גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפלה לפרקליטות: ביהמ"ש זיכה את יועץ שוק ההון, אמיר ברונפלד, מאשמת שימוש במידע פנים

ברונפלד, המשמש כיועץ שוק ההון לחברת "המשביר 365", הואשם כי השתמש במידע פנים שקיבל מבעליה רמי שביט בנוגע לחברת "גטר גרופ" כדי לגרוף רווחים • ביהמ"ש: "לא הוכחה התזה של המדינה"

אמיר ברונפלד / צילום: כדיה לוי
אמיר ברונפלד / צילום: כדיה לוי

זיכוי מהדהד ליועץ שוק ההון של חברת "המשביר 365", מבוכה לפרקליטות - בית המשפט המחוזי בת"א זיכה שלשום (א') מעבירות של שימוש במידע פנים ותרמית בניירות ערך את אמיר ברונפלד, המשמש בתור יועץ שוק ההון של המשביר.

מדובר בפעם השנייה שבה מגיע מקרה שבו מעורב ברונפלד לפתחה של המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א. בפעם הקודמת, אז הועסק ברונפלד במחלקת החיתום של הבנק הבינלאומי, הודה ברונפלד במסגרת הסדר טיעון בביצוע תרמית בניירות ערך ובעבירות נוספות, ונגזרו עליו 10 חודשי מאסר בפועל.

המקרה שהגיע לפתחו של השופט חאלד כבוב בפעם הזו, נגע בעיקר לסמיכות אירועים בגינה סברה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) כי קיימת תשתית ראייתית להעמדתו לדין של בונרפלד באשמת שימוש במידע פנים ברכישת מניות של חברת "גטר גרופ". ביהמ"ש דחה את גרס המדינה וקבע כי "לא הוכח בפניי מעבר לכל ספק סביר כי אכן מידע כזה (מידע פנים, מ' ב') היה בידי הנאשם שעה שביצע את רכישת המניות, ובפרט לא הוכחה תזת המדינה".

פרשת מידע הפנים

דיווח מיידי על הצעת רכש

תחילתה של הפרשה ב-6 בינואר 2015, אז רכש ברונפלד מניות בשווי של כ-200 אלף שקל של חברת "גטר גרופ", העוסקת במכירת ציוד משרדי וציוד רפואי מעבדתי. יום לאחר מכן, פירסמה החברה דיווח מיידי, שלפיו בעל השליטה שלה, סלו מנדלבאום, בוחן אפשרות לבצע הצעת רכש במניות החברה. כתוצאה מהדיווח המיידי עלה שער המניה של החברה בכ-19%. בהמשך, מכר ברונפלד את המניות שהחזיק בחברה ברווח של כ-68 אלף שקל.

ברונפלד טען כי הוא רכש מניות של "גטר גרופ" בהתבסס על הערכה מקצועית של נתוני החברה, שמהם הסיק כי עתידה להתבצע בה הצעת רכש מצד בעל השליטה. פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) טענה - באמצעות עו"ד אסף עיסוק - כי ברונפלד בחר להשקיע ב"גטר גרופ" בשל שימוש במידע פנים שהגיע אליו דרך רמי שביט, הבעלים והמנכ"ל של חברת המשביר. המשביר הייתה באותה באותה עת בעלת מניות מיעוט ב"גטר גרופ", וברונפלד העניק לשביט שירותי ייעוץ בתחום שוק ההון. (שביט עצמו נחקר באזהרה בפרשה, אך התיק נגדו נסגר מחוסר אשמה).

לדברי הפרקליטות, הבעלים של "גטר גרופ" מנדלבאום שוחח עם שביט ובדק עמו באיזה מחיר יהיה מוכן המשביר להיענות להצעת רכש. לאחר מכן, טענה המדינה, עדכן שביט את ברונפלד במידע הפנים, וביקש ממנו לבחון את הצעת המחיר שבו המשביר יהיה מוכן להיענות להצעת הרכש. ברונפלד ידע כי מקור המידע הוא ממנדלבאום.

או אז, טענה הפרקליטות, ברונפלד פנה למתווך מטעמו וביקש ממנו לאתר מוכר שיסכים למכור מניות של החברה. לפי טענת המדינה, המתווך פנה אל בית ההשקעות אלטושלר שחם, קיבל את הסכמתו, ועוד באותו היום הושלמה באמצעות הבורסה העברת הבעלות במניות החברה: אלטשולר שחם הזרימה הוראת מכירה של 20 אלף מניות של החברה לקראת סיום המסחר, ומספר דקות לאחר מכן ברונפלד הזרים הוראת קנייה של 11,722 מניות של החברה, בסכום כולל של כ-200 אלף שקל.

הפרקליטות הודתה בסיכומיה כי הסתמכה בעיקר על ראיות נסיבתיות, ואף ביקשה מביהמ"ש שלא להסתמך על עדותם של עדי התביעה במלואה. זאת, בשל אי-דיוקים או אי-התאמות לראיות אחרות  בתיק.

העדה שהודתה בשימוש במידע

הפרקליטות ניסתה לבסס את האשם של ברונפלד בעיקר על סמך עדותה של עדי בלומנפלד, המשמשת כמשנה למנכ"ל במשביר. במסגרת תפקידה עבדה גם היא עם ברונפלד, מתוקף תפקידו כאחראי על פעילות שוק ההון במשביר. בחקירתה ברשות ני"ע, הודתה בלומנפלד כי רכשה לעצמה מניות של "גטר גרופ" בהיקף של כ-15 אלף שקל בשל מידע פנים שהיה לה על הצעת הרכש המתוכננת.

בלומנפלד הוסיפה כי אינה בטוחה מניין קיבלה מידע זה וציינה רק כאפשרות שקיבלה את המידע משביט או מברונפלד. רכישת המניות על-ידי בלומנפלד נעשתה יום לאחר שבורנפלד רכש את מניותיו בחברה, ומספר שעות בלבד לפני שפורסם הדיווח המיידי של בעל השליטה בה בדבר הצעת הרכש. בלומנפלד נחקרה גם היא באזהרה במסגרת הפרשה, אך התיק נגדה נסגר במסגרת הסדר מותנה.

"גרסה עקבית והגיונית"

ביהמ"ש דחה את טענת הפרקליטות וקבע כי טענתו של ברונפלד סבירה והגיונית ודי בה על-מנת לעורר ספק סביר ביחס לאשמתו. בהכרעת הדין, קבע השופט כבוב כי גרסתו של ברונפלד "עקבית, הגיונית, תואמת את פעילותו ואת המצגים ואת הראיות וכן עולה בקנה אחד עם גרסת העדים".

ביהמ"ש ניתח את טענתו של ברונפלד לגבי המניעים המקצועיים שעמדו מאחורי החלטתו לרכוש מניות של "גטר גרופ", ובצירוף עדויות נוספות שנשמעו במהלך המשפט שלפיהן ברונפלד התעניין בחברה עוד משנת 2011, קבע כבוב כי: "כל תחזיותיו של ברונפלד בדבר היות החברה השקעה כדאית - אומתו... ההסבר האלטרנטיבי שהנאשם ביקש לספק לרכישות שביצע, הינו מהימן, ואף מתיישב עם מעשיו ועם התרחשותם של הדברים בפועל. הסבר זה מעורר ספק סביר באשר לתמונה המצטיירת מן הראיות הנסיבתיות".

כבוב קבע כי לא די בכך שבלומנפלד העידה כי קיבלה מידע פנים על-מנת לבסס את האשמה נגד בורנפלד. "הקושי להסתמך על גרסתה של בלומנפלד לצורך קביעת ממצאים עובדתיים בעניינו של הנאשם נובע מחוסר יכולתה של העדה לזהות את הגורם שמסר לה את מידע הפנים", נקבע. "בעניין זה מסרה בלומנפלד חמש אפשרויות למקור המידע: שביט, בורנפלד, שביט ובורנפלד גם יחד, ולחילופין טענה כי אולי שמעה את המידע בשיחת מסדרון ואולי מפרסום בעיתון.... סיכומו של דבר, בבחינת המשקל שיש לתת לגרסתה של בלומנפלד... לא מצאתי כי מדובר בראייה שביהמ"ש יכול לקבוע על בסיסה ממצאים, כפי שטענה המדינה".

סתירה לנטען בכתב האישום

בהכרעת דינו, התייחס כבוב לתוכן שיחתם של שביט ומנדלבאום, שבמסגרתה, לטענת הפרקליטות, העביר מנדלבאום את מידע הפנים לשביט. "חרף העובדה שהשניים זומנו כעדי תביעה בתיק, בחינת הודעותיהם ועדותם מעלה כי לא זו בלבד שאינם תומכים בתזה של המאשימה, אלא הלכה למעשה הם סותרים את שנטען בכתב האישום", נקבע.

כבוב מתח בדבריו ביקורת על על התנהלות הפרלקיטות מהבחינה הראייתית בתיק. "התביעה לא הציגה אף ראיה מוצקה, בין ישירה ובין עקיפה, לכך שמנדלבאום בירר עם שביט באיזה מחיר יהיה מוכן להיענות להצעת רכש, או לכך שהייתה תקשורת בין השניים טרם רכישת המניות על-ידי ברונפלד, כנטען בכתב האישום... ניתן להסתפק בניתוח הראיות שהוצגו על-ידי המדינה כדי להגיע לתשובה חד-משמעית, לפיה המדינה לא עמדה בנטל המוטל עליה להוכיח, מעבר לכל ספק סביר, כי מנדלבאום עדכן את שביט בדבר הצעת הרכש המתוכננת", נקבע.

עוד ציין כבוב, כי אף אחד מהעדים לא זכר במדויק את המועד שבו נוצר הקשר בין מנדלבאום לשביט, על אף שחלק מהם הניחו שזה נוצר עוד לפני הדיווח המיידי. זאת ועוד, ציין ביהמ"ש, כי שביט אף טען שהשיחה אירעה רק לאחר הדיווח המיידי, והפרקליטות ביקשה שלא לקבל את עדותו בעניין זה. בהקשר זה ציין כבוב: "הדעת נותנת כי בנסיבות שבהן ישנה חשיבות מכרעת למועד קיום השיחה, שעליה מתבסס בעיקרו כתב האישום, יונחו בפני ביהמ"ש ראיות לגבי הקשר בין השניים לפני הדיווח המיידי... עולה אפוא ששני הצדדים לשיחה - שיחה בה החלה לכאורה שרשרת העברת המידע אל ברונפלד אשר מהווה נדבך מרכזי בתזת המדינה - אינם תומכים, בלשון המעטה, בגרסת המדינה".

באי-כוחו של ברונפלד, עוה"ד נתי שמחוני, אסף קליין ואמיר ששון, מסרו בתגובה: "כבר מתחילתה של החקירה ברשות ני"ע ולאחר עיון ולימוד הראיות, ביתר שאת, האמנו בחפותו של ברונפלד וסברנו כי אין מקום להגשת כתב האישום כנגדו. שמחים אנו כי לאחר ניהול התיק, קיבל ביהמ"ש את עמדתנו והורה על זיכויו מכל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום ובכך הביא את יסוריו לקיצם".

שביט, הבעלים והמנכ"ל של המשביר, מסר בתגובה: "מדובר במקרה מצער לכולם. אני שמח שברונפלד יצא זכאי. האמנתי בו וביושרה שלו תמיד. אני שמח שברונפלד מייצג אותנו בשוק ההון ובפיתוח עסקי".  

ברונפלד ריצה בעבר מאסר בגין עבירות ני"ע 

אין זו הפעם הראשונה שיועץ שוק ההון, אמיר ברונפלד, נדרש להתייצב מול שופט המחוזי בת"א, חאלד כבוב. ב-2013 הרשיע כבוב את ברונפלד, על-פי הודאתו, בעבירות ני"ע וגזר עליו עונש כבד יחסית: 10 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 150 אלף שקל.

ברונפלד, שהיה באותה תקופה עובד בכיר בחברת החיתום של הבנק הבינלאומי, הורשע במסגרת הסדר הטיעון, בעבירות של תרמית בניירות ערך ("הרצת מניות"), קבלת דבר במירמה, מירמה והפרת אמונים בתאגיד.

במסגרת כתב האישום שבו הודה בורנפלד, נטען כי בין השנים 2009-2008 ביצע בורנפלד 22 עסקאות מתואמות בין חשבונו הפרטי לחשבון החברה שבה הועסק, ובכך ניצל את מעמדו בחברה, את נגישותו לחשבון ואת חופש הפעולה שניתן לו מכוח תפקידו. זאת, לשם הפקת רווחים לזכותו, תוך ניצול שיטת המסחר בבורסה. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים