גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק כדי לפתח את הגז הטבעי? למה באמת קטאר פורשת מאופ"ק

קטאר היא אמנם אימפריה של גז טבעי, אבל בפרישתה מאופ"ק מביעה המדינה, בעלת 2 מיליון האזרחים, את התנגדותה להכתבות היוצאות מסעודיה, שכופה על היצרניות האחרות את היקפי תפוקת הנפט ואת המחירים ● בנוסף, קטאר מאותתת כי למרות קוטנה היא תמשיך להיאבק על השפעה במזרח התיכון ● פרשנות

שר האנרגיה של קטאר סעד שרידה אל-קאבי במסיבת העיתונאים היום / צילום: Naseem Zeitoon, רויטרס
שר האנרגיה של קטאר סעד שרידה אל-קאבי במסיבת העיתונאים היום / צילום: Naseem Zeitoon, רויטרס

הכרזתו הבוקר של סעד שרידה אל-קאבי, שר האנרגיה של קטאר, על יציאת ארצו מאופ"ק, ארגון המדינות מפיקות הנפט, 57 שנים לאחר שהצטרפה אליו ורק שלושה ימים לפני כינוס אופ"ק בווינה, מפתיעה, גם אם הסיבות לכך היו תלויות באוויר כבר חודשים ארוכים.

אל-קאבי תלה את הסיבות לפרישה במניעים "טכניים ואסטרטגיים" ולא בעימות המתנהל מול סעודיה מאז השנה שעברה והחרם שהטילה ריאד ועימה עוד מדינות ערביות על דוחא.

במסיבת העיתונאים הוא הסביר כי מכיוון שעתודות הנפט של ארצו מוגבלות לעומת אלה של הגז הטבעי (לפי נתוני אופ"ק, בשדות הנפט של קטאר נמצאים מעט יותר מ-2% מעתודות הנפט העולמי) ומכיוון שהביקוש העולמי לגז טבעי גובר והולך, קטאר מתכוונת להתמקד בפיתוח שדות הגז והדרכים להולכתן אל המדינות המייבאות, באירופה ובמזרח הרחוק.

מדינות אופ"ק מייצרות את רוב הנפט בעולם

תפוקת הנפט של קטאר נמצאת בתחתית טבלת 14 חברות אופ"ק עם מעט יותר משש מאות אלף חביות ביום. לעומת זאת, המדינה היא אימפריה של ממש בתחום הגז הטבעי.

בשנים האחרונות קטאר כבשה את ראשות הטבלה העולמית בייצור הגז הנוזלי. היא מדורגת שלישית אחרי רוסיה ואיראן בכמויות עתודות הגז בשדותיה, פי שלושה מהבאה אחריה ברשימה, סעודיה, ויותר מ-13% מהעתודות העולמיות. מדובר בנתון מדהים עבור מדינה קטנטנה שסך אזרחיה עובר בקושי את רף שני המיליון, לא כולל מיליוני העובדים הזרים המשרתים אותם.

לאור הנתונים האלה שליטי קטאר הכריזו לא אחת על הכוונה להתמקד בגז על חשבון הנפט. אלא שעיתוי ההודעה, לצד העימות המחריף עם סעודיה, מעידים כי אין מדובר רק בסיבות שמנה השר הקטארי.

מי באמת שולט באופ"ק?

ארגון אופ"ק נשלט למעשה על ידי הסעודים, והם שקובעים את היקף הייצור היומי לכל 14 המדינות החברות בו, וכך קובעים למעשה את מחיר הנפט בשווקים.

הנימוקים להחלטות שהם מקבלים אינם בהכרח נימוקי שוק בלבד, והטענה העיקרית כלפי סעודיה היא שארה"ב מכתיבה לה את הדרישות והיא מיישמת מול מדינות אופ"ק.

בעידן הנשיא טראמפ ההשפעה הזו גברה לכאורה, על רקע המהומות שמחולל הנשיא האמריקאי בשווקים העולמיים ובעיקר על רקע ביטול הסכם הגרעין עם איראן וחידוש העיצומים עליה.

