גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו רע עובר על חברות הפרויקטים בבורסה: נסיגה בתוצאות העסקיות והתרסקות במניות שהנפיקו

אחים יעקובי מובילה את המגמה השלילית עם הפסדים כבדים וקריסה של 70% במחיר המניה מתחילת השנה ● התרסקות המניה משקפת כיום לחברה שווי של פחות מ-100 מיליון שקל ● אורון ולסיכו מציגות ירידה ברווחים וצניחה של 40%-45% במחיר המניה ב-2018

קבוצת האחים יעקובי נרשמת למסחר בבורסת ת"א / צילום: גיא אסיאג
קבוצת האחים יעקובי נרשמת למסחר בבורסת ת"א / צילום: גיא אסיאג

כבר תקופה לא קצרה נראה כי פעילותן של חברות הקמת הפרויקטים הקטנות והבינוניות שנסחרות בבורסה בת"א מתאפיינת במגמה שלילית. מגמה שבאה לידי ביטוי בין היתר בהרעה בתוצאות הכספיות וצלילה של עשרות אחוזים בשווי מניותיהן והאג"ח שהנפיקו.

אמנם לא כל תחומי הפעילות של החברות המוזכרות חופפים, וחלקן עוסקות בפעילות של פרויקטים במגזרים שונים. אולם כמגמה, החברות מדווחות בדוחות האחרונים על סיום פרויקטים רווחיים יחסית ולצד זאת לעתים על האטה בתחילתם של פרויקטים חדשים.

התקופה השלילית העוברת על חברות הפרויקטים

פעילים בשוק ציינו היום כי ניתן לייחס חלק מההרעה בפעילות גם להחלטות הנהלה שגויות, בחלק מהמקרים. במקרים אחרים הם הצביעו על טעויות בתמחור, עם כניסה לפרויקטים לא רווחיים או בעלי רווחיות נמוכה. זאת בנוסף להאטה בפעילות הנדל"ן למגורים בישראל המשפיע על פעילותן של חלק מהחברות.

בין חברות הסקטור בולטת לשלילה קבוצת אחים יעקובי , הנמצאת בימים האחרונים בכותרות על רקע בקשתה, יחד עם שותפיה, לדחות תשלום של 12 מיליון שקל למחזיקי האג"ח של חברת אורתם סהר - עליה השתלטו בדצמבר 2016 במסגרת הסדר נושים. בסוף השבוע החליטו המחזיקים לאשר את הבקשה, תחת תנאים, וכעת הם צפויים לנהל באמצעות מנהל מיוחד מו"מ לגבי החזר החוב.

קשיי התשלום לבעלי אג"ח אורתם סהר אינם האיתות השלילי הראשון המגיע מכיוונה של אחים יעקובי. תוך זמן קצר לאחר הנפקתה אשתקד הציגה החברה פגיעה ניכרת בתוצאותיה הכספיות והורדת דירוג האג"ח שהנפיקה הובילה להעלאת הריבית עליהן.

מניית אחים יעקובי צללה בכ-20% מתחילת החודש והשלימה ירידה של כ-70% מאז החלה להיסחר בבורסה לפני כשנה. ביצועים אלה מעניקים לה את התואר הלא מחמיא של הנפקת המניות הראשונית הגרועה ביותר בגל הנפקות ה-IPO האחרון בבורסה המקומית, שהחל אשתקד ונבלם לפני מספר חודשים.

התרסקות המניה משקפת כיום לחברה שווי של פחות מ-100 מיליון שקל. זאת לעומת כ-360 מיליון שקל (אחרי הכסף) בו החלה אחים יעקובי להיסחר בתחילת דצמבר 2017, - לאחר שנאלצה לקצץ כשליש מהשווי בו ביקשה להנפיק ולוותר על הצעת מכר של חלק ממניות בעלי השליטה, מהלך שהיה מסדר להם אקזיט של עשרות מיליוני שקלים על חשבון ציבור המשקיעים. 

הידרדרות מצבה של אחים יעקובי באה לידי ביטוי גם בתשואת האג"ח שלה, שירדה בכ-8% מתחילת החודש, אחרי הורדת הדירוג עליה הודיעה חברת מידרוג. בסך הכול השלימה האג"ח ירידה של כ-13% מאז הונפקה לפני כשנה, מה שהוביל את התשואה עליה מרחק נגיעה מ-10%.

במידרוג החליטו על הורדת דירוג האג"ח של יעקובי מ-Baa1 ל-Baa2 על רקע החולשה בתוצאותיה הכספיות, ובמה שמשקף "את הערכתה של מידרוג כי לחברה אתגר עסקי וניהולי לשמור על רווחיות יציבה".

בעקבות העדכון של מידרוג עלתה הריבית על האג"ח ב-0.25% ל-3.25% ובחברת הדירוג הותירו את חובה הנסחר של יעקובי בבחינה, עם השלכות שליליות. כך שלא מן הנמנע כי דירוג האג"ח שהנפיקה החברה, בהיקף של כ-75 מיליון שקל, יירד שוב בהמשך אם לא יחול שינוי כיוון במצבה.

מלבד הורדת הדירוג, בעקבות ההרעה במצבה הכספי של יעקובי, היא אינה עומדת באחת מאמות המידה הפיננסיות (יחס הוצאות מימון ל-EBITDA (רווח לפני ריבית מסים פחת והפחתות)) כפי שהתחייבה למחזיקי האג"ח. במקרה בו מצב זה יימשך שני רבעונים רצופים המחזיקים יוכלו לדרוש להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. רואי החשבון של החברה מפנים את תשומת לב המשקיעים לתכניות ההנהלה לגיוס מקורות במקרה בו תידרש לפירעון החוב. ביעקובי מציינים כי החברה כבר הכינה תכנית למקרה שכזה, הגם שהחברה מעריכה כי תעמוד באמת המידה המדוברת ברבעון הרביעי של השנה.

הפגיעה העיקרית: פרויקט שדה התעופה בתמנע

קבוצת יעקובי נמצאת בשליטת האחים פיני ואמיר יעקובי, יו"ר ומנכ"ל, בהתאמה. החברה מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים עיקריים - הקמה וביצוע פרויקטים בתחומים שונים, מתן שירותי אחזקה ותפעול של מערכות, תשתיות ומבנים ותכנון, הקמה והפעלת מתקני טיפול בפסולת (תחום סביבה ירוקה).

הפגיעה העיקרית בתוצאותיה הכספיות ב-2018, עד כה, הגיעה ממעורבותה בפרויקט הקמת שדה התעופה החדש בתמנע שבדרום הארץ (בסמוך לאילת). פרויקט שהסב לה הפסד של 23 מיליון שקל ברבעון השני של השנה, וזאת משום שלפי יעקובי "צרך תשומות מעבר לאומדני החברה".

את עיקר הסטייה באומדן עלויות הפרויקט מייחסת יעקובי ל"התמשכות לוחות הזמנים של הפרויקט מעבר לתחזיות החברה... על רקע עבודות נוספות, שלא נכללו בתכולת העבודה המקורית, וגם מהצורך בכמות עובדי כפיים גדולה יותר ולתקופה ארוכה יותר".

במסגרת הפרויקט יעקובי משמשת כקבלן משנה לביצוע עבודות שונות, בהן תברואה, חשמל, מיזוג אוויר ועוד בבית הנתיבות ובמבני ההסמכה של שדה התעופה. עוד לפני העיכובים הבלתי צפויים יעקובי ציינה כי הפרויקט "מאופיין ברווחיות נמוכה מהממוצע בשל מיקום האתר, משך הפרויקט ומורכבותו".

ביעקובי מתכננים "לדרוש מהקבלן הראשי ומרשות שדות התעופה (מזמין פרויקט תמנע) תמורה כספית בגין העלויות הנוספות שנגרמו לה". על פי הערכותיה האחרונות של החברה, העבודות בפרויקט צפויות להסתיים עד תחילת 2019.

בשל ההרעה בתוצאות הכספיות יעקובי פנתה לבנקים המלווים שלה "על מנת להסדיר את עניין אמות המידה הפיננסיות", וקיבלה מהם כתבי ויתור שלא להעמיד את האשראים לפירעון מיידי, בכפוף לכמה תנאים.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2018 הפסדיה של יעקובי הצטברו ליותר מ-9 מיליון שקל, אחרי רווח נקי של 16 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר 2017 - שנה שאת כולה סיכמה ברווח נקי של 11.5 מיליון שקל. לצד שחיקה של כ-8% בהכנסות יעקובי לשלושת הרבעונים הראשוינם של 2018, שהגיעו ל-456 מיליון שקל, הרווח הגולמי של החברה ירד משמעותית והוביל אותה להפסד תפעולי.

בקופתה של יעקובי מזומנים בהיקף של 32 מיליון שקל והשקעות לזמן קצר של 57 מיליון שקל. הונה העצמי עמד בסוף הרבעון השלישי על 175 מיליון שקל, לצד התחייבויות שוטפות של 334 מיליון שקל - עיקרן לספקים ולנותני שירות, והתחייבויות לזמן ארוך של 128 מיליון שקל.

מניות אורון ולסיכו איבדו 40%-45% מתחילת השנה 

כאמור, אמנם יעקובי נמצאת כעת בלב הסערה, אולם הרעה מאפיינת גם חברות פרויקטים קטנות יחסית אחרות הנסחרות בבורסה.

אחת מהן היא קבוצת אורון , העוסקת בתחומי תשתיות, הנדסה אזרחית, תעשייה ויזום בניה למגורים ונמצאת בשליטת גילי ויואל עזריה, המכהנים כמנכ"לים משותפים כשהאחרון הוא גם יו"ר. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2018 רווחיה של אורון ירדו ב-75% ל-3 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 11 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. זאת בהמשך לשחיקה של יותר מ-20% בהכנסות החברה בין ינואר לספטמבר, לרמה של 504 מיליון שקל, לצד ירידה ניכרת ברווח הגולמי והתפעולי. מניית אורון צללה ב-45% מתחילת השנה ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-180 מיליון שקל.

בחודש יוני האחרון הורידה S&P מעלות את דירוג האג"ח של אורון מ-A מינוס ל-BBB פלוס בתחזית יציבה, "בשל שחיקה ביחסים פיננסיים" שנרשמו על רקע ביצועים תפעוליים חלשים. הסדרה, בהיקף של קרוב ל-120 מיליון שקל, נסחרת בתשואה של כ-5.5%.

כיוון דומה, גם אם פחות דרמטי ניתן לראות בתוצאותיה של לסיכו, העוסקת בהקמת פרויקטי תשתית, אנרגיה, צנרת, הנדסה ואיכות הסביבה. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה הרווח הנקי של החברה צלל ב-55% ל-5.5 מיליון שקל.

למרות שהכנסותיה בין ינואר לספטמבר ירדו רק ב-6% ל-280 מיליון שקל, ליסכו נפגעה מסיום פרויקטים בעלי רווחיות גבוהה יחסית, דחיית התחלת פרויקטים חדשים ועלייה בהוצאותיה, שפגעו בצורה ניכרת ברווח התפעולי.

מניית החברה, הנמצאת בשליטת משפחת לשמן, צנחה בכ-40% מתחילת השנה ומציגה ירידה דומה מאז הונפקה במאי 2017. גם מניית ליסכו נמצאת בחלק התחתון של תשואות המניות החדשות שהונפקו ב"בציר 2017", ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-150 מיליון שקל.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם