גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבית השמחות של ראש הממשלה

ללא מצגות וללא בדיחות עם הקהל, פרקליט המדינה שי ניצן הכריז על התקדמות משמעותית בחקירה

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר

1. התהום הערכית בין נתניהו לגופי אכיפת החוק

יומה הראשון של ועידת ישראל לעסקים של "גלובס" אתמול (ד') הדגים בצורה החדה ביותר כי בין הממשלה בראשות בנימין נתניהו לבין גופי אכיפת החוק ובראשם הפרקליטות, פעורה תהום ערכית. הוא גם הדגים את הפער העצום, אם כי מתבקש, בסגנון ההופעה בין נבחרי הציבור הבכירים לבין אנשי הדרג המקצועי - בכירי מערכת אכיפת החוק.

נתניהו נתן בבוקר את עוד אחד מאותם מופעי קסמים רטוריים שהוא כה מיטיב לתת. מופע ארוך ומפותל שמותיר את הצופה בסופו מבולבל ופעור פה ושכולל אזכורים לשואה ולפרעות קישינב ולאיראן, לצד דיון בהגות ג'ון לוק, במדד ג'יני, בשיעורי האבטלה ובמחירי החשמל. כשהוא מגובה במצגות ובסרטונים, באותות ובמופתים, ניסה ראש הממשלה להוכיח שמצבנו הכלכלי מעולם לא היה טוב יותר ושרוב העולם בעדנו.

חלק ניכר מדבריו הקדיש נתניהו לתקשורת. הוא הקרין סרטון שמוכיח כביכול שהתקשורת רודפת אותו, חזר וטען כי מחקרים מוכיחים שבניגוד לחשדות נגדו הוא בכלל קיבל סיקור עוין באתר וואלה! וגו'. אבל האמירה המשמעותית ביותר של נתניהו מבחינתי הייתה ש"מה שמאיים על הדמוקרטיה אלה ניסיונות להפעיל לחץ בריוני על שומרי הסף". נתניהו יצא להגנת שומרי הסף, אבל בעצם העביר בעצמו מסר של אזהרה, שהוא לכל הפחות תקיף, לאותם שומרי הסף שיצטרכו להכריע בקרוב האם להעמידו לדין פלילי ושגורלו תלוי בידיהם.

ואז, בשעות אחר-הצהריים הגיע לשאת דברים בוועידה אחד מאותם שומרי סף בכירים - פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן. ניצן לא נזקק למצגות, הוא לא הקרין סרטונים, והוא לא התבדח עם הקהל. אבל בניגוד לנתניהו, שנאומו היה מעניין אך לא חידש כמעט דבר והיה בעיקר נאום בחירות - ניצן בא כדי להודיע על התקדמות ועל חידוש. פרקליט המדינה עלה לדוכן הנואמים ובישר לקהל שגדש את האולם שלאחר עבודה מאומצת וחשאית של חודשיים, העבירה הפרקליטות ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, חוות-דעת מקצועית המחזיקה 800 עמודים שמנתחת את הראיות ואת המצב המשפטי והעובדתי בכל שלושת תיקי החקירה של נתניהו - 1000, 2000 ו-4000.

מהר מאוד התברר כי פרקליט המדינה והצוותים בפרקליטות בראשות עו"ד ליאת בן-ארי שותפים לדעה כי בניגוד מוחלט לטענות של ראש הממשלה, המסקנה שעולה מהראיות היא שהאופן שבו נתניהו התנהל מול שניים מבעלי כלי תקשורת היה פלילי. התברר שהפרקליטות סבורה כי יש להעמיד את נתניהו לדין בגין שוחד בתיק 4000 העוסק ביחסיו עם איש העסקים שאול אלוביץ, וככל הנראה המלצה דומה הועברה גם לגבי תיק 2000 שעניינו שיחותיהם של נתניהו ומו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס. לגבי תיק 1000 - תיק המתנות העוסק ביחסי נתניהו ואיש העסקים ארנון מילצ'ן - הכיוון המסתמן הוא להמלצה על אישום נגד נתניהו בהפרת אמונים, אך לא בשוחד.

הבוקר התראיין פרקליטו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, ויצא נגד הדלפת עמדת הפרקליטות בראשות ניצן לתקשורת. נתניהו ופרקליטיו יודעים שהמשמעות של דברי ניצן אתמול בוועידה לגבי גורלו של נתניהו היא דרמטית וכפולה. ראשית, ההסכמה בין פרקליט המדינה ניצן לבין הפרקליטה המלווה בן-ארי שיש להאשים את נתניהו בשוחד, מגבירה מאוד את הסיכוי שהיועץ המשפטי לממשלה יקבל החלטה דומה. מנדלבליט יתקשה מאוד לצאת נגד שני הפרקליטים הבכירים והנחשבים ועוזריהם.

שנית, המהירות שבה פעלו ניצן ואנשיו בכתיבת חוות-הדעת (נזכיר כי חקירת תיק 4000 הסתיימה ב-2 בדצמבר) מביאה לכך שההחלטה הסופית של היועמ"ש האם לזמן את נתניהו לשימוע לפני העמדה לדין צפויה להתקבל עוד לפני הבחירות הבאות לכנסת שמיועדות לנובמבר 2019. זאת, אלא אם נתניהו יחליט כעת לאור ההתפתחויות לעשות מהלך זריז של הקדמת הבחירות. היום אישש היועמ"ש את דברי פרקליט המדינה.

2. מה הזכיר ניצן לשקד? 

לא רק את שמחת הופעתו של נתניהו בוועידה השבית פרקליט המדינה אתמול, אלא גם את שמחת קידום הצעת החוק לגירוש משפחות של מחבלים של שרת המשפטים, איילת שקד. בפתח נאומו יצא ניצן בנחרצות נגד הצעת החוק שהוא והיועמ"ש סבורים שהיא בלתי חוקתית בעליל.

ניצן הזכיר לשקד וחבריה מושכלות יסוד: "ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. היא פועלת במסגרת זכותה להגנה עצמית. אין מאבק מוצלח מזה. יחד עם זאת, המדינה פועלת במסגרת החוק. המדינה מתמודדת היטב עם האתגרים הביטחוניים. המערכת המשפטית שותפה למאבק הקשה בטרור ועושה כל שביכולתה כדי להגן על הציבור ואזרחי המדינה במסגרת הדין".

ניצן לא הסתפק בכך ובביקורת החריפה שלו הסתמך גם על המקורות היהודיים ובכך נגע 'בבטן הרכה של שקד'. "אין במדינתנו עונש של גלות. העברת מקום מגורים אמורה לאפשר למנוע סיכון ביטחוני, לא להעניש. זה תנאי שמתחייב על-פי הדין הישראלי, הבינלאומי ותואם גם את ערכינו היהודיים", אמר. הוא הוסיף ואמר, בין היתר, כי כל עוד אנחנו מבקשים לשמור על ערכינו היהודיים והדמוקרטיים, אי-אפשר לפעול ללא ביקורת שיפוטית. "אפשר לבטל את כל המגבלות המשפטיות, אך המשמעות תהיה ביטול הדמוקרטיה", אמר פרקליט המדינה. 

3. "התקלה" כמשל לתיקי נתניהו? 

"התקלה" הוא שמה של נובלה שכתב הסופר והמחזאי השווייצרי פרידריך דירנמאט (1921-1990. שכתב, בין השאר, גם את "ביקור הגברת הזקנה"). באותה נובלה מספר דירנמאט על סוכן מוצרי טקסטיל בשם אלפרדו טראפס שנוהג הביתה במכוניתו החדשה. במהלך הנסיעה המכונית מתקלקלת וטראפס נאלץ לעצור בכפר נידח ולחפש לו שם מקום לינה.

כפי שמתואר באתר "סל התרבות הארצי", הפונדק המקומי מלא עד אפס מקום וטראפס מופנה לביתו של שופט בגמלאות בשם מר פרופס. השופט הזקן מארח בביתו, כמדי ערב, את שלושת ידידיו הקרובים: בעל הפונדק ושני משפטנים בגמלאות. הארבעה מזמינים את טראפס להצטרף לבילוי הערב הקבוע: ארוחה דשנה ומשחק שבו הם מביימים משפט דמיוני. טראפס נעתר להזמנה ומקבל על עצמו את תפקיד הנאשם בלי לייחס לכך משמעות רבה. אלא שמה שנראה בתחילה כמשחק ותו לא, מתפתח לכיוון בלתי צפוי: במהלך המשחק דורשים החוקרים המדומים מטראפס לספק עובדות מחייו האמיתיים, ועד מהרה הוא מוצא את עצמו נאשם ברצח מנהלו לשעבר גיגקס, שעל-פי הגרסה הרשמית נפטר שנה קודם לכן מהתקף לב. בתחילה מתנגד טראפס לפרשנות המעוותת לכאורה שמעניק התובע למעשיו, אך בשלב מסוים הוא מתחיל להכיר בכך שאכן הוא אחראי למותו של המנהל. בסופו של דבר, דנים המשפטנים את טראפס למוות - גזר דין שהוא מקבל עליו ללא עוררין.

הסיפור "התקלה" הוא כמובן משל. כמה מהחשודים הבכירים ביותר שמסובכים בתיק 4000, המשמעותי מבין תיקי נתניהו, חשים הזדהות רבה עם הסיטואציה המתוארת בסיפור של דירנמאט. הם בטוחים שהחקירה הזאת, מתחילתה ועד סופה, היא תקלה. שמדובר בסיטואציה שבה מערכת יחסים לגיטימית ומקובלת בין פוליטיקאי בכיר לבין בעלים של כלי תקשורת, נתפסת פתאום, בשל צירוף נסיבות קפקאי (או "דירנמאטי"), כבלתי חוקית. האם היועמ"ש מנדלבליט ייטה לטובת התפיסה הזאת של החשודים ויעדיף אותה על התפיסה של פרקליט המדינה ושל הפרקליטה המלווה? הסיכוי לכך הוא לא גדול. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי