גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, העידה במשפט "באים לבנקאים": "לא הבנתי על מה המחאה נגדי"

(עדכון) - עו"ד ברק כהן וחבריו לקבוצת "באים לבנקאים" מואשמים כי בשנת 2014 קשרו קשר להטריד ולפגוע בפרטיותם של ראשי מערכת הבנקאות בישראל ● מנכ"לית בנק לאומי העידה במשפטם: "במדינה מתוקנת אדם כמוני שעושה את תפקידו, הילדים שלו לא צריכים להיות חשופים להטרדה"

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח / צילום: תמר מצפי
מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח / צילום: תמר מצפי

"לא הבנתי על מה המחאה נגדי. מי האנשים האלה? מי שלוקח הלוואה ולא מחזיר אותה - על מה הוא מוחה? במדינה מתוקנת אדם כמוני שעושה את תפקידו, הילדים שלו לא צריכים להיות חשופים להטרדה, לאיומים ולהתנהלות מטרידה שהיו גם כלפי הבנות שלי, שהיו קטינות. זה עבר כל גבול שאני כאמא יכולה לשאת אותו. קשה להבין את התחושה שיש מישהו שכל הזמן עוקב אחריך ויודע איפה אתה ומתקשר לאמא שלי שהיא מבוגרת, לאחיות שלי, לבעלי, לגיסי, ומטריד את מנוחתם. זאת תחושה שמפריעה בצורה קשה לשגרת החיים. זאת תחושה כאילו נכנסים לי לתוך הנשמה ולתוך הגוף. זאת תחושה איומה" - כך העידה היום (א') מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, בבית משפט השלום בתל-אביב, במסגרת משפטם של חברי קבוצת "באים לבנקאים", ובראשם עו"ד ברק כהן.

כהן וחבריו, בהם יגאל רמב"ם ואמנון פורת, מואשמים בביצוע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, פגיעה בפרטיות, הטרדה וסחיטה באיומים ועוד, שביצעו נגד רוסק-עמינח; נגד מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, ציון קינן; ונגד גורמים נוספים במסגרת מחאתם.

כהן הקים את קבוצת "באים לבנקאים" אחרי המחאה החברתית של קיץ 2011. הקבוצה מחתה, באמצעות הגעה פיזית אל ראשי המערכת הבנקאית עצמם ולעתים גם אל ילדיהם, על ההתנהלות של הבנקים בארץ כלפי צרכנים. כהן וחבריו טוענים כי המחאה שלהם נגד ראשי הבנקים היא מחאה פוליטית לגיטימית החוסה תחת חופש הביטוי, וכי הם לא ביצעו עבירות פליליות.

ואולם הפרקליטות והמשטרה חושבות אחרת לחלוטין. לתפיסת הרשויות, מחאת "באים לבנקים" חצתה את גבולות הלגיטימיות, וברק כהן וחבריו עברו על החוק בדרכים שונות ובמקרים שונים. לפי הנטען בכתב האישום, במחצית השנייה של שנת 2014 קשרו כהן ושאר הנאשמים קשר להטריד ולפגוע בפרטיותם של ראשי מערכת הבנקאות בישראל; בכמה מקרים הגיע כהן לבדו או עם חברי הקבוצה סמוך לביתה של רוסק-עמינח, ולפי האישום, הם "הקימו שאון במקום, מתוך כוונה להלך אימים, להטריד ולפגוע בפרטיותה של רוסק-עמינח". לפי הנטען, הם הטרידו גם את שתי בנותיה של רוסק-עמינח בבתי הספר שלהן ובמקומות אחרים. 

"תחושה איומה"

מנכ"לית לאומי הקדישה חלק ניכר מעדותה לאירועים שבהם הוטרדו שתי בנותיה, שהיו שתיהן קטינות, על-ידי חבורתו של כהן. "הבת הגדולה שלי הייתה בתיכון, הקטנה בסוף החטיבה. האירועים היו ניסיונות התחקות אחריהן, הגיעו אלינו הביתה בערב, כשהיה חושך, וכשרק הקטנה נמצאת בבית. הגיעו לבית ספר שלהן וחילקו כרוזים לכל הכיתות שהייתה עליהן תמונה שלי והיה כתוב: 'ד' לא אשמה שאמא גנבת', 'הבת של רקפת הגנבת' ועוד ועוד ועוד. לא נעים לי לחזור על זה".

בצורה מאופקת המשיכה מנכ"לית לאומי ותיארה כיצד ברק כהן ו"חבר מרעיו" (כהגדרתה) הגיעו אל הבית שלה עם מגפון שבו קראו קריאות גנאי לעברה. "ברוב המקרים לא הייתי בבית", היא אמרה. "בשעות האור זה היה פחות מרתיע. בשעות החשיכה, כשהילדה הקטנה הייתה בבית, זה היה יותר גרוע. כמובן שזה ייצר גם תחושה לא נעימה אצל השכנים. שכנים שאלו אותי אם הם צריכים לחפש מקום לעבור אליו, כי לא נעים לגור לידי". 

רוסק-עמינח תיארה אירוע שבו הבת הצעירה שלה, ד', הייתה בבית, ונקראו קריאות במגפון בצורה מאוד חזקה. "לי לפחות הייתה תחושה איומה. באמת איומה. אני לא רוצה לספר מה היא הרגישה. פעם אחת הם הגיעו אלינו ביום שישי. גילו לי שהם נמצאים בחוץ. הלכתי לשכנים וחיכיתי אצלם, עד שהם פינו את השטח, ואפשר היה לעבור. ניסינו לדאוג שהבנות לא יהיו בבית כשם מגיעים. כל דבר שקרה הם העלו לפייסבוק".

מנכ"לית לאומי הוסיפה וסיפרה כי ברק כהן היה מתקשר אליה ופרסם את מספר הטלפון שלה. "הגיעו אליי המון הודעות בעלות אופי אלים עד כדי איומים על חיי. גידופים, קללות. כולם מהסוג של 'יימח שמך' וקללות מהסוג הזה. לא נעים לי לחזור על זה בבית המשפט".

התובעת, עו"ד דפנה יבין, ביקשה מרוסק-עמינח להקריא בפני הנוכחים בבית המשפט דוגמה למסרון שקיבלה. רוסק-עמינח הקריאה את המסרון הבוטה שקיבלה מאלמוני, שכלל קללות ואיומים קשים כלפיה שאין צורך לחזור עליהם.

רוסק-עמינח התלוננה בעדותה, בין היתר, גם על כך שלדבריה "כשכותבים היום בגוגל 'גנבת', גוגל משלים 'רקפת רוסק-עמינח גנבת'. 'גנבת' זה שם המשפחה החדש שהדביקו לי", היא אמרה. 

"בלבול בין חייבים פרטיים לבין חברות"

בתום חקירתה הראשית של רוסק-עמינח, הנאשם, עו"ד ברק כהן, חקר אותה בחקירה נגדית. כהן טוען כי הפעולות שמתוארות בכתב האישום נגדו בפרשת הטרדת מנהלי הבנקים נעשו כחלק ממחאה פוליטית שלו ושל אחרים כלפי דרכי פעולתם של הבנקים והעומדים בראשם. כהן ניסה לשאול את רוסק-עמינח על האופן שבו התייחס בנק לאומי לנוחי דנקנר, אליעזר פישמן, לב לבייב ואנשי עסקים אחרים. רוסק-עמינח סירבה לדבר על לקוחות של הבנק.

כהן תקף את אמצעי הגבייה הבלתי לגיטימיים לתפיסתו שנוקט בנק לאומי כלפי חייבים תוך כדי שהוא פוגע בצדדים שלישיים, כגון הילדים של אותם חייבים. כהן הטיח ברוסק-עמינח כי הבנק מפלה בין חייב לחייב. "כשבנק לאומי מפעיל צווי גבייה, הוא פועל להוצאה לפועל על-פי החוק והכללים", השיבה רוסק-עמינח.

כהן: "יש לכם סמכות לפעול נגד צדדים שלישיים ולא רק נגד החייב? אתם פועלים בכל דרך?"

רוסק-עמינח: "אנחנו פועלים על-פי החוק והכללים בישראל. אדם שלוקח חוב, צריך לשלם אותו חזרה. כשהוא לא מחזיר את החוב, הוא פוגע בכסף של בעלי המניות של הבנק, שזה קופות הגמל והפנסיה של עם ישראל".

כהן: "את מדברת על מה שנוחי דנקנר מחק? פעולות הגבייה של הבנק כלפי דנקנר וכלפי פלוני-אלמוני לא ננקטים באופן שוויוני".

רוסק-עמינח: "גבייה מלקוח נעשית בכל האמצעים שעומדים ברשות הבנק. יש כאן בלבול בין חייבים פרטיים לבין חברות".

כהן לא ויתר ושאל את מנכ"לית לאומי איך היא מתייחסת למקרים שבהם מעקלים לבעל חוב טלוויזיה שמשמשת את הילדים ולא חפצים אחרים, כאמצעי להפעלת לחץ פסול על החייב. רוסק-עמינח השיבה: "אני לא מתמצאת בזה ולא מתעסקת בזה".

ברק כהן ופעילי באים לבנקאים בבית המשפט / צילום: שלומי יוסף

בשל החשש מ"בריונים": עדותה של רוסק-עמינח נמסרה באופן חריג בדלתיים "פתוחות חלקית"

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, ניסתה מאוד להימנע מלהגיע היום לבית המשפט ולמסור עדות פומבית במשפטם של הפעיל החברתי, ברק כהן, וחבריו לתנועת "באים לבנקאים". רוסק-עמינח הביעה בפני המשפט פחד של ממש מלמסור עדות נגד כהן. לדבריה, היא חששה שתיפגע פיזית בידי "בריונים".

באמצעות עורכי הדין אייל כהן ואופיר שטרסנוב פנתה רוסק-עמינח לבית המשפט בבקשה כי עדותה תישמע בדלתיים סגורות או תימסר באמצעות וידאו קונפרנס. ואולם, ביום שישי קבעה שופטת המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן, כי העדות תישמע בדלתיים פתוחות חלקית.

בהתאם להחלטה, משמר בית המשפט הפעיל היום בקרה קפדנית על הנוכחים באולם במהלך עדותה של רוסק-עמינח, ונערכו סידורי אבטחה חריגים. בניגוד למקובל, רוסק-עמינח הגיעה ישירות לאולם בית המשפט, מבלי שהיה עליה לעבור במסדרונות בית המשפט באופן גלוי.

השעיה מהמקצוע

ברק כהן הקים את תנועת "באים לבנקאים" אחרי המחאה החברתית של קיץ 2011. הקבוצה מחתה, באמצעות הגעה אל ראשי המערכת הבנקאית עצמם, על ההתנהלות של הבנקים בישראל כלפי צרכנים, אך בהמשך, כאמור, הועמד כהן לדין בגין הטרדות ואיומים של מנהלי הבנקים.

כהן לא הסתפק בכך: הוא תקף את שרת התרבות והספורט, מירי רגב; הורשע בהעלבת עובד ציבור בכך שחיבר שיר פוגעני נגד קצין המשטרה אלון חמדני; והוא התעמת גם עם יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה. בעקבות העמדתו לדין פלילי, לשכת עורכי הדין השעתה לאחרונה את כהן מהעיסוק במקצוע.

עוד כתבות

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

עוד לפני הירושה: מאבק משפחתי הגיע לבית המשפט - וההשתלטות על הרכוש נבלמה

פסק דין שניתן השבוע מדגים כיצד פעולה משפטית בזמן אמת, עוד בחיי הקשיש, יכולה למנוע נישול יורשים ● בית המשפט ביטל העברת דירה לאחת הבנות, הורה על השבת כספים וחייב אותה בפיצוי לעיזבון, לאחר שנקבע כי ניצלה את מצבה של האם והרחיקה ממנה את אחותה במשך שנים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

"לא מכרנו, ידענו שהמניה תעלה": כך נראה מבפנים המהפך באינטל

מאז כניסתו לתפקיד, מנכ"ל אינטל ליפ־בו טאן הוביל שינוי בגישה הניהולית של החברה: פחות בירוקרטיה, יותר מיקוד ● התוצאות כבר משתקפות בנתונים: המניה טסה מתחילת השנה ביותר מ־150%, ההכנסות קפצו, שיתופי פעולה חדשים על הפרק - וגם העובדים בישראל מעידים על השינוי ● אבל לא הכול ורוד: המשבר האחרון, שכלל קיצוצים כואבים, עדיין נוכח ו־TSMC נושפת בעורפה של אינטל

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

המדינה שרוצה להפוך לצבא החזק באירופה עד 2039

בתקציב הביטחון של ארה"ב עלתה דרישה לתקצוב 4.2 מיליארד דולר עבור תוכנית "תשתית הבינה המלאכותית הריבונית" ● במבצע שאגת הארי השתמשה ארה"ב בטכנולוגיות שהניסוי המבצעי המהותי הראשון בהן היה דווקא באוקראינה • המדינה באירופה שנהנית ממכירות בשווקים שישראל לא נמצאת בהם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

חשד נוסף לעוקץ קשישים: חברי חוליה נעצרו בגין מרמה בהיקף של מיליון שקל

המשטרה עצרה אתמול 11 חברי חוליה שעפ"י החשד פעלו באופן שיטתי ומתוחכם ברחבי הארץ כלפי כ-70 קורבנות בני הגיל השלישי ● הקורבנות דיווחו על דפוס פעולה זהה: שיחת טלפון מ"נציג שירות" של חברת תקשורת, בקשה למסירת פרטים מזהים באמתלות שונות, וזמן קצר אח"כ - גילוי של חיובים בעשרות אלפי שקלים בכרטיסי האשראי

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

הפתעה נעימה: הפרסומת של בנק לאומי מתברגת כזכורה ביותר השבוע

מהלך המגנטים של דגל ישראל מסדר לבנק הפועלים את הפרסומת האהובה ביותר, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגבוהה ביותר שייכת לחברת התעופה אל–על, ששוב פורטת על נימי הרגש

אילו שתי שכונות בתל אביב רשמו זינוק דו-ספרתי במחירי הדירות?

הבנקים ביקשו השבוע להכריז על נוחי דנקנר כפושט רגל - עם אילו הגבלות הוא יתמודד אם זה אכן יקרה? וגם: איזה שיא שברה השבוע סנדיסק שנסחרת במדד S&P 500? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח / צילומים: Shutterstock

"לאשתך יש רכב כחול יפה, חבל שהיא תעשה תאונה": כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח

באמצעות איומים אלימים, הטיית מכרזים והשתלטות עוינת על חברות לגיטימיות, ארגוני הפשיעה הפכו לשותפים סמויים בבניית הארץ ● דוח מבקר המדינה חשף השבוע את היקף התופעה, ובענף מזהירים: "בסוף העבריינים ישתלטו על התחום" ● המדינה מנסה להיאבק בעזרת חקיקה מחמירה, יחידות עילית שפועלות במסווה בלב אתרי הבנייה ושימוש בכלים מנהליים לחניקת המנגנון הכלכלי ● גלובס צולל אל העדויות

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש הורה על פירוק שותפות של קרן וולת'סטון: "אובדן אמון מוחלט"

בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה על פירוק אחת השותפויות של קרן ההשקעות וולת'סטון נדל"ן, שבשליטת ירון פיטארו ● זאת, כתוצאה מניגוד עניינים מהותי והפרת חובות האמון והנאמנות כלפי המשקיעים ● ברקע, ב-2024 נפתחה חקירה ברשות לניירות ערך נגד הקרן בחשד לשורת עבירות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

אחרי תנובה וטרה: גם שטראוס מעלה מחירים

לאחר גל ההתייקרויות במוצרי החלב, כעת גם שטראוס מודיעה על העלאת מחירים של חלק ממוצריה ● על פי הודעת החברה, עדכון המחירון לקמעונאים ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות

איור: גיל ג'יבלי

השקעות של מיליארדים ואקזיטים נוצצים: התחום החם הבא בתעשיית השבבים

אחרי המרוץ למעבדים הגרפיים, הבינה המלאכותית מסמנת את היעד הבא: העברת נתונים באור ● סדרת אקזיטים כחול-לבן והשקעות ענק חושפות כיצד טכנולוגיית הסיליקון פוטוניקס הופכת לתנאי הכרחי, ולמה בלי אופטיקה ה־AI עלולה להיתקע ● נתון בשבוע – עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

איך צחי נחמיאס השאיר אבק לחברות הכי גדולות בבורסה

מי עקף את תשובה ושטראוס ● ההצעה שמדלגת מעל הבלגן ● והשיא שנשבר השבוע ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אורלי עדס, מנכ''לית ועדת הבחירות המרכזית / צילום: דוברות הכנסת

אחרי 15 שנה: מנכ"לית ועדת הבחירות אורלי עדס תפרוש מתפקידה

עדס, שמכהנת מאז 2010 והובילה מאז שבע מערכות בחירות, תסיים את תפקידה ביולי ● יו"ר הוועדה, השופט נעם סולברג, הפציר בה להישאר אך היא דחתה את הבקשה ● הבוקר דווח כי לפני מספר חודשים סולברג ביקש לקצוב את כהונתה, אך נשיא המדינה יצחק הרצוג התערב כדי למנוע פגיעה בתפקוד הוועדה

40 מתחת ל-40: הכירו את נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס לשנת 2026

הבכירה שמנתבת לישראל השקעות במיליארדים, הזכיינית שהפכה רשת כושלת למותג מצליח והכדורסלן שעשה אקזיט לאנבידיה ● יותר מ־500 מועמדים הגישו מועמדות לפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס ● לאחר שלושה שלבי מיון וכ־60 מומחים, קבלו את 40 הנבחרים

הוולט מרקט בנווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

איך קרה שעם הכנסות של 650 מיליון שקל, וולט מרקט בהפסדים?

לקראת המכירה הצפויה של וולט מרקט נחשפו בגלובס המספרים מאחורי שירות משלוחי הסופרמרקט, מהם עולה כי החברה העדיפה צמיחה על פני רווחיות ● איך תיראה העסקה, ומה תקבל החברה שתחליט לרכוש את הפעילות?

מייסדי מג'סטיק לאבס: מאסומי ריינדס (מימין), עופר שחם ושאה ראבי

"יעיל פי 50 מהשרת של אנבידיה": הטכנולוגיה מאחורי חברת השבבים הישראלית

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מג'סטיק לאב של עופר שחם - מי שהיה בעבר בכיר במטא ובגוגל - ושותפיו האמריקאים חושפת לראשונה את הטכנולוגיה שעומדת מאחורי חברת השבבים  ● כך היא עוקפת את האתגרים מתחום הזיכרון שיאפשרו ללקוחות שלה לספק שירותי AI יעילים יותר

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

הסלמנולה בשטראוס: ביהמ"ש הכלכלי לא יודע איך לאכול את הוועדות הבלתי תלויות

פסק הדין שאישר את הפשרה בגובה כ-30 מיליון שקל בפרשת הריקול של שטראוס נסמך על המלצותיה של ועדה בלתי תלויה ● ביהמ"ש עמד על היתרונות שבוועדות כאלה, אך הכיר בקושי להגן על דירקטורים שמסתמכים עליהן ● מבולבלים? גם אנחנו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א נמחקו בנעילה; מניות הבנקים והביטוח ירדו

מדד המניות הבטחוניות היווה היום נקודת אור ● השקל נסחר ב-2.95 שקלים, שיא חדש ● נקסט ויז'ן קופצת אחרי שדיווחה על הזמנה בגובה 14.5 מיליון דולר ● בלידר שוקי הון המליצו על טבע בפרמיה של 30% ● מחירי הנפט קפצו לרמתם הגבוהה מאז פרוץ המלחמה, אך בהמשך מחקו את העליות החדות

שינוי מדרגות המס / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכירים שיקבלו תוספת של מאות שקלים בתלוש השכר

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי • השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150 שקלים

דנה ביטון לב עמי, מנכ''לית BUYME / צילום: ליאור שליק

אחרי עסקת הפניקס: דנה ביטון לב עמי מונתה למנכ"לית BUYME

המינוי מגיע מיד לאחר אישור מכירת 65% מ־BUYME לקבוצת הפניקס בכמיליארד שקל ● ביטון לב עמי, מנכ"לית קבוצת TLC שממנה צמחה החברה, תוביל אותה תחת הבעלות החדשה

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו מחר צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף