גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים במשק עולים, והצרכנים עומדים להרגיש את זה בכיס פעמיים

המחירים עולים בשל ההתייקרות של עלויות הייצור, אבל יותר מכך – גם בשל הסביבה העסקית שתומכת במגמת העלייה ואדישות הציבור ● כך אף ספק לא מסתכן באובדן נתחי שוק, וגם רשתות השיווק גוזרות קופון מהמחיר שעלה ● הבשורות הרעות: גל ההתייקרויות יימשך ● ניתוח

סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

לא צריך להיות מופתעים מהעובדה שחברת אסם-נסטלה הודיעה השבוע שהיא מעלה מחירים. אין מקום להפתעה. אסם היא "רק" האחרונה מבין ספקיות המזון הגדולות שקופצת על עגלת ההתייקרויות שהמשק המקומי חווה בכללותו, ובמיוחד שוק המזון.

בינתיים, עליות המחירים במשק כבר מעוררות מחדש ניצני מחאה חברתית: על רקע גל עליות מחירים של מוצרי מזון של החברות הגדולות במשק דוגמת תנובה, אסם וטרה, לצד התייקרות החשמל והמים, מופצות ביממה האחרונה קריאות ברשתות החברתיות, בקבוצות וואטסאפ ובפורומים שונים להגיע להפגנה שתתקיים ביום שישי הקרוב בשעה 12:00 בעזריאלי בתל-אביב. המארגנים אף קוראים למוחים להגיע לאירוע המחאה באפודים צהובים, בהשראת המחאה העממית בצרפת. 

שנת 2018 כולה הייתה שנה של עליות מחירים, כש-9 מתוך 10 ספקיות מוצרי הצריכה הגדולות בישראל ייקרו מוצרים בחצי השנה האחרונה: תנובה, אסם, החברה המרכזית (קוקה-קולה ישראל וטרה), יוניליוור, נטו, דיפלומט וסנו. מנגד, מתוך 10 החברות הגדולות, רק חברת אחת נותרה (עד כה) מחוץ לסחף: שטראוס, שבינתיים הצהירה כי לא תעלה מחירים.

תשעה מבין עשרת הספקים הגדולים כבר העלו מחירים צילום: תמר מצפי

10 הספקיות האלה מהוות, לפי נתוני סטורנקסט, 56% משוק מוצרי הצריכה. כלומר, רוב הכסף שאנחנו משלמים על מוצרי צריכה הוא על מוצרים שלהן. ונראה שזה רחוק מלהיות הסוף. קרוב לוודאי ש-9 הספקיות הגדולות הן לא האחרונות, אליהן יצטרפו עוד ועוד יצרניות קטנות יותר.

מדוע? לנו נראה שהמגמה הברורה הזו צפויה להימשך בין היתר מאחר שבניגוד לעבר, לפי שעה אין לחצים חיצוניים שמונעים את העלאת המחירים. אם בעבר ראינו מחאה חברתית זועמת ומנהלי ובעלי רשתות קמעונאות שחששו להיות השליחים שמבשרים לציבור על הייקור, ולכן מצהירים שלא יתנו יד - הרי שעתה נראה כי המציאות של ייקור התשומות משותפת לכולן.

ולא רק זאת: רשתות השיווק נהנות משיפור ברווחיות שלהן באמצעות עליית המחירים הזו. שהרי אל המחיר החדש מתווספת לא רק עליית המחירון של הספק, אלא גם המע"מ וגם הרווח של הקמעונאי. כך קורה שכולם מצמצמים מבצעים ומעגלים למעלה איפה שרק אפשר.

גם בגלל עלויות התפעול, אבל לא רק

לכן - וכאן טמון החשש הגדול מבחינת הציבור - המגמה צפויה להימשך כשהיא מתבססת על שני וקטורים מרכזיים: הראשון - העלות הגבוהה יותר בתפעול העסק, בין אם בגלל עלייה בשכר העבודה, התייקרות חומרי הגלם או ייקור החשמל שצפוי בקרוב; והווקטור השני - הסביבה התומכת בהמשך העלאות המחירים.

נתחיל מהווקטור הראשון. נכון, מדובר בגופים עסקיים למטרות רווח שתמיד יחפשו לשפר את שיעורי הרווחיות שלהם, להגדיל את ההכנסות שלהם ולצמצם הוצאות. אלא שבשנתיים האחרונות עלו שכר המינימום והשכר הממוצע במשק, ובהתאם גם ההוצאות על שכר עבודה. בנוסף לכך התייקרו מחירי הסחורות, חומרי הגלם ועוד. כעת גם החשמל מתייקר, וכפי שהוא פוגע בכיסו של הצרכן, הוא פוגע גם בכיסן של החברות הגדולות. כל אלה גורמים להן לחוש שחיקה בתוצאותיהן, וברור שמבחינתן הן רוצות לסתום את החורים.

ולגבי הווקטור השני שהזכרנו: הסביבה התומכת. כשהחברות המובילות בשוק ששולטות בקטגוריה באמצעות מותג חזק רואות לנכון לייקר את המוצרים שלהן, זה מוריד לחץ תחרותי משחקנים קטנים יותר, שגם כך נאנקים לא אחת תחת עול העלויות. כשהמוביל בקטגוריה מייקר, גם למתחרה הקטן שלו קל לייקר מבלי שהוא מסתכן באובדן נתחי שוק או בסירוב של הקמעונאי.

כך, ברגע שמובילת השוק מודיעה על עליית מחירים, השחקניות הקטנות יותר הולכות אחריה, בין אם מתוך צורך ובין אם כי כדאי. ראינו את זה לדוגמה כשתנובה שהעלתה מחירים, ושבוע אחרי הצטרפה אליה גם טרה, ויומיים אחר-כך גם מחלבות גד. ראינו את זה גם במוצרי נייר - קימברלי קלארק העלתה מחירים, ולאחר מכן הצטרפה גם סנו וספקיות קטנות יותר. במשקאות הקלים הייתה זו קוקה-קולה שהעלתה מחירים ראשונה, ואז טמפו ויפאורה הצטרפו. זה לא ייגמר כאן - נמשיך לראות את זה קורה גם בתחומים נוספים.

הקטשופ של אסם כמשל לתעשייה כולה

כדי להבין את המשמעות של חברות מזון גדולות שמעלות מחירים על השוק, צריך להסתכל על הכוח שלהן בכל קטגוריה. אסם-נסטלה, שנמצאת בבעלות מלאה של ענקית המזון השווייצרית, משווקת מעל 2,000 מוצרים. לייקר שליש מתוכם, אומר לייקר בערך 666 מוצרים.

אבל המשמעות היא לא רק במחיר המוצר של אסם. קחו לדוגמה את עליית המחירים שמבצעת אסם בקטשופ שלה. מדובר בקטגוריה שמגלגלת 220 מיליון שקל בשנה. אסם מחזיקה בנתח שוק של מכירות כספיות שקרוב ל-70% מהשוק. השחקנית השנייה בקטגוריה היא היינץ, שמופצת בישראל על-ידי חברת דיפלומט, ומחזיקה ב-27% מהקטגוריה. ה-3% הנותרים מוחזקים בידי שחקנים זעירים או מותג פרטי. ברגע שאסם, ששולטת בקטגוריה הזו, מעלה מחירים - היא מפלסת את הדרך עבור דיפלומט לקראת ייקור משלה, וגם עבור המותג הפרטי של הרשתות, שבוודאי גם התשומות שלהן התייקרו.

והנה נקודה שכדי לשים לב אליה: נכון, כולן שילמו יותר על שכר עבודה בשנתיים האחרונות. התשומות מתייקרות לכולם בצורה אחידה, וזה אולי פוגע ברווחים שלהן. אבל עליות המחירים הן תלויות קטגוריה ובמי שממוביל שלה.

בשביל להבין את המשמעות של חברות מזון גדולות שמעלות מחירים על השוק, צריך להסתכל על הכוח שלהן בכל קטגוריה, כפי שקרה בשוק הקטשופ. במקרים אלה החברה ששולטת בקטגוריה מעלה מחירים, ואז מתחילה הספירה לאחור עד שהשחקניות הבאות יעשו זאת. הרי קודם הקמעונאי לא היה מאפשר להן, והן היו עלולות לאבד נתחי שוק, שהרי גם ככה הן מחזיקות במותג דומיננטי פחות. 

כך, כשתנובה העלתה מחירים ביולי האחרון, חברות משקאות כמו יפאורה וטמפו לא פצו פה. זה קרה מבחינת שתי האחרונות רק כשהחברה המרכזית למשקאות קלים ייקרה את המשקאות הקלים שלה. או-אז לא עבר אפילו חודש עד שטמפו ויפאורה, שתי המתחרות שלה בשוק המשקאות, הזדרזו גם הן לעשות זאת.

טמפו לא הסתפקה בייקור המשקאות הקלים ואף העלתה מחירים על מוצרי הבירה והאלכוהול שלה, שוק בו היא דומיננטית הרבה יותר. מה אתם חושבים עשתה החברה המרכזית למשקאות, גם היא שחקנית משמעותית בתחום הבירה? נכון - העלתה גם היא את מחירי הבירה שלה. אז אל תספרו לנו שמדובר בהתייקרות התשומות בלבד. לפחות מבחינת המומנטום, כולן מחכות לסימן ממובילת הקטגוריה - ו"היידה לייקר".  

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים