

על פי ההערכות, יידרשו עוד 6-12 שבועות כדי להשלים את הסדר החוב ולהעביר את השליטה באפריקה ישראל לידי בן משה. בין השאר נדרש בן משה לגייס עוד כ-700 מיליון שקל לחברת אלון רבוע כחול שבבעלותו, לאחר שכבר גייס לה כ-280 מיליון שקל בהנפקת אג"ח. להערכת גורמים בשוק, פועל כיום בן משה להשיג את המימון מבנקים בישראל ובחו"ל, כשלהחלטה על הסגירה בבריטניה לא צפויה להיות השפעה על יכולת גיוס החוב.

בינתיים, החליט כאמור בן משה לעצור את הפעילות ההפסדית בתחום האנרגיה, שהשיק בבריטניה ב-2014. היום דיווחה קבוצת אקסטרה אנרג'י כי החברה הבת שלה בבריטניה הודיעה אתמול לרגולטור האנרגיה האנגלי ש"לנוכח השינויים המהותיים בכללי הרגולציה האנגלית בתחום אספקת החשמל והגז מסוף חודש אוקטובר ובפרט יישומה של רגולציה חדשה של מחיר המקסימום (PRICE CAP) וכן כללים חדשים לתחרות, החליטה הקבוצה על הפסקת הפעילות הנוכחית בשוק האנגלי".

"בן משה החליט להפסיק לסבסד את הפעילות לפיתוח השוק האנגלי של הקבוצה ולהחזיר את הרישיון לרגולטור האנגלי (OFGEM). זאת לאחר שבחודשים האחרונים החליט הרגולטור - למרות שימוע שקיים לכלל החברות הפועלות בשוק הבריטי, וכנגד עמדתן - כי כל מספר חודשים הרגולציה תקבע מחיר מקסימלי חדש שספקי אנרגיה יוכלו לגבות מלקוחותיהם", נכתב בהודעת אקסטרה אנרג'י.

מדובר בלקוחות ללא חוזה קבוע (מוצר שספקי אנרגיה חייבים להציע), כאשר המחיר המרבי מהווה הפחתה של 8%-10% במחירי השוק לאותו סגמנט לקוחות, מה שמהווה פגיעה קשה שמתבטאת רובה ככולה בשורת הרווח. "מספר הלקוחות שנמצא בסגמנט מהווה כ-70%-80% אצל ששת המונופולים הגדולים, ואצל הספקים האלטרנטיביים בין 25% ל-55%, תלוי בוותק שלהם בשוק", הסבירו באקסטרה אנג'י.

בחברה הוסיפו כי "בן משה החליט על הפסקת הפעילות של חברת הבת האנגלית, לאחר שחמש חברות אנרגיה קרסו בשבועות האחרונים לנוכח הצעדים הלא כלכליים שכופה הרגולטור. הצעד ננקט בתיאום עם הרגולטור שמחויב לספק פתרונות חלופיים ללקוחות". בקבוצה הדגישו כי כי לאקסטרה אנרג'י בריטניה אין חובות פיננסיים חיצוניים והיא מומנה במלואה בידי אקסטרה אנרג'י גרמניה, וכן אקסטרה אנרג'י (קפריסין) שמספקת את פתרונות הטכנולוגיה של קבוצה.

הצלחה בגרמניה, הפסדים בבריטניה

אקסטרה אנרג'י הוקמה בידי בן משה בשנת 2008 בשוק הגרמני. לאחר הצלחתה שם החליטה הקבוצה להקים פעילות דומה בשוק האנגלי והחלה לשווק ב-2014 חבילות חשמל וגז ללקוחות פרטיים ועסקיים. בפעילות בבריטניה הגיעה אקסטרה לכ-130 אלף לקוחות וליותר מ-400 אלף מונים (לכל לקוח פרטי מתוקן מונה גז ומונה חשמל, כשללקוחות עסקיים מספר המונים גדול יותר).

לדברי מקורבים לחברה היא הציגה מחזור של כ-300 מיליון ליש"ט בשנה, אולם הפסידה בכל שנה סכום של כ-17 מיליון ליש"ט בגלל הוצאות שיווק והשקעה במערכות IT שונות ובראשן מערכות חיוב (בילינג) וניהול קשרי לקוחות (CRM). השינויים הרגולטוריים החדשים היו אמורים להגדיל את ההפסד השנתי ל-30 מיליון ליש"ט - הפסד שבן משה החליט שלא להסכים לספוג.

בגרמניה אקסטרה אנרג'י נחשבת לאחת מספקיות האנרגיה הרווחיות ביותר בשוק. על בסיס דוחותיה המבוקרים לשנת 2017 דיווחה החברה על רווח נקי לאחר מס של 38 מיליון אירו, וזאת לאחר הפחתה של חיוב של דמי רישיון ותמלוגים על קניין רוחני לחברה האחות בקפריסין בהיקף של יותר מ-70 מיליון אירו.

המימון של הפעילות באנגליה הגיע דרך הלוואות בעלים מחברות הקבוצה (גרמניה וקפריסין), כלומר מכספים שהרוויחו החברות האחרות בקבוצה ולא מהלוואות חיצוניות. על פי הערכות, מדובר בסכום של כ-105 מיליון אירו שהזרימה קבוצת אקסטרה אנרג'י לחברה הבת בבריטניה לצורך הקמת פעילותה ומימון הפסדיה.

השקעה זו נמחקה כעת בעקבות הפסקת הפעילות, אולם לחברה בבריטניה חובות מלקוחות בהיקף של 110 מיליון ליש"ט, וכל סכום שייגבה מהם ישמש להחזר הלוואות בעלים. להערכת מקורבים לקבוצה מרבית הסכום ייגבה והכסף צפוי לחזור ברובו לחברות בגרמניה ובקפריסין - שהן הנושות היחידות של אקסטרה אנרג'י בבריטניה.

בעקבות ההחלטה הדרמטית של הרגולטור, אשר מגדילה את הסיכון של הפעילות בשוק ומורידה את המרווחים בצורה דרסטית, שחקנים רבים החלו לשקול את צעדיהם בשוק והחלו לבחון מהלכים שונים של מיזוגים וקונסולידציה. הרווחיות הנקייה המרבית של הספקים הרווחיים ביותר בשוק נעה בין 2% ל-5% ויישום רגולציית המחיר המרבי גורר הפחתת מחירים של כ-8-12% שמשתקפת ישירות בשורת הרווח.

במהלך השבועות האחרונים בחנה אקסטרה אנרג'י מספר מהלכים עם חלק מהשחקנים בשוק האנגלי, שהחליטו או שוקלים מהלכים דומים כדוגמת מיזוג עם שניים-שלושה מתחרים. עם זאת, הבחינה הובילה למסקנה שבסביבת הרגולציה הנוכחית רב הסיכון על הסיכוי ולכן הוחלט על יציאה מהשוק הבריטי.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אליקים ליבמן

לאחר 210 ימים שבהם נחשב חטוף: שרידי גופתו של אליקים ליבמן אותרו בקבר במרכז הארץ

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר