גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולי מהמפגש בין רקפת רוסק-עמינח ל"באים לבנקאים" יצמח משהו טוב

עצם העובדה שמנכ”לית בנק בישראל יושבת ועונה לשאלות באריכות כאחד האדם ולא מאחורי דלתיים סגורות היא הישג - ומה שאירע בפנים היה הישג כפול ● הטור של דרור פויר

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. האודיטוריום הקטן של חטיבת הביניים כמעט קרס תחת כמות ההורים והילדים שהגיעו ליום הפתוח והאוויר נדחס ונדחס עד שקיבל ריח של גרביים לחים שהזכיר לי שריח של שקדים מרים הזכיר לגבריאל גרסיה מארקס את גורלן של אהבות נכזבות. הייתי כבר בכמה כאלה, גם בימים פתוחים וגם באהבות נכזבות, ומה אומר לכם, ידידיי, כל אחד יכול להתאכזב באהבה, ירצה או לא ירצה, אבל בשביל לשרוד יום פתוח באודיטוריום קטן ודחוס בריח של גרביים לחים - בשביל זה צריך אופי.

תוך כדי שאני משתדל לנשום לאט ורק דרך הפה, שמתי לב שלרוב הדוברים בימים הפתוחים האלה יש מניירה מעצבנת למדי - ואז שמתי לב שהיא בכל מקום: בוועידות עסקים, ראיונות, מסיבות עיתונאים, אספות הורים, אירועים משפחתיים, ישיבות צוות ואפילו סתם ככה בפגישה מקרית - דוברים מקדימים לכל משפט שהם אומרים משפט שמתאר ומציג אותו.

אדם אומר: "אני אומר כמה דברים" לפני שהוא אומר כמה דברים. אדם אומר "שני משפטים בנוגע למה שנאמר קודם" לפני שהוא אומר שני משפטים (או יותר) בנוגע למה שנאמר קודם. אחד ניגש אליי ואומר: "יש לי רק דבר אחד לספר לך" לפני שהוא מספר לי רק דבר אחד (או יותר). אנשים אומרים ש"חשוב להדגיש" לפני שהם מדגישים ו"אני אענה על השאלה" לפני שהם עונים על השאלה. והכי גרועים הם אלה של "לפני שנתחיל אני רוצה להגיד משהו". מה? הרי ברגע שאמרת "לפני שנתחיל", התחלת. לא יכולת לחכות כמו כולם שזה יתחיל ועכשיו תראה מה עשית. למה לא לדבר פשוט?

לפעמים נדמה שאנשים מקריינים בזמן אמת את הוויס-אובר בסרט הדוקומנטרי שנעשה על חייהם או לכל הפחות משדרים את חייהם כאליפות העולם במשהו. שזה נחמד, אבל קצת עצוב לחשוב על כל השקט שהיה יכול לשרור בכל אותם שברירי רגעים שלפני כל המשפטים ואבד לנצח, כמו דמעות בגשם.
עכשיו נכנסים לבחירות ורגע השקט הבא לא יישמע בעתיד הנראה לעין. כבר שמעתי שאומרים שזו מערכת הבחירות הכי גורלית בתולדות מדינת ישראל.

בדיוק כמו כל האחרות.

ב.יש דברים גורליים כל הזמן. רק השבוע צחק לו הגורל כשבאותו יום שבו מסרה מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח את עדותה האחרונה במשפט "באים לבנקאים", פרסם בנק ישראל את המסמך הקצר והמרתק "התפתחות החוב של המגזר הפרטי הלא־פיננסי ברביע השלישי של 2018".

משפט "באים לבנקאים" מתנהל כנגד קבוצה של שבעה פעילים. ברק כהן, ערן ורד, איליאן מרשק, יגאל רמבם, משה מנקין, אילן פלד ואמנון פורת שארגנו מחאות מול בתי בכירים בענף הבנקאות, במיוחד נגד רוסק־עמינח וציון קינן (המנכ"ל לשעבר של בנק הפועלים), במחאה על התנהלות הבנקים מול לקוחות חייבים. הם מואשמים בקשירת קשר לביצוע פשע, פגיעה בפרטיות, הטרדה, סחיטה באיומים ועוד.
יתרת החוב של משקי הבית, מספר בנק ישראל במסמך, גדלה בכ-6 מיליארד שקלים ועמדה בסוף הרביע על כ־549 מיליארד. 489 מיליארד מתוכם אנחנו חייבים לבנקים. בעשור האחרון גדל האשראי שקיבלו ולקחו משקי הבית ב־%82, כן. הרבה יותר מהגידול בהכנסה, אם מישהו תמה. התוצאה: 47% ממשקי הבית בישראל נמצאים בחובות. לפי דוח של בנק ישראל ממאי, 15% מבעלי החוב נמצאים בסכנה שלא יצליחו להחזיר חובותיהם. 7% מכלל האוכלוסייה בישראל נמצאים בסכנה. הבנקים, אם מישהו חושש, לא בסכנה.

מקובל להסתייג מקבוצת "באים לבנקאים", במיוחד כשהם נטפלים לילדי המנכ"לים, כי הרי הילדים מחוץ לתחום וכל זה. אבל צריך גם לזכור את המספרים לעיל ולהבין איפה הבנקים תופסים את כולנו.

משפט אחד בעדותה של רוסק־עמינח תפס אותי. הם דיברו על החוב של ברק כהן לבנק בעקבות הלוואה שלקח כדי לקנות מכונית ב.מ.וו ועל העיקול שנעשה לבתה של זוגתו. "לא עסקתי במקרה של ברק כהן", טענה רוסק־עמינח (אף שבמשפט נחשף שלאומי ניהל מעקב אחרי כהן), ואז אמרה את המשפט שאחז בגרוני וזרק אותי לעבר כמו בומרנג. "אתה עוסק רק בזה", אמרה, "אבל אני עוסקת גם בדברים אחרים".

לפני המון זמן לא היה לי גרוש והתחננתי בפני הפקיד עופר מבנק הפועלים שלא יחזיר לי צ’ק של שכר דירה והוא ענה לי את אותו משפט בדיוק. עזבתי את הבנק בהזדמנות הראשונה שיכולתי והיום זה בנק לאומי שקורס תחת עול הפיננסים שלי. אבל טעמה הצורב של ההשפלה והלם המהלומה הקהה של חוסר האונים הישן עדיין שצף בי בעוצמה, כשחזרתי כמו בומרנג להווה וקראתי את עדותה של רוסק־עמינח. היום הבנקאי שלי מקסים, ובכל זאת אני יודע באיזה צד אני, וזה אף פעם לא יהיה בצד של הבנקים. זה פשוט לא יכול להיות.

ג. זו הגדולה של קבוצת "באים לבנקאים": הם הצליחו להפוך את המשפט נגדם למשפט נגד הבנקים ונגד השיטה. עצם העובדה שמנכ"לית בנק בישראל יושבת ועונה לשאלות באריכות כאחד האדם ולא מאחורי דלתיים סגורות היא הישג - ומה שאירע בפנים היה הישג כפול. כשמנכ"לית הבנק טענה לאלימות ולאיומים, ניצבו מולה במראה עדויות של קשישים שקיבלו שיחות מאיימות. כשטענה לקשירת קשר, נחשף במראה הצבא להגנת החוב שעומד לרשות הבנק מול החייב, וכך הלאה. כשטענה שכהן התחיל את המחאה בגלל חוב אישי, הציבו מולה את האכיפה הסלקטיבית נגד החלשים. כשהאשימה שהטרידו את ילדיה, הציבו מולה מראה ובה סיפורים על ילדים שנאלצו להתמודד מול הוצאה לפועל. "זה נורא עצוב", אמרה רוסק־עמינח, "שלפעמים ילדים משלמים את המחיר של החובות והפשעים של ההורים שלהם" - והמראה הגיעה לשיקוף מקסימלי כשכבר לא היה ברור על איזה ילדים מדובר.

אני מקווה שהרגע החשוב מכולם היה כשאסף דרעי, עורך דין של נאשם מספר 3 איליאן מרשק, שאל את מנכ"לית הבנק אם אחרי שלמדה על המתרחש, נתנה הוראה לא לעקל ציוד של חייבים שיש להם קטינים. "לא נתתי הוראה כזו", הודתה.

אולי זו התחלה של תיקון? אני לא מאמין שמדובר באישה רעה, חלילה, שמפיקה איזושהי הנאה מלהתעלל באנשים קטנים - אולי היא פשוט לא כל-כך זכרה שיש אנשים קטנים כאלה. אולי מהמפגש הכואב עם "באים לבנקאים" יצמח איכשהו משהו טוב. אם כן, זה לא יהיה בזכות טוב ליבו של אף אחד, אלא בזכות מאבק עיקש של חבורת אנשים שלא רואים בעיניים.

"הפכתם אותי לסמל", אמרה רוסק־עמינח בעדותה, "אבל אני קודם כול בן אדם". זה נכון, כמובן, אולי היא גם ראתה שזה בדיוק מה שהבנק עושה לאנשים, הופך אותם מקודם בני אדם למספרים. אם היה יושב שם איזה גבר מדושן ואדיש לא הייתי מצפה לכלום, אבל רקפת רוסק־עמינח נראית לי אחרת. מותר לצפות. אפילו האנליסטים אמרו שאף שהבורסה התרסקה החודש, אפשר לצפות ל-2019 באופטימיות זהירה.

ד. ניפרד אם כך מ־2018 ברגשות מעורבים, כאילו שיש רגשות אחרים, ונתחיל את שנת הבחירות הזו חיוביים, בלי לחשוב יותר מדי על הכמויות העצומות של השקרים והשטויות וההכפשות והטינופות שהולכים ליפול עלינו בארבעת החודשים הקרובים. כבר שמעתי שאומרים שזו מערכת הבחירות הכי גורלית בתולדות מדינת ישראל.

בדיוק כמו כל האחרות.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל