גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפריבילגיה שהתהפכה: פערי השכר רודפים אחרי נשים אל תוך הפנסיה

נשים זכאיות לתנאים מועדפים בביטוח לאומי: יכולות להיחשב כעקרות-בית וכך להימנע מתשלום דמי ביטוח לאומי; קצבת השארים שהן מקבלות גבוהה יותר; וגיל הפרישה שלהן מוקדם יותר • ואולם מחקרים חדשים קובעים כי באופן פרדוקסלי, ה"הטבות" האלה הן חלק מהגורמים שמקטינים את הפנסיה שלהן, לעומת זו של הגברים, ומשאירים אותן בעמדת נחיתות ● ישראל 2048

פערי שכר גם בפנסיה / צילום: Shutterstock
פערי שכר גם בפנסיה / צילום: Shutterstock

לפני כשבע שנים פורסם ברשת האינטרנט סרטון: "למי אתה קורא עקרת-בית?", שבו מחו שורה של שחקניות ונשות תקשורת נגד הגדרה של הביטוח הלאומי, המיועדת רק לנשים: עקרת-בית. מי שמוגדרת כך היא אישה שלא עבדה במשך תקופה מסוימת, והגדרה זו מאפשרת לה שלא לשלם דמי ביטוח לאומי. הגדרה דומה לא קיימת לגברים. הן אמנם לא משלמות דמי ביטוח לאומי, אך אם מוגדרות כעקרות-בית במשך תקופה ארוכה, קצבת הזקנה שלהן נפגעת. 

"יש הסדרים שלכאורה כוללים פריבילגיה לנשים, אך בפועל הם פוגעים בהן", אומרת ד"ר לילך לוריא מהחוג ללימודי עבודה באוניברסיטת תל אביב, שחקרה את הנושא. "קודם כול כי הזכויות הן לעתים מופחתות, אבל גם כי אלה כלים שמעודדים נשים להישאר בבית ולא לעבוד. אלה לא הכלים שצריך להשקיע בהם". לפי לוריא, עיקר הכתיבה על פערים מגדריים בפנסיה היא מנקודת מבט כלכלית, והמחקר שלה מתמקד בניתוח של ההיבטים המשפטיים: חקיקה ראשית, תקנות, פסקי דין, חוזרים של אגף שוק ההון, תקנונים של קרנות פנסיה והסכמים קיבוציים.

כיום ההכנסות של נשים מפנסיה נמוכות משמעותית מאלה של הגברים - לפי מחקר של מכון טאוב, שפורסם בספטמבר האחרון והתבסס על נתוני חברת מנורה מבטחים, בגילאי 55-59 הפערים הם 24%, בגילאי 45-49 הפערים עומדים על 28% ובגילאי 40-49 הפערים הם 19%. בגילאים נמוכים יותר הפערים עומדים על כ-10%, אבל הם צפויים להתרחב בעתיד.

חוסכות-פחות-מגברים

לפערים בפנסיה כמה סיבות, ובהן פערי השכר בשוק העבודה. השכר הממוצע של נשים בישראל נמוך בכ-35% מזה של גברים. זאת עובדה יחסית ידועה. מקובל לחשוב כי הסיבה לכך היא אפליית שכר, אך מחקרים מראים כי אפליה ישירה, כלומר שהמעסיק מעניק שכר נמוך יותר לעובדת רק בגלל היותה אישה, היא מצומצמת יחסית. אפליה כזו מסבירה רק חלק קטן יחסית מפערי השכר. איך יודעים זאת? כי פער השכר השעתי בישראל עומד על כ-15%. מחקר אחר של מכון טאוב הראה כי רק 13% מפערי השכר אינם מוסברים, ויכול להיות שחלק מהם נובעים מאפליה ישירה.

אם כך, מה הסיבה לפערי השכר? הבחירות התעסוקתיות שמבצעות נשים, שהן במידה רבה תוצאה של האופי המגדרי של שוק העבודה (למשל תגמול נמוך יותר למקצועות "נשיים") והציפיות מהן לקחת אחריות על ניהול משק הבית וגידול הילדים. הדבר גורם לכך שהן עובדות מספר שעות נמוך יותר, יוצאות לחופשות לידה ארוכות (בישראל מעט מאוד גברים יוצאים לחופשת לידה) ולכן הוותק שלהן נפגע, וכתוצאה מכך הן גם מגיעות פחות לעמדות ניהול מתגמלות.

אם פערי השכר בשוק העבודה ידועים במידה מסוימת, בדרך כלל אין עיסוק בהשפעה שלהם על ההכנסות של נשים מקצבאות פנסיה. באופן כללי, המשמעות של שכר נמוך יותר היא גם הפרשות נמוכות יותר לפנסיה. ואולם ההשפעות הן גדולות יותר. למשל, יציאה לחופשת לידה ארוכה (תקופה ארוכה ממה שמקבלים באופן רשמי מהמדינה, שמצריכה גם חופשה ללא תשלום) לא גורמת רק לאובדן הכנסה ולוותק נמוך יותר בשוק העבודה, אלא גם להפרשות נמוכות יותר לפנסיה. לפי נתונים שהוצגו במחקר של מכון טאוב, שמבוססים על נתוני ה-OECD, הפנסיה שתקבל אישה בישראל שיצאה להפסקה של 5 שנים מהקריירה למען טיפול בילדים נמוכה ב-10% מפנסיה של אישה שעובדת באופן רציף. ברוב מדינות ה-OECD קיימים פערים, אך בישראל הם מהגבוהים ביותר, ככל הנראה בגלל שיעור הפריון הגבוה. הממוצע במדינות ה-OECD עומד על 4%.

אם כך, לתפיסות המגדריות בישראל לגבי תפקידן המשפחתי והתעסוקתי של נשים וגברים יש השפעות על פערי השכר בשוק העבודה, שמשפיעים בהמשך גם על פערי ההכנסות מפנסיה. ואולם לפי המחקר של מכון טאוב, וכן לפי המחקר של ד"ר לוריא, התפיסות המגדריות לא באות לידי ביטוי רק בציפיות מנשים, אלא גם הלכה למעשה בהסדרים משפטיים ובחקיקה - שמבדילים בין נשים וגברים, משפיעים על תהליכי קבלת ההחלטות במשק הבית ובמידה מסוימת חורצים את גורל הפערים.

מעל הכול, גיל הפרישה לנשים עומד על 62, חמש שנים פחות מזה של הגברים. למעשה, נשים יכולות להמשיך בשוק העבודה עד גיל 67, אך 62 הוא הגיל שבו הן מתחילות לקבל קצבת זקנה. ישראל היא מהמדינות היחידות ב-OECD שעדיין גיל הפרישה בהן שונה לגברים ונשים. ההשפעה על הפנסיה של נשים היא כפולה - גם הן צוברות פנסיה במשך פחות שנים, וגם הפנסיה שצברו נפרסת על פני יותר שנים, בשל תוחלת החיים הגבוהה יותר. אלה הסיבות שההכנסה החודשית שלהן מפנסיה נמוכה יותר. בשנים האחרונות מתקיימים דיונים רבים על הנושא, מתוך הבנה כי זה מוביל לפגיעה בנשים (וגם במשק הישראלי וספציפית במצב הפיננסי של הביטוח הלאומי). אולם במשרד האוצר לא הצליחו להגיע להסכמה עם ועדת הכספים על הנושא, בגלל החששות של חברי הכנסת לפגיעה בנשים במקצועות שוחקים, שיצטרכו לעבוד שנתיים עד חמש שנים נוספות.

חוסכות-פחות-מגברים

מלבד ההגדרה של עקרת-בית, בביטוח לאומי יש הסדר נוסף שמתייחס אחרת לנשים ולגברים: הבדלים בקצבת השארים שמקבלים אלמן ואלמנה - אלמנה מקבלת סכום כסף גבוה יותר, ואם הן נפטרות קודם, אז הן מותירות לשאריהן גמלה מופחתת (מכיוון שאצל גברים קבלת קצבת השארים תלויה במבחן הכנסה).

המשמעות של הסדרים כאלה היא שבחברה בעלת מאפיינים מגדריים בולטים, תהליך קבלת ההחלטות של נשים לגבי התעסוקה שלהן מושפע עוד יותר מהסדרים כאלו. "נשים מחליטות אם לעבוד יותר או פחות, בהתבסס על ההכנסה שלהן היום, והן לא מביאות בחשבון את ההכנסות שלהן מפנסיה", אומרת הדס פוקס ממכון טאוב, שפרסמה באחרונה מחקר עם ליאורה בוורס על הנושא. "איך רואים שזה משפיע? לפני עשור העלו את גיל הפרישה לנשים, ולכאורה ניתן להגיד שזה פוגע בנשים, כי גם ככה מי שרצתה לפרוש מאוחר יותר, נשארה בשוק העבודה. אבל רואים שזה העלה את הגיל שבו נשים פורשות בפועל", הוסיפה פוקס. חישוב שביצעו פוקס ובוורס מעלה כי הפנסיה החודשית של נשים תעלה ב-45% אם יפרשו חמש שנים מאוחר יותר, בגיל 67.

ד"ר לילך לוריא/ צילום: פרטי

חיות יותר, ומקבלות פחות

נתון נוסף שמבדיל בין נשים וגברים, ונקבע ביום שאחרי היציאה לפנסיה, הוא מקדם ההמרה - משתנה שלפיו מחושבים דמי הפנסיה החודשיים (כלומר על פני כמה חודשים מחלקים את דמי הפנסיה שצבר אדם). המגדר משפיע על מקדם ההמרה, מכיוון שתוחלת החיים של נשים גבוהה מזאת של גברים. כיום, הדבר אסור ברוב מדינות אירופה.
כדי להמחיש את הבעייתיות, ניתן דוגמה: שני אנשים עבדו באותה עבודה, הרוויחו שכר זהה ויצאו לפנסיה באותו הגיל. האם גובה דמי הפנסיה שלהם דומה? אחד מהם, נקרא לו יוסי, נולד וחי ברעננה, עיר שתוחלת החיים שלה היא מהגבוהות בארץ. השני, נקרא לו שמעון, גר במשך כל ימי חייו בבאר שבע, עיר שתוחלת החיים שלה נמוכה. יוסי צפוי לחיות שנים ארוכות יותר, ולכן קופת הפנסיה שלו צריכה להספיק לכל צרכיו, ובהתאם דמי פנסיה שיקבל בכל חודש יהיו נמוכים יותר. כנ"ל יכול להיות לגבי ערבים ויהודים שתוחלת החיים שלהם שונה. עם הרפואה של היום, ובטח באמצעות הפיתוחים הטכנולוגיים בשנים הקרובות, יהיה ניתן לנתח באופן ספציפי יותר את תוחלת החיים, וכך להתאים את היקף התשלומים החודשיים לכל אחד ואחד. זה לא באמת קורה, כי זה לא נשמע הגיוני, הא?

קופות הפנסיה דווקא מבדילות בין נשים וגברים - נשים נהנות מתוחלת חיים גבוהה יותר, ולכן גם אם מאפייניהן, היקף העבודה שלהן ושכרן יהיה זהה לזה של הגברים, הפנסיה שלהן תהיה נמוכה יותר. לפני כמה חודשים הגיש ח"כ מוסי רז (מרצ) הצעת חוק בנושא (שעליה חתומים גם ח"כים נוספים ממרצ, הרשימה המשותפת והבית היהודי), ולפיה בחישוב מקדם ההמרה (שלפיו נקבעים דמי הפנסיה החודשיים) לא יהיה ניתן להביא בחשבון את המגדר של המבוטח. רז דן על הנושא עם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, אך הצעת החוק מעולם לא עלתה להצבעה עקב התנגדות של הממשלה ומשרד האוצר. לפי מחקר של מכון טאוב, שפורסם בספטמבר האחרון, הפערים הגדולים ביותר מהכנסות מפנסיה ומקצבת זקנה הם בין מבוגרים לא נשואים, כשההכנסה של גברים גבוהה ב-43% מזאת של נשים. בקרב רווקים הפערים הם הגדולים ביותר מכיוון שבני זוג מקבלים גם קצבת שארים, שיעור מסוים מדמי הפנסיה במקרה שבן/בת הזוג שלהם נפטרו. קצבת השארים בעצם מאזנת במידה מסוימת את העיוות שנוצר כתוצאה משימוש שנעשה בלוחות התמותה לחישוב דמי הפנסיה.

חוסכות-פחות-מגברים

פחות מודעות לתנאי הפנסיה

היקף הפנסיה נגזר משכר העבודה, אך הוא כמובן תוצאה של קבלת החלטות של נשים בנוגע לחיסכון הפנסיוני שלהן - למשל איזה גוף ינהל את הכסף וכמה דמי ניהול הוא גובה. לא מעט מחקרים הראו כי מרבית האנשים לא נכנסים לעומק של הדברים, בין השאר בגלל היעדר ידע ורתיעה מנושאים מסובכים. גם העובדה כי מדובר בראייה לטווח ארוך, ובהתעסקות בגיל מבוגר ובפרישה מעבודה, מרתיעה ככל הנראה.

ואולם נשים באופן ספציפי עוד מודעות לנושא פחות - לוריא הציגה במחקר שלה ניתוח של נתוני הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שמהם עולה כי 74% מהנשים בגילאי 25 ומעלה לא יודעות כלל מהם דמי הניהול שלהן, לעומת 60% מהגברים. ל-66% מהנשים אין ידע בכלל על סכום הכסף והתנאים שיקבלו לאחר פרישתן, לעומת 56% מהגברים. "אוריינות פיננסית היא חשובה, מכיוון שבמערכת הפנסיה החדשה כל אחד צריך לבצע הרבה בחירות, ומי שיש לו פחות ידע עושה בחירות פחות טובות, שמשפיעות על הפנסיה שלו", מסבירה לוריא. 

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים