גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים בוול סטריט איבדו אמון בטראמפ ופאואל

כשאין אמון ביכולת המנהיגים לנווט את הכלכלה הגדולה בעולם להמשך צמיחה, שתאפשר עלייה נוספת ברווחי הפירמות, משתנה הסנטימנט הכללי כלפי האפיק המנייתי והשוק כולו נופל במהירות ● פרשנות

יו"ר הפד, ג'רום פאואל (מימין), ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos Barria
יו"ר הפד, ג'רום פאואל (מימין), ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos Barria

די בשלוש המלים "חוסר אמון מוחלט" כדי לבטא בצורה הטובה ביותר את הסיבות העיקריות לנפילתו של שוק המניות האמריקאי בשלושת השבועות האחרונים.

חוסר אמון במנהיגותו של הנשיא דונלד טראמפ, חוסר אמון במנהיגותו של יו"ר הפדרל ריזרב (פד), ג'רום פאואל, וחוסר אמון ביכולתם של השניים לשתף פעולה בטיפול בבעיות כלכליות. כל אלה הובילו את השוק האמריקאי למחוק את מרבית העליות שנרשמו מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות.

טראמפ ופאואל איבדו בהדרגה בחודשים האחרונים את אמון המשקיעים בהם. טראמפ, על רקע הקפריזיות בדרך קבלת ההחלטות שלו, ופאואל בשל התעקשותו להיצמד לתפיסת המדיניות המוניטרית הנוכחית של הבנק המרכזי, ולא להקשיב לרחשי השוק. וכשאין אמון ביכולת המנהיגים לנווט את הכלכלה הגדולה בעולם להמשך צמיחה, שתאפשר עלייה נוספת ברווחי הפירמות, משתנה הסנטימנט הכללי כלפי האפיק המנייתי והשוק כולו נופל במהירות.

חשוב לציין כי הפעם לא מדובר בעוד תיקון מתון בתוך גל של עליות, אלא בירידה חדה למדי, שכלל לא ברור איך ומתי תסתיים. מבט על הנתונים מגלה כי מאז השיא שרשם מדד S&P 500 בספטמבר השנה, הוא כבר הספיק ליפול ב-20%, וזאת לעומת ירידות מתונות בהרבה שנרשמו בתיקונים הקודמים. כך למשל, בינואר-פברואר השנה ירד המדד בכ-10%, לפני ששב לטפס בהדרגה; בינואר-פברואר 2016 הוא צנח ב-13%; באוגוסט 2015 הוא נפל ב-12%; ואילו בספטמבר-אוקטובר 2014 נרשמה ירידה של כ-8% בלבד.

טראמפ היה הראשון לפגוע בשוק

המספר 20% מסמן על פי רוב כניסה לשוק דובי - כלומר, לתקופה בעלת משך זמן לא קצר, שבה השוק ימשיך לרדת. במשבר הפיננסי האחרון, למשל, השוק התחיל לאבד גובה באוקטובר 2007 וסיים את גל הירידות רק 17 חודשים לאחר מכן, במארס 2009, ואחרי שאיבד כ-50% מערכו. עם זאת, אותו משבר פיננסי היה חריג בהיקפו, והושפע מפעילות פיננסית ספקולטיבית עצומת ממדים. לפי שעה, זה אינו המצב כיום בשוק, כך שטיפול נכון במצב הנוכחי עשוי לצמצם באופן מהותי את הנזק למשקיעים ולסיים את גל הירידות בתוך חודשים בודדים.

הנשיא טראמפ האשים באחרונה את יו"ר הפד פאואל כי החלטותיו להעלות את הריבית פוגעות בשוק המניות. אלא שדווקא טראמפ היה השנה הראשון לפגוע בשוק. מלחמת הסחר שמנהל טראמפ מול סין כבר פגעה בכלכלה העולמית ותמשיך לפגוע בה, אם לא תיפתר בחודשים הקרובים.

טראמפ מעוניין להעניש את סין על התנהגותה, אבל מכסי המגן שהטיל השנה על סחורות סיניות, הובילו לירידות שערים בבורסות סין ואסיה לכל אורך 2018. עד לאחרונה התעלמו המשקיעים בארה"ב מירידות אלה, אבל חוסר יכולתם של מנהיגי ארה"ב וסין לפתור את המשבר, והחשש הממשי כי התמשכותה של מלחמת הסחר תפגע בצמיחה העולמית ב-2019, התחילו לערער לבסוף גם את ביטחון המשקיעים בוול סטריט. לפיכך, כדי להשיג רגיעה מחודשת בשוקי המניות, נצטרך לראות קודם לכן סיום מהיר של מלחמת הסחר.

מעבר לכך, איבד טראמפ גם את אמון הציבור. הוא הוביל את הרפובליקנים להפסד הרוב בבית הנבחרים בבחירות אמצע הקדנציה, ובאחרונה אף הוביל את הממשל להשבתה חלקית, לאחר שהתעקשותו לקבל תקציב עתק לבניית הגדר בגבול עם מקסיקו לא נענתה בידי הרוב הרפובליקני בסנאט.

חשש מצעדי הריסון של פאואל

אבל טראמפ לא היה היחיד שאיבד את אמון הציבור והמשקיעים, לאחר שצעדיו פגעו בשוק. השני הוא כאמור פאואל, שמונה לתפקיד יו"ר הפד בידי טראמפ עצמו. פאואל נכנס לתפקידו רק בתחילת פברואר, ומאז הספיק להוביל ארבע העלאות ריבית בארה"ב, בהן עלתה הריבית באופן מצטבר ב-1% לרמה של 2.25%-2.5%.

הסיבה העיקרית להעלאות ריבית אלה היא תפיסתו של הפד שלפיה הריבית הנמוכה היא מצב לא נורמלי שיש לתקנו. הבנק המרכזי ראה לנגד עיניו ריבית נורמלית ברמה של 3% עד 3.5%, וניצל את התחזקות הכלכלה האמריקאית, יחד עם התקבעות האינפלציה סביב רמה שנתית של 2%, לצורך התקדמות לעבר היעד.

אלא שהעלאת הריבית הביאה עמה גם לעלייה בתשואות של איגרות החוב, ובעיקר לעלייה חדה בעלויות המימון של הפירמות, שפוגעת ברווחיותן. בשוק החלו לחשוש כי צעדי הריסון של פאואל יחנקו את הכלכלה וידחפו כלפי מעלה ל"נורמליות" דווקא את היקף פשיטות הרגל של הפירמות בארה"ב.

מבט על הגרף של שוק המניות האמריקאי מראה כי השוק התחיל ליפול בימים שלאחר החלטת הריבית של ספטמבר. באותה החלטה העלה הפד את הריבית ברבע אחוז, ונוסף על כך קבע כי הכלכלה חזקה ואיתנה עד כדי כך שהועלו תחזיות הצמיחה ל-2018 ול-2019. במקביל, נשמרה ההערכה שלפיה הריבית תעלה ב-1% בשנים 2019-2020, לעומת רמתה בסוף 2018.

התחזית הזאת נשמעה אופטימית, ובחודשים שלאחר מכן התחילו מובילי דעת הקהל בשוק לפקפק בשיקול הדעת של הפד. זרם זה גבר והלך, ולקראת החלטת הריבית של 19 בדצמבר כבר קראו כמה מהם לפד באופן מפורש ופומבי שלא להעלות את הריבית פעם נוספת בעת הנוכחית.

אלא שהפד לא שאה לקולות השוק ודבק במדיניותו. ביום רביעי שעבר הועלתה הריבית ברבע אחוז נוסף, ומאז איבד מדד S&P 500 עוד 8% בארבעה ימים רצופים של ירידות שערים חדות. בהודעה הריבית הפחית הפד מחדש את תחזית הצמיחה ל-2019, ואף הוריד את תחזית העלאות הריבית ל-2019 משלוש לשתיים בלבד, אך הייתה זו טיפה בים ביחס לציפיות המשקיעים.

נכון להיום משקף המסחר בחוזים עתידיים על גובה הריבית בארה"ב כי ב-2019 לא תועלה הריבית כלל. הפער הזה משקף את חוסר הוודאות, וכל עוד הוא יימשך, יתקשה השוק להירגע.

לפיכך, הרגעת השוק מצד הפד תוכל להגיע רק בעוד כמה חודשים, ורק כאשר ישתכנעו המשקיעים כי גם היו"ר פאואל עצמו מבין כי העלאות נוספות של הריבית יזיקו לכלכלה. כך או כך, אם הנזק כבר נעשה, ואם רווחי הפירמות ייפגעו מהותית בשל כך, עשויים המשקיעים להיתקל בגל נוסף של ירידות. 

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס