גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלו טיפ: כל מה שצריך לדעת על "חוק הטיפים" שייכנס לתוקף בשבוע הבא

מה יקרה בזירת המס ב-1 בינואר השנה, ומה יקרה בעוד 3 חודשים? ומה בכלל השינויים הצפויים בעקבות "חוק הטיפים"? ● רגע לפני שהשינוי נכנס לתוקף, "גלובס" עונה על כל השאלות הבוערות

סוגיית תשלום המע"מ בגין הטיפים טרם הושלמה / צילום: שלומי יוסף
סוגיית תשלום המע"מ בגין הטיפים טרם הושלמה / צילום: שלומי יוסף

ב-1 בינואר 2019 ייכנס לתוקפו אחד השינויים המשמעותיים ביותר בתחום המסעדנות ותנאי העסקתם של מלצרים - המהפך המכונה "חוק הטיפים". הכינוי של המהפך הצפוי שגוי, מאחר שהוא לא נולד בעקבות מהלך חקיקתי כלשהו, אלא על רקע פסיקת בית הדין הארצי לעבודה (מיד נסביר), אך התפיסה שלו כדרמטי בהחלט במקומה.

המהלך שהוביל בית הדין הארצי משנה את האופן שבו ייתפסו מעתה התשרים (הטיפים) שמקבלים המלצרים, ומכניס את הכספים הללו למעגל המדווח, המבוטח (בביטוח לאומי) והמופרש (לפנסיה). בדרך נכנסו הכספים הללו גם למעגל המדווח לרשות המסים, ואחוזים מהם ייכנסו כעת לקופת המדינה. כמה אחוזים? והאם מדובר רק במס הכנסה שמוטל על המלצרים או גם במע"מ שעל העסקים לגבות? התשובות לכך לא ניתנו בהחלטה שהולידה את המהפך בנוגע לטיפים, שכן היא לא התיימרה להכריע בנושא המיסויי ולחייב את רשות המסים, ואולם ההשפעה המיסויית קיימת.

שלשום (א') שיגרה רשות המסים הבהרה לעניין השלכות המע"מ שנובעות מפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה בעניין הטיפים, שבמסגרתה הודיעה כי בשלושת החודשים הקרובים לא ייגבה מע"מ בנוגע לטיפים.

אז מה כן יקרה בזירת המס ב-1 בינואר השנה, ומה יקרה בעוד 3 חודשים? ומה בכלל השינויים הצפויים בעקבות "חוק הטיפים"? רגע לפני שהשינוי נכנס לתוקפו, "גלובס" עונה על כמה מהשאלות הבוערות סביב ההכנסות מתשרים/טיפים.

מה קובע חוק הטיפים?

נתחיל בזה שאין דבר כזה "חוק הטיפים". ההחלטה שזכתה לכינוי "חוק הטיפים" היא החלטה של בית הדין הארצי לעבודה ממארס השנה, שבמסגרתה נקבעה הלכה עקרונית שלפיה התשרים ("טיפים") שמקבלים מלצריות ומלצרים במסעדות ובבתי הקפה ייחשבו כחלק משכר עבודתם.

מדובר בסוגיה שהייתה שנויה במחלוקת במשך שנים, וגם פסק הדין סיפק פתרון חלקי ולא התיימר לפתור את כל השאלות הנובעות מהאופן שבו משולמים הטיפים למלצרים. משמעות הפסיקה היא שעל המעסיקים יהיה להתחשב בטיפים בעת שהם מפרישים משכר העובדים לקרן פנסיה, לביטוח לאומי וכדומה. בנוסף, המוסד לביטוח לאומי יהיה צריך מעתה להתחשב בכלל שכר המלצרים, כולל התשרים, כשהוא מחשב את דמי האבטלה שלהם זכאי מלצר שפוטר מעבדותו.

השופטים ציינו כי הם ערים לכך שהפסיקה משנה את המצב המשפטי הקיים ודורשת היערכות מצד גורמים רבים, ובראשם המעסיקים בענף המסעדנות. מאחר שההסדר חל גם על תשלום דמי הביטוח הלאומי, שלגביהם נערכת התחשבנות שנתית בכל שנת מס, ועל-מנת לתת למחוקק שהות להסדיר את הנושא בדרך אחרת, הורו השופטים כי ההסדר החדש ייכנס לתוקפו ביחס לכלל המשק ב-1 בינואר 2019.

מדוע לא נגבה מס הכנסה עד היום על הטיפים?

הטיפים, כידוע, היו תקבול שלא נרשם בשום מקום עד היום. בדרך-כלל. הסועד היה מעביר למלצר את הטיפ במזומן, המלצר היה משלשל אותו לכיסו או לכוס הטיפים המיועדת לכך, ובכך הסתיים החילוף. קיימים מקרים כמובן שבהם הטיפים שולמו באשראי עם החשבון, ואולם גם הם לא נרשמו כהכנסה של המסעדה, מאחר שהם הועברו לידי המלצרים במזומן, שוב, ולא במסגרת תלוש השכר.

הגם שמעמדם המשפטי-מיסויי של הטיפים לא היה ברור, במהלך השנים ניסתה רשות המסים לגבות מס גם על הכנסותיהם של מלצרים מטיפים, באמצעות מבצעי גבייה שונים. האחרון בהם היה בנובמבר השנה, אז במסגרת בביקורת של מס הכנסה במסעדה בתל-אביב, נמצאו הכנסות במזומן שלא נרשמו בקופת העסק, כאשר מנהל המסעדה טען כי "מדובר בכספי טיפים לא ידענו שצריך להדפיס אותם". גם במהלך ביקורות מס שנעשו במהלך השנים טענו בעלי מסעדות שנתפסו עם כספים לא מוסברים, כי מדובר בכספי טיפים שלא נרשמו.

הרשות לא התמקדה בתחום, בין היתר בשל היעדר הדיווח ובשל אי-הבהירות בנוגע למעמד של הטיפים, ואם מדובר בהכנסה מעבודה. ואז הגיע פסק הדין של בית הדין הארצי ששינה את התמונה.

איזה מס ייגבה החל מה-1 בינואר?

מאחר שבית הדין הארצי לעבודה קבע כי כל הכנסה של המלצר מתשר תיחשב כהכנסת עבודה שלו ממעסיקו, נסללה הדרך עבור רשות המסים לגבות מס הכנסה על הסכומים שמקבלים המלצרים, בהתאם למדרגות המס המוטלות.

החל משבוע הבא הטיפ שמשלם הלקוח שייך למסעדה או לבית העסק הרלוונטי, ועליו להשתמש בו לצורך תשלום שכר המלצרים. מהשכר המלא, שיכלול כעת את הטיפים, ינוכו תשלומי החובה החלים על המעסיק, בהם ביטוח לאומי והפרשות לפנסיה, וכן יופרש שיעור מס ההכנסה הנדרש.

איזה מס לא ייגבה החל מה-1 בינואר?

מאז שניתן פסק הדין של בית הדין הארצי התעוררה מחלוקת חריפה בין המסעדות ומייצגיהם בתחום המס בנוגע לשאלת המע"מ שיוטל על המסעדה בעקבות הכנסת הטיפים לקופה הרושמת, יחד עם התשלומים על הסעודה. בעוד המסעדנים ומייצגיהם טענו, כי הטיפ לא נחשב להכנסה של המסעדה, ולכן אין שום אפשרות לגבות מע"מ בגינו, עמדתה של רשות המסים היא כי הטיפ כן ייחשב כהכנסה של המסעדה שתחויב במע"מ.

השאלה אם תשר חייב או לא חייב במע"מ בשל העובדה שהמסעדה לא גובה אותו עבור עצמה, אלא עבור המלצר, העסיקה את רשות המסים, לשכת יועצי המס, עורכי הדין בתחום והמסעדנים בחודשים האחרונים אולם עד כה לא הובעה עמדה רשמית וסופית של רשות המסים בקשר אליה.

אז מה משמעות הודעתה של רשות המסים בנוגע למע"מ?

רשות המסים הודיעה שלשום כי "נושא אופן גביית מע"מ החל על תשר שהתקבל על-ידי מלצר במסעדה, מצוי עדיין בבחינה על-ידי גורמי המקצוע, לאור הפסיקה החדשה שניתנה בנושא. בהתאם לכך לא יחול שינוי באופן האכיפה בשלושת החודשים הקרובים לגבי תקבולים מסוג זה".

בשורה התחתונה אומרת רשות המסים: אנחנו עדיין בוחנים ומגבשים את עמדתנו הרשמית. אולם בבסיס הדיון המתקיים בנושא, עמדת הרשות היא כי יש לגבות מע"מ בגין הטיפים. נציגי רשות המסים הביעו עמדה זו מעל במות שונות בכנסים שנערכו בחודשים האחרונים, ובין היתר אמרו כי ההכנסות מהטיפים הן הכנסות של העסק, וכי מאחר שאין אפשרות להטיל על המלצרים כרגע חובת דיווח על הטיפים ותשלום מע"מ, המסעדות הן אלה שידרשו לשלם את החיוב. איך? זו בדיוק השאלה שנמצאת על שולחן הדיונים, ועתידה להיות מוכרעת בשלושת החודשים הקרובים. 

עוד כתבות

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלה שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בת"א הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● ולמרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל ● אירועים ומינויים

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות