גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האג"ח האמריקאיות מאכזבות? הנה היתרונות של הישראליות

הירידות החדות באג"ח ה"אמריקאיות" שנסחרות בארץ מייצרות שוק אג"ח שמעניק לסדרות בעלות סיכונים דומים תמחור שונה לחלוטין

אג"ח / תמונה שאטרסטוק
אג"ח / תמונה שאטרסטוק

שוק האג"ח הישראלי, כמו חוף הים של תל אביב, הוא מקום רגוע יחסית ברוב ימות השנה. יחד עם זאת, מדי פעם סערות שמתחילות מעבר לים מגיעות גם לחוף המבטחים שלנו, מרימות גלים גבוהים ומטלטלות את כל מי שסירתו רחוקה משערי הנמל.

זה מה שקורה לאחרונה כתוצאה מהחששות העולות ליציבות שוק הנדל"ן האמריקאי ובמיוחד ליציבותן של חברות הפועלות בתחום הנדל"ן המסחרי בארה"ב.

עליית הריבית המתמשכת בארה"ב, לצד ירידה בביקוש לשטחי מסחר בקניונים ובמרכזי הקניות במקומות רבים, הביאה לירידה ברווחי חברות הנדל"ן האמריקאיות שהגיעו בשנים האחרונות לשוק האג"ח הישראלי.

אג"ח "אמריקאית" משלמת תוספת תשואה

כמובן שהפגיעה שונה בעוצמתה בין החברות - חלק מהן עוסקות בהשכרת נדל"ן למגורים (סילברסטין ודה זראסאי למשל) וכמעט ואינן מושפעות מהנעשה במרכזי הקניות, אך משקיעים רבים בשוק המקומי נוהגים בכל זאת לקטלג אותן יחד תחת הסיווג "אג"ח אמריקאיות".

בעוד שקבוצה זו היא הטרוגנית למדי וכוללת מגוון רחב של מנפיקים ברמות רמות סיכון שונות, ההבדל העיקרי בין אותה קבוצה לבין אגרות של חברות נדל"ן ישראליות הוא בתמחור סדרות האג"ח.

פרמיה שונה בין "אמריקאית" לישראלית

לכאורה, אין סיבה לכך שאגרות החוב שהנפיקו החברות הללו ייסחרו בתמחור שונה מהתמחור בו נסחרות אג"ח של חברות נדל"ן שהתאגדו בישראל. כל עוד מדובר באותו תחום עיסוק, עם קובננטים דומים וסיכוני ריבית (מח"מ) ואשראי (דירוגים) דומים, נצפה לראות ששתי אגרות חוב ייסחרו בתשואה דומה.

אולם, המשקיעים בשוק האג"ח בארץ מתמחרים כיום את אגרות החוב "האמריקאיות", כלומר אלו ללא זיקה של ממש לישראל, בתוספת תשואה משמעותית מאוד ביחס למקבילותיהן הישראליות. למעשה, בדיקתנו מהימים האחרונים העלתה כי סדרת אג"ח זרה הנסחרת בבורסה "זוכה" כיום לתוספת תשואה אדירה של כ-4.7% בממוצע לשנה בהשוואה לאג"ח דומות של מנפיקים מקומיים.

מעבר לבעיות הספציפיות של שוק הנדל"ן האמריקאי, ישנן מספר סיבות נוספות לפרמיה הנ"ל. כאשר החל גל ההנפקות של החברות הזרות בשוק האג"ח בת"א בשנת 2015 נטען כי המשקיעים המקומיים אינם מכירים את בעלי החברות ואת מוסר התשלומים שלהם, ולכן מתמחרים את הסיכון באג"ח אלו ביתר.

מאז חלפו מספר שנים והמשקיעים המקומיים כבר מכירים את בעלי החברות והמנהלים משיחות ועידה, ביקורים וממצגות רבות. אם כך, הסיבה העיקרית לשוני בתמחור הוא היבטי הממשל התאגידי בחברות אלו.

רק בחודשיים האחרונים קיבלנו מספר דוגמאות לממשל התאגידי הלקוי בחלק מהחברות הללו; חברת יזום הנדל"ן ברוקלנד הגיעה לסף חדלות פירעון לאחר שורה של בעיות בפרויקטים אותם היא בונה בברוקלין והתנהלות כספית בעייתית בין החברה לבעלי השליטה בה; אול-יר העבירה בשוגג לחברה בבעלות בעל השליטה סכום של 3.7 מיליון דולר במהלך הרבעון האחרון (וקיבלה אותו בחזרה בתוספת ריבית); בצ'וזן קרה מקרה דומה באותו רבעון, כאשר בעל השליטה בחברה משך מקופתה כמה מיליוני דולרים ללא אישור (וגם החזיר את הכספים).

ואיזה מסכנים המשקיעים

למרות כל הבעיות שצצו לאחרונה בקרב אג"ח "אמריקאיות", לכאורה אין כאן בעיה רוחבית. הרי מתפקידו של שוק ההון לתמחר את הסיכון הגלום באג"ח כך שבסופו של דבר המשקיעים יקבלו החלטה - האם התמחור מפצה על הסיכון או שלא.

הרי אף אחד לא כופה על המשקיעים בארץ לקנות את אותן אג"ח אמריקאיות, נכון? אז זהו, שלא בדיוק.

אחד היתרונות בהשקעה במדדי אג"ח הוא שמדובר בהשקעה מפוזרת, הכוללת חשיפה למגוון רב של תחומי פעילות ומנפיקים שונים, החל מבנקים ישראלים, דרך חברות תעשייתיות ועד לאותן חברות נדל"ן זרות.

אך היתרון הזה הופך לעיתים לחיסרון עבור חלק מהמשקיעים, שאינם מעוניינים בחשיפה לאותן חברות עם היבטי ממשל תאגידי לקוי. בחלק ממדדי האג"ח בארץ בעיה זו אינה קיימת (למשל, מדדים צמודי מדד בהם לא נכללות כלל סדרות אג"ח "אמריקאיות"), אך במדדים מסוימים, רובם המוחלט שקליים, נתח האמריקאיות מגיע ל-20% ואף יותר מכך.

בתל בונד תשואות שקלי למשל, שיעור האג"ח הזרות עומד על יותר מ-35% לעומת 2% בלבד במדד הצמוד המקביל לו (תל בונד תשואות). שיעור זה מסביר את הפער האדיר בתשואה הגלומה בין שני המדדים - 2.1% לשנה יותר (במונחים שקלים) בתל בונד תשואות שקלי לעומת תל בונד תשואות (הצמוד).

האירועים האחרונים שקרו במספר סדרות אג"ח "אמריקאיות" הסבו הפסדים למרבית משקיעי המדדים הקונצרניים בישראל. כאן חשוב להדגיש שהחשיפה לסוג אג"ח זה איננה גזרת גורל והודות להיצע המדדים הגדול שקיים כיום בישראל, כל משקיע יכול למצוא את הפתרון המתאים ביותר עבורו.

מדדי אג"ח "כחול-לבן"

ישנם מספר מדדי אג"ח שאינם מכילים סדרות של מנפיקות זרות בהגדרה, כלומר שהמתודולוגיה הקובעת את הרכבם מכתיבה כי רק סדרות של מנפיקים "ישראלים" עשויות להיכלל במדד.

תל בונד שקלי 50 שהושק לפני כשנה הוא אחד מהם והוא נסחר כיום בתשואה של אחוז שלם פחות לשנה ביחס לתל בונד שקלי, אשר משקלו מורכב מכ-20% סדרות אג"ח "אמריקאיות".

מדד נוסף הוא אינדקס A שקלי מקומי, אשר מתמקד אך ורק בסדרות לא צמודות בקבוצת הדירוג A והוא מכיל סדרות של מנפיקים שהתאגדו בישראל בלבד. אפשר לראות בהתנהגותו בתקופה האחרונה שהוא כלל לא הושפע מה"הייפ" השלילי שפוקד את האג"ח ה"אמריקאיות" והוא מושפע בעיקר מעליית התשואות באפיק הממשלתי ולא מפתיחת מרווח כתוצאה מעלייה בסיכון האשראי.

לעומתו, המרווח הגלום במדד הרחב יותר - אינדקס A שקלי - אשר כולל גם מנפיקים זרים, עלה באופן משמעותי בשנה החולפת ונמצא כיום בשיא מאז שנת 2012.

אז לאותם משקיעים שמעוניינים בשקט נפשי ומוכנים להסתפק בתשואה "כחול-לבן", אין ספק שמדדי אג"ח קונצרניים שמנועים מהכללת אג"ח זרות הם פתרון נוח.

יחד עם זאת, נשאלת השאלה האם נכון להתנזר לחלוטין ממדדים הכוללים, בין היתר, גם אג"ח אמריקאיות? להערכתנו לא. למרות שהתנודתיות של חלק מהסדרות האלו לאחרונה דומה יותר לאלו של מניות, סביר להניח שמרבית הסדרות ישולמו במועדן ויניבו ערך למשקיעים הסבלניים.

חשיפה לסדרות אלו כחלק ממדד רחב ומפוזר מעניקה תוספת תשואה למשקיע, גם אם זה בא במחיר של תוספת סיכון. מנגד, משקיעים שאינם מעוניינים בתוספת הסיכון הזו, מוזמנים כאמור להתמקד במדדים מקומיים טהורים. 

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"