גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תהרסו את הקריירה כבר בצעד הראשון

בחירה לא נכונה ביציאה מהאקדמיה עלולה לעלות לכם ביוקר, תרתי-משמע

קריירה/ צילום: צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה/ צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הרבה מאד אנשים מאד מוכשרים מוצאים עצמם תקועים כבר בגיל 30 וקצת בגלל בחירה שגויה שעשו בצעד הראשון בשוק העבודה. מיד עם תום הלימודים או ההתמחות הם לקחו פניה לא נכונה, ותוך כמה שנים הם מגלים שנכנסו לדרך ללא מוצא. למשל אישה מרשימה בת 44 שפגשתי בוועידת העסקים של "גלובס", הטוענת כי כל הקריירה שלה היא פשרה אחת גדולה בגלל הג'וב הראשון.

מקצועות רישיון

היא רואת חשבון, בוגרת מצטיינת (חשבונאות וכלכלה) של אוניברסיטה מובילה שהתמחתה במשרד רואי חשבון מוביל (BIG4), בעלת תואר שני במנהל עסקים מאותו המוסד, בהצטיינות אף הוא. אחרי ההתמחות היא עברה לתפקיד בתחום ביקורת פנים - לדבריה די במקרה, חברה הציעה לה את המשרה שנשמעה לה מעניינת - אבל משהגיעה למסקנה שהמקצוע הזה לא בשבילה, לא הצליחה בשום אופן לחזור לניהול כספים קלאסי. מאז היא תקועה בביקורת פנים, תחום מאד מאתגר וכפוי טובה שבנוסף גם מאד קשה למצוא בו עבודה בשל מיעוט המשרות, וכנראה שלא תצליח להיחלץ ממנו עד תום הקריירה.

תופעה דומה אפשר למצוא גם בקרב עורכי דין, כאשר אחת הדוגמאות הבולטות היא של אלה שהתחילו את הקריירה במשרדים שעוסקים בדיני משפחה או הוצאה לפועל ואינם מצליחים לעשות את המעבר לתחומים נחשבים יותר, למרות כישורים טובים. כנ"ל מי שפנה לתחום הפלילי. יתרה מכך, גם מי שהתמחה במשרדים המובילים והמשיך לעבוד שם מתקשה מאד לזוז בין תחומים, למשל עורכי דין מתחום דיני עבודה או ליטיגציה שלא מצליחים לעבור למחלקות המסחריות גם בתוך המשרד. רבים מהם מאד לא מרוצים מהבחירה הראשונה שעשו, כמעט תמיד בלי להבין את המשמעות שלה, ונתקעים.

התופעה הזו בולטת במיוחד בקרב בוגרי אקדמיה במקצועות רישיון (עורכי דין, רואי חשבון, מהנדסים וכדומה) ומקצועות מובהקים אחרים (מדעי המחשב, כלכלה וכד'), להבדיל מחוגים כלליים. זאת מפני שהמדרג במקצועות הרישיון ובמקצועות המובהקים הוא נוקשה במיוחד, וקשה מאד עד בלתי אפשרי לטפס בו.

ידע, ניסיון או כישרון?

למשל בוגרי מדעי המחשב שהחלו את הקריירה ב QA (בדיקות) ונתקעים שם למרות שלמדו בטכניון ובאוניברסיטאות מובילות אחרות וסיימו את התואר עם ציון 80 ומעלה, או כלכלנים מצטיינים שבמקרה פנו לתחום שכר והטבות למשל, ולא מצליחים להיחלץ ממחלקות משאבי האנוש. בשני המקרים מדובר בתפקידים שממוקמים נמוך במדרג המקצועי - אנשי בדיקות ממוצבים הרבה יותר נמוך מאנשי הפיתוח (כולל אנשי בדיקות אוטומטיות שכותבים קוד), וכלכלנים באגפי משאבי-אנוש ממוצבים נמוך יותר מכלכלנים בכל האגפים האחרים בארגון - כנ"ל כלכלנים או מהנדסי תעשיה וניהול שפנו מיד אחרי הלימודים לתחום הרכש, מקצוע הממוצב נמוך בהשוואה לכלכלן קלאסי/מהנדס, ולא מצליחים לטפס חזרה.

לא חסרות דוגמאות בכל אחד מהמקצועות בשוק העבודה, בין אם מדובר בבוגרי תקשורת שהתחילו את הקריירה במשרדי יחסי ציבור ולא מצליחים לצאת מתחום הדוברות/יחסי הציבור (ממוצב נמוך יותר מתחום הפרסום, בוודאי מהשיווק), באנשי משאבי אנוש שהתחילו ברווחה ולא מצליחים לטפס ממנה לשאר מקצועות משאבי האנוש שממוצבים כולם מעליה (הדרכה, שכר והטבות, פיתוח ארגוני, גיוס, HRBP), או באנשי מכירות שפנו לשווקים לא מתוחכמים ולא מצליחים לעבור למכירות מוצרים/שירותים מורכבים ויקרים.

כמעט בכל המקרים הללו, בוודאי אם הם בוגרי אוניברסיטאות טובות, מדובר באנשים שיכלו להצליח מאד בכל תחום, אילו רק לקחו את הפניה הנכונה ביציאה מהאקדמיה. יש להם את מלוא היכולות והכישורים הדרושים, רק שהם ממוצבים נמוך בעיני שוק העבודה ואין להם את הניסיון הדרוש. לכן מעסיקים פוסלים אותם על הסף (השוק משלם על ידע וניסיון), מעדיפים על פניהם גם מועמדים פחות מוכשרים, אבל כאלה שעשו את הבחירות הנכונות והחלו את הקריירה גבוה יותר במדרג. התוצאה היא תחושת החמצה מקצועית ואובדן משמעותי של הכנסה שעשוי להגיע למיליוני שקלים, שהרי מדובר בתחומים שממוצבים נמוך יותר ומתוגמלים בהתאם. ועכשיו תדמיינו מהם סיכויי ההצלחה של מי שחושק בהסבה למקצוע אחר לחלוטין ושבכוונתו להישאר שכיר.

תלוי בזמן ובמרחק

מה עושים? נתחיל בזה שלא לכל המחלות יש תרופות. יש מצבים שהם בלתי הפיכים, כאשר הסיכוי להיחלץ מפניה לא נכונה מבחינתכם הוא פונקציה של מספר השנים שחלפו מאז נעשתה, של הפער המקצועי והתדמיתי בין היעד לנקודת המוצא, וכמובן של האדם עצמו ונכונותו לשלם את מחירי השינוי.

ולגבי מי שנמצאים לקראת הצעד הראשון מחוץ לאקדמיה, קחו בחשבון שהוא עתיד להשפיע על כל הקריירה שלכם ולהכתיב את כיוונה, וזכרו שכמעט בלתי אפשרי לטפס במדרג מקצועי, בעוד הירידה בו היא פשוטה (למשל ירידה מפיתוח לבדיקות או מראיית חשבון/עריכת דין לביקורת פנים).

לכן למדו היטב את הפירמידות המקצועית/התדמיתיות הרלוונטיות להשכלתכם, ואת המדרג הפנימי של כל אחת מהן, הבנתם תעזור לכם לממש את הפוטנציאל המקצועי והניהולי שלכם, ובעקבותיו גם את הכלכלי. בהצלחה.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מכרז המיליארדים של צבא ארה"ב שאלביט עשויה לקטוף

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"