קטאר מביעה בפרישתה את התנגדותה להכתבות היוצאות מסעודיה, שכופה על היצרניות האחרות את היקפי התפוקה ואת המחירים, והפרישה תאפשר לה להחליט לפי האינטרסים שלה כמה חביות ביום להפיק ולמי למכור.

מה יחליף את הנפט האיראני?

כאן הנקודה החשובה - אפשר שבדוחא לוטשים עיניים אל היבואניות הכבדות של הנפט האיראני שרובן כבר צמצמו את היבוא מאיראן, ולכמה מהן איפשרה ארה"ב להמשיך ולרכוש אותו זמנית אך בכמויות קטנות יותר. הודו, יפן, איטליה וקוריאה הדרומית הן יבואניות פוטנציאליות לנפט חלופי לזה האיראני, והתחרות של קטאר בשוק הזה היא מול סעודיה.

החרם שהובילו הסעודים על קטאר מאז קיץ 2017 נבע בעיקרו מתמיכתה של זו בארגוני טרור ובארגונים בדלנים שפעלו נגד המשטרים בסעודיה עצמה, במצרים ובארצות ערב אחרות. קטאר סירבה לדרישות שהעלתה ריאד ובהן סגירת רשת התקשורת המשפיעה "אל ג'זירא", הנשלטת ישירות על ידי חצר הממשל בדוחא.

הסעודים מתחרים עם קטאר על השפעה על מדינות המזרח התיכון. לצד קטאר עומדות מצרים ושאר מדינות המפרץ, ומאבק נחוש מתנהל בימים אלה בעיראק. שתי המדינות מבטיחות לממשלה בבגדד סיוע ניכר והשקעות בתשתיות במיליארדים, כדי לקבל אחיזה אסטרטגית.

עיראק, בשיתוף עם טורקיה ורוסיה, מתכננת בין השאר בנייה של עוד צינור להולכת גז שיתחבר בסופו של דבר למערכת ההולכה למדינות אירופה. המעורבות בפרויקט הזה תבטיח את יצוא הגז של מדינות המפרץ ותאפשר את הגדלתו לממדים שיהפכו אותו למשמעותי יותר מיצוא הנפט, הענף העיקרי שעליו הסתמכו עד כה.

מאבק דומה בין שתיהן מתרחש על ההשפעה על מדינות אחרות באזור. בין היתר מדובר על הרשות הפלסטינית, שסעודיה חידשה לפני שבועיים את הסיוע לה בעקבות ההתחייבות הקטארית למימון של מאות מיליוני דולרים לרצועת עזה.

בקטאר חשים את מדיניותו האגרסיבית של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן בכל התחומים, ועל אף הקוטן היחסי קוראים תיגר נגדו. ברשתות הטלוויזיה שבשליטת דוחא סיקרו בהרחבה ניכרת את ההסתבכות הסעודית בפרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, והכתבות בנושא לא יורדות מהעמודים הראשיים שם. מנגד, ככל שנראה כי בן סלמן מצליח בכל זאת לצאת מהפרשה, גם אם חבול, ברור לשליטי קטאר כי המאבק רק יחריף, ולכן הם בוחרים לצאת מהמגרש שעליו יש לבן סלמן יתרון מובנה ולהמשיך לעשות לו צרות מבחוץ.

והנקודה הישראלית: באחרונה פורסמו ידיעות על קידום יוזמת הנחת צינור גז מישראל לאירופה, ובדיקת היתכנות שלה. במבט לטווח הרחוק שכרגע נראה אולי לא מאוד ריאלי, במזרח תיכון רווי שדות גז, מערך הולכה יעיל וזול יותר לאירופה ימצא בסופו של דבר את הדרך לגשר על הפוליטיקה והמחלוקות. אם תרצו, יש כאן עוד הסבר להתקרבות המדינית של ישראל למדינות המפרץ. 

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים