גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור האמיתי מאחורי הדחת מנכ”ל הרכבת: מדוע הדירקטוריון נתן ציון גבוה לאיילון?

במכתב שפורסם בתקשורת הביע מנכ"ל שחר איילון תמיהה על כך שבחודש אוקטובר קיבל ציון 9 על תפקודו ובתוך זמן קצר הוחלט להדיחו • אלא שהציון ניתן בכלל על שנת 2017 ומתברר שהדירקטורים סברו שאף הגיע לו ניקוד נמוך יותר, אך חשבו שלא ראוי שיינתן לו ציון נמוך מזה שנתן לעובדיו

שחר איילון / צילום: איל יצהר
שחר איילון / צילום: איל יצהר

אחרי שיחה נוקבת בארבע עיניים שארכה יותר משעה בין יו"ר הרכבת דן הראל למנכ"ל שחר איילון, הודיע אתמול (ד’) האחרון על פרישתו מתפקידו. בכך איילון שם קץ לסאגה המתמשכת והמתוקשרת של הדחתו והודיע על פרישה מרצון מניהול הרכבת, אחרי קדנציה קצרה של שנתיים. על פי מקורביו, לאחר השיחה כיבה איילון את הטלפון ונסע להירגע בנחלה שלו, בדרום, וכבר היום התייצב במשרדו.

ההדחה של שחר איילון לא הייתה הפתעה עבור רבים בענף התחבורה. הראל קיים בחודשים האחרונים מספר שיחות אזהרה עם איילון - שבהן ביקש ממנו לאושש את מצבה הכספי של החברה ולשפר את איכות השירות לנוסעים. ואולם לפחות לפי מכתב זועם ששלח באמצעות עורך דינו אל הדירקטורים של רכבת ישראל ב-20 בדצמבר, לאחר שלא זומן לישיבת הדירקטוריון שבה הוחלט פה לזמנו לשימוע, ההחלטה הפתיעה אותו מאוד. "ההליך התמוה אשר מתנהל נגד מר איילון מעלה שאלות רבות", כתב איילון באמצעות עורך דינו. "לפני שבועות ספורים בלבד מצא הדירקטוריון להעניק למר איילון ציון הערכה גבוה ביותר (ציון 9) ביחס לתפקודו כמנכ"ל, ואף החליט להעניק לו בונוס, עובדות המלמדות כשלעצמן על כי חברי הדירקטוריון, המלווים את עבודת המנכ"ל באופן שוטף, מכירים בעוצמת העשייה של המנכ"ל ואיכותה. בהנחה שהדירקטוריון אישר למר הראל להודיע על ההדחה, הרי שהחלטה זו סותרת את ההחלטה האמורה. מניה וביה. היכן טעה הדירקטוריון, אז או היום?!", תוהה עורך דינו של איילון.

איילון כיוון בדבריו לישיבת הדירקטוריון באוקטובר. אלא שההתרחשות באותה ישיבה, הנחשפת כאן לראשונה, מעידה כי הציון הגבוה שקיבל איילון לא שיקף במדויק את הערכת הדירקטורים לתפקודו בתקופה האחרונה, אלא התייחסה לתקופת כניסתו לתפקיד.

כדי להבין את המתרחש בישיבה, יש לחזור להחלטת הנהלת החברה ב-2017 להעניק לעצמה ציון נמוך מאוד, 74, על תוצאות החברה אל מול היעדים שהוצבו בתחילת השנה. כשמביאים בחשבון את הירידה ברמת השירות ברכבת - מדובר באקט ראוי לציון, שכן הציון משפיע על גובה הבונוס של ההנהלה.
באותה הזדמנות הודיע איילון כי עקב הציון הנמוך הוא מעוניין לוותר על הבונוס האישי. למרות זאת, מאוחר יותר פנתה מנהלת משאבי אנוש לדירקטוריון הרכבת בבקשה לאשר לאיילון בונוס, כפי שמגיע לכל עובד בחברה.

כדי שיקבל את הבונוס איילון היה צריך לקבל ציון על הערכת תפקודו מהדירקטוריון. הציון נקבע באותה ישיבה באוקטובר, באיחור של כמעט שנה. הציון שעליו הוחלט נגע כאמור לשנת 2017, השנה שבה נכנס איילון לתפקידו. מאחר שרק שלושה או ארבעה מהדירקטורים כיהנו בתפקיד בשנת 2017, הם היו היחידים שנותרו בחדר.

הדיון התחיל בהצגת הבעיות בניהול הרכבת, ואולם אחרי שהוחלט להתמקד בשנת 2017, ציינו הדירקטורים לטובה את הדרך שבה נכנס איילון לתפקיד: בין היתר נאמר כי איילון למד את כל הפרטים בניהול החברה במהירות, הוכיח יכולת למידה וגם יחסי אנוש מצוינים.

עם זאת, בשל הכישלונות הניהוליים סברו חברי הדירקטוריון כי ראוי להעניק לו ציון נמוך יותר מ-9. אלא שמאחר כי התגלה שאיילון העניק לעובדיו ציונים גבוהים, הם סברו כי לא ראוי שהמנכ"ל יקבל ציון נמוך יותר מזה של עובדיו. השיקולים האלה לא הוזכרו במכתב של עורך דינו שפורסם בכל כלי התקשורת. מקורבי איילון אמרו ל״גלובס״, כי הוענק לו ציון 9 פה אחד על שנת 2017, וכי האפשרות של הענקת ציון נמוך יותר כלל לא הועלתה בדירקטוריון.

הרכבת כבר עזבה את התחנה: פיטורי המנכ"ל איילון, שלב אחרי שלב

לא בהכול איילון אשם

על שורת המחדלים של רכבת ישראל ניתן לכתוב ארוכות, אך חשוב לזכור שמרביתם התחילו עוד לפני שאיילון נכנס לתפקיד. גם מבקריו של איילון בממשלה מסכימים כי ביחסיו עם האוצר הוא נקלע לסיטואציה בלתי אפשרית. איילון ירש מקודמו מצוקת קרונות שהלכה והחריפה, ומנגד סירב החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו לאשר לו לרכוש קרונות נוספים מתוך מכרז בעייתי שנמתחה עליו ביקורת בדוח מבקר המדינה. האוצר דרש מאיילון לפרסם מכרז חדש לרכש ציוד נייד לרכבת. המשמעות: עיכוב של ארבע שנים לפחות בהגעת הקרונות, לעומת אספקה בתוך 11 חודש שהבטיח ספק הקרונות הישן מחברת בומברדייה. איילון ניסה להסביר את מצוקתו לחזקיהו אך התקשה להגיע אליו.

המחסור בציוד נוצר על פי גורמים שונים עוד ב-2015, בעת כהונתו של בועז צפריר כמנכ"ל. הרכבת ביקשה להזמין 184 קרונות, אך קיבלה אישור להזמין 60 בלבד. לאחר מכן ביקשה להזמין עוד 80 קרונות, מהם אושרו רק 33 קרונות. ב-2017 ביקשה הרכבת להזמין 54 קרונות, אך בפועל הורשתה להזמין רק 48 קרונות. הזמנה זו אושרה באיחור רב ויצאה לדרך רק במארס השנה. הקרונות שהוזמנו יתחילו להגיע לארץ רק ברבעון השני של 2019.

גם מקור ההפסד האחרון שרשמה הרכבת ברבעון השלישי לאו דווקא קשור לניהול כושל של החברה: כשני שלישים מההפסד הרבעוני מיוחס לירידת ערך הנכסים. בנוסף, הרכבת עצמה הודיעה שהשקת הקו המהיר לירושלים גרמה לירידה חדה בהכנסות והאשימה בהפסדים את החברה הבת למטענים, שניצבת בשל חדלות פירעון.

מחדל נוסף שאיילון קיבל בירושה היה בפרויקט חשמול 420 קילומטרים של מסילות רכבת. בתקופת קודמו בועז צפריר וסגנו ראובן קוגן הוחלט למסור את כל הפרויקט הענק הזה לחברה ספרדית שהציעה במכרז את ההצעה הזולה ביותר. כשהחברה הספרדית התחילה לעבוד התברר שקצב העבודה שלה נמוך בעשרות אחוזים מהדרוש לפי לוחות הזמנים. עתירה לבית המשפט שהגישו מתמודדות במכרז נגד הזכייה יצרה עיכוב נוסף של למעלה משנה. התוצאה: עבודות החשמול של הקו לירושלים טרם הסתיימו והעבודות לחשמול הקווים הנוספים עדיין לא החלו. העיכוב הענק הזה מחייב את הרכבת לשנות את כל תוכנית ההצטיידות שלה: במקום לעבור לרכבות חשמליות כפי שתכננה נאלצת להזמין רכבות דיזל רגילות לתקופה שעד סיום עבודות החשמול. בינתיים הרכבת נאלצת לשלם פיצוי לספקי הרכבות החשמליות הנזק הכולל עשוי להגיע למיליארד שקל.

בינתיים נאלצת הרכבת להתמודד עם הנזק התדמיתי שיוצרות התקלות החוזרות בקו המהיר לירושלים, עם ביטולי רכבות - וגם עם רכבת שנתקעת באמצע המנהרה עם 150 נוסעים עליה. אילו הרכבת המהירה הייתה נפתחת כמה חודשים מאוחר יותר, סביר להניח שניתן היה למנוע את מרבית התקלות.

למרות כל אלה, גם איילון לא חף מחסרונות. בשנתיים האחרונות תוצאות הרכבת הורעו בכל הפרמטרים, ובעיקר בנושא הרווחיות. לאיילון חסר ניסיון בניהול עסקי-פיננסי; המועמד שהתמודד מולו בשלב הסופי, גיל שרון (לשעבר מנכ"ל פלאפון), השיג ציון גבוה יותר.

כשל בנושא הרווחיות

מה איילון יכול היה לעשות אחרת? הוא היה יכול לשפר את מצבה הפיננסי של הרכבת ואת תפקודן של החברות הבנות שלה - החברה הבת לנדל"ן וחברת המטענים, שאיילון מכהן גם כיו"ר שלהן. כפי שפורסם ב"גלובס", חברת הנדל"ן של הרכבת הייתה אמורה להכניס בוננזה לקופת החברה הממשלתית - באמצעות השכרת השטחים הריקים שברשות הרכבת, ואולם לפחות בינתיים, זה לא קרה. הסחבת מול רשות מקרקעי ישראל והמדינה ותהליכים ביורוקרטים ממושכים עיכבו את התפתחות החברה.
איילון נתן לחברה שלושה חודשים למציאת מנכ"ל חדש. בימים כסדרם איתור מנכ"ל של חברה ממשלתית עשוי להימשך בין חצי שנה לשנה. בנוסף למנכ"ל החדש שייבחר יידרשו כמה חודשים ללמוד את התפקיד.

מהרכבת לא נמסרה תגובה. שחר איילון סירב להגיב. 

עוד כתבות

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס